papryka - 32566 przepisów (strona:116/2172)

Drobiowy Strogonow 304

obiad jednogarnkowy. Podaję z moimi zmianami.Składniki:1/2 kg mięsa z kurczaka (u mnie piersi, ale mogą być też udka czy też ćwiartki)1/2 kg pieczarek1 duża czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki)3 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowegoolej2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrejziele angielskieliść laurowysól, pieprz do smaku2 łyżki mąki2 litry wodymarchewka, seler, pietruszkaSposób(...)bulionu kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę, selera i pietruszkę kroimy w plasterki lub kostkę. Bulion przecedzamy.3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a pieczarki w grubsze plasterki. Paprykę kroimy w paski lub kostkę.4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, a chwilkę potem pieczarki. Dusimy, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dodajemy paprykę i chwilkę całość dusimy. Przekładamy

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na domowe przetwory 325

wiśniowySok winogronowySok z czarnej porzeczkiSok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYWSałatki:Buraczki z paprykąBuraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapustySałatka z cukinii i paprykiSałatka ogórkowa z papryką i kurkumąSałatka pieczarkowo-paprykowaSałatka szwedzka Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Mizeria na zimęWarzywa w marynatach / zalewachBuraczki w zalewie octowej (całe)Botwinka pasteryzowanaFasolka szparagowa do słoikówKiszony kalafiorOgórki korniszone (konserwowe) IOgórki korniszone(...)konserwowe) IIOgórki korniszone z miodemOgórki kiszoneOgórki kiszone z chilli Ogórki małosolneOgórki kanapkowe słodko-kwaśne Papryka konserwowa Papryka konserwowa z miodemWarzywa na słodkoDżem z cukinii IDżem z cukinii IIDżem z dyniDżem dyniowo-jabłkowyCukinia a'la ananas Cukinia waniliowaInneKeczup z cukinii Leczo z cukiniiPrzecier pomidorowy szybkiPuree z dyni PRZETWORY Z GRZYBÓWGrzyby leśne suszoneMarynowane grzyby Turki marynowanePRZETWORY Z ZIÓŁSyrop miętowySyrop z kwiatów

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z mięsa mielonego z dwoma farszami 129

ciepło, jak i na zimno.Podane składniki wystarczą na 12 szt muffinek - 6 z nadzieniem paprykowym i 6 z pieczarkowym.Ja zrobiłam muffinki z dwoma rodzajami farszu, ale równie dobrze pieczarki, paprykę i cebulę można wymieszać razem i zrobić jeden rodzaj, dodając do tego jeszcze np. kukurydzę, żeby było kolorowo.   SKŁADNIKI:0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki(...)bułka tarta do wysmarowania formy1. Cebule drobno posiekać, zeszklić na maśle, posolić i udusić do miękkości. 2. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w kosteczkę i każde z osobna poddusić soląc do smaku.3. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. 3. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, marchewką, cebulą (część odkładamy do farszu). Dodać przeciśnięty

Kto ugości moich gości?
Meksykańskie pulpeciki z czerwoną fasolą 169

puszki1 cebula2 ząbki czosnku100 g tartego żółtego seramały pęczek natki pietruszki1 jajko2 łyżki bułki tartej4 łyżki oleju do smażeniasól, pieprzSos pomidorowy:750 ml bulionu5 łyżek mąki tortowej1 łyżeczka papryki słodkiej1 szczypta papryki ostrej1 szczypta pieprzu4 łyżki przecieru pomidorowego250 ml śmietanki 30%Kiedy zobaczyłam składniki tego przepisu w gazetce reklamowej Biedronki, od razu wydał mi się on niezwykle obiecujący(...)odsączyć i każdą z nich podzielić na dwa lub trzy kawałki. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.Teraz należy połączyć ze sobą wszystkie elementy. Mięso mielone łączymy z cebulą, papryką, fasolą, czosnkiem, żółtym serem, pietruszką i jajkiem. Całość doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) na jednolitą zwartą masę, dodając porcjami tartą bułkę.Z masy uformować pulpeciki

Świat Domowej Kuchni
Boeuf Strogonow 212

samym początku warto zaznaczyć, że klasyczny strogonow jest bardzo ubogim gulaszem, gdzie dominuje tylko i wyłącznie polędwica wołowa.W wielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone.Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne!Podane ze świeżym chlebem lub ziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad! SKŁADNIKI:* polędwica wołowa(...)cebula – 3 szt* papryka – 1 szt* grzyby ( u mnie rydze ) – 50 g* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki* mąka pszenna – 50 g* olej rzepakowy – 80 ml* sól – do smaku* pieprz – 0,5 łyżeczki* papryka ostra – 1 łyżeczka* liść laurowy – 3 szt* ziele angielskie – 1 łyżeczka

Ostra na Słodko
Sos Słodko-Kwaśny 135

zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem.Sos Słodko-Kwaśny - Składniki:pomidory z puszkiduża cebulapołowa papryki     (używam konserwowej)150 g kukurydzy z puszki 100 g krojonych ananasów z puszki2 małe marchewki (zwykle dodaje ok. 100 g marchewki typu "baby")połowa dużego jabłka2 ząbki(...)warzywa pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach.Cebulę zeszklić, wsypać czosnek i chwilę razem podsmażać uważając, aby składniki nie przypaliły się. Do garnka wrzucić paprykę, chwilę smażyć, po czym połączyć z pomidorami i dusić pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie dodać marchew, ananasy, starte jabłko, sok z cytryny, cukier i dusić wszystko przez

Słodka Strona
Kotleciki KusKus 146

się nie myliłam. Więc oto i one.Składniki:200 g kaszy kuskus (najlepiej Kupiec ona się nie klei i jest sypka, nie polecam Haliny dla mnie za bardzo kleista)papryka czerwona lub żółta (wedle uznania  można również pomieszać)mała pierś z kurczaka2 jajkaprzyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, curry, sól, pieprz ziołowyWykonanie:Kurczaka drobniutko pokroić i obtoczyć w przyprawach. (Każdy(...)może je dodać wedle uznania, ja zawsze rzucam je na oko, i zawsze mi pasuje).Drobniutko posiekać paprykę.Mięso i paprykę dusimy w rondelku. Można dodać oczywiście odrobinę oliwy, ale ja wolę na wodzie, a potem dolewam mleko, żeby mięso mi nie przywierało. (Z mlekiem jest bardziej delikatne, super, naprawdę polecam).Kiedy będzie miękkie i mięso i papryka to odstawiamy

Moje pyszne gotowanie
Leczo 164

Dużo świeżych warzyw, niewielki dodatek mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka.Składniki:-5 dużych papryk-4 średnie cukinie-5 pomidorów-4 cebule-1/2 l przecieru pomidorowego-1/2 kg kiełbasy-warzywko-pieprz-przyprawa do mięs   Pomidorom nacinamy skórki i zalewamy je wrzątkiem.   Umytą paprykę dzielimy na połówki, oczyszczamy z nasion i układamy na blaszce.Wstawiamy(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut.Pieczenie znacznie poprawia smak papryki ( wielkie dzięki dla Karinki za podpowiedź ).   Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę.   Paprykę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.   Cukinie obrane ze skórki oraz pomidory, także obrane ze skórki kroimy w kostkę.   Z papryki zdejmujemy skórki

Maminek kulinarny
Zupa gulaszowa 188

pomidory w puszce)masło 3 łyżki oliwa ok 8  łyżek  czosnek 2 duże ząbkioregano 2 gałązki tymianek 2 gałązkirozmaryn gałązkę kminek 1 łyżeczkę papryka ostra do smaku papryka słodka 1 łyżeczkę sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku mąka - odrobina do posypania mięsa woda ok 4 szklanek (jeżeli będzie(...)polewając oliwą i obsypując kminkiem odstawiam, aby wołowina przeszła aromatem- w między czasie myję i obieram warzywa i kroję na kawałki, marchew w plastry pietruszkę, seler naciowy w kostkę, paprykę w większą kostkę, ziemniaki na słupki- cebulę, czosnek kroję w drobną kostkę- rozgrzewam oliwę w garnku z grubym dnem- gdy oliwa jest rozgrzana wrzucam cebulę, potem czosnek i szklę

Basia w kuchni
Szaszłyki z piekarnika 656

podwójny filet z kurczakakilka pieczarek3 małe cebule 1/2 żółtej papryki1/2 zielonej papryki1/2 czerwonej paprykisól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka1. Filety z kurczaka kroimy na nieduże kawałki, podobnie kroimy paprykę. Pieczarki kroimy na części (w zależności od wielkości) a cebulę w krążki. 2. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy kurczaka, paprykę, pieczarki i cebulę w dowolnej kolejności. Postępujemy

Szefowa kuchni
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 358

moich domowników gulaszowa musi spełniać dwa warunki, dużo mięsa i kładzionych klusek. W zupie  nie może zabraknąć kminku, dobrych pomidorów i świeżej papryki. Na jesienno zimowy czas to fantastyczna sycąca zupa.Składniki:1,2 kg mięsa wieprzowego, ja polecam mięso z golonki1 puszka pomidorów lub 3-4 świeże pomidory2 cebule4 - 5 łyżek smalcu1 czerwona papryka5 ziemniaków1 i 1/2 łyżeczki(...)kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojona w talarki, łączymy z przysmażonym mięsem, podlewamy bulionem, dodajemy przyprawy i pomidory z puszki, dusimy razem ok 30 minut. 2. Ziemniaki i paprykę kroimy w kostkę. Gdy mięso zmięknie dodajemy ziemniaki i paprykę, gotujemy razem ok 15 minut, warzywa nie mają się rozpaść tylko pozostać w całości.3. Łączymy ze sobą składniki

Apetyczna babeczka
PAPRYKOWE PIERSI Z KURCZAKA 341

Lubisz paprykę i drób? To koniecznie wypróbuj to danie, mozno paprykowe, mocno pomidorowe, mocno pyszne ! Składniki:pól kg piersi z kurczaka sól,pieprzsłoiczek koncentratu pomidorowego 200 gszklanka wodypól papryki czerwonejpól papryki żóltejzioła prowansalskietymianekrozmarynpapryka słodkapapryczka chili- odrobinkęząbek czosnkuolej do smażeniaWykonanie:Piersi kurczaka kroimy na kotlety, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do naczynia żaroodpornego wykładamy koncentrat, dolewamy wodę(...)dodajemy zioła, paprykę, czosnek przecisnięty przez praskę i drobno posiekany kawałek papryczki chili. Wszystko mieszamy. Papryki kroimy w kosteczkę, dodajemy do sosu. Do sosu wkładamy kotlety z piersi. Przykrywamy, wstawiamy do piekarnika na ok 25 minut

Z Majeczką w kuchni
STROGANOW 268

informacji :)Dziś zatem będzie Stroganow - pyszne danie jednogarnkowe, sporządzane w oryginale z polędwicy wołowej , a u mnie z policzków wołowych, które niewiele od polędwicy odbiegają. Dodanie papryki i pieczarek wzbogaca smak potrawy, a francuskie kluseczki komponują się rewelacyjnie z pieczeniowo-pomidorowym sosikiem...Składniki: (starcza na obiad na 2 dni dla 3 osób:) )- 1,5kg policzków wołowych- ok 40 dkg pieczarek(...)papryki czerwone- 2 średnie cebule- 2 łyżki mąki pszennej- 0.5l bulionu- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki we własnej zalewie- 1/3 szklanki śmietany kremówki- oliwa lub olej do smażenia- 1 łyżeczka ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól- pieprz- majeranek- łyżeczka octu winnegoWykonanie:Wołowinę kroimy w plastry grubości 1 cm, a następnie w paski

Walijskie Pichcenie
POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z RYŻEM 187

Bardzo lubię zupę pomidorowo-paprykową, to taka ostrzejsza wersja pomidorówki z posmakiem papryki. Można zmiksować zawartość zupki, jeśli ktoś lubi formę zupa-krem, ja jednak jak już kiedyś wspominałam lubię jak w zupie chrupią warzywka, więc zazwyczaj kroję je w mniejszą lub większą kostkę. Zupa jest pożywna, a ugotowana na soku pomidorowym ma aksamitny ,słodko-ostry smak(...)angielskieliść laurowysłodka paprykaostra paprykacebula1 ząbek czosnkusólpieprzoliwa z oliwekryż (ok 3/4 szkl. w zależności od ilości naszej zupy)Wykonanie:Na oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę  paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy,pokrojoną marchewkę, pietruszkę

Walijskie Pichcenie