razem moja ulubiona kasza jaglana w wersji obiadowej - z dodatkiem papryki, oliwek, pestek słonecznika i dyni. Pyszna i zdrowa :) Składniki: kasza jaglana 1 szklanka koncentrat pomidorowy 100 g papryka zielona, czerwona i żółta po 1 szt. oliwki czarne 1/2 szklanki pestki słonecznika (łuskane) 3 łyżki zielone pestki z dyni 3 łyżki orzeszki piniowe 1 łyżka filet(...)piersi kurczaka 200 g kurkuma mielona 1/2 łyżeczki sól, papryka mielona, pieprz, tymianek, kolendraolej do smażenia do smakukilka łyżek ser kozi, mozarella lub żółty do posypania (niekoniecznie)jajko kurze lub 4 jajeczka przepiórcze (niekoniecznie) Przygotowanie: Pestki i orzeszki piniowe zalać gorącą wodą i odstawić. Ugotować kaszę jaglaną wg instrukcji . Odcedzić ewentualny nadmiar wody. Paprykę pokroić na kawałki, podsmażyć
głodny alergiknaszym grillu nie może zabraknąć oto takich szaszłyków SZASZŁYKI Z KIEŁBASY SKŁADNIKI: kiełbasa cienka - 1 kg papryka czerwona marynowana -1 słoik papryka zielona marynowana -1 słoik pomidor -0,5 kg papryka w proszku ostra oliwa PRZYGOTOWANIE Kiełbasę pokroić na kawałki. Paprykę wyjąć z marynaty, osączyć, pokroić w paski. Pomidory pokroić na kawałki. Na patyczki do szaszłyków, nakładać w kolejności, kawałki(...)kiełbasy, pomidora, paprykę, do wyczerpania składników. Szaszłyki układać w głębokiej misce, pędzlem zamoczonym w oliwie, smarować szaszłyki, posypać dobrze ostrą papryką. Miskę przykryć, odstawić na 2 godz. do lodówki. Następnie układać szaszłyki na gorącym ruszcie. Szaszłyki pieczemy na grillu co jakiś czas je obracając
Kuchnia DanusiJuż dawno za mną chodziły faszerowane warzywa... to był pewnie ostatni grill w tym roku, więc kupiłam cukinię, składniki na farsz i wyszły pyszne faszerowane cukinie... następne będą faszerowane papryki, ale pewnie już w piekarniku :)Składniki: 3 cukinie, 500 g mięsa mielonego, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2 pomidory, 1/4 szklanki bulionu, 1 cebula, 5 plasterków żółtego sera(...)łyżeczki czerwonej papryki Kamis, 1 ząbek czosnku, 1/5 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw Kamis Specialite, pieprz czarny Kamis Specialite, sól morska Kamis Specialite. Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy na patelni. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pokrojone dodajemy do mięsa. Papryki kroimy w małą kostkę i dodajemy na końcu
Aga w kuchniSkładniki 2 piersi kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikami papierowymi. Nacieramy solą i pieprzem. Kroimy w kawałki ok. 2,5x 2,5 cm i polewamy odrobiną oleju. Dodajemy(...)pozostałe przyprawy i mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Paprykę kroimy w kwadraty ok 2x 2 cm. Na przemian nadziewamy kurczaka, paprykę żółtą, kurczaka i paprykę czerwoną na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 250 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy jeszcze
Aga w kuchniRobiliście kiedyś roladki w serowej panierce? Jeśli nie to koniecznie musicie takie zrobić :) Są przepyszne :DSkładniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 jajko, 50 g żółtego sera, bułka tarta do obtoczenia, sól, pieprz, ryż jaśminowy. Przygotowanie: Piersi kurczaka rozbijamy na kotlety, przyprawiamy pieprzem(...)solą. Papryki kroimy w cienkie paseczki. Paseczki w 3 kolorach układamy na kotletach. Kotlety zwijamy w roladki, obtaczamy w roztrzepanym jajku wymieszanym ze słodką papryką. Następnie obtaczamy w startym żółtym serze i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu- najlepiej pod przykryciem i na małym ogniu.Podajemy z ryżem jaśminowym
Aga w kuchniwiem jak wy, ale ja uwielbiam lecho z cukinii :) Postanowiłam zrobić kilka słoiczków na zimę, póki papryka i cukinia są tanie. Nie ma to jak rozgrzewające lecho w zimowy, mroźny dzień ... Wystarczy tylko przed podaniem podsmażyć na patelni kiełbasę i wymieszać z podgrzanym lechem.Składniki: 4 duże cukinie, 2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 2 cebule, 300 ml przecieru(...)pomidorów, 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis, 1/4 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis, 1 łyżeczka suszonej bazylii Kamis, sól morska w młynku Kamis, pieprz czarny w młynku Kamis. Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przykrywamy patelnię pokrywką, by ładnie nam się dusiło
Aga w kuchniprzychodzi pora, że ceny papryki idą w dół, mamy wtedy spore pole do popisu. Możemy przygotować np. węgierskie leczo lub faszerowane papryki. Papryka faszerowana to pomysł na szybki obiad, wyrabiamy się w godzinę. Papryka faszerowana może być przygotowywana w różnych konfiguracjach, z ryżem, z kurkami itp. Tym razem Papryka faszerowana mięsem mielonym z szynki i pęczaku w wykonaniu Piotra. Składniki(...)zielonych papryk, 1 cebula 400 g mięsa z szynki 200 g podgardla wędzonego 1/2 szklanki suchego pęczaku do smaku sól i pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i ziołami chili w młynku Kotanyi olej rzepakowy Pęczak gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Z papryki odcinamy czubki, usuwamy gniazda nasienne. Płuczemy. Mięso z szynki rozdrabniamy my za pomocą szatkownicy (Triblade Kenwood), przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsezonie gdy mamy, pachnącą, aromatyczną i tanią paprykę trzeba z tego korzystać. Polecam Wam między innymi paprykę faszerowaną z mięsem, ryżem i pieczarkami. Składniki: 3 szt papryka czerwona świeża 300 g zmielonej łopatki wieprzowej 1 woreczek ryżu 100 g pieczarek 1 cebula mniejsza 1 jajko olej do smażenia 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki ziół(...)prowansalskich 1 łyżeczka soli szczypta papryki ostrej mozzarella Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i dodać do mięsa. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać do mięsa. Dodać przyprawy wymieszać. Na koniec dodać jajko i ponownie wymieszać. Papryki dokładnie umyć, odciąć górę
Ala piecze i gotujeszybko:) Składniki na 3 porcje:pół żółtej papryki30 dag piersi z kurczaka1 łyżka śmietany0,5 litra bulionu lub woda i kostka rosołowa4 łyżki sosu sojowego0,5 łyżki słodkiej papryki w proszkuodrobina ostrej papryki w proszku1 marchewka1 cebula1 ząbek czosnku3 ziela angielskieliść laurowymały kawałek pora 1,5 - 2 łyżki mąki sólpieprz olejPrzygotowanie: Pierś, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, natomiast(...)pół talarki. Czosnek posiekać. Pierś z cebulą i czosnkiem podsmażyć na odrobinie oleju. Zalać bulionem. Dodać marchew, por, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić do smaku sosem sojowym, papryką słodką i ostrą w proszku oraz solą i pieprzem. Następnie dodać żółtą paprykę (ja daję pod koniec gotowania, gdyż wolę lekko twardą). Sos zabielić łyżką śmietany. Zagęścić mąką rozrobioną
Fabryka pomysłówJeżeli jak ja mrozicie na zimę pokrojoną w kostkę paprykę i inne warzywa oraz owoce to pora wziąć się za opróżnienie zapasów z lodówki przed zbliżającym się sezonem wiosennym. Wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, które przeważnie są w domu, by wyczarować obiad nie tylko tani, ale i prosty, z którym poradzi sobie dosłownie każdy. A teraz zapraszam(...)który dołączam do akcji #ZjedzZapasy. Ps. Przypominam, że Gotowanie za głosowanie trwa do niedzieli (9 marca) do godz. 22 Składniki na 3 porcje: 300g makaronu świderki 3 garście mrożonej papryki lub 2 szt. Świeżej (u mnie czerwona) – pokrojone w kostkę Pół piersi z kurczaka Kilka łyżek bulionu lub wody 2 czubate łyżki śmietany (u mnie 18%) 1 mała cebula Sól
Fabryka pomysłówpieczone młode ziemniaki. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pieczone ziemniaki. Pieczone ziemniaki SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 6 ząbków czosnku 5 łyżek oleju sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie obieraj. Pokrój na ósemki, mniejsze ziemniaki na cztery. Ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym(...)pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju ziemniaków i wielkości. Jeśli chcesz dodać ostrości ziemniakom oprócz czosnku w łupinkach dodaj połowę posiekanej ostrej papryczki lub dopraw mieloną ostrą papryką. Pieczone ziemniaki podawaj do mięs, potraw z grilla lub jako samodzielne danie wege z surówką lub świeżymi sałatami. Smacznego Pieczone ziemniaki jako dodatek do mięs i surówek oraz potraw
Zasmakuj KuchniDzisiaj mam dla Was coś super. Mamy tutaj podstawowe składniki chili con carne czyli czerwoną fasolę, paprykę, kmin rzymski i kolendrę (mieloną i świeżą), jest oczywiście czekolada. Dla odmiany w potrawie jest także kurczak. I nie, ten kurczak nie wylądował tu przypadkiem, od początku chciałam chili zrobić właśnie z nim. Przepis wpadł mi w oko, kiedy przeglądałam anglojęzyczne przepisy. Jeden(...)ewentualnie możecie je raz podgrzać, ale nie szalejcie z mieszaniem, bo to ono powoduje, że mięso się rozpada. I jeszcze druga sprawa. Na początku obawiałam się, że świeża papryka tak długo gotowana nie będzie zjadliwa, że się rozgotuje i zepsuje całą potrawę. Nic z tych rzeczy. Mimo, że jestem fanem gotowania warzyw raczej al dente, miękka papryka zupełnie mi tutaj
Kardamonovychrupiąca sałatka, która idealnie sprawdzi się na przyjęcie lub spotkanie w gronie znajomych. Oprócz wymienionych składników, w sałatce znajdziesz również czerwoną fasolę, kukurydzę, ser cheddar, sałatę lodową oraz czerwoną paprykę i pomidory. Natomiast sos składa się z jednej części majonezu i dwóch jogurtu greckiego oraz czosnku i sporej ilości soku z limonki. Aby przygotować tę pyszną sałatkę, wystarczy ułożyć warstwami(...)zalewie: 360 – 400 g pomidory koktajlowe: 10 – 12 szt. boczek surowy wędzony: 5 – 7 plastrów ser cheddar lub inny żółty ser: 150 – 200 g papryka czerwona: 1/2 szt. awokado: 1 szt. nachosy: 1 op. jogurt grecki: 300 g majonez: 150 g sok z limonki: 2 łyżki przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 ząbki sól i pieprz
Kuchnia Na Wypasierzepakowego 1 łyżeczka soli i cukru Gozleme – nadzienie: 500 g mielonej wołowiny (ewentualnie wieprzowiny, a w wersji wege posiekane suszone pomidory*) 1 biała lub czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 duże ząbki czosnku 100 g świeżego szpinaku 100 g fety lub sera typu sałatkowego 1 łyżeczka kolendry (można pominąć) 1 łyżeczka kuminu (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki + szczypta(...)chilli skórka otarta z cytryny olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Farsz: Cebulę i paprykę siekamy w drobną kostkę. Kumin i kolendrę rozgniatamy w moździerzu (jeśli nie macie, można zostawić w całości – będą chrupać). Szpinak siekamy. Na patelni silnie rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy cebulę i smażymy przez minutę, często mieszając. Wyciskamy czosnek i dodajemy pokrojoną paprykę
Poezja smakujako danie główne . Gorąco polecam! Sprawdź również pomysły na wegańskie sushi ! Przepis na sushi z omletem Składniki na omlet 2 łyżki oleju (20 g) pół cebuli (50 g) 1/4 papryki (60 g) 3 jajka 2 łyżki mąki (24 g) sól i pieprz wedle uznania Składniki na sushi szklanka ryżu do sushi (200 g) 280 g wody 4 łyżki octu ryżowego(...)kopczata łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 5 listków nori Opcjonalnie serek typu philadelphia czarny i biały sezam szczypiorek ogórek , papryka Czas przygotowania: 1,5 godziny Ilość rolek sushi: 4-5 rolek sushi Przygotowanie omletu Olej podgrzewamy na małej patelni (najlepiej wykorzystać kwadratową patelnię np. grillową). W międzyczasie drobno siekamy cebulkę i podsmażamy ją na rozgrzanym oleju . Następnie kroimy paprykę
WegePrzepis