papryka - 32566 przepisów (strona:131/2172)

Leczo 150

Nadszedł wreszcie czas na cukinię a wraz z nim na szaleństwo kulinarne z jej wykorzystaniem. Dziś na tapecie leczo z cukinii, papryki, selera naciowego. Mniaaam! Leczo Składniki: cukinia, 3 papryki czerwone, 2 papryki żółte, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 400 g kiełbasy podwawelskiej, 800 g pomidorów w puszce, 2 ząbki czosnku, 2 l bulionu, liść laurowy, ziele angielskie, sól(...)pieprz. Wykonanie: Cukinię obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy i również kroimy w kostkę, seler naciowy kroimy drobno. Kiełbasę kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kiełbasę i cebulkę podsmażamy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i wrzucamy cukinię, papryki, pomidory, seler naciowy, czosnek. Gotujemy do miękkości po czym dodajemy kiełbasę i cebulę. Całość dokładnie

paapilotkaa
Etykiety na przetwory z papryki 169

Sezon na paprykę powoli się zaczyna , więc przygotowałam kilka etykiet na przetwory z tego pysznego warzywa Wystarczy kliknąć na obrazek i zapisać na dysku. PRZEPIS NA PAPRYKĘ MARYNOWANĄ W OCCIE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nóż do papryki -11,20 zł Zakrętka do słoików (papryka) 10 szt - 4,50 zł Pojemnik do przechowywania papryki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Karczek koczownika 129

się z nią łączy . Polecam i zachęcam do tworzenia własnej kompozycji smakowej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg karkówki bez kości 1 duża papryka słodka , opcjonalnie czerwona trochę pieczarek – około 10-15 szt 2 małe cebulki lub jedna średnia 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 łyżeczki ostrej , mielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)słodkiej mielonej papryki 3-4 goździki -dają fajny aromat 1 łyżeczka cukru – czubata sól do smaku woreczek do pieczenia Karczek , kroimy w równej grubości plastry , mniej więcej 1,5 cm . Takie żeby było czuć mięso , przy gryzieniu Mięso lekko solimy , posypujemy papryką słodką i ostrą , odstawiamy na godzinkę ,żeby się przegryzła . Po tym czasie , obsmażamy z obu stron

Ogrodnik w podróży
Szaszłyki z wołowiny 124

kaszanki.   Składniki (na naprawdę sporo szaszłyków :) ): – ok. 0,8-1 kg wołowiny (polecam łopatkę) – kilka cebul białych lub czosnkowych (4-5 szt.) – kilka czerwonych papryk (3-4 szt.) – ok. 60 dkg chudego wędzonego boczku – 5-6 łyżek oliwy/ oleju – sól, pieprz – 3-4 łyżki czerwonej papryki słodkiej – majeranek, rozmaryn (najlepiej świeży(...)ząbki czosnku Wykonanie: Wołowinę pokroić w podłużną kostkę (ok. 2×3 cm). Cebulę pokroić w ćwiartki. Boczek pokroić w plastry (2×3 cm, grubość 3-5 mm). Paprykę również pokroić w kostkę (także ok. 2×3 cm). Wszystko wrzucić do dużej miski lub garnka. Do osobnej miski wlać oliwę. Dodać zmiażdżony czosnek i wino. Wymieszać. Dodać pozostałe

Pociąg Do Kuchni
Ostry domowy ketchup z papryki i chili 204

Weków nadal ciąg dalszy...mam nadzieję że skusicie się teraz na domowy ketchup z papryki czerwonej i chili-to wspaniała alternatywa sosów do wszelkich pieczonych mięs czy dań z grilla. U mnie w spiżarce każdego roku musi znaleźć się obowiązkowo! Do ketchupu użyłam octu  JAMAR Składniki: 3 kg papryki czerwonej, 15 dag ostrej papryki chili, 2 główki czosnku(...)liście laurowych, 1/2 kg cukru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki soli, 350 ml octu 10%- JAMAR 300 ml oleju Wykonanie: Czerwoną paprykę myjemy, kroimy na pół, wydrążamy nasiona ze środka, z chili robimy to samo tyle że w rękawiczkach-grozi poparzeniem! Czosnek obieramy z łusek. Następnie papryki i obrany czosnek mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach. Zmielone

Wanilia i Kardamon
Marynowana papryka 166

Kolejnym z przetworów który się u nas pojawia jest marynowana papryka. Najbardziej lubi ją tatuś, choć i my czasem lubimy sobie jej troszkę zjeść.       Składniki:   5 kg papryki 2 szklanki octu 10 łyżek cukru 8 łyżek miodu (używamy wielokwiatowego) 10 liści laurowych (mama ma drzewko laurowe więc używamy świeżych) 20 sztuk ziarenek ziela angielskiego(...)łyżeczki soli oliwa z oliwek po łyżce na słoik   Przygotowanie:   Paprykę myjemy, wycinamy gniazdka i kroimy w paski. Ocet, cukier, miód, liście laurowe,ziele angielskie i sól dajemy do garnka i gotujemy zalewę. Do zagotowanej zalewy partiami wkładamy paprykę i gotujemy 5 minut, po czym wyjmujemy paprykę i wkładamy ją do słoika. Zalewę przecedzamy i wlewamy

Lili w kuchni
Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem grillowanej papryki i cukini 146

seks na talerzu. Wszelkie słowa są zbędne. Prawdziwy stek z polędwicy z masłem czosnkowym. Składniki na 2 porcje: 300 g polędwicy wołowej (2x po 150 g) 1 cukinia 1 papryka czerwona 50 g masła 2-3 ząbki czosnku natka pietruszki – 2 cm 1/2 łyżeczka soli oliwa z oliwek świeży rozmaryn świeżo mielony pieprz (grubo mielony) plus pieprz syczuański sól(...)Polędwicę wyjąć z lodówki około 30 minut przed przygotowaniem (mięso na steki MUSI być do smażenia w temperaturze pokojowej!!!). Mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić. Cukinię pokroić w kostkę, paprykę w paski i dalej w kostkę. W osobnych miskach posolić i popieprzyć. Odstawić. Masło (w temperaturze pokojowej) wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i natką pietruszki; uformować w walec, zawinąć

Pociąg Do Kuchni
Kurczak po czerkiesku 219

można też dać 150 g mielonych orzechów i 150 g mielonych migdałów 8 ząbków czosnku 3 szklanki wody 2 łyżki oleju (najlepiej z orzechów włoskich) 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz natka pietruszki (do dekoracji) ryż – około 200 gram Wykonanie: Kurczaka ugotować z włoszczyzną do miękkości. W międzyczasie ugotować ryż (raczej na klejąco(...)ząbki czosnku (można też przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku). Tak przygotowane orzechy zmiksować w blenderze. Mieszamy z wywarem z kurczaka na jednolitą masę, doprawiamy pieprzem i słodką i ostrą papryką (jeśli lubicie na ostro, można też dodać chili). Masą orzechowo-paprykową pokrywamy mięso na ryżu. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy nieco ostrej papryki, mieszamy. Czerwonym, pikantnym olejem polej po wierzchu

Pociąg Do Kuchni
Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem 166

Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem Jest to ciekawa propozycja dla amatorów podrobów. Wątróbka zapieczona z pachnącym wędzonką boczkiem , jest soczysta i pyszna . Całość ma ciekawy smak i z pewnością zaskoczy pozytywnie biesiadników . Doskonałe danie główne , jeśli jeszcze do niego podamy mizerię , to mamy kompletny obiadek . Składniki na 6 porcji : 0,5 kg drobiowej wątróbki 3 białe papryki 150 g wędzonego(...)podobnej wielkości jak wątróbka. Ser tniemy w kostkę -tak jak dwa poprzednie . Wszystkie składniki przekładamy do miski dodając do nich , sól , pieprz , wyciśnięty czosnek , kminek , miód i wszystko mieszamy . Paprykę przekrawamy na pół i oczyszczamy z wszelkich błonek i nasion . Wypełniamy farszem i układamy na blaszce do pieczenia . Wierzch posypujemy bułką tartą . Wsuwamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem

Ogrodnik w podróży
Krem z pieczonych papryk 138

przedstawić. Jeśli trafi chociażby do jednej osoby, która go jeszcze nie próbowała, to było warto ;D Składniki (na 6-8 porcji): - ok. 1,2 l wywaru warzywnego* - 4 papryki czerwone - 2 pomidory - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku, bazylia, papryka ostra, słodka, szczypta cukru - olej rzepakowy Przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych papryki upiec. Piec tak długo(...)skórka będzie mocno pomarszczona. Umyte pomidory pokroić w kostkę. Upieczone papryki obedrzeć ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucić bazylię i pokrojony drobno czosnek. Po chwili dodać pomidory, poczekać, aż puszczą trochę soku. Dodać paprykę, poddusić wszystko razem kilka minut. Dodać do gorącego bulionu**.  Wszystko razem doprowadzić do wrzenia, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, przyprawami. Lekko ostudzić

Corner With Recipes
Kaszotto z kaszy gryczanej z warzywami i cieciorką 195

będzie pysznie :) Składniki (na 3-4 osoby): - 200 g kaszy gryczanej (suchej) - 1/2 szklanki suchej ciecierzycy (lub ok. 1 szklanka ciecierzycy z puszki) - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 papryka - 1 cukinia (obrana, jeśli nie znamy źródła) - 2 marchewki - kilka pieczarek - 3/4 kostki fety - kilka plastrów suszonych pomidorów z zalewy - garść oliwek - sól, pieprz do smaku - olej rzepakowy/oliwa/ olej(...)suszonych pomidorów do smażenia - 1-2 łyżki mieszanki ziół (np. płatki pomidorów, bazylia, czosnek, oregano, pietruszka) - 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej - natka pietruszki/ koperek do podania/kiełki Jeśli używasz suchej ciecierzycy, namocz ją przez noc. Następnego dnia ugotuj* w osolonej wodzie (sprawdzamy, kiedy zmięknie, zajmie to co najmniej 20 minut). Kaszę ugotuj zgodnie z opakowaniem

Corner With Recipes
Papryka w cieście 105

Podczas sobotniego spotkania ze znajomymi i przygotowywania obiadu, wpadłam na dość nietypowy pomysł – na przygotowanie przekąski do spożywanych napoi – paprykę w cieście. Nie były to całe papryki lecz jej kawałki. Składniki na: Papryka w cieście dwa jajka dwie szklanki mąki dwie łyżeczki proszku do pieczenia jedna szklanka mleka dwie łyżki masła dwie papryki […] The post Papryka

Magiczny Garnek
Meksykański kociołek 120

Składniki: 400-450 g mielonej wieprzowiny ( u mnie z szynki) 2 marchewki starte na grubych oczkach 100 g kukurydzy z puszki 150 g czerwonej fasoli cebula pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody olej Rozgrzać łyżkę oleju na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule(...)chwili włożyć mięso i smażyć aż zmieni kolor. Dodać paprykę, kukurydzę oraz fasolę, podsmażyć. W szklance wody rozmieszać obie rodzaje papryk oraz koncentrat, wlać na patelnię i dusić około 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Przepis z modyfikacjami pochodzi z tej strony

Moja Galeria Smaku
Tarta na cieście francuskim z cukinią i fetą 92

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 230 g 1 cukinia 1 por pól papryki żółtej pół papryki czerwonej 1 ząbek czosnku oliwa oregano, estragon, tymianek, papryka słodka sól, pieprz mały koncentrat pomidorowy około 40 g fety pokrojonej w kosteczkę starty ser żółty około 40 g 100 ml śmietany 18% 1 łyżeczka mąki roszponka (opcjonalnie) Pora pokroić na krążki. Na patelni rozgrzać oliwę(...)połówkę pokroić na plasterki i podsmażyć na oliwie. Drugą część cukinii pokroić na kosteczkę. Usmażyć na oliwie, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać koncentrat pomidorowy i papryki pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać na koniec pora i wymieszać. Rozmrożone ciasto francuskie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto położyć papier do pieczenia

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania