papryka - 32566 przepisów (strona:119/2172)

Kurczak na ostro z makaronem soba 227

kurczaka. Oczywiście całe danie wykonałem jak zawsze na parze :)  Składniki :  pierś z kurczaka  1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku  garść szczypiorku  1 papryka czereśniowa  2 papryki pepperoni  50g makaronu soba Przyprawy :  pieprz czarny  papryka wędzona  Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Następnie kroimy ją na kawałki. Polewamy(...)oliwą z oliwek oraz przyprawiamy pieprzem i papryką wędzoną Dodajemy posiekany czosnek, pokrojone na kawałki papryki oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso układamy na folii aluminiowej, wkładamy na pierwszy poziom parowaru i włączamy urządzenie na 20 minut. Makaron Soba układamy w pojemniku do gotowania ryżu, zalewamy go wrzątkiem i wkładamy na drugi poziom parowaru na 3 minuty przed końcem gotowania

Parowar Faceta
sos paprykowy na zimę - przetwory 349

Jeszcze można do sosów dodać lub jako marynatę użyć. Zastosowań pewnie wiele, przez zimę wypróbujemy. Zrobiłam kilka słoiczków, ale nie wiem czy jeszcze kilka nie zrobię. Składniki: 3 kg papryki 3 słoiki koncentratu pomidorowego  3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli kilka sporych ząbków czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki Przygotowanie: na Thermomix podzieliłam na 3 partie (czyli 1 kg papryki(...)naczynia miksującego włożyć pokrojoną paprykę - zmiksować czas 30 s/obr 9 dodać pozostałe składniki i gotować czas 30-40 min / temp 100 st/ obr 2 (na naczynie miksujące  położyć koszyczek lub jeszcze lepiej Varomę po tym czasie sos zmiksować - czas ok 30 s/ obr 8-9 gorący sos przelać do słoików, zakręcić, położyć do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia

Gotowanie z pasją
Zielone gazpacho z koprem 173

drobną kostkę warzywami - ogórkiem, pomidorem i cebulą. I koniecznie dajcie zupie czas - dopiero po nocy w lodówce, aromat kopru będzie wyraźny. Polecam. składniki 1 dojrzały pomidor  2 żółte papryki 1 zielona papryka 3 - 4 ząbki czosnku 1 spora cebula 500 g ogórków  2 -3 duże baldachy kopru ogrodowego parę łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz pasta chimichurri ( klik(...)opcjonalnie ocet winny do smaku 250 g krewetek, obranych - opcjonalnie przygotowanie Warzywa umyć, ogórki obrać, papryki pozbawić pestek.Wszystkie warzywa pokroić w mniejsze kawałki. Z baldachów odciąć nasiona - można nożyczkami. Papryki, pomidor, czosnek, cebulę, ogórki i nasiona kopru wrzucić do blendera lub malaksera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie łyżką sosu chimichurri i octem. Wstawić

Stare Gary
Papryka faszerowana mięsem, ryżem, warzywmi 115

Każdego lata obowiązkowo na obiad - świeża papryka z mięsem i warzywami. Składniki: 4 duże papryki, 2 saszetki ryżu, 800 g mięsa mielego wieprzowo - wołowego cuknia, marchewka, cebula, pomidor, jajko, łyżeczka słodkiej papryki, majeranek, sól, pieprz Przygotowanie: Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż na istrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w większą kostkę i smażymy. Osobno smażymy mięso mielone, które doprawimy solą(...)pieprzem, majerankiem oraz papryczką. Marchewkę obieramy i wraz z cukinią ścieramy na grubych oczkach. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Z papryki należy odkroić górę i wyczyścić. Mieszamy składniki farszu: mięso, ryż, marchewkę, cukinię, pomidor, jajko. Napełniamy papryki. Pieczemy około 30-40minut w temp. 180 stopni. #MyVictorinox

Lena Gotuje
Faszerowana papryka z mięsem, ryżem i ostrym ketchupem 120

Papryka faszerowana z mięsem mielonym, ryżem z dodatkiem ostrego ketchupu. Składniki: 500 g mięsa mielonego 3 woreczki ryżu (po 100 g) 2 cebule 12 czerwonych papryk 200 g żółtego sera ostry ketchup (np. Jamar ) majeranek, sól, pieprz, ostra papryka Wykonanie: Gotujemy ryż na pół twardo, wysypujemy ryż do dużej miski i dodajemy do niej: surowe mięso, pokrojoną w kostkę(...)cebulę, wszystkie wymienione przyprawy wedle smaku. Wszystko razem mieszamy, przekładamy na dużą patelnię. Do farszu dodajemy nasz ketchup, jeżeli jest potrzeba jeszcze doprawiamy i podsmażamy przez ok. 10 minut. Papryki dokładnie myjemy i  rozcinamy u samej góry tworząc "czapeczki". Środki pozbawiamy nasion i napełniamy naszym farszem. Pozsypujemy górę startym żółtym serem i zapiekamy na blaszce czy naczyniu żaroodpornym przez

W Moim Magicznym Domu
Leczo 163

kilka dużych porcji. Można włożyć do słoików, zawekować i namiastka lata w środku zimy gotowa! Składniki: 2 kiełbasy głogowskie , 0,5 kg mięsa z szynki, 4 cebule, 4 papryki białe, 3 papryki żółte, 4 papryki czerwone, 3 papryki zielone, 2 cukinie, 8 dużych pieczarek, 3 pomidory, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól,pieprz do smaku, łyżeczka słodkiej i ostrej papryczki(...)proszku, majeranek Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę w plasterki, szynkę w małą kostkę. Podsmażamy w garnku 5-6 minut. Dodajemy pół szklanki wody oraz papryki pokrojone w paski i cukinię pokrojoną w kostkę. Dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Po około 15 minutach dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Po kolejnych 15 pokrojone w kostkę, sparzone i obrane

Lena Gotuje
Szaszłyki "BBQ" 125

Słodko - paprykowo - ketchupowy kurczak, do tego warzywa i obowiązkowo sos Tatarski Winiary. To mój tegoroczny faworyt w grillowaniu! Składniki: 500 g piersi z kurczaka, pół dużej papryki czerwonej, pół dużej papryki żółtej, sredniej wielkości cukinia, 2 cebule, 5-6 dużych pieczarek, marynata: 6 łyżek oleju, 2 łyżki ketchupu, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, szczypta ostrej papryki, szczypta czarnego mielonego pieprzu, łyżeczka(...)Dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na lodówki na 30 minut. W tym czasie cukinię kroimy w 1 cm plastry, cebulę w 0,5 cm plastry, paprykę w większą kostkę, pieczarki na ćwiartki. Nabijamy warzywa i kurczaka na patyczki, tak, aby zaczynało i kończyło się na cukini. Grillujemy przez około 10-12 minut z dwóch stron, aż mięso będzie gotowe

Lena Gotuje
Pikantny dip z grillowaną kukurydzą 165

Składniki: 3 kolby świeżej kukurydzy; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 1/2 średniej zielonej papryki; 1/2 małej, czerwonej cebuli; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki drobno posiekanych, marynowanych papryczek jalapeno; 115 g serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy); 1/4 szklanki majonezu; 1/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 225 g łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony Cheddar);  1 cebulka dymka wraz(...)posypania po wierzchu dipu; Okrągłe naczynie do zapiekania (u mnie to patelnia żeliwna) o średnicy 26 cm. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Cebulę obrać, drobno posiekać. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w niewielką kostkę. Dymkę wraz ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.  Żółty ser zetrzeć

Gospodyni Miejska
Czuczuka (bakłażan, papryka, cukinia i pomidory podane z duszonymi jajkami) 163

jego nazwa...jak i prostota jego przygotowania 😍  Według autorki, czuczuka to północnoafrykańska potrawa z warzyw podana z duszonymi jajkami. Do jej przyrządzenia będziecie potrzebować bakłażana, cukinię, cebulę,  paprykę i pomidory. W oryginalnym przepisie nie ma dodatku cukinii, i wykorzystano zieloną paprykę. Czuczuka przypomina mi szakszukę , ponieważ jest do danie składające się z duszonych warzyw i jajek gotowanych(...)przykryciem. Ponadto czuczuka jest bardzo smaczna i prosta do przygotowania.  Składniki na 2-3 porcje: 1  mniejszy bakłażan 1/2 młodej cukinii 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 3 małe pomidory malinowe (około 250 g) 1 ząbek czosnku sól, pieprz suszona bazylia 1 łyżka masła klarowanego 2-3 jajka Na początku cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Cukinie umyć

Ugotować
Potrawka z cukinią, pomidorem i tuńczykiem 199

wielodaniowego, skomplikowanego posiłku, tylko przyrządzam dla siebie coś "na szybko" z dostępnych akurat w mojej lodówce produktów. Tym razem wykorzystałam połowę puszki zapomnianego już niemalże tuńczyka , trochę przyklapniętą zieloną paprykę i resztkę młodej cukinii , jaka mi ostała się w szufladzie z warzywami. Do tego nad wyraz dojrzały pomidor , trochę ziół i przypraw oraz garść ugotowanego makaronu z wczorajszego obiadu(...)sosie własnym - wraz z wodą z puszki 1/2 średniej cebuli 1 średni pomidor - u mnie malinowy 1/2 małej młodej cukinii - zużyłam kawałek ok 10cm długości 1/2 średniej zielonej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - płaskie 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku - płaska 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku sól, pieprz czarny - do smaku

Grunt to przepis!
lunch time - sałatka kuskus z cukinią i papryką 115

Kolejna propozycja na szybką, ale treściwą sałatkę do pracy. W lodówce znalazła się jeszcze malutka cukinia z działki, dlatego pomysł na sałatkę powstał sam. Do niej odrobina papryki, pomidorek koktajlowy, kuskus i cała filozofia. Ale za to jak smaczna :)  Składniki: ok 1/2 szklanki kuskus 1/2 papryki czerwonej malutka cukinia (lub 1/2 niedużej) 2-3 pomidorki koktajlowe olej do smażenia(...)używam oleju z pomidorów suszonych - dodatkowy walor smakowy Przygotowanie: kuskus zalewamy gorącą wodą do wysokości ok 1 cm nad poziom kaszy paprykę i cukinię kroimy w paseczki na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy paprykę z cukinią  kuskus rozgrzebujemy widelcem, dodajemy do niego paprykę z cukinią  pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy od reszty delikatnie mieszamy i przekładamy

Gotowanie z pasją
Cukinia faszerowana mięsem z papryką 228

też jadam na surowo. Jednak ulubioną potrawą cukiniową była, jest i zawsze będzie dla mnie pieczona cukinia faszerowana . Tutaj jako farsz posłużył solidny kawałek mięsa mielonego oraz soczysta żółta papryka . Wszystko to okraszone aromatycznymi przyprawami i sosami . Zwłaszcza ostry sos pomidorowy madziarów od FOLWARK z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem, rewelacyjnie się w takich nadziewanych cukiniach(...)sprawdza :) Składniki dla 2 osób: 2 młode cukinie - średniej wielkości 250g mięsa mielonego 1 cebula - duża 2-3 ząbki czosnku 1 papryka - u mnie akurat żółta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  1/4 szkl. soku pomidorowego - choć równie dobrze wystarczy sama woda 2  łyżki Sosu madziarów od FOLWARK 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worcestershire 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego

Grunt to przepis!
PAPRYKA FASZEROWANA 264

PAPRYKA CZERWONA troszczy się o nasz wzrok i skórę! :)   Posiada duże ilości beta-karotenu czyli prowitaminy A, a także witaminy C. Ciekawostką jest fakt, że w przeciwieństwie do pozostałych warzyw, papryka nie traci witaminy C podczas gotowania, pieczenia czy nawet suszenia. Poza tym zawiera rutynę (związek wzmacniający kruche naczynka krwionośne) oraz bioflawonoidy (chroniące serce i układ krążenia). Jest też(...)przyznaję, że trochę farszu mi zostało... a wychodząc z założenia, że nic nie może się zmarnować, resztki farszu zjadłam następnego dnia w pracy :)  SKŁADNIKI: 2-3 czerwone papryki 150-200 g ryżu basmati 1/2 bakłażana 1 mały por (pokroiłam zarówno część białą jak i zieloną) curry zioła prowansalskie sól i pieprz kolorowy olej z pestek winogron  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

wege i kropka
Queso Fundido z kiełbasą chorizo 196

Składniki: 280 g pikantnej kiełbasy chorizo; 1 średnia, biała cebula; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, zielona papryka; 450 g łatwo topliwego, żółtego sera (najlepiej Monterey Jack , u mnie czerwony cheddar); Szczypta chili w proszku; 1 średni pomidor; 1/4 szklanki drobno posiekanej, świeżej kolendry. Dodatkowo/ do podania: Nachos i/lub; Tortille, najlepiej w wielkości do taco; Sok wyciśnięty z połowy limonki(...)polania po zapieczeniu - opcjonalnie. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na tzw. grube wiórki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w drobną kostkę. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Chorizo pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną, suchą

Gospodyni Miejska
Pęczak z warzywami i fasolą 156

Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno, spokojnie możemy takie danie zapakować w pojemnik i zabrać do pracy. Składniki: 200 gram kaszy pęczak 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 0,5 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli lub z puszki Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Pół pęczka natki pietruszki Olej kokosowy do smażenia Sposób(...)przygotowania: Pęczak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę, oczyszczone papryki kroimy w cienkie paski, cukinię kroimy w pół plastry. Na patelni roztapiamy łyżkę oleju kokosowego, podsmażamy pokrojone warzywa, smażymy do momentu aż będą szkliste. Dodajemy ugotowaną kaszę oraz fasolę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz słodka

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania