papryka - 32566 przepisów (strona:127/2172)

W domu: leczo 219

kiełbasą czy tłustym mięsem w daniach, więc moja wersja lecza nie ma takich dodatków. Spróbujcie sami SKŁADNIKI: 0,5 kg sznycli z indyka 2 średnie cukinie 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 cebule 2 pomidory 3 łyżki przecieru pomidorowego pieprz, sól, oregano, słodka papryka świeży tymianek i oregano oliwa opcjonalnie 1 kostka rosołowa (bulion z kurczaka(...)podsmażamy na oliwie w dużym garnku (w tym, w którym będziemy robić leczo). Dodajemy sól, pieprz i oregano. W tym czasie kroimy warzywa: cukinia w talarki, papryka w kostkę (2 cm.), cebula i pomidory w kostkę. Do podsmażonego mięsa wrzucamy wszystkie warzywa poza pomidorami i zalewamy ok. 1,5 szklanki wody. Dodajemy przyprawy do smaku i wrzucamy zwinięte w pęczek

Kuchnia w biegu
Buła ze stekiem czyli Philly Cheese Steak – kanapka z bavette 185

wieku, w Filadelfii. I znowu – jak w przypadku wielu kulinarnych odkryć ameryki – i tutaj swoje palce maczali włoscy imigranci. Właściciele wózka z hot-dogami nadziali długą bułkę wołowym stekiem, papryką, cebulą i przerażającą ilością sera. Nikt na takie połączenie nie zostanie obojętnym. Kanapka popularna jest w całych stanach, nie tylko jako danie uliczne, ale też jako potrawa restauracyjna. Łatę wołową(...)cienkie, 2-3mm plasterki. Pieprzymy i odstawiamy.   Pieczarki oczyszczamy pędzelkiem lub wilgotnym papierowym ręcznikiem. Grzyby kroimy w cieniutkie półplasterki. Cebule obieramy i roimy w cienkie półplasterki. Papryki myjemy, kroimy w cienkie paski. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Szykujemy bułki – odcinamy im oba końce i jeden bok. Miąższ na odciętym

Karo in the Kitchen
Pikantne szaszłyki z kurczaka w sosie jogurtowym 184

370kcal) 2-3 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego 600 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry 1/2 łyżeczki pikantnej papryki 1 czerwona papryka  1 żółta papryka Sos: 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sok z 1 małej limonki 1 łyżeczka płynnego miodu sól PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Oliwę mieszamy z przyprawami. Mięso kroimy w kostkę (usuwamy błonki i tłuszcz) i mieszamy z oliwą. Papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) kroimy w dużą kostkę. Nabijamy mięso i papryki na przemian na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków. Solimy szaszłyki przed pieczeniem. Grilujemy po około 5 minut z każdej strony. W czasie pieczenia przygotowujemy sos: mieszamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes 597

dlatego też wcześniej nie zagościły w mojej kuchni. Chcąc jednak dogodzić mojej drugiej połówce zebrałam się w sobie i przygotowałam wersję kompromisową. Placki ziemniaczane z pysznym gulaszem z karkówką, papryką i pieczarkami, podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Niebo w gębie! Są pyszne a jednocześnie łatwe w przygotowaniu, bo nie starłam ziemniaków tradycyjnie na tarce, a zmiksowałam je w blenderze(...)smaku 2 -3 łyżki oleju roślinnego do smażenia Składniki na gulasz: 1 kg karkówki, pokrojonej w grubą kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki lub ćwiartki 2 czerwone papryki (lub mix kolorów), pokrojone w kostkę 2 duże cebule, pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, posiekany 3-4 łyżki mąki 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 ziarenka

karmelowy
Pasta twarogowo-tuńczykowa 139

Dziś przepis na pastę kanapkową w sam raz na niedzielne śniadanie. Gładka konsystencja z chrupiącymi i soczystymi kosteczkami papryki... mmmm... :-) Pasta  twarogowo-tuńczykowa PASTA TWAROGOWO-TUŃCZYKOWA  200g twarogu półtłustego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185g) 3 jaja 1 zielona papryka 1 czerwona cebula 1 ogórek konserwowy 3 łyżeczki miękkiego masła 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka słodkiej(...)papryki mielonej natka pietruszki sól świeżo mielony pieprz Tuńczyka odsączamy. Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy. Twaróg rozgniatamy mieszając z masłem, musztardą i mieloną papryką. Dodajemy tuńczyka i posiekane jaja - mieszamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, cebulę obieramy, razem z ogórkiem kroimy w drobną kostkę. Posiekane składniki dodajemy do twarogu z tuńczykiem, doprawiamy solą, pieprzem i natką

peggiwkuchni
Udziec indyka z papryką czerwoną 215

użyłam przyprawy zaliczanej do superfood. Kurkuma, bo o niej tutaj mowa, wzbogaciła smak mięsa i sprawiła, że danie można zaliczyć do kategorii zdrowych. W przestrzenie między mięśniami włożyłam paski papryki, co tym bardziej wzmocniło prozdrowotne właściwości kurkumy. udziec z indyka z kością 1 papryka czerwona MARYNATA: 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka miodu(...)dokładnie natrzeć marynatą z każdej strony, skórę również. Kości nie wyrzucać, przyda się do zupy :) Mięso odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. U mnie leżakowało całą noc. Paprykę pociąć na paski i włożyć między pasmami mięsa. Wszędzie gdzie jest to możliwe. Mięso ciasno zwinąć i związać sznurkiem bawełnianym. Włożyć do rękawa do pieczenia i położyć na blachę. Wstawić

https:KKuchniaMniam
Meksykańska tortilla czyli wege burrito. 282

patelni. Ja nie dodaję żadnego sosu, bo danie samo w sobie jest ciekawe. Składniki: 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju (ja dałam kokosowy) 1 czerwona papryka 1 średni pomidor 1 mała cukinia 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy  1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka kurkumy szczypta kardamonu (opcjonalnie) 4 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego 1/3 szklanki wody sól, pieprz do smaku pieprz cayenne (jak ktoś lubi ostro) 4 tortille ( najlepiej pełnoziarniste) Wykonanie: Farsz: Przygotowujemy warzywa - czosnek, cebulę, paprykę, pomidory i cukinię kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy czosnek, cebulę. Smażymy ok. 5 minut.  Dodajemy paprykę, pomidory, cukinię, fasolę, kukurydzę i przyprawy. Smażymy dalej około 20 minut.  Kilka minut

Apetyt na Zielone
Sos pomidorowy ze śmietaną 204

zimnej wody; 1/2 łyżki vegety; 250 g passaty pomidorowej; 1 liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 2 łyżki mąki pszennej; 1/4 małej, czerwonej papryki; 1/2 łyżeczki cukru; Szczypta kwasku cytrynowego - opcjonalnie; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w drobną kostkę. Wodę (500 ml) wlać do małego garnka(...)Dodać pokrojoną paprykę, vegetę, liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Do wrzącej wody z przyprawami dodać passatę pomidorową. Wymieszać. Mąkę pszenną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Powoli wlewać do gotującego się sosu, stale mieszając. Zagotować. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać kilka łyżek gorącego sosu i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do gotującego się sosu. Wymieszać. Zestawić z ognia

Gospodyni Miejska
Muhammara - syryjska pasta z pieczonych papryk i orzechów włoskich 199

kilogramów jabłek i już kombinuję co by z nich przygotować. Tymczasem dziś, chciałabym przedstawić Wam NAJLEPSZĄ PASTĘ NA ŚWIECIE. Czy może być coś lepszego niż połączenie pieczonej papryki z orzechami włoskimi? Świetnie smakuje na kanapkach, ale również sprawdza się jako sos do makaronów. Absolutny MUST TRY! :) Składniki: - 4 papryki słodkie lub zwykłe - pół szklanki orzechów włoskich - 1-2 łyżki oliwy(...)chrupak (lub inne chrupkie, bądź suche pieczywo) - można pominąć, ale warto dodać - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka miodu lub melasy - 1/2 łyżeczki chili - 1/2 łyżeczka papryki wędzonej - sól, pieprz *opcjonalnie: 1-2 łyżki wody do rozrzedzenia pasty  Papryki myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - skórką do dołu i pieczemy

Be Fit Be Strong
Gulasz rybny 138

powodzeniem można go ominąć. Danie rewelacyjne, łatwe do zrobienia no i pyszne. Składniki: 1 pasek atlantyckiego kombu   (opcjonalnie) ok. 1 kg filetów rybnych (najlepiej dorsz) 1 czerwona papryka 2 - 3 cebule 3 pomidory 4 - 5 średnich ziemniaków ok. 4 łyżki masła 2 szklanki wody 1 szklanka śmietany 18% sól pieprz słodka czerwona papryka w proszku ½ pęczku koperku ½ pęczku natki(...)pietruszki Wykonanie: Atlantyckie kombu zalać ciepłą wodą i moczyć przez 20 minut aż zmięknie. Następnie odcedzić i pokroić w paski. Rybę umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki obrać, umyć

Mama Gotuje
FIRINDA SEBZELİ MAKARNA, czyli makaron z pieca z warzywami 136

serem, mniam! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (sos) 1 jajko 1½ łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła sól 150 g sera topionego 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki Składniki (pozostałe) 2 cukinie 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy ½ paczki brązowego makaronu sól kilka kropli oliwy Przygotowanie Umyć cukinie i pokroić w kostkę(...)Oczyścić paprykę, obrać cebulę i czosnek,. Potem pokroić wszystko w kostkę. Rozgrzać oliwę i dodać cebulę i paprykę. Gdy cebula zeszkli się, dodać cukinie i czosnek. Posolić i przykryć. Dusić, aż warzywa zmiękną. W garnku zagotować wodę, posolić i dodać oliwy. Wsypać makaron, gotować, aż makaron będzie al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Sos: w rondlu roztopić masło, wsypać

Tureckie Przepisy
Makrela w teriyaki 178

kupić – 4 filety) 400 g makaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz Domowa marynata teriyaki: 1/4 szklanki sosu sojowego(...)kupić - 4 filety) 400 g makaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego

Poezja smaku
Papryki i pomidory faszerowane aromatycznym risotto 166

Dzisiaj proponuję połączenie faszerowanych warzyw z rewelacyjnym, aromatycznym risotto. Spróbujecie? Składniki: - 500ml bulionu (500ml wody +1 czubata łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 200g fety - 150g ryżu Arborio - 2 czerwone papryki - 2 pomidory - 2 cebule - 25g orzechów piniowych - pęczek natki pietruszki  - 1 łyżka oleju - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka mięty - 1/3 łyżeczki chili - sól, pieprz *opcjonalnie(...)parmezanu i 25g masła (margaryny) do risotto Przygotowujemy bulion. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Papryki kroimy na dwie połówki z ogonkami, usuwamy gniazda nasienne (zostawiając ogonki). Pomidorom odcinamy wieczka i delikatnie wydrążamy łyżeczką (to co wydrążymy, przełóżmy do osobnej miseczki - przyda się do sosu). Papryki i pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym rozciętą stroną do góry. Cebule drobno siekamy i szklimy

Be Fit Be Strong
Papryka faszerowana amarantusem i warzywami. 128

wymagającym diety bezglutenowej, dzieciom, kobietom w ciąży,  cierpiącym na niedobory żelaza sportowcom, rekonwalescentom, zagrożonym chorobami układu nerwowego, kostnego i krwionośnego, osobom w starszym wieku. Składniki (6 porcji = 6 papryk) 1 łyżeczka oleju 2 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, drobno pokrojona 3/4 szklanki ziaren amarantusa (nie poppingu/ekspandowanego) 1 średni słodki ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę 1,5 szklanki bulionu(...)warzyw 1 puszka białej fasoli, wypłukanej 2 duże garści szpinaku 6 papryk - przekrajamy na pół 2 pomidory, drobno pokrojone 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz ulubione zioła do posypania opcjonalnie ser do zapieczenia (np. mozzarella, parmezan) 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. 2. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę oraz czosnek

Powiedz dietom nie
Warzywa z tofu i makaronem ryżowym 272

tofu i makaronem ryżowym - oryginalne w smaku, zachęcające atrakcyjnym wyglądem, zdrowe i łatwe do przyrządzenia. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 2 średnie marchewki (250g) 1/2 średniej żółtej papryki (125g) 1/2 średniej zielonej papryki (125g) 150g rzepy lub kalarepy 100g pora (dolna i środkowa część) 15g suszonych grzybów mun 100g pędów bambusa 100g kiełków fasoli mung średnia 1 papryczka(...)75ml słodkiego sosu chili 150g tofu w kostce 150g makaronu ryżowego (wstążki) kilka łyżek oliwy Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie (3-4mm) i długie paski. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy wzdłużnie na również względnie cienkie paski (7-8mm). Rzepę lub kalarepę obieramy i kroimy w niedużą kostkę (ok. 1cm). Pora kroimy w niezbyt szerokie

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania