papryka - 32566 przepisów (strona:594/2172)

Rozgrzewająca zupa dyniowo-warzywna 181

jesienne dni. Zrobiłam wersję dosyć rzadką, ale myślę, że lepiej sprawdzi się zupa krem. SKŁADNIKI 1 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu) 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 niewielkie ziemniaki 3 ząbki czosnku mielony imbir, mielona kurkuma, sól, świeżo mielony pieprz mały pęczek pietruszki WYKONANIE Z dyni wyciąć biały miąższ z pestkami(...)skórę. Marchewkę i ziemniaki ostrugać. Cebulę  i czosnek obrać. Paprykę przekroić na pół i wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w dużym garnku. Zalać niewielką ilością wody i zagotować. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż warzywa odpowiednio zmiękną. Następnie wyłączyć palnik i zmiksować wszystkie warzywa na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Zupę doprawić

Passions hobbies life
Sałatka z gillowanych warzyw z kuskusem 160

być dodatkiem do obiadu czy do grilla. Można też do sałatki dodać grillowaną lub smażoną pierś z kurczaka czy indyka. Z podanych składników wychodzi duża micha sałatki. składniki: 2 papryki 2 cebule 2 średnie cukinie po ok 500 g 1 duży bakłażan ok 700 g 300 g pomidorków koktajlowych 250 g sera sałatkowego a'la feta natka pietruszki 1 szklanka(...)kuskusu zioła włoskie olej przyprawa do grillowanych warzyw duża garść posiekanej natki pietruszki Papryki przekroić na pół i oczyścić z nasion. Cukinie dokładnie umyć i razem ze skórką pokroić wzdłuż w plastry o grubości 1 cm. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki, każdą ćwiartkę rozdzielić na 2-3 części. Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Lekko posolić

Monia miesza i gotuje
Zupa spalająca tłuszcz 20893

ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 mała główka kalafioru (ok. 740g – już po pozbawieniu go liści) 1 mała główka białej kapusty (ok. 2kg) 1 średnia czerwona papryka (ok. 260g) 8 łodyg selera naciowego (ok. 400g) 2 bardzo duże marchewki (ok. 600g) sok z połówki cytryny 1 łyżeczka kminku 1 pęczek szczypiorku 1 puszka pomidorów (400g) 1 pęczek natki(...)zupy, pozbawić je skór i ewentualnie na sam koniec rozłożyć do talerzy z zupą lub wykorzystać tak ugotowane mięsko do zrobienia sałatki z gotowanym kurczakiem). Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Kalafior umyć, pozbawić głąbu i podzielić na mniejsze różyczki. Szczypiorek posiekać. Wszystkie te składniki

Kulinarne Przeboje
Domowy sos barbecue 361

łagodnego ketchupu 6 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki musztardy miodowej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 3 łyżeczki słodkiej papryki Sposób przygotowania: W małym rondelku rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i drobno siekamy i następnie wrzucamy do rondelka. Dodajemy do tego również posiekany czosnek. Wszystko smażymy, aż do zeszklenia. Przyprawiamy słodką(...)papryką oraz pieprzem i ponownie całość mieszamy. Do rondelka dodajemy również ketchup, ocet balsamiczny, musztardę oraz miód. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą. Sos dalej pozostawiamy na ogniu i gotujemy przez ok. 45-50 minut. Musimy pamiętać żeby od czasu do czasu całość przemieszać. Sos możemy podawać od razu po ugotowaniu. Możemy również przełożyć sos do słoiczków i przetrzymywać

CookMag
Hawajska sałatka makaronowa 8783

380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Hawajska sałatka makaronowa – Składniki: 180g makaronu kokardki 200g szynki ulubionej (u mnie szynka szefa) 1 puszka ananasa (ok. 340g po odsączeniu z syropu) 2 papryki czerwone (ok. 350g) pęczek szczypiorku 1 łyżeczka musztardy delikatesowej łagodnej 1 łyżka miodu 2 czubate łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu typu greckiego 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki syropu(...)Hawajska sałatka makaronowa – Wykonanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku, osuszyć. Ananasa odsączyć z syropu, pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Obie papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski (odrobinę szczypiorku odłożyć do ozdoby na potem), dodać majonez, jogurt typu greckiego, miód

Kulinarne Przeboje
Gazpacho – chłodnik z pomidorów 130

grzankami, ale do zupy można również dorzucić jajka, oliwki czy orzechy. Składniki (na dwie porcje): około 600 g pomidorów (4 duże) 1 długi ogórek lub 3-4 gruntowe czerwona papryka mała cebula 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu winnego 2 kromki chleba pszennego sól, pieprz do smaku Przygotowanie Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy(...)wodą i również odstawiamy na 10 minut, po czym obieramy je ze skórki i odkrawamy zieloną część. Jednego pomidora kroimy w kostkę, resztę przekładamy do blendera. 1/3 ogórka i papryki również kroimy w kostkę, resztę na kawałki i przekładamy do blendera. Do blendera wkładamy również obraną cebulę, chleb w oliwie, dodajemy ocet i przyprawy. Całość miksujemy kilka minut, następnie przelewamy

e-PrzepisyKulinarne
Ketchup z dyni 159

posmakował,że sama przystąpiłam do dzieła. Ketchup jest tak smaczny,że na tej porcji nie przestanę,zrobię kolejną.  3 kg dyni (użyłam Hokkaido)* 1 kg czerwonej papryki* 1 kg cebuli* *waga warzyw po obraniu Warzywa pokroić w kostkę,umieścić w dużym garnku,zasypać 3 łyżkami soli i odstawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie ugotować do miękkości,odstawić(...)szkl. octu 10% 500 g przecieru pomidorowego (najlepszy domowej roboty) 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżka curry 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu chili cayenne Przyprawy dokładnie wymieszać ze zmiksowanymi warzywami i gotować przez 20 minut często mieszając by nie przypalić.  Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików,zakręcić

Kolorowa kuchnia Elki
Leczo z kiełbasą 163

Składniki na leczo z kiełbasą Leczo z kiełbasą 2 małe cukinie 2 papryki (żółta i czerwona) 2 średnie cebule Pół główki czosnku 1 puszka pomidorów lub 0,7 l passaty pomidorowej 30 dag dobrej kiełbasy (toruńskiej, śląskiej, podwawelskiej) Olej rzepakowy do smażenia Węgierska pasta z ostrej papryki lub pasta gulaszowa do smaku Łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku Przygotować

Korniszonki
Pomidory faszerowane ryżem i kurczakiem 166

dużych, twardych pomidorów -200 g ryżu (2 torebki) -500 g piersi z kurczaka -przyprawa do gyrosa -olej do smażenia -1 cebula -2 ząbki czosnku (drobno posiekanego) -1 czerwona papryka -1 mała cukinia -2 łyżki pesto bazyliowego -sól, pieprz Przygotowanie --> Ryż gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do dużej miski. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, smażymy(...)patelni z dodatkiem oleju na rumiany kolor. Przekładamy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy razem z czosnkiem, po chwili dodajemy paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy kilka minut do miękkości. Całość mieszamy z ryżem. Dodajemy pesto, doprawiamy i mieszamy. --> Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze. Środek wydrążamy (nie będzie nam potrzebny). Każdy pomidor dokładnie nadziewamy nadzieniem, przykrywamy kapeluszem. Układamy

Marta Gotuje
Grillowane warzywa z serem halloumi 164

halloumi, który świetnie smakuje podany z grilla - do tego warzywka - i super pyszna sałatka gotowa :)  SKŁADNIKI 1 opakowanie sera halloumi (200 g) 1 cukinia (300 g) 1 żółta papryka 200 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, suszona bazylia PRZYGOTOWANIE Cukinię, paprykę i ser kroimy w kostkę, grillujemy na patelni grillowej na oliwie, doprawiamy solą, pieprzem

Moje Kuchenne Rewelacje
Jesienna sałatka 135

Sałatkę nazwałam jesienną, bo jest z grzybami i papryką. Do tego z moją ukochaną paloną kaszą gryczaną i bundzem, który dotarł dzisiaj do mnie z gór. Jest to dość drogi i słabo dostępny ser, więc możecie zastąpić go na przykład mozzarellą- paradoksalnie niezwykle łatwo ją kupić, jest niemal w każdym sklepie, a przecież nie jest nasza... Marzy mi się, żeby(...)uległo zmianie... obym się doczekała. Tymczasem sprawdźcie ten jesienny przepis. Kasza o specyficznym, jakby ogniskowym posmaku, słodkawy i delikatny ser, octowe grzybki, słodka i soczysta papryka, a do tego dodająca świeżości natka. Mniam! Czytaj więcej

Pichceniomania
Zupa krem paprykowo-pomidorowa 95

Podczas gotowania tej zupy pachnie wspaniale w całym domu. Spróbujcie – jest pyszna. Składniki: 4 pomidory 2 papryki czerwone 1 marchewka 1 pietruszka korzeń 1 kostka rosołowa 1/2 łyżeczki soli pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka serka mascarpone 1/2 cebuli 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek Do garnka z wodą wrzucam kostkę rosołową, pokrojoną marchewkę(...)pietruszkę. Na patelni z oliwą podsmażam cebulę pokrojoną w duże piórka, czosnek w kawałki, paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę. Chwilę smażę aż warzywa nabiorą aromatu. Wrzucam do garnka z wodą. Dodaję pokrojone pomidory sparzone, bez skórki, bez gniazd nasiennych. Dodaję sól, pieprz, wszystko blenduję. Dodaję śmietanę i mascarpone, znów blenduję. Podaję z grzankami i kleksem śmietany 18%.   Artykuł Zupa

MojaQchnia.pl
Dwukolorowa zupa z papryki 139

Blueberry Corner by "jagodzianka" Papryka w tym roku obrodziła obficie na działce, więc wymyślam różne dania z tymi kolorowymi, pysznymi strąkami. Dwukolorowa zupa z … Przeczytaj cały artykuł Post Dwukolorowa zupa z papryki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Koktajl warzywny 124

pomidor 1/4 czerwonej papryki pół marchewki 1 ząbek czosnku 1 szkl jogurtu naturalnego kilka kropel soku z cytryny sól pieprz Pomidor obieramy, paprykę i marchewkę kroimy na mniejsze kawałki, wszystko wkładamy do kubka blendera i długo miksujemy aż do uzyskania jednolitego napoju, doprawiamy solą i pieprzem

Gotowanie jest łatwe
Aromatyczna zupa krem pomidorowa 109

dodatkiem do pomidorów. Do jej przygotowania wykorzystałam bazylię i oregano wprost z mojego ogródka. SKŁADNIKI 1,5 kg pomidorów 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 2 marchewki 2 czerwone papryki 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 2 pełne garście liści bazylii 1 łyżka liści oregano 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz mały pęczek natki pietruszki WYKONANIE Pomidory umyć, obrać(...)celu należy przed obieraniem sparzyć skórę pomidora) i wyciąć stwardniałą część. Korzeń pietruszki i marchewki ostrugać i pokroić w krążki. Korzeń selera obrać i pokroić w kostkę. Papryki umyć, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Czosnek obrać i przekroić na pół. Wszystkie warzywa umieścić w dużym garnku, dodać liście laurowe i zalać wodą. Gotować na średnim ogniu 40 minut

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania