mące, potem je smażymy na głębokim tłuszczu. Jak w przypadku pizzy możemy zrobić na usmażonych kotletach obkład z tego co mamy pod ręką, tym razem Piotrek wykorzystał pieczarki, cebulę, paprykę i ser. Do przygotowania kotletów à la pizza można wykorzystać również pomidory, ser typu mozzarella, albo pokruszony ser feta i oliwki, może to być na przykład kukurydza z puszki, szynka(...)okrągło, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na ½ godziny.Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę i smażymy na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju, dobrze odparowujemy. Pod koniec dodajemy pokrojoną paprykę i trzymamy chwilkę aż papryka straci surowość. Doprawiamy solą i pieprzem . Studzimy.Schab panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach i ponownie w mące. Smażymy z obu stron na złoto w głębokim tłuszczu. Odsączamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj papryki faszerowane kuskusem, suszonymi pomidorami, polane sosem śmietanowym z oliwkami… Danie ładnie się prezentuje i pysznie smakuje. Polecam Składniki:Papryki:4 czerwone papryki300 g kaszy kuskus2 czerwone cebulki4 ząbki czosnku1 słoiczek suszonych pomidorów (280 g)2 łyżki oliwy z oliwekstarty parmezansól, pieprz Sos:1 mała cebulka1 ząbek czosnku1 duża śmietana 18 % (400g)1/2 słoiczka czarnych oliweksól, pieprzPrzygotowanie:Papryki(...)patelnię wlewamy trochę oliwy z oliwek, rozgrzewamy i podsmażamy cebulki pokrojone w kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy do kaszy kuskus i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i wypełniamy papryki. Układamy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (termoobieg). Pieczemy 25 minut. Po 15 minutach posypujemy startym parmezanem i pieczemy kolejne
Oryginalny smakniewielkim nakładem pracy można uzyskać coś wyjątkowego.Składniki:14 polędwiczek drobiowych1 czerwona paprykaMarynata:150 g jogurtu koziego1 łyżeczka suszonego czosnku1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1/2 łyżeczki ziaren kolendry1/3 łyżeczki chilli2 łyżeczki papryki słodkiej1 łyżka oliwy z oliwekszczypta cukrusólDodatkowo:7 patyczków do szaszłykówraita ogórkowaPrzygotowanie:Marynata:Polędwiczki umyć i osuszyć. Kmin rzymski i ziarna kolendry utrzeć w moździerzu. Do miseczki wlać jogurt kozi, dodać(...)czosnek, paprykę, kmin rzymski, kolendrę, chilli i cukier. Dolać oliwę z oliwek, wymieszać i doprawić solą. Do powstałej marynaty włożyć polędwiczki, wymieszać i odstawić na około 2 godziny.Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić. Polędwiczki wyjąć z marynaty i nadziewać po dwie na każdy patyczek zwijając w harmonijkę. Między polędwiczkami nadziewać paprykę. Szaszłyki grilować przez kilka minut
Oryginalny smakkrewetkami, zapraszam tu.Składniki:200g dyni (dajcie więcej, jeśli chcecie)250ml bulionu warzywnego1 cebula1 mała marchewka1 ząbek czosnku1/2 czerwonej papryki1/2 opakowania mleka kokosowego 1 łyżka oliwysól, pieprz, kurkuma, papryka chilli, ostra paprykaPrzygotowanie:Gotujemy bulion.Dynię, cebulę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.Cebulę i czosnek podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Gdy będą miękkie, dodajemy je do bulionu wraz(...)pozostałymi warzywami (dynią, marchewką, papryką).Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. (u mnie trwało to ok. 15 minut)Dodajemy przyprawy. (nie żałowałam papryki chilli ;))Zmniejszamy ogień. Po 5 minutach dolewamy mleko kokosowe, chwilę gotujemy i blendujemy na gładką masę. I gotowe! "Piekło w gębie" na dobranoc jest cudowne :) Zachęcam też do dekorowania zupy pestkami dyni :) Smacznego
Kitchens Alphabetpodczas pieczenia, smażenia, grilowania i jako dodatku do dań słodkich i deserów. Składniki: 2-3 wąskie cukinie 20 plasterków boczku wędzonego nie odparzanego plaster sera korycińskiego swojskiego ChOG papryka cebula czerwona sól, pieprz czarny, ulubione zioła olej rzepakowy patyczki do szaszłyków Wykonanie:Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Najlepszym urządzeniem do tego typu zabiegów jest obieraczka do warzyw(...)Wszystkie plastry delikatnie solimy i odstawiamy na bok. Paprykę, cebulę, ser koryciński kroimy w kawałki zbliżone wielkością do szerokości naszych cukinii.Miękkie plastry cukinii osuszamy ręcznikiem papierowym i wszystkie skrapiamy dość obficie olejem rzepakowym i posypujemy pieprzem i ulubionymi ziołami.Gotowe plastry układamy na desce. Na każdym układamy dopasowany kawałek boczku, na nim kawałek sera, paprykę, cebulę, paprykę, cebulę, paprykę
Malinowe Pocałunkisię, że to może być baaaardzo interesujące połączenie. Spróbowałam i wiem, że od teraz tylko taka wersja będzie pojawiać się w moim domu:) Leczo z fasolką szparagową Składniki: 3 papryki (czerwone lub różnokolorowe) 5 pomidorów 1-2 średnie cukinie 2 cebule 2 ząbki czosnku 300g - 500 g wędzonego boczku 200 g zielonej fasolki szparagowej sól(...)pieprz, papryka w proszku, curry 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego Fasolkę pokroiłam w mniejsze kawałki (dzieląc mniej więcej na 3 części każdy strączek) i gotowałam ok. 10 minut w posolonej wodzie. Paprykę pokroiłam w mniejsze kawałki. Cukinię w kostkę (jeśli cukinie są młode, zostawiam skórkę). Pomidory sparzyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze części. Boczek pokroiłam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapiekarnika , ale gwarantuję Wam, że jest warta włożonego w nią wysiłku. Te smakowite ślimaczki pyszniące się na zdjęciu to nic innego jak roladki przygotowane z pasków czerwonej papryki ( usmażonej z efektem zwęglenia się skórki, która została następnie zdjęta, papryki możecie oczywiście również upiec ) nadzianej kozim serem doprawionym cytrynową skórką i świeżym oregano . Mnóstwo smaków w jednym małym kęsie! Takie(...)techniczną - koniecznie do tego przepisu wybierzcie ser kozi, który da się pokruszyć - ja wykorzystałam taki "do smarowania" i niestety trochę wypływał mi z roladek. Roladki z papryki i koziego sera przepis pochodzi z książki pt. Tapas, Wyd. Naumann & Gobel czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. chłodzenie w lodówce Składniki: 2 duże czerwone papryki 4 łyżki oliwy
Chilli Czosnek i OliwaZupa ogórkowa nie należy do moich ulubionych, ale odkąd Piotrek ugotował niezbyt kwaśną zupę ogórkową z papryką rozsmakowałam się w niej. Na ostatnim spotkaniu Przyjaciół Winiary zorganizowano nam konkurs „Przygotowani do gotowania”. Zadaniem poszczególnych drużyn było ugotowanie zupy z dostępnych w kuchni składników. Zupy były oceniane przez specjalną komisję składającą się z przedstawiciela marki Winiary, szefa kuchni marki(...)Winiary – Jerzego Pasikowskiego, oraz przedstawiciela agencji VML Poland. Pogrupowano nas w pary, tym razem nasz blogowy duet nie został rozdzielony, więc wymyśliliśmy, że przygotujemy zupę ogórkową z papryką. Wołowinę zastąpiliśmy kurczakiem -pierś, wykorzystaliśmy paprykę zieloną i czerwoną. Było też masło i bardzo dużo śmietanki 30%. Nie mieliśmy czasu aby zrobić rosół, więc wykorzystaliśmy bulion consomme , który doskonale podkreśla
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgorącego bulionu drobiowo – jarzynowego 1 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka 1 oleju słonecznikowo – rzepakowego 1/3 łyżeczki 1/3 mielonego imbiru 1/3 łyżeczki 1/3 słodkiej papryki sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Pierś kurczaka pokrój w niedużą kostkę. Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj olej z mielonym imbirem, papryką, solą i pieprzem. Kawałki mięsa pokryj dokładnie marynatą(...)u0105cego bulionu drobiowo - jarzynowego","1 pojedyncza pier\u015b kurczaka","1 \u0142y\u017cka oleju s\u0142onecznikowo - rzepakowego","1\/3 \u0142y\u017ceczki mielonego imbiru","1\/3 \u0142y\u017ceczki s\u0142odkiej papryki","s\u00f3l i pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Pier\u015b kurczaka pokr\u00f3j w niedu\u017c\u0105 kostk\u0119. Przygotuj marynat\u0119: w miseczce wymieszaj olej z mielonym imbirem, papryk\u0105
ProstePesto.plMakaron ze szprotkami , sosem pomidorowym i papryką to danie obiadowe , które świetnie sprawdza się jako pomysł na obiad robiony po pracy. Jak to bywa w przypadku dań podstawą, których jest makaron, czas ich przygotowania jest dość szybki . W przypadku tego dania makaron, na który postawiłam to makaron bucatini wyglądem zbliżony do spaghetti. To nie makaron jest jednak królem tego dania(...)przygotowany na bazie krojonych pomidorów z puszki, oliwek, papryki i wędzonych szprotek. Wędzone szprotki jak to zresztą przystało na wędzoną rybę mają intensywny smak oraz zapach, stąd też pewnie nie każdemu podpasują. Pomimo swojego rozmiaru te małe rybki zawierają sporo wartości odżywczych, warto zatem przekonać się do ich konsumpcji. Połączone z sosem pomidorowym oraz świeżymi ziołami tracą nieco na intensywności
MeCookskomponują się ze smakiem pleśniowych serów. Także morele, w sezonie truskawki, maliny, agrest, czerwone porzeczki. Warzywa świeże Najbardziej znanym dodatkiem takich warzyw są pomidorki koktajlowe. Sprawdzą się też małe papryki posiekane w paski. Bardzo smacznym i aromatynym dodatkiem będą pieczone warzywa, szczególnie kolorowa papryka i krążki cukinii. Warzywa marynowane Dodatek warzyw marynowanych zaostrza smak serów i wędlin. Dodatkowo podkreśla(...)ciekawie komponuje się z wędlinami i serami na desce. Świetnie sprawdzą się kolorowe, wydrylowane (lub faszerowane np. serem, papryką) oliwki, marynowana papryka, dynia, ogórki konserwowe, pikle w różnych zalewach, np. klasycznej lub musztardowej. Z ostrzejszymi serami idealnie komponują się suszone pomidory w oleju z ziołami, ewentualnie karczochy. Sosy zimne, pasty, pesto Domowe pasty są świetnym uzupełnieniem deski serów, wędlin
Zasmakuj Kuchniżeberek wieprzowych 1/4 szklanki musztardy 1/4 szklanki miodu 3 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1-1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne) 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oliwy świeże zioła do dekoracji Przygotowanie: Krok 1. Przygotowanie marynaty(...)misce połączyć musztardę, miód, sos sojowy, posiekany czosnek, sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą (jeżeli używasz), oregano i tymianek. Dobrze wymieszać wszystkie składniki, aż uzyskamy jednorodną marynatę. Krok 2. Przygotowanie żeberek: żeberka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Żeberka pokroić na kawałki, po 2-3 kostki. Umieścić żeberka w głębokim naczyniu, wlać przygotowaną marynatę i upewnić się, że są równomiernie nią
Moja Książka Kucharskaaromatyczna i pełna smaku zupa meksykańska z czarną fasolą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kremowa konsystencja fasoli, pikantna papryka wędzona i wyraziste przyprawy sprawią, że zakochasz się w tym meksykańskim daniu. Gotuj ją na wolnym ogniu, aż osiągnie idealną gęstość i podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeża kolendra czy kawałki limonki. Czarna fasola, bogata w białko i błonnik, nadaje(...)wody 1 puszka pomidorów (około 400g) 80g koncentratu pomidorowego 2 kostki rosołowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 cebule 1 por 3 ząbki czosnku 1 łyżka papryki wędzonej 2 łyżki oleju Majeranek do posypania Sól, pieprz i papryka ostra do smaku Wykonanie Rozpocznij od przygotowania czarnej fasoli. Należy ją dokładnie opłukać i włożyć do dużego garnka. Zalej
Apetyt na Zielone