papryka - 32566 przepisów (strona:575/2172)

Pingwiny z serka śmietankowego : Grudniowe Wyzwanie Blogerek 136

wystrzałowe przekąski imprezowe. Moje będą nawet zaskakujące - zaskakująco łatwe i do tego urocze! Czyż nie są piękne?Składniki na 20szt :* 30 czarnych oliwek* serek śmietankowy bądź twarożek * 2 czerwone papryki* opcjonalnie sałata, pomidorki koktajlowe Przygotowanie :20 oliwek przeciąć, każdą oliwkę nadziać serkiem. Pozostałe oliwki przeciąż na pół. Z papryki wyciąć 20 kółek. Z każdego kółka wyciąć mniejszy trójkąt. Nadziać(...)wykałaczkę najpierw kółko z papryki, później nadzianą oliwkę, połowę oliwki oraz w tą połówkę wbić wycięty trójkąt. Całość prezentuje się znakomicie. Zrobiłam 20 sztuk, a do zdjęć zostały 3... :) takie było nimi zainteresowanie.Razem ze mną udział w Wyzwaniu Blogerek wzięły udział :  Iwona , Magda , Gosia , Sabina , Dorota. Dziękuję dziewczyny za kolejne wyzwanie

Magiczne Życie Marty
Sałatka z bobu i wędzonego kurczaka 196

bobuulubiony aromatyzowany olej rzepakowy1 pomidor1/2 czerwonej paprykinatka pietruszkikilka rzodkieweksól, pieprzkilka listków sałaty lodowej1. Sałatę i mięso rozdrobnić/pokroić na mniejsze kawałki. Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Rzodkiewki i natkę umyć i pokroić.2. Na talerzu ułożyć sałatę, dodać kawałki kurczaka, pomidora, papryki i pokrojoną rzodkiewkę. Dodać ugotowany i wyłuskany

UgotujmyTo.pl
Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną 160

rozmarynolej rzepakowySos:2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki miodu4 łyżki octu balsamicznego1. Kaszę ugotować i ostudzić.2. Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Paprykę przekroić na pół. Z główki czosnku ściąć górę. Wszystko wyłożyć na blachę i skropić olejem rzepakowym. Lekko posolić, posypać tymiankiem i odrobinę rozmarynem (u mnie 2 gałązki świeżego). Wstawić(...)jeśli wykorzystujemy inny rodzaj dyni to najlepiej sprawdzać i wyjmować z piekarnika już upieczone warzywa a zostawiać te, które jeszcze muszą się dopiec. Po upieczeniu dobrze jest z papryki ściągnąć skórkę. 3. Upieczone warzywa -bez czosnku- połączyć z ugotowaną kaszą gryczaną i pokruszoną fetą. Dodać pomidorki. Polać ulubionym sosem. U mnie mieszanka oleju sezamowego, miodu i octu balsamicznego.Smacznego Post Sałatka

UgotujmyTo.pl
Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną 181

wykorzystuję do różnych sałatek np. https://ugotujmyto.pl/salatka-z-dynia-pieczona-kasza-gryczana/ Tym razem połączyłam kaszę z czerwoną fasolą i tuńczykiem. Chciałam dodać ogórki konserwowe ale akurat mi się skończyły i dlatego dodałam paprykę konserwową. Myślę, że w tej jak i w każdej innej sałatce można sobie dowolnie zamieniać składniki w zależności od upodobań i dowolnie je sobie doprawiać… Sałatka z tuńczykiem(...)kaszą gryczanąSkładniki:puszka tuńczykapuszka czerwonej fasoliworeczek kaszy gryczanej (ugotowanej)2 jajkakilka połówek papryki konserwowejnatka pietruszkisól, pieprz, olej rzepakowy, sok z cytrynyTuńczyka odsączyć, chyba że jest w oleju to można olej też dołożyć. Fasolę odcedzić i opłukać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę odsączyć z nadmiaru płynu i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć

UgotujmyTo.pl
Turecki chlebek Gozleme 185

łyżeczka soliFarsz:1 duża cebula3 ząbki czosnku1 łyżka oliwy200 g szpinaku (małe listki)200 g sera feta100 g sera ricotta (twardego) /u mnie starty ser żółty/2 łyżeczki wędzonej papryki (lub łyżeczka mielonej papryki i 1/2 łyżeczki pierzu cayenne)sól, pieprz, olej do smażenia1. Drożdże instant -mimo, że nie trzeba- rozpuściłam w kilku łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru(...)rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam pokrojoną cebulę i wcisnęłam czosnek. Smażyłam na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby czosnek się nie przypalił a cebula zmiękła około 5 minut. Dodałam paprykę, odrobinę soli (feta jest słona więc niewiele) i pieprzu. Smażyłam około 1 minuty. Dodałam opłukany szpinak i dusiłam aż liście szpinaku zwiędły. Zostawiłam do wystudzenia a potem dodałam pokruszoną fetę

UgotujmyTo.pl
Oryginalny prezent dla miłośnika grillowania – domowa przyprawa do dań z grilla 160

składniki dokładnie wymieszać. Żeberka natrzeć przyprawą i odstawić przed grillowaniem na pół godziny.  Słodko pikantna przyprawa do mięs 1 szklanka brązowego cukru½ szklanki chili w proszku1/3 szklanki papryki słodkiej¼ szklanki soli selerowej¼ szklanka czosnku w proszku¼ szklanka soli cebulowej ¼ szklanki czarnego pieprzu¼ szklanki białego pieprzu1 łyżka musztardy w proszku1 łyżka startego imbiru Cytrusowa przyprawa do grilla

naRuszcie
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 272

malutkich pieczarek 2 łyżeczki musztardy Dijon3 łyżki brandy2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody0,5 szklanki śmietany kremówkigarść posiekanej pietruszki1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki sólświeżo mielony pieprzoliwa z oliwekolej z pestek winogron (lub rzepakowy albo inny ulubiony) WYKONANIE:POLĘDWICZKI: Polędwiczkę umyj, obierz z błonek i osusz. Pokrój pod kątem w poprzeczne plastry grubości około(...)winogron) i na gorący wrzuć polędwiczki. Smaż je po 2 minuty z dwóch stron. Gdy polędwiczki będą się smażyć na drugiej stornie (pod koniec) posyp je łyżeczka mielonej czerwonej papryki i przemieszaj całość, niech papryka otoczy mięso ze wszystkich stron. Polędwiczki zdejmij teraz szybko z ognia i przerzuć do miski lub pojemnika i szczelnie zakryj folia aluminiową. Zostaw

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z kuskusem i warzywami 357

siekanych migdałów, po czym przesyp je na spodek do lekkiego przestygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną w kostkę kolorową mini paprykę (ja dałam dwie malutkie żółte, dwie czerwone i jedną pomarańczową). Nie smaż długo, tylko do lekkiego zrumienienia, tak aby papryka zachowała swoją chrupkość, a w środku była soczysta.Pokrój w kostkę fetę(...)odparować resztę wody oraz dosól i dopieprz do smaku (ale uważaj z ilością soli, ponieważ dodasz jeszcze słoną fetę!) Dodaj równiez łyżkę dobrego masła.Teraz przełóż do kaszy podsmażoną paprykę wraz z pozostałą po smażeniu oliwą z oliwek, dodaj pokrojoną fetę, oliwki, pomidorki oraz posiekane migdały. Całość dobrze wymieszaj. Pod wpływem ciepła feta zacznie się powoli roztapiać, dając wspaniały posmak

Słodko-Słony Świat Ilony
CHRUPIĄCA CIABATTA NA CIEPŁO Z WARZYWAMI 166

Rodziny. Ciabatty najpierw podpiekam kilka minut z wędliną i serem w piekarniku, by były gorące i chrupiące, a następnie napełniam je całą masą świeżych warzyw: sałatą lodowa, pomidorami, cebulką, papryką, oliwkami, papryczką jalapeño (w wersji dla dorosłych). Całość zwieńczam kiełkami brokuła, które od wielu lat namiętnie dodaję do wszelkich kanapek, surówek, sałatek i wielu przekąsek. Kiełki(...)sami!:)SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób):2 ciabatty2 plastry sera żółtego4 plastry wędliny (ja użyłam salami)garść poszatkowanej sałaty lodowej1 pomidor0,5 cebuli cebula1/4 papryki kolorowejkilka oliwek czarnych i zielonychkilka papryczek jalapeñogarść kiełków brokuła SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY:0,5 szklanki jogurtu naturalnego2 ząbki czosnkusólświeżo zmielony pieprzszczypta brązowego cukruWYKONANIE:SOS CZOSNKOWY:DO miseczki

Słodko-Słony Świat Ilony
CHRUPIĄCE KRĄŻKI CEBULOWE - ONION RINGS 216

nadprogramową ilością wszelakich surówek i jesteśmy kwita ze zdrowowym odżywianiem:D). Bardzo polecam!SKŁADNIKI:4 cebule2 jajka1/3 szklanki mleka1 szklanka bułki tartej1 łyżeczka soli1 szklanka mąki pszennej1 łyzeczka ostrej papryki w proszkuolej do smażenia (ja użyłam rzepakowy)SKŁADNIKI NA JOGURTOWO-MAJONEZOWY DIP CZONSKOWY:4 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku3/4 łyżeczki brązowego cukrusólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:KRAŻKI CEBULOWE:Cebule obierz(...)łusek, pokrój w grubsze plastry (6-7 mm) i rozłoż je na krążki.W jednej miseczce roztrzep jajka z mlekiem.W drugiej - wymieszaj mąkę z ostrą papryką.W trzeciej - wymieszaj bułkę tartą z solą.Pojedyncze krążki panieruj najpierw w mące z solą, następnie w roztrzepanym jajku z mlekiem, a na końcu obtocz je dokałdanie w bułce tartej z papryką.Krążki smaż

Słodko-Słony Świat Ilony
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I KASZĄ JAGLANĄ 280

kostkę (niedbale) pozostaly po wydrążonych cukiniach miąższ i podsmaż z cebulą, po czym przerzuć całość do miski.Mięso mielone dobrze wymieszaj w osobnej misce z solą, pieprzem, chilli, słodką papryką, majerankiem i ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i wrzuć na patelnię po cebuli. Możesz ewentualnie dolać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, jeśli tłuszczu będzie za mało(...)bladoróżowy. Dołóż je do miski z cebulą i dokładnie wymieszaj.Podpieczone cukinie napełnij równo farszem i posyp stratym serem żółtym. Wierzch możesz posypać jeszcze dodatkowo platkami chilli i słodką papryką. Zapiecz cukinie przez około 25 - 30 minut. Możesz je podawać z ulubionym dipem, najlepiej sprawdzi się tu dip czosnkowy lub koperkowy na bazie jogutru naturalnego. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
BUŁECZKI ZAPIEKANE Z JAJKIEM, SEREM I SZYNKĄ 233

Dziś propozycja na niebanalne śniadanie:) Niby zwykłe jajko, niby zwykła bułka... Ale kiedy wydrążycie środek bułki, posypiecie go serem, posiekaną szynką, wbijecie na to świeże jajko, udekorujecie kawałeczkami kolorowej papryki lub pomidorkami koktajlowymi i zapieczecie w piekarniku na złoty kolor powstanie Wam przepyszna, chrupiąca i kolorowa zapiekanka z jajkiem:) Ja przygotowuję w ten sposób najczęściej grahamki lub żytnie bułeczki(...)się ususzył. A później zmiksujcie go na bułkę tartą:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:bułki (grahamki, żytnie, wieloziarniste, pszenne)plastry wedliny (lub boczek wędzony albo szynka parmeńska)ser żółtyjajkakolorowa papryka (lub pomidorki koktajlowe, cebula, itp.)masłosólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową.Lekko zetnij wierzch bułek i wydrąż środek (wygarnij palcami miękki

Słodko-Słony Świat Ilony
Potrawka z kurczakiem i z fasolą 223

czerwona papryka 2 filety z kurczaka 2 woreczki ryżu 15 pieczarek 1 średnia cebula czerwona fasola w puszce łyżka masła przyprawa do kurczaka "Delikat" Potrawka z kurczakiem i z fasolą, to bardzo fajny i prosty pomysł na obiad. Można je serwować jako danie główne na ciepło lub jako sałatkę na zimno.Filety z kurczaka umyć i pokroić w kostkę(...)Delikat" i usmażyć na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Po usmażeniu przełożyć do dużej miski. Ryż ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Jeszcze gorący dodać do kurczaka. Pieczarki i paprykę umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię dodać masło i pokrojoną cebule i pieczarki. Chwilę podsmażyć a następnie wrzucić paprykę

Świat Domowej Kuchni
Zrazy wołowe 150

plastry. Następnie rozbij je tłuczkiem do mięsa na płaty o grubości około 0,5 cm. Każdy płat posmaruj musztardą z obu stron i odstaw do schłodzenia na 1 godzinę.Paprykę pokrój w paseczki, cebulę w piórka a ogórki kwaszone w ćwiartki.Teraz przygotowujemy nasze zrazy. Plastry wołowiny rozłożyć na płasko. Delikatnie posypać solą i pieprzem. Na każdym z nich ułożyć(...)kolejno: plasterki boczku, kilka części ogórków, kilka części papryki i kilka piórek cebuli. Posypać majerankiem. Zwinąć dosyć ściśle. Jeżeli obawiamy się, że zrazy rozpadną nam się w trakcie smażenia można je dodatkowo spiąć wykałaczkami lub owinąć mocną nicią. Następnie każdą roladkę oprószyć lekko mąką z każdej strony.Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć roladki (łączeniem do dołu) i obsmażyć z każdej strony

Świat Domowej Kuchni
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 249

Mięso w nim jest delikatne i soczyste. Doskonale smakuje z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Jeżeli ktoś woli ostrzejsze dania dodać jeszcze odrobinę ostrej papryki.  Zalać 2 łyżkami oleju. Przemieszać i włożyć na 30 minut do lodówki.Pieczarki oczyścić, a następnie pokroić w grube

Świat Domowej Kuchni