Ratatuj to danie, które opiera się na warzywach- przede wszystkim na cukinii, bakłażanach i papryce- w sosie pomidorowym.Jest to danie nieskomplikowane, a przy tym bardzo smaczne, mimo tylko kilku warzywnych składników!Zazwyczaj robię wersję jednogarnkową, ale dziś zrobiłam przekładaną i co jest dziwne, że każda z nich- mimo tych samych składników- inaczej smakuje!Obie pyszne, ale moje kubeczki smakowe wolą(...)możecie użyć inny ser (albo i bez), zamiast pęczaku-ryż, albo podać z grzanką np.czosnkową- jak wolicie.* bakłażan- 1 szt.* cukinia zielona- 1 szt.* cukinia żółta- 1 szt.* papryka czerwona- 1 szt.* pomidory- 4 szt.* cebula- 1 szt.* czosnek- 1 ząbek* oliwa* przyprawy: tymianek, bazylia, sól i pieprzNajpierw zaczynamy od robienia sosu pomidorowego więc pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem
Kraina Miodem Płynącakurczaka, podsmażyć przez około 2 minuty i dopiero dodać warzywa.Danie proste, zdrowe i pięknie prezentujące się na stole :) Przepis na 4 porcje:* kasza jaglana- 1 szklanka* papryka- 2 szt.* marchew- 1 szt.* cukinia- 1 szt.* cebula- 1 szt.* czosnek- 2 ząbki* liść laurowy, ziele angielskie- 3 szt., sól, pieprz* bulion warzywny- 1 litrPrzygotować bulion warzywny.Z 1 litra bulionu(...)zagotować.Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, wsypać do gotującego się bulionu i gotować około 15 minut (kiedy już kasza wchłonie cały płyn, wyłączyć palnik, a kaszę zostawić pod przykrywką).Paprykę, marchewkę, cukinię oraz cebulę pokroić w słupki.Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę, jak już będzie szklista dodać pokrojony w plastry czosnek, a po około 1 minucie dodać marchewkę i paprykę.Chwilę
Kraina Miodem Płynącapuszka pomidorów z puszki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 3 plastry mozarelli 1 łyżka oleju rzepakowego 1 szklanka wody 200g mięsa mielonego sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano, pietruszka Przygotowanie: Gnocchi gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zazwyczaj wrzuca się je do wrzątku na ok. 1,5-2 minuty. Na oleju podsmażamy 1/2 cebuli i 1 ząbek(...)czosnku, dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i pietruszką. Gdy będzie gotowe, dokładamy do niego ugotowane "kluski". Na maśle posmażmy pozostałą część cebuli oraz czosnek, dodajemy puszkę pomidorów (u mnie już pokrojone i bez skórki). Gotujemy na średnim ogniu. Po ok. 10 min, gdy wszystko zgęstnieje, można dolać wody (lub bulionu). Doprowadzamy do wrzenia. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżkę bazylii
Kitchens AlphabetsztukaPapryka czerwona – 1 duża sztukaMix sałat – 170gTuńczyk w sosie własnym – 2 puszki (340g)Tortilla – 5 placków o średnicy 25cm Tortilla z tuńczykiem – wykonanie:Oliwki, paprykę i ogórki pokroić w paseczki.Cebulę pokroić w piórka.Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy.Sos: majonez wymieszać z musztardą.Każdy placek wysmarować wyżej przygotowanym sosem, nałożyć sałatę, tuńczyka, cebulę, oliwki(...)kukurydzę, paprykę i ogórki. Całość zwinąć w rulon, związać sznureczkiem lub zawinąć w folię aluminiową. Smacznego!Tuńczyk, podobnie jak wiele innych ryb, zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. W porcji tuńczyka w sosie własnym jest ich ok. 235 mg.UWAGA! Tuńczyk może być skażony rtęcią – pierwiastkiem niebezpiecznym dla niemowląt i rozwijającego się płodu. Jednak dobrą informacją jest to, że tak powszechnie
