papryka - 32566 przepisów (strona:128/2172)

Ryba po japońsku 350

przyjęła i pewnie dużo osób będzie jej szukać właśnie pod tymi słowami. A o czym mowa? O smażonej rybie w zalewie pomidorowo-octowej w towarzystwie cebuli, ogórków i konserwowej papryki. Tytułowa ryba z Japonią ma tyle samo wspólnego, co jej koleżanka – ryba po grecku – z Grecją. Mniejsza o nazwę. Ryba jest idealna na Wigilię – można ją przygotować(...)filetów z białej ryby 2 szklanki mąki 2 jajka ok. 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy) 1 duży słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy) 2 cebule sól, świeżo mielony pieprz Zalewa: 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki cukru 4 łyżki dobrej

Poezja smaku
Krem z pieczonych papryk i pomidorów z uprażonym makaronem 143

Pyszna, baardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa-krem z pieczonych papryk, pomidorów, cebulki i czosnku. Mniam <3 A całość zwieńczona uprażonym makaronem chińskim :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 3 papryki (u mnie 2 żółte i 1 czerwona), pokrojone na duże kawałki 4 pomidory (u mnie 2 malinowe i 2 zwykłe), przekrojone na pół 1 duża cebula, pokrojona(...)ćwiartki 2 duże ząbki czosnku, w łupinkach suszony majeranek suszona bazylia słodka i ostra papryka odrobina oleju 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być z kostki) 2 gałązki świeżego oregano śmietanka 18% do zabielenia (u mnie około 100 ml) 1 łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: olej do smażenia około 40 g makaronu chińskiego (z fasoli mung, nitki

My Culinary Art
Paprykowo majonezowe , pieczone udka 186

Uwielbiają je praktycznie pod każdą postacią , pieczone, smażone, duszone , a nawet gotowane . Czasami jednak powiewa nudą , nawet od tak wspaniałego kąska . Ciekawym rozwiązaniem jest marynata z majonezu i mielonej papryki , pyszna lekko pikantna i chrupiąca. Majonez może nie najzdrowszy ale na pewno bardzo smaczny , mięsu nadaje soczystość i delikatność , pozostawia fajny smaczek…Polecam , nie ma jak majonezowy kurczaczek . Składniki(...)kurczaka , tak zwane L 4 czubate łyżki majonezu 4 łyżeczki mielonej ,papryki słodkiej szczypta papryki mielonej ostrej ( wg.uznania -tyle żeby nas nie spopieliło ) sól do smaku Udka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , odstawiamy na godzinę – dwie . Po tym czasie , posypujemy uda papryka mieloną , słodką i ostrą ( łyżeczka słodkiej na udo ) , a następnie nacieramy obficie i grubo majonezem ( łyżka , czubata

Ogrodnik w podróży
Kaczka pieczona 162

mojprzepisna.pl | Kaczka pieczona Dziś mam dla Was przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem, papryką, pomidorami suszonymi i żurawiną z chrupiącym boczkiem. Danie przygotowane przez mojego męża, zjedzone przez moją rodzinkę, sfotografowane przeze mnie, rzecz jasna listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 udka kaczki (u mnie jeszcze było miejsce więc dołożyłam 2 udka z kurczaka) 1 papryka(...)pomidorów suszonych w oleju (ja miałam z Lidla) sól pieprz kolendra czosnek'; document.write(" "); Składniki: 4 udka kaczki (u mnie jeszcze było miejsce więc dołożyłam 2 udka z kurczaka) 1 papryka 2 jabłka (u mnie szara reneta) 100 gr suszonej żurawiny 200 gr wędzonego boczku w plastrach słoiczek pomidorów suszonych w oleju (ja miałam z Lidla) sól pieprz kolendra czosnek Kaczkę

moj przepis na
Rumcajsowe burritos 207

przesiane przez sito amerykańskiej tex-mex), więc postanowiłem, ku wielkiej uciesze Haneczki, spróbować własnej interpretacji.  Składniki: 500g mięsa mielonego 350g czerwonej cebul i 6 sporych placków tortilla 3 papryki (czerwona, zielona i żółta) 3 ząbki czosnku puszka pomidorów bez skórki puszka czerwonej fasoli tarty ser tabasco, pieprz cayenne i czarny, papryka w proszku, bazylia, oregano Przygotowanie: Cebulę i paprykę(...)dnem odrobinę oleju i zeszklamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odkładamy na bok i podsmażamy mięso z przyprawami (po półtorej łyżeczki bazylii i oregano, łyżeczka czarnego pieprzu i papryki w proszku, ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne).  Do mięsa dodajemy cebulę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy paprykę i dusimy pod przykryciem kilka minut. Dolewamy pomidory i kilka kropel tabasco. Doprowadzamy

Gotuj z Rumcajsem
Pałki w papryce i pomidorach 163

Składniki: 4 pałki kurczaka przyprawa do kurczaka bez soli RAFEX 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory 10 zielonych oliwek sól, pieprz słodka papryka tłuszcz do smażenia       Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pałki kurczaka obsypujemy obficie przyprawą do kurczaka. Rumienimy na tłuszczu na złoty kolor. Przekładamy do garnka(...)samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dokładamy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 10 minut. Dodajemy do kurczaka. Pomidory kroimy w kostkę. Wrzucamy do kurczaka. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Dokładamy przekrojone na połówki oliwki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Ilość porcji

Pobite gary Barbary
Papryka marynowana w kostkę 148

Paprykę pokrojoną w kostkę zamarynowałam pierwszy raz w zeszłym roku. Wyszła bardzo smaczna, doskonały dodatek sałatek i nie tylko. Składniki: Kolorowa papryka Zalewa: 4 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżeczki soli Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka listków laurowych 1 łyżka gorczycy Sposób przygotowania: Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Paprykę przekładamy do umytych(...)wyparzonych słoików. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól, ziele angielskie, listek laurowy i gorczycę. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy paprykę w słoikach. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Papryka marynowana 121

Każdego roku marynuję paprykę, zawsze staram się żeby była w różnych kolorach. Zimą wykorzystuję do różnych sałatek.  Składniki: 2 kilogramy papryki Zalewa: 4 szklanki wody 0,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo: gorczyca ziele angielskie listek laurowy Sposób przygotowania: Z papryki usuwamy gniazda nasienne, dokładnie myjemy. Kroimy w paski lub na mniejsze kawałki. Do umytych(...)wyparzonych słoików wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego i 2 listki laurowe, składamy paprykę. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy paprykę poukładaną w słoikach. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Ketchup z cukinii 143

cukinii nawet nie myślałam że będzie aż tak smaczny, przede wszystkim nie zawiera substancji konserwujących w przeciwieństwie do tych ze sklepu. Składniki: 3 kilogramy cukinii 1,5 kilograma papryki czerwonej 1 kilogram cebuli 2,5 szklanki cukru brązowego 1 szklanka octu jabłkowego 600 gram koncentratu pomidorowego 3 łyżki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki(...)chili Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do większego garnka, dodajemy sól, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin lub na noc żeby warzywa puściły sok. Garnek wstawiamy na ogień, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż warzywa będą

Bajeczna Kuchnia
Adżika czyli pasta paprykowo-pomidorowa 199

lekką nutką pikanterii ;) Ostatnio dostaliśmy od kuzynki K. słoiczek czerwonej pasty paprykowej własnej roboty i od razu się w niej zakochaliśmy. Była to adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się z kuchni kaukazkiej. Popularna w Gruzji, Turcji i Rosji. Tak nam posmakowała, że poprosiliśmy o przepis i produkujemy ją w niemalże hurtowych ilosciach ;) Pasta ta jest idealna(...)też do mięs i makaronów. Przepis podłączam pod Wyzwanie Kulinarne-domowy ketchup :) Składniki na ok 4-5 słoików o pojemności 300 ml: 1,2 kg pomidorów 800 g papryki czerwonej 2-3 papryczki chili (w zależności od upodobań, możecie dać więcej) 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli 5-6 ząbków czosnku 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki cukru

Zawsze głodna!
Indyjski masoor dal z dynią i papryką 136

Składniki: - 600g dyni - 400ml mleka sojowego (lub zwykłego) - 400ml bulionu (400ml wody + 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego) - 300g brązowego ryżu (3 woreczki) - 200g czerwonej soczewicy - 100g rukoli - 1 papryka - 3 małe czerwone cebule - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1/2 łyżeczka chili - 1/2 łyżeczka imbiru - 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej Dynię myjemy, osuszamy(...)kroimy na pół, wydrążamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w piórka. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rukolę myjemy i w garnku przygotowujemy bulion. Soczewicę płuczemy trzykrotnie*, zalewamy ją połową bulionu (200ml) i połową mleka (200ml), doprawiamy kurkumą, chili oraz słodką papryką. Gotujemy 10 minut i odstawiamy

Be Fit Be Strong
Paszteciki meksykańskie z mięsem z rosołu 198

naleśniki, a jeśli mam akurat ugotowane ziemniaki to robię ziemniaczane krokieciki , byczki lub nadziewane kluseczki . Ale tym razem naleciało mnie na paszteciki - żeby nie było nudno i zwyczajnie dodałam paprykę, kukurydzę i pikantny sos meksykański. Czy muszę zapewniać, że było pysznie? Paszteciki te stanowią nie tylko pyszny obiad, ale i świetną przekąskę na gorąco na wszelkie imprezy :) SKŁADNIKI(...)mąki 200 g masła/margaryny 1 jajko 100 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500 g mięsa z rosołu marchewka z rosołu (można pominąć) 2 cebule 1 czerwona papryka kilka łyżek kukurydzy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) 4-5 łyżek sosu Salsa Mexicana od Folwark * sól, pieprz do smaku  Dodatkowo 1 jajko do posmarowania wierzchu czarnuszka do posypania

Kto ugości moich gości?
BOGRACZ / Bogrács – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA 303

Polecam! Ps. jest fantastyczną odmianą dla Strogonowa albo gulaszu na rodzinnej imprezie ;) SKŁADNIKI: * mięso wołowe na gulasz – 500 g * cebula – 2 szt * czosnek – 3 ząbki * czerwona papryka – 2 szt * smalec – 2 łyżki * pomidory w puszce – 300 g * ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka – po 1 łyżeczce * bulion warzywny – 1 l * ziemniaki(...)sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso – przesmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekany czosneko raz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażymy. Zalewamy bulionem, przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut. Po tym czasie dodajemy

Ostra na Słodko
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mięsem w sosie warzywnym 175

nieduże papryki 0,5 szkl kaszy jaglanej 250 g mięsa drobno mielonego sól pieprz pieprz kolorowy Kamis 1 jajko szczypta czosnku niedźwiedziego 4 pomidory 3-4 szkl rosołu kawałek pora ok 10 cm 2 łyżki śmietany Kaszę ugotować w jednej szkl wody z dodatkiem soli i łyżeczki tłuszczu. Odstawić pod przykryciem. Kiedy kasza przestygnie dodać mięso, jajko przyprawić do smaku(...)Papryki przygotować do nadzienia, wyciąć gniazda nasienne i nadziać do pełna . Przykryć odciętym korzonkiem. Ustawić w niewielkim garnku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przekroić na kawałki, następnie włożyć pomiędzy papryki, posypać pokrojonym porem, podlać rosołem i łyżką oliwy, dodać pół łyżeczki kolorowego pieprzu. Dusić na wolnym ogniu ok 40 min. Papryki wyjąć na talerz a warzywa dobrze zmiksować przy

Gotowanie jest łatwe
Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 179

oraz chlebkiem lavash. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram mielonej wołowiny, 250 gram mielonej jagnięciny, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki, pęczka natki kolendry, pęczka natki mięty, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 1 ogórka, 200 gram jogurtu naturalnego typu greckiego, 7 ząbków czosnku, 2 łyżek oliwy, 500 gram mąki pszennej typ 500, 10 gram drożdży, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego(...)około 3 cm. Kawałki mięsa grillowałem na mocno rozgrzanym grillu przez około 4 minuty z każdej ze stron. Następnie przygotowałem pyszny sos ajvar. Przekrojonego na pół bakłażana, dwie czerwone papryki i trzy ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni z włączonym termoobiegiem na 20 minut. Po tym czasie odłożyłem papryki do miski i przykryłem

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania