chwilę nadal nie wiem co chcę, weszłam na stronę kuchni lidla i dostałam olśnienia. Wybrałam przepis Pascala ( klik ), który przygotował makaron z sosem śmietanowo - czosnkowym z dodatkiem szpinaku, papryki i pieczarek, a przy okazji i który pozwolił zużyć z mojej lodówki niektóre składniki. Dokonałam niewielkich modyfikacji :) Składniki na 5 porcji: 300 ml śmietany 18% 6 ząbków czosnku(...)piersi z kurczaka Sól Pieprz 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 250 g pieczarek 1 papryka czerwona 2 łyżki wody 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku 500 g makaronu (ja dałam świderki) Olej do smażenia Przygotowanie: Czosnek posiekać dość drobno, wymieszać ze śmietaną, odstawić, aby smaki się przeszły. Następnie pokroić w kostkę piersi z kurczaka. Kawałki kurczaka doprawić
Fabryka pomysłówwyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i majeranku. Składniki 1kg boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego 30 dag wątróbki drobiowej 3 białe cebule Liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz niezielony, papryka chilii, gorczyca Majeranek, lubczyk, ostra papryka Sposób przygotowania Boczek gotujemy około 40 minut w takiej ilości wody, aby przykryła mięso. Do wody dodajemy 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego(...)Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule łączymy z otartym majerankiem, lubczykiem oraz szklanką wywaru z gotowania boczku. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 40 minut na wolnym ogniu
Pyry na Gazstworzyć własną alternatywę dziecięcego przysmaku. Efekt? Lepszy niż się spodziewałam. Sos słodko-kwaśny (przepis na 8-10 słoików 0,5l) 3 kg pomidorów 1kg cebuli 1 duża czerwona papryka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 3/4 szklanki octu 3 łyżki soli 2 łyżki musztardy 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mielonego czosnku 1/4 łyżeczki chilli(...)sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokrojone w kostkę pomidory i cebulę wrzucić do dużego garnka i dusić na wolnym ogniu przez około 1h. Dodać sól, pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa, oraz resztę składników za wyjątkiem mąki. Całość dusić przez kolejne 30 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną przestudzonego sosu, zagotowujemy. Przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około
Zapiski Młodej ŻonySkładniki na trzy porcje. Składniki: 200 g brązowego ryżu 250 g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe) 1 bakłażan 1 papryka czerwona 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 6 łyżek startego żółtego sera ½ łyżeczki kurkumy Sól, pieprz Oliwa z oliwek Przepis: Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wody dodajemy kurkumę. Po ugotowaniu, ryż odcedzamy(...)patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana oraz paprykę. Całość smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy i smażymy kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy bakłażan i papryka są miękkie, jeśli nie, możemy dolać odrobinę wody i poddusić całość do momentu
Emcia Pichciposiłkiem dla wszystkich tych, którzy uwielbiają połączenie słodkiego oraz ostrego smaku. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - ryż brązowy - 1 woreczek - pomarańcze - 2 sztuki - papryka czerwona - 1 sztuka - ananas - 5 plastrów - cebula - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki - oliwa - 1 łyżka - szczypiorek - ostra papryka - curry - kurkuma - pieprz, sól(...)Mięso pokroić w kostkę. Łyżkę oliwy wymieszać z przyprawami, obtoczyć pierś, pozostawić na 30 min. Cebulę posiekać, lekko podsmażyć wraz z mięsem, dodać wycisnąć sok z 1 pomarańcza. Ananasa, paprykę oraz kolejnego pomarańcza pokroić, dodać do mięsa i razem lekko poddusić. Całość dokładnie wymieszać, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić. Podawać z gotowanym ryżem, posypane szczypiorkiem. Smacznego
Fit-aminasię w gulasz ani ciemny sos. Postawiłam na coś łatwego i nieskomplikowanego: pieczone warzywa i pikantną wieprzowinę. Składniki: 1 "kotlet" wieprzowy 1 woreczek kaszy gryczanej 1 cukinia 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 4 szparagi ze słoika 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory suszone 6 małych pieczarek 2 duże marchewki 2 ziemniaki 2 łyżeczki kukurydzy 1/2 kawałka(...)mozarelli mięso : sól, pieprz, curry, sos sojowy, oliwa warzywa : sól, pieprz, papryka ostra&słodka, zioła prowansalskie, bazylia, 1 i 1/2 łyżka oliwy Przygotowanie: Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Nagrzewamy piekarnik do 200'C. Mięso kroimy w paski, marynujemy w pieprzu i soli, łyżeczce curry, łyżce sosu sojowego i oliwie. Zostawiamy na 15 minut. Wszystkie warzywa myjemy
Kitchens Alphabetpikantne dania z grilla ale nie przepadamy za skrzydełkami zalanymi Tabasco lub innymi gotowymi sosami zachęcamy do skorzystania z tego przepisu. Składniki: 2 kg skrzydełek z kurczaka 2 puszki papryki chipotle chili w proszku sól pieprz Przygotowanie: Skrzydełka z kurczaka myjemy, obficie nacieramy solą, pieprzem i dużą ilością chili. Puszkę papryki chipotle wlewamy do dużego worka do przechowywania żywności, paprykę
naRuszcieinaczej. No ale inaczej, to jak - mięso mielone z fasolą i pomidorami ? Chili con carne można zrobić na wiele sposobów, bazując jedna na podstawowych składnikach, czyli mięsie mielonym, papryce, cebuli i pomidorach - reszta to tylko dodatki. Aha ... ja ułatwiłam sobie pracę i zamiast papryki i pomidorów dodałam sos lutenica. Składniki: * 350 g mielonego mięsa - u mnie z łopatki wieprzowej(...)mięsa i smażyć około 2-3 minut. Mięso zalać sosem lutenica. Jeśli nie macie takiego sosu, możecie dodać pomidory z puszki i odrobinę koncentratu pomidorowego, oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Fasolę i jeśli użyjecie kukurydzy w puszce, to kukurydzę także - opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Odsączyć i dodać do mięsa. Chili con carne gotować kilka minut. Na koniec dodać
kolorowotorcikowoparówki, trochę warzyw i dodatków i mamy nastroszoną zapiekankę. Składniki: -8 parówek drobiowych ( hot dog ) -3 jajka -kilka ugotowanych ziemniaków -ok. 5 dkg posiekanego żółtego sera -czerwona papryka -por -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki majonezu -pieprz -przyprawa warzywna -sos pomidorowy lub ketchup Jedną parówkę drobniutko kroimy. Paprykę kroimy w cienkie paseczki a pora(...)strony nacinamy na długości ok. 1 cm. Ziemniaki kroimy w kostkę. Do miski rozbijamy jajka, dosypujemy pieprz, przyprawę warzywną i mieszamy. Dodajemy, ziemniaki, pora, paprykę, parówkę i wszystko razem mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Na końcu dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku. Przekładamy do natłuszczonej formy, układamy nacięte parówki i wstawiamy
Maminek kulinarnySekret tej sałatki tkwi w konsystencji warzyw... powinny być chrupiące i półtwarde. SKŁADNIKI: ½ dużego kalafiora ½ brokuła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie kwaśnej śmietany) 3 łyżki pestek dyni płatki papryki sól czarny pieprz WYKONANIE: Kalafior i brokuły gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Warzywa powinny być pół twarde i chrupiące. Dzielimy je na małe różyczki. Dodajemy jogurt naturalny, posypujemy(...)pestkami dyni i płatkami papryki. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przekładamy do salaterki lub na talerze. Dekorujemy kilkoma różyczkami brokuła, płatkami papryki i pestkami dyni