Kulinarne Przebojegłówek goździków, zmiażdżonych w palcach4 gwiazdki anyżoweszczypta soliDodatkowo:100 g opłukanych suszonych śliwek250 ml porto1 cebula, pokrojona w kostkę250 ml bulionu drobiowego1/2 łyżeczki suszonego tymianku1 gałązka rozmarynu1 łyżka słodkiej papryki w proszku1/2-1 łyżeczka ostrej papryki w proszku1 1/2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki pszennejszczypta soliDo podania:ryż jaśminowy, ugotowany zgodnie z zaleceniami producentaCZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINCZAS MARYNOWANIA(...)złoty kolor- wyciągamy i odstawiamy na bok.3. Zmniejszamy ogień do średniego, wlewamy oliwę, a następnie wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy obie papryki w proszku i dokładnie mieszamy. Z powrotem stawiamy na kuchence, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając przesmażamy około 1 minutę.4. Do garnka wrzucamy mięso, wlewamy porto, dodajemy tymianek i rozmaryn
My Culinary Arttłuszcz odrzucam,a podsmażona kielbasa nada dobrego smaku potrawie.Pomidory z zalewy zblendować na gładki sos.Przełozyć do fasoli razem z kiełbasą i cebulą z boczkiem. Dodać sól,pieprz,obie papryki,roztarty w palcach suszony majeranek.Gdy sos pomidorowy jest za mało wyrazisty lub nieco za rzadki można dodac łyżkę koncentratu pomidorowego.Zagotować całość razem.Posypać przed podaniem zieloną pietruszką .Podawać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie rosół )1 łyżeczka mąki ziemniaczanejŻołądki dokładnie umyć i usunąć nieczystości a potem pokroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć je. Następnie cebulę i paprykę obrać, pokroić cebulę w kostkę a paprykę w krótkie paski i dodać na patelnię. Potem dodać obraną i pokrojoną ( oczywiście umytą ) w plasterki marchew i oczyszczone i pokrojone pieczarki. Następnie
Ewa w kuchnimorska do smakupieprz kolorowy do smakuPaprykę umyć, usunąć z niej gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić cebulę.Twaróg umieścić w miseczce, rozgnieść widelcem, dodać pokrojoną paprykę, cebulę i posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i jogurt.Wszystko wymieszać aby powstała gęsta pasta.Ogórki umyć, obrać ze skórki i za pomocą kulkownicy wydrążyć środki.Środek ogórka napełnić przygotowaną pastą
Ewa w kuchniSkładniki na 4 porcje:6 plastrów makaronu lasagne świeżego (250g)0,5 kg mięsa mielonego500 ml passaty pomidorowej70 g koncentratu pomidorowego1 łyżeczka bazylii1 łyżeczka oregano1 łyżeczka słodkiej paprykiszczypta ostrej papryki Sól, pieprz2 ząbki czosnku1 cebula150 g sera żółtego1 łyżka olejuBeszamel:1 łyżka masła1 łyżka czubata mąkiOk 600-700 ml mlekaSól, pieprzGałka muszkatołowaPrzygotowanie:Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić. Dodać mięso(...)mielone. Smażyć do miękkości. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano oraz paprykami w proszku. Przygotować beszamel. Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Wyłożyć na spód trochę sosu beszamelowego, na to makaron, na to mięso mielone, na to beszamel i posypać odrobiną
Fabryka pomysłówSkładniki: 1 kg schabu 1 łyżka soli1 łyżka soli peklowej½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżeczki kolendry1 łyżeczka czosnku suszonego2 łyżki cukru1 łyżeczka papryki słodkiejsól czosnkowa do posypywania papryka wędzona do posypywania Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy razem w misce. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy schab z każdej strony. Mięso układamy w formie keksówce, przykrywamy folią i odstawiamy(...)lodówki na 3 dni. Każdego dnia np. rano, wylewamy wodę która zebrała się w formie, oraz posypujemy mięso z każdej strony solą czosnkową i papryką wędzoną. Ostatniego dnia wyjmujemy schab i układamy na ruszcie piekarnika nagrzanego do 80 stopni. Pod rusztem kładziemy inną blachę do której będzie ściekał sok z mięsa. Suszymy schab przez 1 godz
