panierki - 1149 przepisów (strona:16/77)

Dorsz w cieście naleśnikowym 122

Przygotowanie:                     Dorsza myjemy oraz osuszamy.  Posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem można trochę skropić cytryną. Przygotowujemy panierkę na dorsza do pojemnika dodajemy niecałą szklankę mleka, wbijamy jajko oraz 3-4 łyżki mąki i łyżeczkę Vegety, szczypta soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy mocno olej obtaczamy rybkę(...)cieście i kładziemy na patelnie. Smażymy do średniego przyrumienienia panierki z każdej strony. Jeśli potrzeba więcej ciasta proporcjonalnie zwiększamy składniki. Jeśli ciasto wychodzi za wolne należy dodać mąki, ale proszę pamiętać że nie może być za gęste. Musi być po środku wolnego a gęstego. Nasz dorsz umyty, posypany delikatnie solą oraz pieprzem. Dorsza zamrużamy w naszym cieście naleśnikowym i szybko

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pierś w płatkach migdałowych 318

świetnie gotuję! :)))) A gdzie leżał pies pogrzebany? Otóż zamiast zalać sosem gotowe kotlety, uczyniłam z niego marynatę. Mięso wyszło niesamowicie soczyste i delikatne, idealnie połączyło się smakiem z migdałową panierką. Zresztą, jestem pewna, że jeśli zrobicie sobie pierś w migdałach według mojego przepisu, do czego Was ogromnie zachęcam, przyznacie mi rację! :) Pierś kurczaka panierowana w migdałach Składniki: Marynata (3 łyżki(...)lodówki. Rozrobiłam w miseczce jajko z ciemnym piwem i łyżeczką mąki ziemniaczanej (dzięki temu płatki migdałów nie odpadają od smażonego mięsa, to naprawdę działa! Mnie odpadły z panierki 6-u kotletów tylko 4 płatki!:)))  Nastawiłam piekarnik na 180°C.  Do dwóch płaskich talerzy wysypałam mąkę i płatki migdałowe. Panierowałam plastry piersi najpierw w mące, jajku i płatkach migdałowych

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak Kung Pao 324

papryczkę, czosnek i orzeszki. Chociaż zawiera dość sporą ilość pikantnych przypraw, tak naprawdę nie jest przeraźliwie ostra, powiedziałabym - zdecydowanie pikantna. Robiłam Kung Pao po raz pierwszy i zachwyciła mnie panierka z mąki kukurydzianej, która nie tylko ładnie się zarumieniła, ale przez cały czas smażenia ani odrobinę nie odkleiła się od mięsa. A smak wspaniały, harmonijny, całkiem inny niż wszystkie dania(...)połączyć, ubijając lekko za pomocą widelca. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i wstawić do lodówki na min. 2h. 2. Po tym czasie każdy kawałek mięsa osobno wkładać do panierki i obtaczać ze wszystkich stron, odkładać na talerz. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kukurydzianego, wrzucić orzechy, suche papryczki w całości (nie rozkruszamy!) i mięso, smażyć na średnim ogniu, często

Kuchnia Prezydentowej
Tarta ze schabem i warzywami 164

Dzisiejsza nasza propozycja to wytrawna tarta w polskim stylu czyli schabowy w panierce i zestaw warzyw Składniki na ciasto: - 150 g mąki - 75 g masła - 1 żółtko - 1,5 łyżki śmietany 18% - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 opakowanie warzyw na patelnię po staropolsku Iglotex - 120 g schabu - 50 g śmietanki 18% - 1 jajko - 1 białko (pozostałe z ciasta) - pieprz(...)sól Składniki na panierkę: - 1 jajko - mąka - bułka tarta Dodatkowo olej do smażenia. Forma do tarty 20 cm.   Najpierw wyrabiamy ciasto na tarte. Wszystkie składniki wrzucamy do robota i wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Schłodzone ciasto wyciągamy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem

Kuchenne Wariacje
Mleko migdałowe 177

Można jej używać jako: peelingu do twarzy, dodatku do jogurtów, owsianki, czy też zrobić z niej m. in.: - masę marcepanową, - ekstrakt migdałowy, - serek - dodając kilka łyżek mleka i miodu, - panierkę lub mąkę migdałową -  na blasze z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia, na nim równomiernie rozłożyć papkę migdałową, wysuszyć przez ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 95 ° C. Panierka

Domowa Cookierenka Agi
krokiety na Wigilię (w zdrowszej wersji) 227

równie dobry pomysł na obiad :) Zrobiłam je na rodzinną Wigilię i nikt nie marudził, wszystkim smakowały (a szczególnie mojemu tacie!). Naleśniki są zrobione z mąki razowej, a panierka jest z dodatkiem otrębów. Krokiety są tradycyjnie smażone, ale jeśli chcecie odchudzić/uzdrowić je na 100% możecie je upiec - zawsze to mniej tłuszczu. KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ przepis autorski(...)olej do smażenia (u mnie rzepakowy) Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Bułkę tartą wymieszać z otrębami. Zawinięte naleśniki moczyć w mieszance jajecznej, a następnie obtaczać w panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju (można potem odsączyć z nadmiaru tłuszczu). Smacznego! :) Wartość odżywcza jednego krokieta: Wartość odżywcza tradycyjnego krokieta to ok. 308 kcal (żródło: ilewazy.pl ) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
chow mein z orzechowym tofu i brokułem 147

Kolejna wersja makaronu chow mein z tofu. Poprzednia TUTAJ . Nie wiem która lepsza...Obie równie dobre! :) W tej wersji tofu smakuje na prawdę obłędnie! Chrupiąca, orzechowa panierka jest pyszna. CHOW MEIN Z ORZECHOWYM TOFU I BROKUŁEM przepis autorski // 1-2 porcje ~75g makaronu chow mein ~300g brokuła ~1/2 kostki (90g) tofu naturalnego lub marynowanego ~marynata do tofu: 20g masła orzechowego(...)Makaron i brokuła przygotować zgodnie z przepisami na opakowaniach. Tofu (wraz z pozostałą marynatą) wyłożyć na lekko natłuszczoną patelnie i smażyć do momentu uzyskania chrupkiej i rumianej panierki. Wszystkie składniki wymieszać i podawać. Smacznego

chili & sugar
Dewolaj 141

rana następnego dnia miałem dość. 2 piersi kurczaka pół dużej czerwonej cebuli 3 duże pieczarki ser zółty suszona cebula w płatkach suszony czosnek w płatkach sól, pieprz do panierki: mąka 2 jajka bułka tarta Cebulę i pieczarki kroimy drobno i dusimy na patelni. dodajemy też suszony czosnek i cebulę i sól i pieprz. I dusimy przez kilkanaście minut. Piersi(...)żeby farsz nie wyleciał ze środka. I panierujemy: obtaczamy w mące, potem w jajku i tak kilka razy na przemian. Na koniec w bułce tartej. Tak żeby solidna warstwa panierki była. Możemy przy panierowaniu jeszcze ugniatać rulon dłońmi żeby się lepiej wszystko trzymało. Smażymy w głębokim oleju kilka minut z każdej strony. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Roladki drobiowe w orzechach laskowych 153

Roladki nadziewane suszonymi pomidorami i serem żółtym-można powiedzieć klasyczny zestaw obiadowy, jednak niezupełnie, smaku dodaje panierka z mielonych orzechów laskowych całość komponuje się znakomicie, jednym słowem mówiąc nieskromnie- pycha! Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 4 łyżeczki majonezu 1/2 małego pora 4 suszone pomidory 50 g sera żółtego sól morska do smaku pieprz grubo mielony do smaku Panierka

Wanilia i Kardamon
Paryżanki z nadzieniem w panierce 172

spróbowanie czegoś innego :) to czasem można sobie na nie pozwolić, ważne żeby wybierać te dobrej jakości. By nie było nudno nadziałam je pysznym farszem i obsmażyłam w orzechowej panierce. Na gorące śniadanie w sam raz! Składniki: 5 cienkich parówek dobrej jakości  Paryżanki Nadzienie: 3 łyżki startego drobno sera żółtego 3 łyżki mielonych orzechów laskowych 1 łyżka łagodnej musztardy(...)łyżki ketchupu pikantnego szczypta pieprzu Panierka: 2 białka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mielonych orzechów laskowych olej do smażenia Sposób przygotowania: Parówki obieramy z foliowej osłonki, nacinamy delikatnie wzdłuż tak aby nie przeciąć do końca a zrobić kieszonkę na nadzienie  Farsz: Drobniutko starty ser żółty, łączymy z mielonymi orzechami, dodajemy ketchup i musztardę doprawiamy szczyptą pieprzu do smaku

Wanilia i Kardamon
Grillowany boczek w miodowo - pomidorowej marynacie 171

Sezon grillowy w pełni więc chciałam Wam Kochani przedstawić grillowany boczek w całej swej okazałości w panierce, która nie jest słodka, a delikatnie pikantna. Uwielbiam podawany z sosem czosnkowym :)  Składniki: 80dag chudego boczku 3 duże łyżki ketchupu pikantnego 3 duże łyżki oliwy duża łyżka miodu naturalnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz  zioła prowansalskie bazylia oregano majeranek ostra papryka(...)zostawić skórkę). W miseczce wymieszać ketchup, oliwę i miód. Dodać przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek (można tez drobno pokroić). Wymieszać dokładnie. Boczek włożyć do miski i obtoczyć w panierce. Wstawic pod przykryciem do lodówki na 1-2 godziny.   Grillować do zarumienienia. Smacznego :)   A tak wygląda prosto przed zjedzeniem

ChilliJemy
Kotlet z piersi kurczaka z serem i ananasem 396

Gotowe kotlety panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku z odrobiną wody, na końcu w bułce tartej. Na patelni lekko rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy na nią kotlety w panierce. Na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem, smażymy je do zrumienienia. Ser w środku powinien dobrze się roztopić, a panierka być chrupiąca. Podajemy z ułożonym na nich ananasem, z frytkami oraz

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczone nuggetsy w płatkach kukurydzianych 376

Pieczone nuggetsy czyli pyszny domowy fast-food.  Delikatne mięso drobiowe w chrupiącej panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Zdrowe i lekkostrawne, bo pieczone bez dodatku tłuszczu.  Podałam je z pieczonymi młodymi ziemniaczkami (przepis wkrótce pojawi się na blogu), sałatką z pomidorkami i słonecznikiem oraz pysznym, lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym. Serdecznie polecam! Składniki : 1 podwójna pierś  z kurczaka(...)woreczku lub zmielić w malakserze. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie i obtoczyć w panierce. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe. Smacznego

Kuchnia Ellie
Schabowy w orzechowo - owsianej panierce i surówką z kiszonej kapusty 148

Schabowego każdy zna a i przyrządzenie surówki to też nie wielka sztuka. Jeśli jednak znudziły Wam się tradycyjne schabowe, można je sobie bardzo szybko urozmaicić, dodając kilka składników do panierki. Nie podaję dokładnej ilości składników gdyż można je dostosować w zależności do własnych potrzeb :) Schabowe: przyrządzamy je jak zwykle, tj. rozbijamy, solimy i pieprzymy z obu stron a następnie panierujemy(...)kolejno w mące i rozbełtanym jajku. Na końcu obtaczamy w bułce tartej wymieszanej w płatkami owsianymi i siekanymi orzechami (3/4 panierki mają stanowić orzechy i płatki). Smażymy jak zwykle. Surówka w kapusty kiszonej: kiszona kapusta marchewka czerwona cebula por jabłko sól, pieprz, cukier odrobina oliwy Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w cienkie

My simple kitchen
Schabowe kąski w krakersach 150

przygotowany schab smakuje jak... kurczak. ;-) Naprawdę trudno się zorientować, że to schab. Jest kruchy i soczysty, gruba krakersowa panierka dodaje mu oryginalnego smaku. Polecam go upiec a nie smażyć, w wersji smażonej panierka nasiąka tłuszczem i nim smakuje. Wystarczy wbić w kąski wykałaczki i mamy danie świetne jako przekąska na imprezę, bo na zimno nie tracą nic ze smaku. 400g

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania