Sałatka warzywna z ciecierzycą Skladniki jajka - 3 szt pomidor - 2 szt papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt ciecierzyca - 0,5 szkl sól i pieprz sałata -1 główka oliwa z oliwek ocet balsamiczny bazylia do dekoracji Przygotowanie Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pomidory umyć, osączyć, pokroić w paski
Kuchnia DanusiKolorowe danie inspirowane kuchnią azjatycką. Pierś z kurczaka, brokuły, orzeszki ziemne, papryka i ryż. Bardzo łatwe do wykonania i trochę pikantne. Smacznego! Składniki: 1 pierś kurczaka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka lub 2 małe garść orzeszków ziemnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1/2 łyżki sosu sojowego 1 mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Pierś(...)kurczaka pokroić w kostkę, doprawić chili, kolendrą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze. Do warzyw dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły i wymieszać. Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać
Pasja Smakuczas, że myślę tylko o skrzydełkach z grilla ;) A później to już tylko muszą być szaszłyki :D Składniki: 500 g mięsa z szynki,1 cukinia,4 cebule,1 papryki czerwone,1 opakowania przyprawy do grilla. Przygotowanie:Mięso dokładnie myjemy, kroimy w małe kawałki. Następnie umytą paprykę kroimy w większą kostkę, a cukinię w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy(...)plasterki. Mięso przyprawiamy przyprawą do grilla.Na długie wykałaczki do szaszłyków nadziewamy mięso, cebulę, paprykę i cukinię. Grillujemy ;) Możemy także takie szaszłyki włożyć w rękawa do pieczenia i upiec w piekarniku- wychodzą również bardzo smaczne
Aga w kuchnirobi, ale każdy inaczej... jedni dodają cebulę inni por, jedni ogórki kiszone, a inni konserwowe- ja np. wcale ich nie dodaję... jedni dodają czerwoną fasolkę, a inni świeżą paprykę... jedno jest pewne: u każdego w tej sałatce jest gyros :) A wy jaką macie swoją wersję? Może kiedyś odważę się zrobić ją w innej wersji :)Składniki: 3 piersi pojedyncze kurczaka(...)czerwona papryka, 1/2 białej części pora, 1 puszka kukurydzy, 1/2 małej kapusty pekińskiej, 4 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa. Przygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy po zimną wodą i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy je przyprawą do gyrosa i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gorący gyros przekładamy do dużej przezroczystej miski, na niego układamy drobno posiekany
Aga w kuchniładna pogoda, więc trochę grillowaliśmy :) Oprócz tradycyjnej kiełbaski i karkówki były skrzydełka w sosie słodkim chilli oraz ananasowe szaszłyczki :)Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 4 duże cebule, 2 czerwone papryki, 1 puszka ananasa, 3 łyżeczki przyprawy do szaszłyków. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w duże kawałki, ok. 4x4cm. Następnie posypujemy je przyprawą i zalewamy sokiem ananasowym(...)puszki. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. W tym czasie kroimy paprykę w większe kawałki, a cebulę w plasterki. Po zamarynowaniu mięsa nadziewamy po kolei na patyczki do szaszłyków: mięso, cebulę, paprykę i ananasa. Grillujemy
Aga w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 300 g makaronu gryczanego - nitki, 600 g mieszanki chińskiej w sosie słodko-kwaśnym, 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kuchni chińskiej- 5 smaków. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju. Papryki
Aga w kuchniSkładniki: 5 udek kurczaka, 200 g zielonej fasolki szparagowej, 2 marchewki, 5 ziemniaków, 1 żółtka papryka, 1 cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 Kamis Kulinarne Inspiracje Rozmarynowy kurczak Przygotowanie: Udka kurczaka nacieramy solą i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie nacieramy papryką, 1/2 czosnku i tymiankiem (przyprawy z kulinarnych inspiracji). Cebulę i paprykę
Aga w kuchniSkładniki: 700 g wieprzowych polędwiczek, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 cukinii, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki mąki, 200 ml soku jabłkowego, 200 ml kremówki, 1 duże jabłko, posiekana natka pietruszki, 2 Inspiracje kulinarne Kamis- polędwiczki w sosie szałwiowym Przygotowanie: Polędwiczki kroimy po ukosie na 1 cm plastry i lekko rozbijamy. Następnie przygotowujemy panierkę z mąki, soli, pieprzu(...)słodkiej papryki, w której obtaczamy polędwiczki. Smażymy je na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę oraz cukinię pokrojoną w długie, wąskie słupki. Po 3 minutkach dodajemy pozostałe przyprawy- czosnek, szałwię, rozmaryn i tymianek. Warzywa zalewamy sokiem jabłkowym i kremówką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko w ósemki, natkę
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie makaronu muszle, 500 g mięsa mielonego z szynki, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 6 łyżek ketchupu, 1 cebula, 20 g startego sera mozzarella, posiekana natka pietruszki, szczypta chilli, szczypta papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku, sól, pieprz. Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną(...)wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Następnie podsmażamy mięso mielone, przyprawiamy je pieprzem i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa- cukinię i paprykę. Dodajemy ketchup lub koncentrat pomidorowy i przyprawiamy. Całość podgrzewamy jeszcze ok 5 minut. Do ostudzonych muszli wkładamy farsz i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem mozzarella i posypujemy posiekaną natką pietruszki
Aga w kuchniSałatka z fetą, oliwkami, czarnymi pomidorami, papryką i ogórkiem, to sałatka który gości na naszym rodzinnym stole każdy wieczór, bo jest momentalna w przygotowaniu i bardzo pyszna. Składniki: 4 czarne pomidory puszka marynowanych oliwek 2 średnie ogórki 250 g fety 1 czerwona papryka sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Pomidor kroimy w średnią kostkę, ogórek w pół talarki, oliwki na połowę(...)paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa układamy na talerzu, na którym będziemy serwować sałatkę. Na górę kruszymy fetę, polewamy oliwą, solimy i pieprzymy. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaŁagodny tuńczyk w oleju z dodatkiem gotowanego jajka, papryki, fasoli i pysznego sosu. Pycha! Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, no zresztą jak i wszystkie sałatki. W przepisie proponuję dwa rodzaje sosu, pierwszy łagodny na bazie majonezu, a drugi pikantny, ja bardziej lubię pikantny. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Puszka tuńczyka w oleju 0,5 główki sałaty lodowej2 pomidory100(...)łyżki oliwy2 łyżki oleju pozostałego od tuńczyka1/3 drobno posiekanej papryczki chillisól, pieprz Przygotowanie: Tuńczyka odsączamy z oleju (olej zachowujemy do sosu). Jaja kroimy w pół talarki, a paprykę z pomidorem w kostkę.Łączymy wszystkie składniki wybranego sosu. W misie łączymy wszystkie składniki sałatki i polewamy ją sosem. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaSKŁADNIKI: -500 g mięsa mielonego -1 cebula -2 ząbki czosnku -300 g wędzonego boczku -puszka pomidorów -pół puszki czerwonej fasoli -pół puszki kukurydzy -2 słodkie papryki ale te podłużne -przyprawy do buritto i tex-mex -sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Najpierw podsmażamy boczek na suchej patelni, następnie dodajemy cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem(...)cebula zmięknie. Następnie dodajemy mięso mielone i przyprawy do burrito i tex-mex. Gdy podsmaży nam się już mięso mielone, dodajemy świeże papryki pokrojone w paski. Dusimy chwilę i następnie dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory z puszki. Wszystko gotujemy, aż papryki zmiękną. Według własnego smaku można dodać jeszcze przypraw. Gotowe danie podajemy w sposob jaki nam najbardziej odpowiada
Zainspiruj się kuchniąSkładniki (na dwie porcje): 50 gram pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę 1/4 granata 80 gram mix sałat z roszponką 1 gruszka 1/4 papryki czerwonej garść czarnych oliwek 50 białego sera chudego łyżeczka miodu łyżeczka musztardy sok z połowy limonki sól pieprz Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie kroimy w kostkę. Gruszkę i paprykę(...)również kroimy w kostkę. Na talerzach rozkładamy mix sałat, następnie układamy na nich dynię, gruszę i paprykę. Z granata wydobywamy ziarenka, oliwki kroimy na pół i układamy na talerzach. Ser rozdrabniamy w placach. W szklance mieszamy miód, sok z limonki, musztardę, sól i pieprz. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem, nie ukrywam, że sałatka idealnie nadaje się na śniadanie bowiem
Mango Papajaobieram, siekam i szklę na oleju. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, a kiedy ta lekko się przesmaży,dodaję kukurydzę i fasolę. Chwilę mieszam, po czym wrzucamryż, dodaję koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną,pieprz. Doprawiam sosem sojowym. Duszę na małym ogniu 3 minuty,po czym od razu podaję.SMACZNEGO! Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwięcej ludzi w kuchni tym weselej, a przy tarkowaniu każda para rąk się przyda :D Składniki na ok 8 słoików o pojemności 400 ml 8 dużych buraków 5 papryk czerwonych 3 duże cebule 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki octu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Buraki umyć, obrać i ugotować do miękkości - ostudzić. Paprykę pokroić w kostkę i udusić(...)pokrojoną cebulą. Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać paprykę z cebulą wlać olej i ocet, wymieszać i doprawić do smaku. Napełnić słoiczki i pasteryzować ok 15 minut. Smacznego
Niezły Młynek