kulinarnyswiatdomiwystrzałowe przekąski imprezowe. Moje będą nawet zaskakujące - zaskakująco łatwe i do tego urocze! Czyż nie są piękne?Składniki na 20szt :* 30 czarnych oliwek* serek śmietankowy bądź twarożek * 2 czerwone papryki* opcjonalnie sałata, pomidorki koktajlowe Przygotowanie :20 oliwek przeciąć, każdą oliwkę nadziać serkiem. Pozostałe oliwki przeciąż na pół. Z papryki wyciąć 20 kółek. Z każdego kółka wyciąć mniejszy trójkąt. Nadziać(...)wykałaczkę najpierw kółko z papryki, później nadzianą oliwkę, połowę oliwki oraz w tą połówkę wbić wycięty trójkąt. Całość prezentuje się znakomicie. Zrobiłam 20 sztuk, a do zdjęć zostały 3... :) takie było nimi zainteresowanie.Razem ze mną udział w Wyzwaniu Blogerek wzięły udział : Iwona , Magda , Gosia , Sabina , Dorota. Dziękuję dziewczyny za kolejne wyzwanie
Magiczne Życie Martybobuulubiony aromatyzowany olej rzepakowy1 pomidor1/2 czerwonej paprykinatka pietruszkikilka rzodkieweksól, pieprzkilka listków sałaty lodowej1. Sałatę i mięso rozdrobnić/pokroić na mniejsze kawałki. Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Rzodkiewki i natkę umyć i pokroić.2. Na talerzu ułożyć sałatę, dodać kawałki kurczaka, pomidora, papryki i pokrojoną rzodkiewkę. Dodać ugotowany i wyłuskany
UgotujmyTo.plrozmarynolej rzepakowySos:2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki miodu4 łyżki octu balsamicznego1. Kaszę ugotować i ostudzić.2. Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Paprykę przekroić na pół. Z główki czosnku ściąć górę. Wszystko wyłożyć na blachę i skropić olejem rzepakowym. Lekko posolić, posypać tymiankiem i odrobinę rozmarynem (u mnie 2 gałązki świeżego). Wstawić(...)jeśli wykorzystujemy inny rodzaj dyni to najlepiej sprawdzać i wyjmować z piekarnika już upieczone warzywa a zostawiać te, które jeszcze muszą się dopiec. Po upieczeniu dobrze jest z papryki ściągnąć skórkę. 3. Upieczone warzywa -bez czosnku- połączyć z ugotowaną kaszą gryczaną i pokruszoną fetą. Dodać pomidorki. Polać ulubionym sosem. U mnie mieszanka oleju sezamowego, miodu i octu balsamicznego.Smacznego Post Sałatka
UgotujmyTo.plwykorzystuję do różnych sałatek np. https://ugotujmyto.pl/salatka-z-dynia-pieczona-kasza-gryczana/ Tym razem połączyłam kaszę z czerwoną fasolą i tuńczykiem. Chciałam dodać ogórki konserwowe ale akurat mi się skończyły i dlatego dodałam paprykę konserwową. Myślę, że w tej jak i w każdej innej sałatce można sobie dowolnie zamieniać składniki w zależności od upodobań i dowolnie je sobie doprawiać… Sałatka z tuńczykiem(...)kaszą gryczanąSkładniki:puszka tuńczykapuszka czerwonej fasoliworeczek kaszy gryczanej (ugotowanej)2 jajkakilka połówek papryki konserwowejnatka pietruszkisól, pieprz, olej rzepakowy, sok z cytrynyTuńczyka odsączyć, chyba że jest w oleju to można olej też dołożyć. Fasolę odcedzić i opłukać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę odsączyć z nadmiaru płynu i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć
UgotujmyTo.plłyżeczka soliFarsz:1 duża cebula3 ząbki czosnku1 łyżka oliwy200 g szpinaku (małe listki)200 g sera feta100 g sera ricotta (twardego) /u mnie starty ser żółty/2 łyżeczki wędzonej papryki (lub łyżeczka mielonej papryki i 1/2 łyżeczki pierzu cayenne)sól, pieprz, olej do smażenia1. Drożdże instant -mimo, że nie trzeba- rozpuściłam w kilku łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru(...)rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam pokrojoną cebulę i wcisnęłam czosnek. Smażyłam na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby czosnek się nie przypalił a cebula zmiękła około 5 minut. Dodałam paprykę, odrobinę soli (feta jest słona więc niewiele) i pieprzu. Smażyłam około 1 minuty. Dodałam opłukany szpinak i dusiłam aż liście szpinaku zwiędły. Zostawiłam do wystudzenia a potem dodałam pokruszoną fetę
UgotujmyTo.pl