papryka - 32566 przepisów (strona:577/2172)

Domowy kebab (z proziakowych placków) 195

żyć na patelni naleśnikowej obracając co jakiś czas aby nie spalić. Tak ok. 5-6 min. Przekrajać na pół, ale nie do samego końca, tak jakieś 3/4.Sałatka:Sałatę, paprykę umyć i pociąć w paseczki tak sano ogórka. Wszystko wymieszać.Nasz kebab:Na dolną cześć naszego chlebka nakładamy warzywa, następnie mięsko i nakrywamy górną częścią placka.Smacznego :)*Nasze chlebki można zagnieść

Moje pyszne gotowanie
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 165

Składniki:2 cukinie0,5 kg mielonej wieprzowiny100 g ryżupół czerwonej i pół żółtej papryki1 cebula1 ząbek czosnku500 ml przecieru pomidorowegosól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, zmielona czerwona papryka, natka pietruszki)ser feta do położenia na wierzchuser żółty do starciaolej do smażeniaSposób przyrządzenia:Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, aby powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz. Na patelni(...)smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje. Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu farszu układamy pokrojoną w kostkę fetę.Całość

upichcic
Bitki wołowe z kaszą 215

polecam kupowania jakiegokolwiek mięsa w niepewnych i niesprawdzonych punktach.No, ale dość gadania, zapraszam do stołu :)Składniki:ok. pół kg wołowiny - chudej, bez błon i tłuszczu,sól, pieprz, słodka papryka, majeranek,odrobina smalcu do obsmażenia,mąka do obtoczenia mięsa,średnia cebula.Mięso opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości(...)mięsa wkładam do foliowej torebki - podczas rozbijania mięso nie rwie się, a kuchnia nie jest opryskana drobinami mięsa ;)Rozbite mięso przyprawić świeżo zmielonym pieprzem (najlepiej niezbyt drobnym) i papryką. Obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości dość dobrze rozgrzanego smalcu. Mięso obsmażać partiami, a końcu przesmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę. Obsmażone mięso

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ketchup z cukinii i pomidorów 273

jednak, że wychodzi smacznie :)Składniki:około 2-2,5 kg cukinii,około 1 kg pomidorów,2 średnie cebule,4 większe ząbki czosnku,sól - do smaku,pieprz cayenne lub ostra papryka - do smaku,1 łyżka słodkiej papryki,2-3 łyżki oleju.Cukinię przekroić i wydrążyć z nasion, chyba że jest młoda i niewielka i ma drobne nasiona. Wtedy można je zostawić(...)jest tak drobna, że niemal niezauważalna.Cukinię, pomidory, cebulę i czosnek wymieszać razem. Jeśli ketchup jest zbyt rzadki można go jeszcze podgotować do odparowania wody. Na końcu doprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. Przekładać do słoików i pasteryzować przez 15-20 minut.Ketchup ma barwę jaśniejszą niż tradycyjny, kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ognista zupa dyniowa z ziemniaczanymi kuleczkami - Listopadowe Wyzwanie Blogerek - "Rozgrzewające Dania" 209

wracamy do domu po całym dniu obowiązków, zmarznięci i zmęczeni, myślimy tylko o tym, żeby się rozgrzać. Najprędzej rozgrzejemy się sycącą zupą, pełną aromatu i dużej szczypty ostrej papryki i imbiru. Zupa dyniowa jest moją propozycją na listopadową akcję pod nazwą Wyzwanie Blogerek". W tym miesiącu, własnie dlatego, że to taki ponury i chłodny miesiąc, proponujemy Wam rozgrzewające(...)większych ząbków czosnku,ok. 5 cm świeżego imbiru,około 3-4 szklanki drobno startej dyni (nie na miazgę, lecz na drobnej jarzynowej tarce),bulion lub rosół,ostra mielona papryka, mielony imbir - do smaku,sól do smaku,ok. 3 łyżki oleju.Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno. Olej rozgrzać w garnku na średnim ogniu, zeszklić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana 254

Kiedy mięso będzie już usmażone, dodajemy czosnek, marchewkę, koncentrat i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw. 3.Ser ścieramy na tarce. Ugotowane ziemniaki ugniatamy, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kurkumę. paprykę słodką i ostrą. Wlewamy również mleko (ilość w zależności od konsystencji ziemniaków), tak by były trochę bardziej zbite niż tradycyjne puree. Całość mieszamy z 1/2 przygotowanego sera.4. Do naczynia żaroodpornego

Szefowa kuchni
Robię sałatki w weekend 197

czyli malutkie muszelki.Mmm pycha!Składniki:puszka tuńczyka w sosie własnympuszka kukurydzy1 cebula czerwona2 jajka200 g makaronu 2 łyżki majonezu4 łyżki jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku2 papryki3 ogórki kiszonepieprz, sól, papryka ostraNastawiamy makaron i jajka, a w tym czasie kroimy paprykę, ogórki, cebulę. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski. Kroimy jajka ugotowane na twardo. Do miseczki przekładamy majonez

NA MOIM TALERZU
Zupa gulaszowa 178

indyczych-3 l wody-marchew-2 łyżki koncentratu pomidorowego-5 dkg masła-4 łyżki mąki pszennej-2 ząbki czosnku-po kawałku selera i pora-2 papryczki chili ( lub ostra papryka )-gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz )-sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy   Wodę w garnku solimy, dodajemy gałązki zieleniny, marchew, seler, pora,czosnek(...)Żołądki kroimy w cienkie paseczki, marchew w plasterki.   Jeśli użyjemy papryczki chili - pozbywamy się nasion i drobniutko kroimy.   Wywar zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz,papryczkę chili i pokrojone żołądki.   Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy do zrumienienia.Rozrzedzamy wywarem i przelewamy do garnka.    Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy marchewkę

Maminek kulinarny
Gulasz z mortadeli 185

łatwiejszego.Potrzebne produkty:-solidna porcja mortadeli-1,2-1,4 kg (wieprzowa lub drobiowa-obie smakują podobnie)-puszka czerwonej fasoli-kartonik 500 ml koncentratu pomidorowego-4 marchewki-2 papryki-3 ząbki czosnku-przyprawa warzywko-majeranek-przyprawa delikat do mięs-pieprz czarny mielony-olej do smażeniaMortadelę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z niewielką ilością olejui smażymy do zrumienienia(...)czasie w drobną kostkę kroimy marchew, czosnek i paprykę.Fasolę płuczemy wodą i przekładamy do garnka, w którym będzie się gotowało całe danie.Gdy mortadela jest już zrumieniona wsypujemy marchew z czosnkiem.Smażymy ok. 5 minut a następnie wsypujemy pokrojoną paprykę.Smażymy i mieszamy następne 5 minut a potem wlewamy koncentrat pomidorowya do tego szklankę wody.Potrawę przyprawiamy

Maminek kulinarny
Karczek w warzywach 191

warstwami plastry karkówki, każdą warstwę posypujemy przyprawamii dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.   W tym czasie przygotowujemy warzywa:-3 marchewki-2 cebule-2 papryki-kilka suszonych pomidorów-ząbek czosnku   Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.Cebulę, marchew i paprykę posypujemy niewielką ilością warzywka.   Obsmażamy karkówkę na patelni do zrumienienia na niewielkiej(...)przekładamy do żaroodpornego naczynia a na każdy plasternakładamy ok. 1 łyżeczkę łagodnego ketchupu.   Na patelnię po karkówce wrzucamy cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli,a następnie paprykę i suszone pomidory.   Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę.   Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp

Maminek kulinarny
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 150

ryżu 100 g-filet z kurczaka-2 jajka-2 łyżki mąki-2 łyżki jogurtu naturalnego-odrobina sody oczyszczonej-przyprawy (delikat do mięs, kebab-gyros, warzywko, pieprz)-warzywa (pomidor, ogórek, papryka, cebula, kapusta pekińska)   Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka przez ok. 30 minut a następnie wysypujemyz woreczka i studzimy.   Filet również gotujemy w wodzie(...)przyprawą kebab-gyros i delikatem do mięs. Skrapiamy olejem.   Warzywa kroimy według uznania, my pokroiliśmy:-kapustę pekińską na drobno-ogórek i pomidor w półplasterki-cebulę w ćwierćplasterki-paprykę w kostkę   Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami).       Zabieramy się za ciasto na placki ryżowe.Oddzielamy białka od żółtek

Maminek kulinarny
Sałatka z kurczakiem 293

dodatek z mięsem w środku.Znakomicie prezentuje się na stole a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje.Składniki:-podwójny filet z kurczaka-5-10 liści kapusty pekińskiej-jedna czerwona papryka-jedna cebula-5-6 ogórków konserwowych-puszka kukurydzy konserwowej-przyprawa kebab-gyros-przyprawa do mięs-olej   Dodatkowo na sos:-naturalny gęsty jogurt 150 ml-serek naturalny 300 g-2 duże(...)Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia.Odsączamy tłuszcz i studzimy.   Odsączamy kukurydzę.Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i odsączamy.W kostkę również kroimy kapustę pekińską, paprykę i cebulę. Do kapusty pekińskiej możemy dodać nieco pokrojonego w kostkę świeżego ogórka.Przygotowane produkty umieszczamy w osobnych naczyniach.   Na dno salaterki nakładamy niewielką ilość sosu a następnie

Maminek kulinarny
Warzywno-mięsne danie z patelni 218

powstanie na patelni.Użyjemy troszkę mięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron.Składniki:-ok. 25 dkg karkówki-1 marchewka-1 cebula-2 ząbki czosnku-pół czerwonej papryki-5 pieczarek-kilka różyczek kalafiora-garść kapusty włoskiej-przyprawy ( barbecue, sól, pieprz)-olej do smażenia   Mięso i czosnek kroimy w kostkę.Posypujemy przyprawami i solą.Skrapiamy olejem(...)pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.   Dość grubo kroimy kapustę i pieczarki.W drobną kostkę kroimy marchew, cebulę i paprykę.Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części.Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso a następnie dodajemy marchew z cebulą.   Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki.   Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustęa następnie paprykę i kalafior.Przyprawiamy wszystko

Maminek kulinarny
Pizza domowa 231

wodą, dodajemy pesto i przyprawiamy do smaku.Chwilę gotujemy, aby sos zgęstniał.   Dodatki:-20 dkg kiełbasy, np. szynkowej-20 dkg pieczarek-20 dkg żółtego sera-cebula-papryka-2 kiszone ogórki-świeży pomidor i ogórek-przyprawa warzywna-olej   Pomidor, ogórki, cebulę kroimy w plasterki.Pieczarki również w plasterki a paprykę w kostkę.   Część sera kroimy(...)wcześnie należy natłuścić.Na brzegi ciasta układamy słupki sera i zawijamy je ciastem.   Ciasto smarujemy częścią sosu pomidorowego,posypujemy częścią żółtego sera,nakładamy pieczarki,a następnie paprykę, ogórki kiszonea na koniec kiełbasę.   Delikatnie polewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 minut.  Wyjmujemy z piekarnika

Maminek kulinarny
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 171

wykorzystamy do przygotowania wyśmienitego dania obiadowego.Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-20 dkg fasolki szparagowej-1/2 czerwonej papryki-1 marchewka-1 jajko-1 łyżka maki pszennej-2 łyżki mleka-sól, pieprz, przyprawa warzywna-olej do smażenia-bułka tarta   Filety kroimy na płaty.   Delikatnie rozbijamy(...)przez folie spożywczą.   Przyprawiamy sola i pieprzem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.   Paprykę kroimy w wąskie paski a marchewka w słupki.   Wodę solimy i przyprawiamy warzywkiem, zagotowujemy, wrzucamy marchewkęi gotujemy 5 minut.   Dorzucamy umytą i pozbawioną końcówek fasolkę i gotujemy 7 minut.   Zlewamy wodę a warzywa odsączamy

Maminek kulinarny