papryka - 32566 przepisów (strona:566/2172)

Gulasz wieprzowy z makaronem 160

Makaron w mojej kuchni często gości na stole. Najlepiej smakuje mi podany z różnymi mięsnymi sosami. Tym razem makaron gości z gulaszem wieprzowym z papryką i cebulką. To bardzo prosty przepis dla chcących zjeść pyszne danie nie poświęcając przygotowaniom dużo czasu. Składniki: łopatka świeża papryka czerwona cebula sól, pieprz rozmaryn smalec makaron muszelki Mięso kroimy na kawałki (kostki wielkości(...)dodajemy do  cebulki. Dolewamy trochę wody i zmniejszamy gaz do minimum. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i rozmarynem (można dodać 1/2 kostki rosołowej). Gdy mięso zmięknie dodajemy pokrojoną paprykę. Makaron muszelki gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy. Podajemy z przygotowanym gulaszem. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Faszerowany udziec z indyka 231

Składniki: Udziec z indyka ok. 1.5 kg Marynata: Oliwa sól pieprz 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku papryka czerwona słodka Farsz: 1 pierś z kurczaka 1/2 świeżej papryki czerwonej 4 pieczarki 1 cebula Udziec z indyka dokładnie myjemy. Trybujemy. Następnie mięso rozbijamy. Kolejnym etapem jest przyprawienie. Dokładnie mieszamy w marynacie. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy(...)następnego dnia. Mięso powinno pozostać w marynacie na co najmniej 12 godzin. Dnia następnego faszerujemy. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Przesmażamy krótko i solimy. Pierś z kurczaka i paprykę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy na udziec.  Dokładnie zawijamy. W niektórych miejscach warto zaszyć nitką i owinąć aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Pieczemy

tojestpyszne.blogspot.com
Naleśniki z farszem pieczarkowo-paprykowym 237

wlewamy mleko, wbijamy jajko. dodajemy sól i mąkę. Ciasto musi być gęstości jogurtu pitnego. Smażymy na naleśnikowej patelni wysmarowanej oliwą. Farsz: 1/2 kg pieczarek 2 małe cebule 1/3 dużej papryki czerwonej sól, pieprz zioła prowansalskie smalec Dodatkowo: ser żółty  Pieczarki dobrzy myjemy (lub obieramy). Ścieramy na tartce jarzynowej. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy łyżkę(...)smalcu. Dodajemy cebulę, którą trzeba zeszklić. Następnie dodajemy pieczarki i paprykę. Mieszamy. Dodajemy sól, pieprz. Pieczarki puszczą wodę, więc musimy tak długo smażyć, aż woda wyparuje. Na koniec dodajemy szczyptę ziół prowansalskich. Odstawiamy do ostygnięcia. Na połowie naleśnika rozkładamy farsz i zawijamy go w rulon.  Naleśniki układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Na wierzchu posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy

tojestpyszne.blogspot.com
Nastroszona zapiekanka z parówkami 218

parówki, trochę warzyw i dodatków i mamy nastroszoną zapiekankę.     Składniki: -8 parówek drobiowych ( hot dog ) -3 jajka -kilka ugotowanych ziemniaków -ok. 5 dkg posiekanego żółtego sera -czerwona papryka -por -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki majonezu -pieprz -przyprawa warzywna -sos pomidorowy lub ketchup    Jedną parówkę drobniutko kroimy.  Paprykę kroimy w cienkie paseczki a pora(...)strony nacinamy  na długości ok. 1 cm. Ziemniaki kroimy w kostkę.    Do miski rozbijamy jajka, dosypujemy pieprz, przyprawę warzywną i mieszamy.    Dodajemy, ziemniaki, pora, paprykę, parówkę i wszystko razem mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Na końcu dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku.     Przekładamy do natłuszczonej formy, układamy nacięte parówki i wstawiamy

Maminek kulinarny
Sałatka kalafiorowo-brokułowa 211

Sekret tej sałatki tkwi w konsystencji warzyw... powinny być chrupiące i półtwarde. SKŁADNIKI: ½ dużego kalafiora ½ brokuła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie kwaśnej śmietany) 3 łyżki pestek dyni płatki papryki sól czarny pieprz WYKONANIE: Kalafior i brokuły gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Warzywa powinny być pół twarde i chrupiące. Dzielimy je na małe różyczki. Dodajemy jogurt naturalny, posypujemy(...)pestkami dyni i płatkami papryki. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przekładamy do salaterki lub na talerze. Dekorujemy kilkoma różyczkami brokuła, płatkami papryki i pestkami dyni

Pyry na Gaz
Hiszpanska zupa krewetkowa z chorizo 142

Hola Espania! Pełna smaków i aromatów hiszpańska zupa z krewetkami, chorizo, szafranem, papryką, pomidorami, selerem naciowym i różowym winem. Cudo! Składniki 200g krewetek w skorupkach (około 15 sztuk) 1l bulionu warzywnego biała cebula 3 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 2 duże pomidory duża czerwona papryka oliwa z oliwek kieliszek różowego wina 100g chorizo (w kawałku) sól, czarny pieprz, szafran(...)oliwie z oliwek szklimy posiekana w kostkę cebulę, następnie dokładamy czosnek i posiekany seler naciowy a po kilku minutach obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę w paski. Przykrywamy pokrywkę i dusimy około 7-8 minut. Warzywa przekładamy do przecedzonego wywaru i dodajemy kieliszek wina, pokrojone w dużą kostkę chorizo oraz dużą szczyptę szafranu. Doprowadzamy

Pyry na Gaz
Cytrynowy łosoś z orzechowym kuskusem 126

Szybki, zdrowy i pyszny obiad gotowy w 25 minut. Łosoś gotowany na parze z aromatem cytrynowym i płatkami papryki, orzechowy kuskus i brokuły. Samo zdrowie! Składniki 500g łososia skórka z połowy cytryny 2 łyżki suszonej natki pietruszki łyżka płatków słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, biały pieprz 0,5l bulionu drobiowego kasza kuskus orzechy włoskie 2 garście brokuły(...)Sposób przygotowania Łososia oskrobujemy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z oliwy, suszonej natki pietruszki, skórki cytrynowej, płatków papryki, soli i białego pieprzu przygotowujemy marynatę. łososia dzielimy na trzy porcje i obtaczamy w marynacie. Łososia przygotowujemy na parze kilkanaście minut. Na drugim sitku umieszczonym ponad rybą układamy różyczki brokułu. Gotujemy aż będą półmiękkie. Bulion drobiowy podgrzewamy do wrzenia. Wsypujemy

Pyry na Gaz
Pieczone roladki z piersi kurczaka 203

piersi kurczaka wypełnione warzywami, pieczone bez dodatku tłuszczu i zawinięte w szynkę szwarcwaldzką. Palce lizać! Składniki 3 piersi z kurczaka 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej marchew korzeń pietruszki 1/2 czerwonej papryki 1/2 średniej cukinii masło sól, czarny pieprz, tymianek Sposób przygotowania Marchew oraz korzeń pietruszki gotujemy na pól miękko w osolonej wodzie. Kroimy w słupki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym(...)ręcznikiem i rozkrajemy na dwie części. Doprawiamy z obu stron sola i świeżo mielonym pieprzem oraz z jednej strony tymiankiem. Paprykę i cukinie kroimy w słupki. Na każdym kawałku mięsa (po stronie doprawionej tymiankiem) układamy po kawałku marchwi, pietruszki, cukinii i papryki oraz mały kawałek masła. Szczelnie zawijamy mięso a następnie owijamy w szynkę szwarcwaldzką. Gotowe roladki szczelnie zawijamy

Pyry na Gaz
Słodko-kwaśna sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i ananasem 364

gram piersi kurczaka łyżka miodu wrzosowego sok z połowy limonki łyżka oliwy z oliwek kilka listków mięty 1/2 papryczki chili 1/4 świeżego ananasa 50 gram koziego sera 1/3 czerwonej papryki 80 gram świeżego szpinaku baby kilka listków mięty do ozdoby W miseczce mieszamy miód, sok z limonki, oliwę z oliwek, posiekaną miętę i papryczkę chilli. Połowę dressingu wstawiamy(...)minut. Następnie grillujemy piersi kurczaka po 4-5 minuty z każdej strony i odstawiamy by "odpoczęły". W tym czasie myjemy i osuszamy szpinak. Kroimy w kostkę ananasa, paprykę i kozi ser. Na talerz układamy szpinak wymieszany z kilkoma listkami mięty, układamy pokrojonego ananasa, paprykę i ser. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze części i również układamy na talerzu. Całość polewamy odrobiną

