Kolejna propozycja na szybką, ale treściwą sałatkę do pracy. W lodówce znalazła się jeszcze malutka cukinia z działki, dlatego pomysł na sałatkę powstał sam. Do niej odrobina papryki, pomidorek koktajlowy, kuskus i cała filozofia. Ale za to jak smaczna :) Składniki: ok 1/2 szklanki kuskus 1/2 papryki czerwonej malutka cukinia (lub 1/2 niedużej) 2-3 pomidorki koktajlowe olej do smażenia(...)używam oleju z pomidorów suszonych - dodatkowy walor smakowy Przygotowanie: kuskus zalewamy gorącą wodą do wysokości ok 1 cm nad poziom kaszy paprykę i cukinię kroimy w paseczki na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy paprykę z cukinią kuskus rozgrzebujemy widelcem, dodajemy do niego paprykę z cukinią pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy od reszty delikatnie mieszamy i przekładamy
Gotowanie z pasjąteż jadam na surowo. Jednak ulubioną potrawą cukiniową była, jest i zawsze będzie dla mnie pieczona cukinia faszerowana . Tutaj jako farsz posłużył solidny kawałek mięsa mielonego oraz soczysta żółta papryka . Wszystko to okraszone aromatycznymi przyprawami i sosami . Zwłaszcza ostry sos pomidorowy madziarów od FOLWARK z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem, rewelacyjnie się w takich nadziewanych cukiniach(...)sprawdza :) Składniki dla 2 osób: 2 młode cukinie - średniej wielkości 250g mięsa mielonego 1 cebula - duża 2-3 ząbki czosnku 1 papryka - u mnie akurat żółta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 szkl. soku pomidorowego - choć równie dobrze wystarczy sama woda 2 łyżki Sosu madziarów od FOLWARK 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worcestershire 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
Grunt to przepis!PAPRYKA CZERWONA troszczy się o nasz wzrok i skórę! :) Posiada duże ilości beta-karotenu czyli prowitaminy A, a także witaminy C. Ciekawostką jest fakt, że w przeciwieństwie do pozostałych warzyw, papryka nie traci witaminy C podczas gotowania, pieczenia czy nawet suszenia. Poza tym zawiera rutynę (związek wzmacniający kruche naczynka krwionośne) oraz bioflawonoidy (chroniące serce i układ krążenia). Jest też(...)przyznaję, że trochę farszu mi zostało... a wychodząc z założenia, że nic nie może się zmarnować, resztki farszu zjadłam następnego dnia w pracy :) SKŁADNIKI: 2-3 czerwone papryki 150-200 g ryżu basmati 1/2 bakłażana 1 mały por (pokroiłam zarówno część białą jak i zieloną) curry zioła prowansalskie sól i pieprz kolorowy olej z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
wege i kropkaSkładniki: 280 g pikantnej kiełbasy chorizo; 1 średnia, biała cebula; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, zielona papryka; 450 g łatwo topliwego, żółtego sera (najlepiej Monterey Jack , u mnie czerwony cheddar); Szczypta chili w proszku; 1 średni pomidor; 1/4 szklanki drobno posiekanej, świeżej kolendry. Dodatkowo/ do podania: Nachos i/lub; Tortille, najlepiej w wielkości do taco; Sok wyciśnięty z połowy limonki(...)polania po zapieczeniu - opcjonalnie. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na tzw. grube wiórki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w drobną kostkę. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Chorizo pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną, suchą
Gospodyni MiejskaSmakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno, spokojnie możemy takie danie zapakować w pojemnik i zabrać do pracy. Składniki: 200 gram kaszy pęczak 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 0,5 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli lub z puszki Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Pół pęczka natki pietruszki Olej kokosowy do smażenia Sposób(...)przygotowania: Pęczak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę, oczyszczone papryki kroimy w cienkie paski, cukinię kroimy w pół plastry. Na patelni roztapiamy łyżkę oleju kokosowego, podsmażamy pokrojone warzywa, smażymy do momentu aż będą szkliste. Dodajemy ugotowaną kaszę oraz fasolę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz słodka
Bajeczna Kuchniatradycyjne miały nieco więcej dymowego aromatu. Bardzo polecam, szczególnie jako dodatek do mięs z grilla. Ale świetnie smakuje również z samym pieczywem. składniki 1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 pomidor 1 szalotka garść bazylii garść natki pietruszki sól, pieprz oliwa przygotowanie W piekarniku włączyć funkcję grill - u mnie z termoobiegiem. Blachę wyłożyć folią aluminiową(...)Bakłażan, papryki, cukinię ułożyć na ruszcie a ruszt położyć na blachę. Wstawić do piekarnika pod grill. Piec tak długo aż warzywa będą miękkie a skórka zrobi się czarna. Czas zależy od wielkości warzyw. Co jakiś czas warzywa obracać, tak aby były opieczone ze wszystkich stron. Jeżeli papryki upieką się szybciej, należy wyjąć je wcześniej. Upieczone warzywa wyjąć i owinąć
Stare Garynastępnego , kiedy to składniki mają czas żeby się wzajemnie przegryźć :) Składniki na 4-5 solidnych porcji: PRZYPRAWY w proszku: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki curry PRZYPRAWY płynne: 2-3 łyżki Ketchupu Kieleckiego od WSP SPOŁEM KIELCE 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu(...)500g mięsa mielonego wieprzowego 2 cebule - średnie 1 puszka fasoli czerwonej [400g] - łącznie z zalewą 1 puszka pomidorów w puszce bez skórki [400g] - krojonych 1/2 puszki kukurydzy 1 papryka czerwona - duża 1 papryka zielona - średnia 1/2 szkl. soku pomidorowego - lub więcej, wedle uznania olej - do smażenia Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na oleju do zeszklenia. Dodać mięso
Grunt to przepis!apetycznie, a smakują po prostu fantastycznie. Polecam! Szaszłyki z kurczaka z chorizo Składniki : 2 piersi z kurczaka lub 3-4 wyfileowane udka 100g chorizo (użyłam pikantnego) czerwona papryka czerwona cebula 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oregano słodka, ostra i wędzona papryka sól, pieprz Jak zrobić szaszłyki z chorizo Kurczaka(...)umyć i oczyścić. Pokroić na kawałki wielkości większego kęsa. W misce dokładnie wymieszać oliwę, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, oregano i papryki oraz sól i pieprz, dodać kawałki kurczaka, dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się przyprawami i odstawić na kilkanaście minut. Chorizo pokroić na około półcentymetrowe plasterki. Paprykę pokroić w dużą kostkę, a cebulę
Codzienne Gotowaniedodatek na przykład do lecza. Przygotujcie go koniecznie, a na pewno nie pożałujecie. Sos z pieczonych warzyw Składinki: 2 kg pomidorów (soczysty i dojrzałych) 1 kg cukinii 1 kg papryki czerwonej 1 główka czosnku 1 papryczka chilli (gatunek i wielkość zależy od tego jak bardzo pikantne sosy lubicie :)) 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego majeranku(...)łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy pieprz (około 1 łyżeczka) sól (około 3 łyżeczek) Warzywa myjemy. Pomidory kroimy wzdłuż na dwie połówki i układamy na blasze. Ważne jest aby układać je skórką do dołu. Skórę na pomidorach zostawiamy ponieważ po upieczeniu skórę ściągniemy bez żadnych problemów. Obcinamy końcówki od cukinii i dzielimy
PatiGotujeprzepyszne. Zniknęły tak szybko, że w sumie udało mi się dorwać tylko dwa Koszyczki z ciasta filo z wieprzowiną Składniki: 400 g szynki wieprzowej opakowanie ciasta filo 2 małe papryki (żółta i czerwona) 5 średnich pieczarek łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego kostka masła dwie garści świeżej rukoli 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek pieprz sól(...)Szynkę kroimy na krótkie i cienkie paseczki. Dodajemy olej/oliwę z oliwek, paprykę ostrą i słodką, czosnek, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Czekamy aż mięso się zarumieni, zalewamy je niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy, co jakiś czas dolewając odrobinę wody i mieszając, przez około 30 minut. Mięso powinno być miękkie. Po tym czasie
PatiGotujeinspirowana kuchnią chińską, kolorowa i pyszna. I jak na azjatycką kuchnię przystało bardzo aromatyczna i lekko pikantna. Chow mein z wieprzowiną i warzywami Składniki: polędwiczka wieprzowa (około 500 g) papryka czerwona marchewka 2 małe kapusty pak choi opakowanie groszku cukrowego kilka mini kukurydzy opakowanie makarony chow mein papryczka chili 2 ząbki czosnku około świeżo startego imbiru sezam Marynata do mięsa(...)dwie łyżki sosu teriyaki łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki cynamonu łyżka cukry trzcinowego łyżeczka płatków chili 2 łyżki oleju pieprz Sos: 500 ml bulionu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżeczki samba olek 2 łyżeczki pasty z kolendry (opcjonalnie) Mięso myjemy
PatiGotujeWarzywna sałatka do grilla z sosem jogurtowo-musztardowym. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4 Składniki: ½ główki kapusty pekińskiej 1 duża papryka czerwona lub 3 połówki różnokolorowych papryk 1 cebula czerwona 1 pomidor ½ pęczka szczypiorku Sos: 3 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy szczypta pieprzu Przygotowanie: Posiekać kapustę i cebulę. Paprykę oraz pomidora pokroić w małą kostkę. Wymieszać(...)dokładnie wymieszać. Całość posypać szczypiorkiem. Krok po kroku: 1. Pokroić kapustę 2. Dodać pokrojone warzywa 3. Polać sosem i wymieszać Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka grillowa z papryką Artykuł Sałatka grillowa z papryką pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plkaczego smalcu lub oleju kokosowego 2 łyżki mąki z tapioki 300g świeżych, dojrzałych pomidorów (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych z puszki) 1 papryka podłużna 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 250ml bulionu mięsnego lub warzywnego 1 łyżka sproszkowanej papryki słodkiej 1 łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne(...)obtoczy się w mące. 6 Mięso przekładam na patelnię i szybko podsmażam aż będzie delikatnie obsmażone z każdej strony (ok. 2-3 minut). 7 Pomidory kroję w kostkę. 8 Paprykę i cebulę kroję w paski. 9 Czosnek rozgniatam nożem i siekam na mniejsze kawałki. 10 Marchew i pietruszkę kroję na 2,5cm kawałki. 11 Mięso z patelni przekładam do naczynia
Book of spellsCoś pysznego! Pasztet rybny... z łososia z dodatkiem papryki, cebuli, koperku oraz otrębów. Nie zawiera mąki. Można go porównać do domowego paprykarza, ale jest dużo, dużo lepszy. Idealny na zimno, np. do kanapek lub na ciepło. Składniki: 500-600 g łososia świeżego 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/3 papryki czerwonej 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki otrębów owsianych(...)pszennych pęczek koperku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie: Łososia myjemy, oczyszczamy z ości oraz skóry i drobno siekamy nożem. Następnie wrzucamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę. Koperek myjemy
Kuchnia MagdaLenyróżowej soli himalajskiej lub morskiej – szczypta świeżo mielonego pieprzu Dopraw do smaku: – 10 suszonych pomidorów ze słoika – 2 łyżki oleju z pomidorów – pęczek szczypiorku – papryka czerwona oraz przyprawy: papryka ostra i słodka Przygotowanie: 1. Cieciorkę odcedzamy z zalewy (zalewę można wykorzystać do przygotowania majonezu -> sprawdź ) lub (jeśli używamy suchego ziarna) zalewamy zimną wodą(...)Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. 5. Dzielimy na trzy części: do pierwszej dodajemy suszone pomidory i blendujemy, do drugiej dodajemy posiekany szczypiorek, trzecią wzbogacamy o pieczoną zblendowaną paprykę oraz paprykę w proszku (ostrą i słodką). 6. Hummus podajemy ze świeżym pieczywem oraz surowymi warzywami (marchewka, ogórek, papryka
Podwójnaporcja