panierki - 1149 przepisów (strona:8/77)

Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej 114

Rolowania” ciąg dalszy. Wczoraj były tosty francuskie rolowane, a dzisiaj… roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej.   Składniki: - 6 kotletów schabowych - 2 jajka - mąka tortowa (do panierowania) - ½ czerwonej papryki - kawałek młodego pora - 6 plasterków sera żółtego - 6 plasterków schabu wędzonego (lub szynki) - 80g wiórków kokosowych - 150g sezamu - sól morska - świeżo zmielony pieprz - olej kokosowy   Odcinamy nadmiar tłuszczu, część(...)papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g sezamu. Przesypujemy do miski, w której będziemy panierować mięso, dodajemy pozostałość niezmielonego sezamu, ok. 50g – mieszamy. Jajka lekko ubijamy. Do kolejnej miseczki

mojewypiekiinietylko
Pieczarki faszerowane z szynką szwarcwaldzką 197

dużych pieczarek (u mnie 5) pół pora (obojętnie która część) 3 jajka na twardo 100 g szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano 1 łyżka majonezu szczypiorek sól, pieprz mąka do panierki olej do smażenia bułka tarta do panierki 2 jajka do panierki Pieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie urywamy ogonki (ogonki dodamy do farszu) blanszujemy przez chwilę we wrzątku. Pieczarki(...)studzimy a następnie obtaczamy w mące, w rozkłóconych jajkach a następnie w bułce tartej. Czynność tą powtarzamy by uzyskać grubszą panierkę (aby pieczarki podczas pieczenia nie skurczyły się). Tak przygotowane pieczarki pieczemy w piekarniku w 220 stopniach na blaszy z dodatkiem oleju. Pieczemy około 15 minut aż będą rumiane. Gdy pieczarki się pieką w tym czasie

Bon Appetit Małgorzaty
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNE KOTLETY 2454

odpowiedniej kolejności przygotowuję je już błyskawicznie. Powstają z kurczaka bez dodatków, z kurczaka z cebulą, z łopatki z cebulą i z łopatki bez cebuli. Odkąd odkryłam w sklepach super panierkę -  bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym (po 50% bułki i 50% lnu) ich przygotowywanie stało się prawdziwą przyjemnością. Zawsze to mniej pszenicy. Dodatkowo jeszcze dodaję ziarna sezamu, by było(...)jeszcze troszkę zdrowiej i co najważniejsze smaczniej. Moja Rodzinka bowiem kotlety uwielbia... :-)W takiej wersji to nawet mnie one smakują, ta panierka ma super smak. Polecam :-)Składniki:- mięso z piersi kurczaka lub z łopatki wieprzowej (lub wedle uznania)- drobno pokrojona cebula (opcjonalnie)- sól i pieprz do smaku- olej kokosowy do smażeniaDo panierowania:- bułka tarta ze złocistym lnem mielonym- jajka

Smaczne Zdrowe
Kotlety w płatkach kukurydzianych 205

Czasem nachodzi mnie chęć na schabowego, zazwyczaj jednak robię je w postaci drobiowej :) Warto jednak urozmaicić te proste kotlety zmieniając panierkę... zamiast tradycyjnej panierki zastosowałam płatki kukurydziane corn flakes. Najlepsze są zdjęte prosto z patelni, panierka jest wtedy bardzo chrupiąca. Odgrzewane na drugi dzięki też są dobre, ale panierka już nie chrupie ;) Jeszcze mam w planach przetestować panierkę orzechową

Aga w kuchni
Chrupiący kurczak słodko kwaśny 6840

niebo lepsze. Dziś chciałam zaprosić Was na jedną z najbardziej znanych potraw, w nieco innej odsłonie. Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Danie bardzo aromatyczne, urozmaicone zostało o panierkę, która  nadała mu całkiem nowy wymiar.   Chrupiący kurczak  słodko kwaśny Składniki: 2 piersi z kurczaka olej do głębokiego smażenia (używam arachidowego, może być również rzepakowy) 2 łyżki oleju(...)łyżeczki pieprzu Cayenne (opcjonalnie) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) 1 łyżka wódki lub wina ryżowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki pieprzy cytrynowego 1/4 łyżeczki imbiru Panierka: 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej  (lub mąki ziemniaczanej) ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko 1/4 szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli szczypta przyprawy 5 smaków Przygotowanie: Mieszamy

Mania Gotowania
Kokosowe nuggetsy (z dipem ananasowym) 320

takie domowe? (nie te z McDonalda) To pewnie jeszcze większe grono miłośników się pojawia :) Chciałabym wam zaproponować trochę inne nuggetsy niż te normalnie znane... czyli nuggetsy w kokosowej panierce :) Są naprawdę pyszne, proste i szybciutkie do zrobienia. Do tego bardzo kokosowe zatem będą smakowały każdemu miłośnikowi kokosa :) Pod przepisem podam również propozycję dipu do nuggetsów. Dip ananasowo-kokosowy bardzo szybciutki(...)nuggetsy: 0,5 kg schabu lub piersi z kurczaka (bardziej soczyste wychodzą z piersi) wiórki kokosowe (ciężko mi powiedzieć ile gdyż to zależy od ilości kawałków i grubości panierki) 2 jajka + ew. odrobina mleka mąka pszenna Olej do smażenia Piersi z kurczaka (lub schab) myjemy i kroimy na takie kawałki jakie chcemy potem uzyskać po usmażeniu nuggetsów (zatem

Jedzeniomania
Karp w kukurydzianej panierce 121

prosty przepis kilka lat temu zdradził mi pewien wytrawny wędkarz. Ma on dwie podstawowe zalety (przepis, nie wędkarz :)). Karp w panierce z mąki kukurydzianej i bułki tartej jest bardzo smaczny i nabiera nowego, lekkiego aromatu. Panierka kukurydziana ładnie przylega do ryby i sprawia, że karp wygląda i pachnie bardzo apetycznie. Ale proponowany przeze mnie sposób wycinania mięsa z ryby pozwala(...)bywa problemem w przypadku jedzenia panierowanej ryby pokrojonej w dzwonka. Pozostaje zaledwie jedna poprzeczna linia drobniutkich ości, z którą łatwo sobie poradzić. Zapraszam na pysznego karpia w kukurydzianej panierce! :) Składniki: 1 karp (wypatroszony, oczyszczony z łusek, z odciętymi zbędnymi częściami) 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka czarnego pieprzu olej do smażenia

Trzeci talerz
Krążki bakłażana w chrupiącej sezamowej panierce 183

Dziś przekąska, chrupiąca, niskokaloryczna. Dla pożeraczy bakłażanów i nie tylko! Przygotowanie zajmuje niecałą godzinę. Najlepsze są zaraz po usmażeniu. Na przekąskę wystarczy : Nieduży bakłażan Na panierkę : łyżka bułki tartej 2 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki ziaren białego sezamu Dodatkowo: mąka, jajko oraz sól i pieprz do smaku Do smażenia : olej lub oliwa Bakłażana trzeba opłukać, pokroić w plastry grubości około(...)stron. Solimy po to, by bakłażan po usmażeniu nie był gorzki w smaku. Posolone krążki bakłażana odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie można przygotować panierkę : Bułkę tartą, sezam i siemię lniane wymieszać w misce lub głębokim talerzu. Do oddzielnego naczynia wbić jajko, posolić i dodać pieprzu - roztrzepać. 2 łyżki mąki wyspać na płytki talerz. Po przygotowaniu panierki

apetytnapieczenie
Paluszki rybne z pomidorowo- kolendrową salsą 190

łososia (lub pół na pół, lub innej tłustej ryby) 2 kopiaste łyżeczki bułki tartej 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 1/2 cebuli 1 jajko świeżozmielony pieprz sól morska panierka bułka tarta /sezam/ płatki owsiane/ pokruszone krakersy mąka orkiszowa/kukurydziana/pszenna 1 jajko salsa 10-15 pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżej kolendry 1-2 łyżki ketchupu dobrej jakości świeżozmielony(...)niskiej mocy, lepiej zrobić to blenderem ręcznym tzw. żyrafą). Z powstałej masy formujemy paluszki rybne i obtaczamy w mące. Jajko roztrzepujemy. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą (lub inną panierkę). Paluszki obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej (lub innej panierce). Smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym lub rzepakowym przez ok 2 min. z każdej strony. Paluszki powinny mieć złoto-brązowy

DefinicjaSmaku
Chrupiący kurczak w miętowo-bazyliowej panierce, czyli pomysł na obiad 161

ciepłą, wspaniałą herbatką z własnoręcznie zerwanych liści mięty. Na mojej działce rosły różne rodzaje tego pięknego, zielonego zioła. Dziś zapraszam Was na pyszne kawałki kurczaka w chrupiącej miętowo-bazyliowej panierce. Domownicy szybko pojawili się w kuchni, gdy zaczęłam kroić świeże listki mięty... Ach jak pachniało... Obiad okazał się rewelacją... Składniki: 1 pierś z kurczaka Panierka: 5 łyżek mąki pszennej(...)miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Mieszamy. Następnie wbijamy 2 całe jajka i jedno białko, mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i bazylię. Świeże listki mięty siekamy drobno i dodajemy do panierki. Na koniec dodajemy mleko. Wszystko razem mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto winno przypominać gęste ciasto naleśnikowe. W osobnej misce umieszczamy mąkę pszenną. Pierś z kurczaka dzielimy na kawałki

Słodkie okruszki
Dorsz smażony na cytrynową nutę. Soczyste wnętrze w chrupiącej skorupce 128

kolejną odsłonę ryby morskiej. Tym razem będzie to dorsz bałtycki w niekoniecznie zdrowym, ale jakże smacznym wydaniu. Nie upieczony czy nie ugotowany - tylko smażony i to w chrupiącej panierce ;) Dla samych walorów smakowych polecam. Nie zawsze przecież musi być tak totalnie zdrowo. Składniki (na 3-4 osoby): ok 1/2 kg filetów z dorsza 1/2 cebuli sól, pieprz czarny łyżka soku(...)cytryny do panierki: mąka jajko bułka tarta pieprz cytrynowy Przygotowanie: Obmyte i osuszone filety z dorsza solimy, pieprzymy. Obkładamy plastrami cebuli i skrapiamy każdy płat sokiem z cytryny. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Przygotowujemy panierkę. W jednej miseczce rozbełtujemy jajko. Do drugiej sypiemy mąkę, a w trzeciej mieszamy bułkę tartą z pieprzem cytrynowym. Najpierw obtaczamy płaty w mące, następnie

Kuchnia po mojemu
Zielona surówka do obiadu w 5 minut gotowa i ulepszony sposób na kotleta 138

ważne by nie tracić pięknych chwil na dworze. Głównym bohaterem dzisiejszego wpisu  będzie surówka - bo wymyślona naprędce i przyrządzana po raz pierwszy. Niedawno pisałam o eksperymentach Męża z panierką. Tym razem przepis na mega chrupiącą panierkę został ulepszony. Zapraszam do dalszej lektury by poznać tajemnicę pysznej surówki i jeszcze lepszej panierki: Składniki: 1 puszka groszku 2 liście sałaty lodowej(...)rwiemy na drobne kawałki. Dodajemy szczyptę pieprzu i łyżkę majonezu. Sałatka najlepsza po ok. 15 minutach kiedy smaki się przegryzą. Szykuje się ją dosłownie błyskawicznie. A co z tą panierką do kotletów. Po wszystkie szczegóły zapraszam do wpisu źródłowego(link powyżej), a samo ulepszenie polega na zastąpieniu mleka dwiema łyżkami śmietany 18%. Jest obłędnie chrupiąca, ma piękną barwę i już

Kuchnia po mojemu
Dorsz w panierce ziemniaczano-parmezanowej 138

Dziś śledzik... W taki dzień nie można nie zjeść rybki :D Tym razem wybraliśmy dorsza klasycznie w panierce :) SKŁADNIKI: 2 świeże filety z forsza mąka ziemniaczana 1 jajko 1 ząbek czosnku parmezan sól pieprz  olej 4 ziemniaczki  rozmaryn, tymianek, sól 2 cebule koncentrat pomidorowy sól, pieprz, papryczka chilli, szczypta cukru Opłukać filet z dorsza, pozostawić do " wyschnięcia". Przygotować(...)panierkę, podobnie jak ciasto na naleśniki: Do mąki ziemniaczanej dodać całe jajko, trochę wody wymieszać uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać sól, pieprz oraz zmiażdżony czosnek.   Do przygotowanego ciasta dodać starty na dużych oczkach parmezan, całość wymieszać. W tym czasie dokładnie umyć ziemniaczki, pokroich na połówki i podgotować na wodzie (ok 10 min). Czystego dorsza oprószyć solą oraz obtoczyć

MarciochaKucharzy
Kąski z kurczaka 176

znalazł... Do jakiegoś filmu...?Pochrupać? I dla dzieci idealne! ok. 0,7 kg filetu z piersi kurczaka 1 kostka rosołowa z lubczykiem 0,5 szklanki płatek kukurydzianych 1 paczka panierki klasycznej 0,5 paczki przyprawy do mięsa 1 jajko sól pieprz Pierś z kurczaka kroimy na grubsze paski. W miseczce rozbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy panierki- płatki kukurydziane(...)gnieciemy, kostkę rosołową rozpuszczamy w 1 łyżce wody (żeby była gęsta). Każdy pasek kurczaka maczamy w jajku a następnie w wybranej panierce: z kostki rosołowej, z przyprawy do mięsa, z płatków kukurydzianych, z panierki klasycznej. Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kąski idealnie smakują z warzywami (pomidor, ogórek, czerwona cebula, oliwki) oraz sosem czosnkowym (pół jogurtu naturalnego, kilka łyżek

VioletoweKucharzenie
Halloumi w sezamowej panierce na sałatce z rukoli 177

tradycyjne cypryjskie kanapki oraz idealne na przyjęcie mini-kanapeczki z dodatkiem pesto . Jednak w ten weekend nabrałam ochoty na coś ekstra. "Lekko ciągnący się ser ukryty w chrupiącej sezamowej panierce... to dopiero musi być coś!"- pomyślałam. I jak pomyślałam, tak zrobiłam :) Jeszcze ciepłe kawałki sera ułożyłam na sałatce z pikantnej rukoli, słodkiej pieczonej papryki i cierpkich zielonych oliwek, która świetnie(...)zrównoważyła ciężkość sera. Wyszło proste, ale efektowne danie, którego nie powstydziłabym się podać gościom.  Halloumi w sezamowej panierce  na sałatce z rukoli, pieczonej papryki i oliwek przepis własny Składniki (na 3 porcje): 1 opakowanie halloumi (ok. 250 g) 1 jajko trochę mąki do obtoczenia ok. 6 łyżek sezamu oliwa na sałatkę: 1/2 opakowania rukoli, 2 czerwone papryki, garść

Chilli Czosnek i Oliwa