selera1 cebula2 ząbki czosnku 2 listki laurowe3 kulki ziela angielskiego1 puszka pomidorów bez skórki2 łyżki sosu cygańskiego2-3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki1/3 łyżeczki wędzonej papryki sól, pieprz, cukier do smakuPrzygotowanie:Dorsza umyć i odsączyć papierem z nadmiaru płynu. Pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą, pieprzem i pozostawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej, dorsza obtoczyć(...)cebulę, dodać czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i chwilkę podsmażyć. Dodać starte warzywa i podsmażać około 10 minut mieszając. Podlać wodą dodać pomidory z puszki, sos cygański, przecier pomidorowy, papryki w proszku i całość dusić do miękkości warzyw od czasu do czasu podlewając wodą. Doprawić do smaku. Schłodzić. Ułożyć w szklanym naczyniu warzywa i dorsza warstwami zaczynając i kończąc warzywami
Ala piecze i gotujeSkładniki: 1 filet z wędzonego kurczaka 0,5 szt zielonej papryki 0,5 szt czerwonej papryki 0,5 puszki kukurydzy 1 mała czerwona cebula 0,5 szt kapusty pekińskiej 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ketchupu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kurczaka obrać ze skórki, oddzielić od tłuszczu, pokroić w kostkę. Paprykę czerwoną i zieloną pokroić w kostkę. Cebulę pokroić
cooklifemiałam ochotę właśnie na sałatkę gyros ale do jej zrobienia zabrakło mi kapusty pekińskiej. W lodówce leżała za to sałata lodowa, którą postanowiłam wykorzystać. Dorzuciłam do tego resztki papryki konserwowej z obiadu i ser żółty - wyszło po prostu przepysznie! Sałatkę tą z powodzeniem można zaserwować jako sylwestrową przekąskę! SKŁADNIKI:1 pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy1 słoik ogórków konserwowych1/2(...)słoika papryki konserwowejmała główki sałaty lodowej3-4 łyż keczupu3-4 łyż majonezu15 dag sera żółtego + trochę startego na wierzchPierś kurczaka pokroić i usmażyć w przyprawie gyros. Ogórki, paprykę i ser żółty pokroić w kosteczkę. Sałatę lodową porwać palcami. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać keczup rozbełtany z majonezem, wymieszać razem. Posypać serem żółtym
Kto ugości moich gości?Gazpacho to tradycyjny, andaluzyjski chłodnik przygotowywany na bazie dojrzałych pomidorów, z dodatkiem papryki, ogórka, oliwy i octu oraz, opcjonalnie, cebuli i czosnku. Składniki:około 80 dag dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki)cały ogórek zielony (obrane ze skórki)Duża, czerwona papryka (upieczona w folii aluminiowej, po upieczeniu obrana ze skórki)2 -3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez(...)oliwy z oliwek1/2 l soku pomidorowego albo warzywnego (u mnie warzywny)listki świeżej bazyliisól, biały pieprznatka pietruszki do dekoracji Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 40 min w piekarniku na około 180 -190 stopni C. Następnie obieramy ze skórki i drobno kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę
Bon Appetit MałgorzatycytrynySkładniki na chińszczyznę na 2 porcje:1 woreczek białego ryżu1 woreczek dzikiego ryżu2 schaby z wieprzowinymrożona mieszanka chińska z (marchewką, cebulą kiełkami fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, papryką, porem)przyprawy po 1 szczypcie: imbir, kurkuma, curry, papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól i pieprzCukinię myjemy i kroimy cieńcie plastry(...)ryż. Wieprzowinę kropimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mieszankę chińską i zalewamy odrobiną wody, dusimy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami wg uznania: imbir, kurkuma, curry, papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 2 łyżeczki sosu sojowego,sól i pieprz. Ryż podajemy z wieprzowiną i warzywami. Smacznego! chińszczyzna z wieprzowiną na carpaccio z cukinii
Bon Appetit Małgorzatycałej blasze jak tradycyjną pizzę. I też tak uczyniłam :)Składniki na ciasto ziemniaczane:4 - 5 ziemniaków1 cebulasól, pieprz, 3 łyżki olejususzone zioła: tymianek, rozmaryn, kolendra, majeranek, czosnek, mielona papryka, mielona gorczyca1 jajkoodrobina mąki przecier pomidorowySkładniki na pizze wg uznania, u mnie:4 - 5 pieczarek1 cebula 1 papryka3 - 4 pomidoryopakowanie oliwek1 papryczka chiliżółty serser pleśniowy z niebieską pleśnią suszone oreganosól, pieprzSurowe(...)C.Gdy spód ziemniaczany upieczemy to smarujemy go koncentratem pomidorowym. Na patelni smażymy pieczarki i cebulę, doprawiamy je solą i pieprzem. Na ziemniaczany placek wykładamy pieczarki, żółty ser, plastry pomidorów, paprykę i papryczkę chili oraz oliwki. Na wierzch układamy ponownie żółty ser i ser pleśniowy, posypujemy suszonym oregano. Zapiekamy całość w 220 stopniach C około 20 minut.upieczony ziemniaczany spódpizza na ziemniaczanym
Bon Appetit Małgorzatybyć nudne, tak podane na pewno każdego wprowadzi w dobry nastrój na resztę dnia :)Składniki:2 małe bagietki (albo długi chlebek)pęto chorizo (200 g) albo innej kiełbasy3 małe papryki (zielona, czerwona, żółta)6 jajek ugotowanych na twardo200 g białego seraok. 3 łyżek majonezu (u mnie domowy, przepis)czosnek niedźwiedzi (można pominąć) albo szczypioreksól, pieprzJajka ugotowane na twardo(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z twarogiem oraz majonezem. Chorizo pokroić w kostkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Kiełbasę odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Papryki pokroić w drobną kostkę. Czosnek niedźwiedzi posiekać. Jajka z serem i majonezem wymieszać z chorizo oraz paprykami. Doprawić solą i pieprzem. Odciąć bagietkom końcówki i z obu stron wydrążyć ze środka
Bon Appetit Małgorzatygotujemy na parze - al dente. Podczas gotowania możemy go lekko posolić. Botwinę myjemy i kroimy na 3 razy, czyli na 6-7 cm części. Cukinię kroimy w plastry a paprykę w paseczki. Śmietankę mieszamy z jajkami oraz tartym serem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wylewamy na podpieczone cisto, a na wierzchu układamy: botwinę, bób, cukinię, paprykę. Pieczemy kolejne 20 minut
Bon Appetit Małgorzatyzastosowałam swoje ulubione zioła + przyprawę 1000 wysp marki Edmir-Pol, którą możecie kupić tutajskładniki:1 op. ciecierzycy zasuszonej (400 g)1 łyżka ulubionej przyprawy np. 1000 wysp (papryka zielona, papryka czerwona, cebula, natka pietruszki)2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki suszonego czosnku1/2 łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki1/2 łyżeczki morskiej soliCiecierzycę
Bon Appetit Małgorzatychili w proszku)1 op. młodego, świeżego szpinaku 1 łyżka masła1 łyżka oleju rzepakowego2 liście laurowesól, pierzSoczewicę dokładnie płuczemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki a paprykę w większą kostkę. Na rozgrzanym maśle i oleju podsmażamy cebulę i czosnek, po czym dodajemy paprykę. Chwilkę wszystko razem smażymy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili (albo chili w proszku
Bon Appetit Małgorzatykoncentratu pomidorowegooregano+ keczup lub sos czosnkowySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw dodatki do pizzy: szynkę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Obsmażamy pieczarki na oleju. Cebulę i paprykę siekamy w kosteczkę.2. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej(...)wody i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.3. Ciasto wałkujemy lub formułujemy placek rękami, układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Nakładamy składniki: pieczarki, szynkę, cebulę i paprykę, posypujemy tartym żółtym serem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam spód pizzy, by się za bardzo nie przypiekł
Kuchnia domowa AniPeggi.Składniki:Ciasto:500 g mąki1 szklanka ciepłej wodysól do smakuFarsz:500 g sera białego500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków1 duża cebulasól do smakuostra i słodka papryka w proszku do smakupieprzSposób przygotowania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z ziemniakami.3. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do sera i ziemniaków. Doprawiamy(...)solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą do smaku.4. Na krążki ciasta nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy po wypłynięciu pierogów na wierzch.5. Pierogi podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami jak topione masło, skwarki, zeszklona cebulka itp.Smacznego
Kuchnia domowa Ani8/2013). Składniki:1 cukinia (u mnie 300g)pół czerwonej paprykipół żółtej papryki1 cebula2 pomidory3 ząbki czosnkuolej2 łyżeczki ziół prowansalskich (w oryginale oregano)sól, pieprzSposób przygotowania:1. Cukinię, papryki i pomidory myjemy i kroimy w kostkę (pomidory można dodatkowo sparzyć i obrać ze skórki).2. Obrany czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.3. Czosnek i cebulę podsmażamy na patelni
Kuchnia domowa Aniziół prowansalskichNa wierzch:1 pomidor1 czerwona cebulka1/2 zielonej paprykikilka plasterków salami1 ogórek kiszonyczarne oliwkiprzyprawa do pizzyser żółtySposób przygotowania:1. Składniki na sos dokładnie mieszamy.2. Przygotowujemy warzywa na wierzch pizzy: paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a oliwki i pomidory kroimy na plasterki.3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.4(...)sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 5. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem sosem do pizzy,nakładamy pozostałe składniki: cebulę, ogórka kiszonego, salami, paprykę, pomidory i oliwki, całość posypujemy najpierw przyprawą do pizzy, a potem tartym żółtym serem.6. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut.Pizza najlepiej smakuje
Kuchnia domowa Ani