Pyry na GazHola Espania! Pełna smaków i aromatów hiszpańska zupa z krewetkami, chorizo, szafranem, papryką, pomidorami, selerem naciowym i różowym winem. Cudo! Składniki 200g krewetek w skorupkach (około 15 sztuk) 1l bulionu warzywnego biała cebula 3 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 2 duże pomidory duża czerwona papryka oliwa z oliwek kieliszek różowego wina 100g chorizo (w kawałku) sól, czarny pieprz, szafran(...)oliwie z oliwek szklimy posiekana w kostkę cebulę, następnie dokładamy czosnek i posiekany seler naciowy a po kilku minutach obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę w paski. Przykrywamy pokrywkę i dusimy około 7-8 minut. Warzywa przekładamy do przecedzonego wywaru i dodajemy kieliszek wina, pokrojone w dużą kostkę chorizo oraz dużą szczyptę szafranu. Doprowadzamy
Pyry na GazSzybki, zdrowy i pyszny obiad gotowy w 25 minut. Łosoś gotowany na parze z aromatem cytrynowym i płatkami papryki, orzechowy kuskus i brokuły. Samo zdrowie! Składniki 500g łososia skórka z połowy cytryny 2 łyżki suszonej natki pietruszki łyżka płatków słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, biały pieprz 0,5l bulionu drobiowego kasza kuskus orzechy włoskie 2 garście brokuły(...)Sposób przygotowania Łososia oskrobujemy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z oliwy, suszonej natki pietruszki, skórki cytrynowej, płatków papryki, soli i białego pieprzu przygotowujemy marynatę. łososia dzielimy na trzy porcje i obtaczamy w marynacie. Łososia przygotowujemy na parze kilkanaście minut. Na drugim sitku umieszczonym ponad rybą układamy różyczki brokułu. Gotujemy aż będą półmiękkie. Bulion drobiowy podgrzewamy do wrzenia. Wsypujemy
Pyry na Gazpiersi kurczaka wypełnione warzywami, pieczone bez dodatku tłuszczu i zawinięte w szynkę szwarcwaldzką. Palce lizać! Składniki 3 piersi z kurczaka 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej marchew korzeń pietruszki 1/2 czerwonej papryki 1/2 średniej cukinii masło sól, czarny pieprz, tymianek Sposób przygotowania Marchew oraz korzeń pietruszki gotujemy na pól miękko w osolonej wodzie. Kroimy w słupki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym(...)ręcznikiem i rozkrajemy na dwie części. Doprawiamy z obu stron sola i świeżo mielonym pieprzem oraz z jednej strony tymiankiem. Paprykę i cukinie kroimy w słupki. Na każdym kawałku mięsa (po stronie doprawionej tymiankiem) układamy po kawałku marchwi, pietruszki, cukinii i papryki oraz mały kawałek masła. Szczelnie zawijamy mięso a następnie owijamy w szynkę szwarcwaldzką. Gotowe roladki szczelnie zawijamy
Pyry na Gazgram piersi kurczaka łyżka miodu wrzosowego sok z połowy limonki łyżka oliwy z oliwek kilka listków mięty 1/2 papryczki chili 1/4 świeżego ananasa 50 gram koziego sera 1/3 czerwonej papryki 80 gram świeżego szpinaku baby kilka listków mięty do ozdoby W miseczce mieszamy miód, sok z limonki, oliwę z oliwek, posiekaną miętę i papryczkę chilli. Połowę dressingu wstawiamy(...)minut. Następnie grillujemy piersi kurczaka po 4-5 minuty z każdej strony i odstawiamy by "odpoczęły". W tym czasie myjemy i osuszamy szpinak. Kroimy w kostkę ananasa, paprykę i kozi ser. Na talerz układamy szpinak wymieszany z kilkoma listkami mięty, układamy pokrojonego ananasa, paprykę i ser. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze części i również układamy na talerzu. Całość polewamy odrobiną
Mango Papajawywaru warzywnego, mięsnego lub wody (dowolnie), ja dałam 700ml wywaru i 1300ml wody - 1 cebula - 6-8 ząbków czosnku - 2 marchewki - 1 łodyga selera naciowego - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 3/4 łyżeczki ostrej papryki - 1 łyżeczka kurkumy - sól i pieprz do smaku (dałam kolorowy) - łyżka oleju kokosowego (lub oliwy) - chili (dałam 4 przekręcenia młynka) + natka pietruszki do posypania W garnku rozgrzać(...)obraną i startą na grubej tarce marchew i pokrojony drobno seler naciowy. Chwilę podsmażyć a następnie zalać całość bulionem lub bulionem z wodą. Dodajemy odsączoną soczewicę, słodką i ostrą paprykę oraz kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15-20 minut (do miękkości soczewicy) pod przykryciem, na średnim palniku. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem (dałam kolorowy) oraz chili. Ugotowaną
Smaczne Zdrowe