Mango Papaja
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 238

wywaru warzywnego, mięsnego lub wody (dowolnie), ja dałam 700ml wywaru i 1300ml wody - 1 cebula - 6-8 ząbków czosnku - 2 marchewki - 1 łodyga selera naciowego - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 3/4 łyżeczki ostrej papryki - 1 łyżeczka kurkumy - sól i pieprz do smaku (dałam kolorowy) - łyżka oleju kokosowego (lub oliwy) - chili (dałam 4 przekręcenia młynka) + natka pietruszki do posypania W garnku rozgrzać(...)obraną i startą na grubej tarce marchew i pokrojony drobno seler naciowy. Chwilę podsmażyć a następnie zalać całość bulionem lub bulionem z wodą. Dodajemy odsączoną soczewicę, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15-20 minut (do miękkości soczewicy) pod przykryciem, na średnim palniku. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem (dałam kolorowy) oraz chili. Ugotowaną

Smaczne Zdrowe
Leczo 127

niedzielę podczas pobytu na działce dostałam kabaczki od rodziców, trochę odleżały swoje i wczoraj ochoczo zabrałam się za leczo. Składniki: 3 kabaczki średniej wielkości 3 papryki 3 cebule 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki 30 dag kiełbasy cienkiej ( może być więcej) przyprawy: majeranek, pieprz, sól, papryka ostra olej. Cebule pokroić w kostkę i  podsmażyć na oleju. Gdy się cebula(...)zeszkli dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i wszystko podsmażyć. Kabaczki obrać ze skóry, przekroić wzdłuż i wyczyścić z pestek, ( ja usunęłam je łyżką). Pokroić w kostkę kabaczka i paprykę i wrzucić do garnka (nie dodawać wody). Dodać resztę składników i wszystko wymieszać. Doprawić przyprawami do smaku. Gotować pod przykryciem często mieszając do chwili aż kabaczek będzie miękki. Najlepsze na gorąco

Na słodko lub wytrawnie
Pizza 156

łyżeczki soli 1 łyżka   ( 12 g ) suchych drożdży lub 25 g świeżych. Dodatki do pizzy: 200 g sera parmezan 200 g żółtego sera 100 g salami 2 pomidory Papryka Sos pomidorowy lub rozrobiony w wodzie koncentrat pomidorowy) Sól, pieprz, papryka mielona, Sposób wykonania: Jeżeli mamy drożdże świeże należy najpierw zrobić rozczyn: drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić(...)część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem dużej blasze.   Brzegi pizzy pozostawić troszkę grubsze. Spód pizzy posmarować sosem pomidorowym, posypać startymi serami, na nich poukładać   salami, pokrojone pomidory i paprykę. Całość posolić,   dodać inne przyprawy według uznania. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut w temperaturze 260 stopni C. Podawać gorącą. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym 360

tajsku. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki na 3 -4 porcje 2 piersi z kurczaka Do zalewy: 2 łyżeczki białego octu winnego 3 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki ostrej papryki Dodatkowo: 1 duży por pokrojony w plasterki 1 duża żółta papryka pokrojona w paski 1 duża czerwona papryka pokrojona w paski 1 drobno pokrojona cebula 1 marchewka pokrojona w cienkie

Na słodko lub wytrawnie
Sałatka Gyros z kiełkami fasoli mung 332

kiełkami fasoli mung zamiast kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej, które zawsze wieńczyły dzieło. Chrupkość kiełków dodała sałatce nieco lekkości. Polecam.  Składniki: 2-3 filety z kurczaka 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 5-6 korniszonów 1 mała czerwona cebula opakowanie kiełków fasoli mung keczup, przyprawa gyros, olej do smażenia Sos: 2-3 łyżki majonezu, średni kubek jogurtu naturalnego, sól, pieprz(...)kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodając pod koniec posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zmięknie (ale nie zeszkli) dodać 2 łyżki przyprawy Gyros. Smażyć jeszcze minutę, mieszając. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Korniszony również odsączyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki sosu dobrze ze sobą połączyć i schłodzić. Kiełki umyć i odsączyć

Czerwień i błękit
TARTA PROWANSALSKA 118

drugi plan, a ja spragniona warzyw, zaczynam zdecydowanie częściej po nie sięgać. Czy obserwujecie u siebie podobne syndromy? SKŁADNIKI: 250 g gotowego ciasta francuskiego 3 łyżki oliwy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 10 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 cebula pokrojona w piórka 100 ml śmietanki kremówki 1 jajko 1 pokrojona w plasterki cukinia sól, pieprz zioła prowansalskie(...)zrobić: Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i schładzać w lodówce przez 30 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę, pieczarki, paprykę i smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż zmiękną. W misce ubić śmietanę z jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dorzucić usmażoną paprykę z pieczarkami i wymieszać. Na patelni rozgrzać

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania