się na każdy dzień w tygodniu. Makaron przygotowuje się w kilka minut, warzywa podobnie. Noodle z warzywami / 2 porcje Składniki: 125 g makaronu chow mein noodles 1 czerwona papryka 1 marchew 1 cebula 1/3 pęczka natki z pietruszki 5 kawałków grzybów shitake, mogą być suszone lub ze słoika 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól do smaku 4 łyżki(...)oleju rzepakowego kawałek jasnej części pora Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy. Przygotowujemy warzywa. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w paski. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Jasną część pora kroimy na plasterki. Marchew obieramy ze skóry, kroimy w paski. Na oleju rzepakowym, na dużej patelni, obsmażamy w pierwszej kolejności marchewkę. Po chwili dodajemy paprykę, pokrojone
Moja smaczna kuchniadanie skupia w sobie kwintesencję wszystkich roślin, na które nadchodzi właśnie sezon: cukinię, paprykę i pomidory. Fakt, że nie poddane są one tutaj żadnej obróbce termicznej sprawia, że roladki są zdrowe, lekkie, soczyste, pyszne i w zupełności mogą stanowić samodzielny posiłek – a to głównie dzięki sycącemu awokado. Po składniki potrzebne do tego dania warto udać się do zaprzyjaźnionego warzywniaka(...)bazar zamiast do supermarketu – cukinia ma być delikatna, papryka słodka, a pomidory duże, dojrzałe i najlepiej o dziwacznych kształtach. Składniki na 8 roladek: 2 małe cukinie 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju (u mnie z pestek dyni) kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny świeżo zmielona sól i pieprz 2 sztuki awokado (najlepiej odmiany hass) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej
Roślinna - blog wegańskiwodę w w wąskim ale wysokim garnku z dodatkiem soli, liścia i ziela. Wrzucamy uformowane kulki drobiowe i gotujemy do 10 minut. Składniki na sos ajvar: Składniki: 3 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut, papryki powinny być lekko czarne, ale nie spalone. Gorące papryki wrzucamy foliowego woreczka ułatwi to ich obieranie. Po upływie minimum 20 minut wyjmujemy i obieramy ze skórki. Obrane papryki i bakłażana przekładamy do miski. Ja używam do tego celu kielicha blendera. Dodajemy ząbek czosnku, ocet, miód, sól oraz
Życie zaczyna się w kuchnisame w sobie, więc można je bez przeszkód wrzucić na grill bez dodatków. Ale uwierzcie mi dzięki temu, że zamarynujemy je wcześniej będą o niebo lepsze. Dodatkowo dzięki wędzonej papryce nabierają oryginalnego dymnego aromatu. Jeśli nie posiadacie grilla gazowego to proponuję Wam podgotować chwilę ziemniaki. Po pierwsze dojdą dużo szybciej, a po drugie nie przypieką się za bardzo. Grillowane ziemniaki(...)Składniki: 2 kg małych młodych ziemniaków 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego dwie gałązki świeżego rozmarynu (można zastąpić 2 łyżeczkami suszonego) gałązka szałwii około 150 ml dobrej oliwy z oliwek dwa ząbki czosnku sól Ziemniaki w mundurkach porządnie myjemy. Wrzucamy je do miski i dodajemy paprykę wędzoną, paprykę ostrą, czosnek granulowany, sól
PatiGotujeSkładniki 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 2 papryki żółte cukinia 4 ząbki czosnku 2-3 kawałki kiełbasy myśliwskiej 3 cebule 3-4 pomidory 90 g przecieru pomidorowego puszka pomidorów z puszki sól, pieprz słodka i ostra papryka kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie Umyte warzywa pokroić w paski (wcześniej usunąć z papryk i pomidorów pestki). W większym garnku podsmażyć
Gaździnka warzywyglądają i zróbcie, żeby przekonać się jak smakują Składniki: 4 okrągłe cukinie 470 g fileta z indyka 3 pełne łyżki ugotowanej kaszy jaglanej ( klik ) 1 pomidor (malinowy) ½ czerwonej papryki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kawałek sera żółtego (np. gouda) ¼ łyżeczki tymianku szczypta kminu rzymskiego ½ łyżeczki bazylii (brak na zdjęciu) sól i pieprz do smaku łodyżki koperku listki natki(...)góry kapelusiki i za pomocą łyżeczki wydrążyłam miąższ ze środka. Cebulę drobno posiekałam. Czosnek wycisnęłam przez praskę. Część miąższu (bez pestek) , który wydrążyłam z cukinii drobno posiekałam. Paprykę pokroiłam w drobną kosteczkę. Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki i drobno pokroiłam. Mięso zmieliłam w maszynce. Ser starłam na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju. Wrzuciłam cebulę
Kuchnia u Krysisoczyste a z młodymi ziemniakami smakują super. Taki obiad najlepiej smakuje zjedzony na świeżym powietrzu. Pycha! Składniki: 80 dag sznycli z indyka 35 dag pieczarek 2 cebule ½ czerwonej papryki 10 dag szynki parmeńskiej 200 ml białego wina 1 czubata łyżka ostrej musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka ziół włoskich (prowansalskich) ½ szklanki wody Sól do smaku(...)Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Pokrojone na plastry sznycle z indyka, myję i osuszam, obtaczam w papryce i ziołach włoskich odstawiam na pół godziny aby naszły przyprawami. Cebulę i szynkę parmeńską kroję w kostkę, pieczarki na ćwiartki, paprykę w paski. Na głębszej patelni lub w garnku z grubym dnem, wlewam oliwę, przesmażam cebulę
Wanilia i Kardamonsię tradycyjne parówki ten przepis jest dla Ciebie - chrupiące ciasto sprawia, że nie będziesz mógł się im oprzeć 😉 Dla dzieci polecam zrobić delikatniejszą wersję i zrezygnować z papryki chili. Pysznie smakują podane z sałatką ze świeżych warzyw 🥗 Składniki: 1 op. parówek 1 jajko 2/3 szklanki mleka 1 szklanka mąki 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki(...)chili sól 1 szklanka oleju Wykonanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę oraz przyprawy: paprykę słodką mieloną, paprykę chili i sól. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Każdą parówkę przecinamy na 3 części. Każdą część nabijamy na patyk do szaszłyków i dokładnie obtaczamy w przygotowanym cieście. W małym garnku rozgrzewamy powoli olej, na małym
Kuchnia MagdaLenydzisiejszy obiad zaserwowałam nam szaszłyki. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na taką chwilę przyjemności. U mnie dzisiaj był mix: bakłażan, cukinia, ziemniak, cebula, papryka, filet z kurczaka, pieczarka + zioła. Całość była pieczona, nie smażona więc lżej i zdrowiej dla naszych brzuszków. Z podanych składników wyszło mi około 17 sztuk. Samo przygotowanie jest czasochłonne, ale dla takiej mieszanki(...)nadzieję, że na jutro coś mi zostanie do pracy :) A Wy jakie macie kompozycje szaszłykowe ? Zapraszam do zapoznania się z moją propozycją poniżej: Składniki: 1 filet z kurczaka 1 papryka 1 bakłażan 1 cukinia 2 cebule 4 ząbki czosnku ~10 pieczarek 4 ziemniaki zioła suszone: majeranek, tymianek, oregano przyprawy: curry, słodka/ostra papryka (według upodobań), sól, pieprz olej Wykonanie: Nastawiamy
Justa próbuje gotowaćrozgrzewająca. Pyszna! Kremowa konsystencja, delikatny posmak imbiru i słodycz dyni sprawiają, że kociołek zostaje wymuskany do spodu. W zeszłym roku robiłam krem z dyni, teraz postanowiłam urozmaicić go pieczoną papryką. I to był świetny pomysł. Polecam! Składniki: 1litr bulionu drobiowego, 500g dyni, 4 żółte papryki, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżki serka śmietankowego, sól, pieprz Wykonanie(...)podudziu kurczęcym ugotować bulion jarzynowy (marchewka, pietruszka, seler). Paprykę przepołowić, wydrążyć z nasion, ułożyć na blasze, piec w 180C ok.15minut. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z bulionem. Dodać upieczoną paprykę, gotować całość na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie,dodać serek i zmiksować, następnie doprawić do smaku. Smacznego! Artykuł Zupa krem z dyni i pieczonej papryki z serkiem
Raj dla Podniebieniajest pracochłonne. Te małe paprykowe zapiekanki mogą być daniem samym w sobie lub dodatkiem do mięs. Zachęcam do wypróbowania! Składniki na 2 porcje: 2 kolorowe papryki 1 szklanka kaszy jaglanej 200g świeżego szpinaku 3 łyżki zielonej soczewicy 1 kulka mozzarelli 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszona bazylia 1/3 łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 ulubionej przyprawy(...)100g boczku 3-4 łyżki oleju Wykonanie: umyte papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, podgotować w lekko osolonej wodzie przez 5-8 minut.Wyjąć z wrzątku, przełożyć na talerz. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić umyte liście szpinaku, podsmażyć, dodać kaszę jaglaną oraz soczewicę i ząbki czosnku. Całość podlać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić do smaku. Boczek pokroić
Raj dla PodniebieniaDziś zapraszam Was na proste, pyszne i naprawdę sycące danie. Młoda kapusta z kiełbasą jałowcową, papryką i pieczarkami , to idealny majowy obiad. Osobiście uwielbiam takie dania i zjadam je bezpośrednio z garnka od po prostu z kromką świeżego pieczywa. I… nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba Spróbujcie i Wy, polecam. Składniki: 1 młoda kapusta około(...)szklanki wody 5 pieczarek 1/4 żółtej papryki 1 kiełbasa jałowcowa Duda 3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 czerwona cebula około 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miękkiego masła czarny mielony pieprz sól Przygotowanie: Kapustę szatkujemy lub kroimy (ja robię to niedbale, wolę większe kawałki). Przekładamy do garnka, lekko ugniatamy i zalewamy wodą do wysokości kapusty (u mnie 2 i 1/2 szklanki
Słodkie okruszkiprzygotowałam sobie ją na obiad do pracy, jest bardzo sycąca. Składniki: 100 gram jarmużu 200 gram piersi z indyka 100 gram pomidorków koktajlowych Pół słoika suszonych pomidorów Pół papryki żółtej 1/3 puszki soczewicy Bonduelle Przyprawa do grosa Słodka papryka Olej do smażenia Sos: 4 łyżki oleju rydzowego 1 łyżka soku z cytryny Cukier trzcinowy Sól Sposób przygotowania: Pierś(...)indyka kroimy na małe kawałki, oprószamy przyprawą do grosa oraz słodką papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i odstawiamy do ostudzenia. Pomidorki myjemy, kroimy na pół, paprykę kroimy w paski, pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Jarmuż dzielimy na mniejsze części, myjemy, osuszamy i układamy na dużym talerzu. Układamy usmażonego kurczaka
Bajeczna Kuchniaposypać je serem solankowym. Ważne, aby nie mieszać warzyw z serem przed podaniem sałatki. Najlepiej smakuje latem, gdy na rynku dostępne są krajowe warzywa - pomidory malinowe, ogórki gruntowe, dojrzała papryka. Sałatkę szopską podaje się jako przystawkę lub dodatek do dań mięsnych. Składniki (na 2 duże porcje): 3 pomidory (najlepiej malinowe) 3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 1 papryki czerwona(...)papryki zielona 1 mała czerwona cebula 100 g sera bułgarskiego (szopskiego) lub twardej fety kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne, ogórka ewentualnie obrać ze skórki. Pomidory, ogórka, papryki pokroić w grubą kostkę. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie warzywa
Codziennik Kuchennylazanię a ja upiekłam sobie warzywa, wymieszałam z pęczakiem i jeszcze kilkoma dodatkami tworząc bajeczne zestawienie. Peczak z pieczonymi warzywami, serem plesniowym i dymka 2 młode marchewki 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 1 duża antonówka 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1 – 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki(...)papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 200 ml kaszy pęczak ser pleśniowy z niebieską pleśnią do podania szczypior do podania Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Marchewki myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki, papryki w grubą kostkę, a cebule dzielimy na ósemki. Warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Jabłko kroimy w grubą kostkę
Dzieje kuchennej Wiewióry