papryka - 32566 przepisów (strona:122/2172)

Sałatka z wędzonym twarogiem 181

przepisami na dania słone. Można dowolnie kombinować, co nie zawsze udaje się w przypadku ciast ;)  Składniki: 150 g kaszy bulgur lub jaglanej 200 g wędzonego twarogu 1 czerwona papryka 100 g ziaren słonecznika 3 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula (lub cebula dymka) 50 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz  Poniżej kursywą wypisałam składniki(...)łyżki kaparów  150 g marynowanych podgrzybków   Przygotowanie: Kaszę bulgur lub jaglaną płuczemy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.  Paprykę myjemy, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut. Po tym czasie zawijamy na 10 minut w folię aluminiową, aby papryka zaparowała

bistro mama
Filet z kurczaka pieczony na warzywach 129

Składniki(2 porcje): - spory pojedynczy filet z kurczaka - 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na półtwardo - 1 bakłażan - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 6 ząbków czosnku - tymianek,bazylia, papryka wędzona, sól, pieprz, czosnek granulowany - łyżeczka oliwy Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrajamy na dwa kotlety i nacieramy 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, papryką wędzoną i bazylią. Odstawiamy(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w grube półplasterki, paprykę i bakłażana kroimy w kostkę, cebule w piórka, pozostałe ząbki czosnku obieramy i rozgniatamy nożem. Warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy solą, czosnkiem granulowanym, pieprzem, tymiankiem i papryką wędzoną. Skrapiamy oliwą z oliwek, dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Po upływie tego czasu na warzywa

Cook&Love
KURCZAK W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM 223

Składniki na 4 porcje: 3 małe piersi z kurczaka (ok. 360g) 1 duża marchew (ok. 100 g) 1 średniej wielkości żółta papryka (ok. 230 g) 1 mała puszka kukurydzy bez dodatku cukru (140 g po odsączeniu) 1 duża cebula (ok. 100 g) 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (30 g) 1 puszka pomidorów bez skórki razem z sokiem(...)kokosowego (ok. 10 g) 2 płaskie łyżki ksylitolu (ok. 20 g) 1 płaska łyżka dowolnej mąki - u mnie sojowa odtłuszczona* (ok. 12 g) Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, ostra papryka, kminek, zioła prowansalskie 2 woreczki kaszy jaglanej/ryżu basmati (200 g) *Nada się też mąka ziemniaczana, ryżowa, ewentualnie pszenna - z innymi nie próbowałam 1. Piersi z kurczaka

Vroblewska-fitlife
Jesienna pizza z dynią 223

Pizza z dynią, brokułem i papryką, czyli typowymi jesiennymi warzywami. Dynia jako królowa, znalazła się również w cieście drożdżowym. Jej dodatek sprawił, że ciasto jest bardzo mięciutkie, wilgotne i ma piękny, żółty kolor. Szczególnie polecam tym co lubią pizzę na grubym spodzie. CIASTO NA PIZZĘ: 3 szklanki mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki soli(...)surowej dyni hokkaido 3 łyżki oleju rzepakowego DODATKI: 3-4 łyżki sosu pomidorowego 1 cebula 1 papryka czerwona 1/2 brokułu 100 g surowej dyni hakkaido 2 łyżki kukurydzy 125 g mozzarelli sól i pieprz Ciasto na pizzę zacząć od przygotowania dyni, z której należy usunąć pestki i pokroić w małą kostkę. Dyni Hokkaido nie należy obierać. Wrzucić na patelnię

https:KKuchniaMniam
Zapiekanka wiejska 953

przygotowania i smaczna, możemy ją przygotować w każdej chwili. Do zapiekanki użyłam makaronu od firmy Malma .  Składniki: 250 gram makaronu Penne Rigate Malma 150 gram pieczarek 1 papryka czerwone 150 gram kiełbasy wiejskiej 1 cebula 100 gram sera żółtego Olej do smażenia Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu(...)Pieczarki i kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę i paprykę kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, paprykę, kiełbasę i pieczarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy do ugotowanego makaronu i dokładnie mieszamy aby składniki połączyły się ze sobą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez

Bajeczna Kuchnia
Ryżowe muffinki z cukinią i papryką 154

się sprawdzą zamiast kanapki do pracy/szkoły. Na wszelkiego typu imprezy, na kolacje. (Najlepiej smakują ciepłe) Składniki:  4 woreczki brązowego ryżu  2 jajka 1/2 cukinii  czerwona papryka 270 g wędzonego boczku 2 łyżki kaszy manny  1 łyżeczka pieprzu czosnkowego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)łyżeczki papryki słodkiej  1/3 łyżeczki papryki ostrej szczypta kurkumy Ryż gotujemy z kurkumą wg przepisu na opakowaniu. Paprykę, cukinię i boczek kroimy w kostkę. Boczek podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy paprykę i cukinie, smażymy do czasu aż odparuje cześć wody, ale cukinia nadal będzie lekko chrupiąca. Do miski przekładamy ostudzony ryż, warzywa z boczkiem oraz przyprawy. Dodajemy kaszę, jajka

Gotuj z Agnes
Pomysł na śniadanie – szakszuka z papryką 435

Danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej to kolejny pomysł na śniadanie . Szakszuka – czyli jajka w pomidorach z cebulą i papryką. Kiedy pierwszy raz zobaczyłem to danie wiedziałem, że muszę je jak najszybciej sam przygotować i spróbować – było warto. Szakszuka nie dość, że wspaniale wygląda to równie świetnie smakuje i jest prosta w przygotowaniu dzięki czemu na stałe zagościła(...)menu. Jest to najprostszy przepis, który śmiało możesz urozmaicić innymi warzywami. Składniki Ilość porcji: 2 Jaja – 4 szt. Puszka pomidorów – 1 szt. Cebula – 50 g Czerwona papryka – 80 g 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli Oliwa z oliwek Szczypiorek Kolendra Kminek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Cebulę obierz i posiekaj, czerwoną paprykę i papryczkę chilli

ale Pysznie
Papryka faszerowana pstrągiem 151

Bardzo lubię nadziewane warzywa. Faszerować można dynię , bakłażany  czy cukinię . Teraz przyszła pora na paprykę. Większość osób (w tym ja) faszeruje paprykę mięsem i ryżem. Chciałam zrobić coś innego, oryginalnego. Myślę, że cel zamierzony osiągnęłam jak najbardziej. Papryka podana w ten sposób na pewno niejedną osobę zaskoczy- nie tylko wzrokowo, ale i smakowo. Składniki: 3 czerwone papryki szklanka kaszy(...)kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Kaszę łączymy z cebulą, pietruszką i pstrągiem. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Papryki przekrawamy na pół. Od środka posypujemy solą i pieprzem. Napełniamy farszem. Wierzch posypujemy tartą bułką. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30-45 minut. Ilość porcji : 6 szt. Czas

Pobite gary Barbary
Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki 220

natury. To prawdziwa skarbnica cennych składników i najlepsze „paliwo” dla mózgu. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny się znaleźć w naszej diecie. Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki. Składniki na 1 osobę: - 1 dojrzały owoc awokado - 1 pieczona papryka (przepis) - sok z ½ limonki - nasiona chia - uprażone pestki dyni - suszone wiórki z pestki awokado - olej sezamowy Awokado przekrawamy wzdłuż(...)wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy ok. 30 - 40 minut w temp. 100º C). Awokado kroimy w kostkę, przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z limonki i delikatnie mieszamy. Upieczoną paprykę kroimy na większe kawałki, dodajemy do awokado, oprószamy solą himalajską, skrapiamy olejem sezamowym. Kolejno dodajemy uprażone na suchej patelni pestki dyni – mieszamy. Na samym końcu posypujemy nasionami chia i wiórkami

mojewypiekiinietylko
FASZEROWANA CUKINIA 136

cukinii - wydrążyć ją, nadziać i do pieca ;-) Palce lizać!   Składniki: (porcja dla 4 osób) 2-3 duże cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 2 torebki ryżu 1 papryka czerwona 2 cebule 300 g pieczarek natka pietruszki 200 g sera żółtego 2 jajka sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili, zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według(...)obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy mięso mielone, podsmażamy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Przyprawiamy pieprzem, solą,1 łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, smażymy 5-7min. Pieczarki obieramy, myjemy, również kroimy w kostkę. Wrzucamy

Kuchnia MagdaLeny
FASZEROWANA CUKINIA 144

cukinii - wydrążyć ją, nadziać i do pieca ;-) Palce lizać!   Składniki: (porcja dla 4 osób) 2-3 duże cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 2 torebki ryżu 1 papryka czerwona 2 cebule 300 g pieczarek natka pietruszki 200 g sera żółtego 2 jajka sól, pieprz, słodka papryka, papryka chili, zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według(...)obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy mięso mielone, podsmażamy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Przyprawiamy pieprzem, solą,1 łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, smażymy 5-7min. Pieczarki obieramy, myjemy, również kroimy w kostkę. Wrzucamy

Kuchnia MagdaLeny
STROGONOW DROBIOWY 357

jest to oryginalny Strogonow. Jest to moja wersja zupki a'la Strogonow - ta ulubiona... drobiowa z pieczarkami, papryką i zielonym groszkiem. Składniki: 1 duży filet z kurczaka 2 cebule 1 papryka czerwona 300 g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów szklanka soku pomidorowego mała puszka zielonego groszku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki szczypta chili 1 łyżeczka cukru sól, pieprz(...)garnku rozgrzewamy oliwę. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Podsmażamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do fileta. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką i chili. Paprykę myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do garnka. Smażymy wszystko razem do momentu aż kurczak nie będzie surowy. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekane faszerowane ziemniaki 152

Ziemniaki faszerowane cukinią i papryką Żeby w kuchni nie było nudno, ziemniaczki podane troszkę inaczej. :) Ziemniaczki faszerowane warzywami i polane sosem beszamelowym. Można podać z lekką surówką, swoje podałam z pomidorkami w śmietanie.  Ziemniaki kupiłam specjalne takie do pieczenia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis: Składniki: 5 dużych ziemniaków przeznaczonych do zapiekania 1 papryka czerwona 1 papryka(...)mleka  1 łyżka mąki 2 łyżki masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie   Wykonanie: 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach 2. Papryki i cukinię myjemy. Z papryki pozbywamy się środka i kroimy warzywa w kostkę. 3. 10 minut dusimy warzywa po czym smażymy na masełku doprawiając solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi

Mój pomysł na
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 185

biały ser, ale ma zupełnie inną, bardzo aksamitną konsystencję. Jest słony, ale pod koniec jedzenia wydaje się nawet lekko słodki - niesamowicie komponuje się z chrupiącymi ogórkami, słodkimi pomidorami, jędrną papryką i lekko pikantną czerwoną cebulą - mniam! Sałatka szopska (dla 2 osób): 1 ogórek zielony 1 duży pomidor połowa papryki czerwonej lub zielonej połowa czerwonej cebuli ser sirene (lub inny(...)sól i pieprz Ogórka dokładnie myjemy, możemy go obrać lub zostawić zieloną skórkę, wybór należy do Was. Kroimy go w grubsze plastry. Pomidora myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miseczki, do środka wsypujemy roztarty w palcach ser sirene

Cooking Monster
Fasolka szparagowa z kurczakiem 148

Delikatny kurczak, mnóstwo fasolki szparagowej i aromatyczna czerwona papryka w jednym bardzo szybkim daniu obiadowym. Bez wymyślnych składników, długiego stania przy garnkach i skomplikowanych receptur.   Składniki: 1kg żółtej fasolki szparagowej 500g piersi z kurczaka 2 cebule ząbek czosnku strąk czerwonej papryki około 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100ml słodkiej śmietanki olej do smażenia sól, pieprz, oregano, słodka papryka natka(...)pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w plasterki kurczaka z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodką papryką. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebule, kawałki czerwonej papryki oraz umytą i pokrojoną w pół fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (przez około 15 minut). Odlewamy

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania