roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zrumienienia. Podajemy z czerwonym barszczem. Krokiety możemy przechowywać: - w lodówce 2 dni ( bez panierki ) - zamrozić z panierką ( po odmrożeniu smażyć na oleju ) - zamrozić usmażone z panierką ( po odmrożeniu podpiec 20 min w naczyniu żaroodpornym
Atlas SmakówSkrzydełka w panierce Propozycja na szybki obiad dla tych, którzy uwielbiają kurczaka z KFC. Soczyste, z chrupiącą panierką skrzydełka w wersji pikantnej. Samo przygotowanie nie zajmie Wam dłużej niż 30 min. Smacznie i szybko. Składniki: 1 kg skrzydełek łyżeczka soli szczypta słodkiej papryki pół łyżeczki pieprzu cayenne - oczywiście ilość uzależniona od Waszych upodobań ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1/4 szklanki mleka(...)pół szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 2 szczypty pieprzu cayenne 2 szczypty słodkiej papryki panierka: 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej dodatkowo: tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, osuszyć. Odciąć lotki, a pozostałą część skrzydełek przeciąć na 2 części. Skrzydełka posypać przyprawami: solą, papryką i pieprzem, wymieszać wszystko najlepiej za pomocą dłoni. Do miski wbić jajko, wlać mleko
na moim stole...składniki: 1 średniej wielkości młoda cukinia 2 pomidory 1 duża cebula ser żółty (tyle plastrów ile plastrów cukinii) 2 jajka tłuszcz do smażenia bułka tarta lub panierka z płatów owsianych sól, pieprz wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry (tyle ile plastrów cukinii). Cukinię myjemy(...)kroimy w plastry i każdy panierujemy w jajku i panierce. Następnie smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażoną cukinię przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodporngo. Na każdy kawałek cukinii wykładamy cebulę, plaster pomidora, posypujemy solą i pieprzem a następnie układamy po plasterku sera żółtego. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, aż ser się roztopi. Podajemy na ciepło
Domowy Smak Jedzeniamoczyłem w jajku i panierowałem w bułce tartej. Bardzo istotnym w przygotowaniu dzisiejszego dania jest, aby ser został dokładnie opanierowany, gdyż w przeciwnym razie może zacząć wypływać spod panierki w czasie smażenia, co wprawdzie nie wpłynie negatywnie na jego smak, ale z całą pewności zaszkodzi estetyce dania. Na patelni bardzo mocno rozgrzałem 250 ml oleju, a następnie ułożyłem(...)niej opanierowane kawałki sera. Smażyłem z obu stron przez około 2 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego zarumienionego koloru panierki. Istotnym jet również, aby przewracać ser bardzo delikatnie - tak, aby nie uszkodzić panierki. Usmażony ser wyłożyłem na talerze. Na serze ułożyłem niewielką ilość sosu tatarskiego. Delikatnie posypałem czarnym świeżo mielonym pieprzem. Podałem z frytkami i zimnym lagerem
Wyprawy kulinarnesojowych - pół puszki białej fasoli - kilka suszonych pomidorów w oleju - czubata łyżka płatków drożdżowych (jak ktoś nie ma można bez) - łyżka zmielonego siemienia lnianego - odrobina mąki ziemniaczanej (ok. łyżeczki) - panierka z mąki kukurydzianej (lub mąka kukurydziana) - łyżka oleju/oliwy - łyżeczka czarnuszki - odrobina kurkumy - odrobina pieprzu ziołowego - łyżeczka bazylii (suszona lub żywa) - koperek - natka pietruszki - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Kotlety(...)być ten z pomidorów). Wszystko blendujemy na gładką masę. 6. Po zblendowaniu do masy dorzucamy pokrojone pomidory, koperek i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy łyżką. 7. Na talerz wysypujemy kukurydzianą panierkę (jak ktoś nie ma może ją zastąpić mąką kukurydzianą). Formujemy kotleciki i obtaczamy je w panierce. Smażymy lub pieczemy w piekarniku - wedle uznania. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleKolejny przepis z "udziałem" pysznych i zdrowych szparagów. To smaczne roladki ze szparagami, otulonymi szynką i przyprawione aromatycznym pieprzem cytrynowym. Można je ugotować na parze, upiec bez panierki, lub tak jak ja tym razem, właśnie z panierką ;) Takie roladki zasmakują nawet wybrednym smakoszom. Szparagi są niestety dość drogie, ale tutaj KLIK możecie kupić w przystępnej cenie. Roladki(...)dobrej jakości) po plasterku na roladkę pieprz cytrynowy szparagi po dwa małe na roladkę + dowolna ilość jako dodatek bułka tarta, mąka i jajka + odrobina soli do panierki olej do smażenia Umyte piersi z kurczaka dzielę na pól wzdłuż, każdy płat delikatnie rozbijam tłuczkiem. Na mięso wykładam plaster szynki , posypuje pieprzem cytrynowym i układam wcześniej umyte
Takie tam pichceniejest całkiem wykluczony. Będzie smacznie, kolorowo i w klimacie dużo bliższym kuchni śródziemnomorskiej. Kotlety drobiowe z warzywami 2015-01-15 15:19:26 Kotlety z indyka w ziołowej panierce podane z podduszanymi warzywami w klimacie śródziemnomorskim. Smacznie, kolorowo i niesztampowo. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g sznycli z filetu z indyka, 1 niezbyt duża cukinia (300g) 1 średnia(...)mięsa usuwamy ewentualne błonki i inne twarde elementy. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 5mm. Posypujemy z obu stron połową soli i pieprzu. Odkładamy na kilka(naście) minut. Panierkę przygotowujemy poprzez wymieszanie bułki tartej z ziołami prowansalskimi. Jajko (zarówno żółtko jak i białko) rozbijamy dokładnie trzepaczką. Następnie obtaczamy mięso kolejno w mące pszennej, jajku oraz panierce. Cukinię obieramy
Kulinarna PokusaBardzo lubimy ryby, wręcz je uwielbiamy. Moglibyśmy jeść je codziennie! Dziś przestawiamy przepis na szybki obiad. Zapiekana ryba z panierką, a w niej ... same pyszności! Oliwki, czosnek, natka pietruszki, ser! Jest chrupiąco i soczyście! A to lubimy :) Składniki: 2 kawałki dorsza atlantyckiego, 3-4 łyżki bułki tartej, 3-4 suszonych pomidorów w zalewie, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki, starta(...)przez praskę - wszystko umieścić w miseczce, dodać bułkę tartą, ser oraz przyprawy. Dobrze wymieszać i dodać oliwę z oliwek - kilka łyżek. Rybkę wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne, powstałą panierkę umieścić na rybie, lekko docisnąć. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, w zależności od grubości ryby! Panierka musi się zrumienić. Najlepiej podawać
Plate of Joymóżdżku cielęcego, 200 ml octu białego winnego, 4 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, Panierka: 50 g mąki, 2 jajka, 100 g panko* olej do smażenia sól, pieprz szafranowe Aioli 1 jajko, 20 g musztardy dijon, 150 ml oleju, sól, cukier, pieprz, 5 ml soku z cytryny, 3 g czosnku, 0,5 g szafranu Móżdżek cielęcy włożyć do garnka(...)Kacze serca, pikantny bulion grzybowy, lubczyk Bycze jądra ,boczniaki,pak choi Móżdżek cielęcy, panko, szafranowe aioli – przepis powyżej Grasica cielęca, trawa żubrowa, kalafior Pieczony szpik, pietruszka, kapary *panko - japońska panierka pszenno−drożdżowa w formie dużych chropowatych płatków , które poprzez swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej zdjęcia Sofitel Warsaw
królestwo garówMiałam ostatnio okazję jeść kotlety drobiowe i to natknęło mnie, żeby odnaleźć ich kolejne wcielenie. Przygotowałam dziś na obiad delikatne kotleciki drobiowe w panierce z migdałami. Polecam serdecznie - może trzeba im poświęcić trochę czasu, ale warto. SKŁADNIKI: 1kg. filecików z kurczaka 1 mała cebula sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie 1-2 kajzerki namoczone w mleku 1-2 jajka koperek(...)łyżki masła klarowanego oliwa z oliwek bułka tarta, płatki migdałowe WYKONANIE: filet zmielić na grubych oczkach razem z cebulą, dodać przyprawy, odciśniętą bułkę, wszystko dokładnie wymieszać, przygotowujemy panierkę: bułkę i migdały(tej wielkości porcje mieszamy) formujemy kotlety maczamy w rozkłóconym jajku, obtaczamy w panierce, następnie smażymy na maśle krótko z jednej i drugiej strony, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy kotlety
Kuchnia Beatywidzenia publikacji wpisu) dyżur w kuchni miał Mąż. Jego owocem były pysznie chrupiące kotleciki z pierści kurczaka. Niby nic nowego i rutyna, ale Mąż pokusił się o innowacje w panierce. Zasięgnął porady w internacie i oto co z tego wyszło: Składniki (na kotlety z jednej piersi): 1 jajko 3/4 szklanki mleka szklanka mąki bułka tarta Przygotowanie: Zbite i przyprawione kotlety(...)obtaczamy kolejno w: mące, jajku, mleku. Czynność powtarzamy. Na koniec obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Fajny prosty przepis na super chrupiącą panierkę do tradycyjnych kotletów. Polecam My z pewnością jeszcze nie raz będziemy eksperymentować z tą panierką
Kuchnia po mojemuwersja pysznej kanapki w wykonaniu mojego Męża - specjalisty od domowych fast - foodów. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 "puszyste" kajzerki garść sałaty kilka plastrów ogórka kiszonego sos majonezowy panierka (proporcje a oko): szklanka mąki 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany miseczka z letnią wodą Pierś dzielimy na małe(...)musi znaleźć swoje (jak twierdzi mój Mąż). Mięso obtaczamy trzykrotnie - na przemian - w wodzie i w mące. Ważne by chociaż te pierwsze warstwy dobrze przyklepywać do mięsa - panierka nie będzie odpadała podczas smażenia. Rozgrzewamy olej w małym garnuszku i smażymy kąski po kilka minut każdy. Bułę podgrzewamy w piekarniku na chrupko. Wykładamy na nią: plastry ogórka oraz sałatę
Kuchnia po mojemudoskonałe uzupełnienie naszej diety. Oczywiście najzdrowsze są gotowane, pieczone, czy duszone, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby na naszym talerzu, od czasu do czasu – pojawił się dorsz w panierce sezamowej. Składniki: - 1 kg filetów ze swieżego dorsza - sok z ½ cytryny - 2 jajka - 2 łyżki wody (do jajek) - sól himalajska - pieprz cytrynowy - mąka tortowa (do panierowania ryby(...)połowie zanurzona). Kładziemy porcje ryby i smażymy po 6 – 7 minut z każdej strony. Usmażonego dorsza przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dorsz w panierce sezamowej to wspaniała propozycja obiadowa. Podany z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej, przybrany plasterkami cytryny zadowoli niejednego smakosza ryb… i nie tylko. Zaletą jest to, że mięso dorsza jest chude
mojewypiekiinietylkoPikantna potrawa lub przekąska dedykowana dla wszystkich fanów KFC Mieszanka przypraw i chrupiąca panierka sprawiają, że skrzydełka z kurczaka mają w sobie ‚to coś’ Polecam! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: skrzydełka z kurczaka – ile dusza zapragnie(...)płatki kukurydziane mąka kukurydziana mąka pszenna j ajko Przyprawy: przyprawa do kurczaka, kurczak kentucky, papryka ostra, papryka łagodna, olej Przygotowanie: Panierka: sporządzamy mieszaninę mąki pszennej i mąki kukurydzianej (po pół szklanki) i pogniecionych płatków kukurydzianych , wg uznania. Dodajemy po ok płaskiej łyżeczce każdej z przypraw i mieszamy. ( Wariant II: mieszamy mąki z płatkami, a przyprawy wędrują bezpośrednio na skrzydełka. Dajemy
Za drzwiami kuchnikotleciki: 500 g piersi z kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka bułki tartej 1 kromka pieczywa tostowego trochę mleka sól, pieprz chilli, słodka papryka Składniki na panierkę: 70 g płatków kukurydzianych drobno pokruszonych 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: mąka pszenna do obtaczania roztrzepane jajko do obtaczania olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA(...)papryką, dodajemy jajko, bułkę tartą i dokładnie zagniatamy. Z tak przygotowanej masy formujemy 4 płaskie, podłużne kotleciki. 2. Rozgrzewamy olej w wysokiej patelni (ok. 3 cm oleju). Składniki na panierkę mieszamy ze sobą. Kotleciki obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w panierce. Smażymy kilka minut z obu stron do zarumienienia (w zależności od grubości kotlecików
My Culinary Artziół włoskich /tymianek,cząber,czosnek,cebula,oregano, bazylia,papryka/ 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki bułki tartej ok. 1 łyżeczki soli pieprz mielony /do smaku tłuszcz do smażenia panierka: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki płatków owsianych Wykonanie: -Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać przyprawy ,sól bułkę tartą i otręby. -Dokładnie wymieszać i odstawić(...)minut w chłodne miejsce. -Składniki panierki krótko zmiksować. -Z masy mięsnej uformować okrągłe kotleciki, obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. -Gotowe przełożyć na na papierowy ręcznik. -Kotleciki podawać z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta i ogórek kiszony/. U mnie kotleciki podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków
Zakamarki mojej kuchniTradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce to klasyka wśród obiadowych menu niemal każdego domu. Proste i szybkie w przygotowaniu danie, a przy tym bardzo smaczne oraz pełne wartości odżywczych (szczególnie jeśli podamy je z bukietem sałatek). Tradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce - Składniki: ok. 4-5 filetów z białej ryby sól pieprz koperek suszony (ewentualnie można użyć gotowej przyprawy(...)pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej Tradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce - Sposób przygotowania: Filety p rzyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz koperku. Następnie obtaczamy je w mącę, po czym maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka. Na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju
Słodka Stronaoctową. Następnego dnia bardzo miło zadziwił mnie jego zupełnie inny smak. Moja siostra myślała, że to ryba;-) 1 kabaczek lub cukinia sól, pieprz mąka, bułka tarta i jajko do panierki olej do smażenia Zalewa octowa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki soli 1 cebula ziele angielskie 6 liści laurowych pieprz Kabaczka pokroić na kawałki(...)Posolić, popieprzyć, opanierować i upiec na złoty kolor. Wszystkie składniki zalewy gotować 5-10 minut (cebule pokroić w piórka). Zalać kabaczka. Następnego można już spożywać. Uwaga: Panierka kabaczka bardzo łatwo się odwarstwia od kabaczka, więc nakładając na półmisek należy to robić dosyć ostrożnie, ale można też usmażyć kabaczka bez panierki i takiego zalać zalewą. Podana ilość octu w zalewnie powoduje
Jadło i czytadłoChrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku polędwiczki drobiowe w kukurydzianej panierce :) Składniki dla 3-4 osób: 3 piersi z kurczaka 1 jajko 4 łyżki mleka 2 płaskie łyżki mąki 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz olej do głębokiego smażenia Panierka: 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki granulowanego(...)wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 2. W szklance łączymy jajko, mąkę i mleko, dokładnie mieszamy. Kurczaka zanurzamy w jajecznej masie. W głębokim talerzu łączymy wszystkie składniki na panierkę. Każdy kawałek kurczaka dokładnie w niej obtaczamy, a następnie smażymy partiami na głębokim tłuszczu przez kilka minut (około 5). Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego
My Culinary Artzużycia -olej rzepakowy kilka łyżek 0,16zł Jajko roztrzepujemy, ser pokrojony w równe kostki obtaczamy w bułce, zanurzamy w jajku i znów w bułce tartej. Jeżeli lubicie dużą ilość panierki możecie czynność powtórzyć. Ważne, by dokładnie obtoczyć i zamknąć ser w panierce, by nam nie wyciekał przy smażeniu. Smażymy z każdej strony i po bokach do zrumienienia panierki. Sałatka: -sałata
BaRepasSoczysty i delikatny łosoś w chrupiącej panierce z bułki tartej i mielonego lnu. Składniki: -filet z łososia bez skóry -bułka tarta z lnem -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -2 jajka -olej do smażenia Łososia kroimy na porcje. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Jajka roztrzepujemy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Łososia panierujemy w panierce, jajku i ponownie w panierce
Maminek kulinarnyPolędwiczki wieprzowe pod pierzynką z mascarpone, posypane panierką z bułki i parmezanu, to idealna potrawa na Świateczny czy okazjonalny obiad. Mięso nie jest wyschnięte, a połaczenie z delikatnym mascarpone smakuje rewelacyjnie, polecam. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 700 g Marynata: 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka oliwy z oliwek(...)ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3-4 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku sól i pieprz do smaku Panierka: 4-5 kromek czerstwej bułki wrocławskiej 2 łyżki oliwy 50g startego parmezanu 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki suszonego tymianku Sposób przygotowania: P olędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć marynatą, tj. mieszanką miodu, musztardy, oleju, sosu sojowego, soli, pieprzu, czosnku
Gosia gotujeciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych, puree z fasoli, otrębów. Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem. Nie katujmy ryb ciężką panierką , zamiast tego pieczmy je w piekarniku, w folii – gwarantuje, że będą smaczniejsze od tych panierowanych. Podobnie z krokietami - zróbmy panierkę z płatków owsianych i upieczmy je w piekarniku(...)szybciej się najemy Uwaga na alkohol – wzmaga apetyt! Jeśli nie mamy wpływu na menu, starajmy się zdejmować panierkę z ryb , wybierać sałatki bez majonezu. Kolację zacznijmy od niskokalorycznych potraw, dzięki temu zjemy mniej tych tłustych. Uzupełniajmy dania warzywami – szybciej się nasycimy. Delektujmy się smakiem, jedzmy
Powiedz dietom niemówiąc już o smaku. Stwierdziłam, że skoro mam takie fajne opinie na temat schabowego:) to chętnie się podzielę moim sposobem przygotowania. A wystarczy sól, pieprz, mocne ubicie, dobrze przyrządzona panierka i... trochę serca :) Składniki: kotlet schabowy bez kości mąka jajko bułka tarta sól pieprz Mięso oczyścić, umyć i bardzo mocno ubić - ja lubię gdy mięso jest "przezroczyste":) Mam wtedy pewność(...)będzie dobrze usmażone Panierka musi być podwójna:) Tak więc najpierw przyprawić solą i pieprzem, a następnie obsypać mąką, potem zamoczyć w jajku i na koniec w bułce tartej. Powtórzyć namoczenie w jajku (pomijając mąkę) i znowu w bułce tartej. Taka podwójna panierka powoduje, że kotlet jest chrupiący Rozgrzać olej (niedużo, kotlet nie może pływać w tłuszczu) na patelni i smażyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comNajzwyklejsza, bez żadnych udziwnień. Najprostsza na świecie! Składniki: 1 filet z dorsza 2-3 łyżki soku z cytryny tymianek pieprz ziołowy sól olej rzepakowy do smażenia Na panierkę: 1 jajko mąka bułka tarta Rybę po rozmrożeniu umyć i bardzo dokładnie(!) osuszyć ręcznikiem papierowym Następnie, na środku, wzdłuż dorsza, przesunąć palcem w miejscu ości, przekroić w tym miejscu rybę(...)niewiele, ale będą na tyle wyczuwalne (są spore), że łatwo się je usunie Rybę polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem oraz przyprawić tymiankiem Teraz panierka: w kolejności najpierw mąka... Ja dorsza musiałam pokroić w kawałki, ponieważ był na tak duży, że nie zmieściłby mi się na patelnię :) ... potem jajko... ... i bułka tarta Jeśli zostanie jeszcze jajko, to czynność
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: 2 świeże Dorady przyprawy: sól czosnkowa, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek ewentualnie mąka jeśli chcemy mieć rybę w panierce Przygotowanie: Ryby myjemy i filetujemy. Pozbywamy się ości, najlepiej jak jest to tylko możliwe. Skórkę pozostawiamy. Z każdej strony filety rybne skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy delikatnie przyprawiamy. Odstawiamy do lodówki na jakieś(...)godziny. Jeżeli mamy ochotę na rybkę w panierce to tuż przed smażeniem obtaczamy ją w mące. Ja zrobiłam dziś wersję z panierką i bez. Smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Smacznego
ClauditteMissCookingPrzegrzebki zapiekane w panierce i podane w oryginalnych muszlach, to proste w przygotowaniu a jednocześnie bardzo efektowne, świąteczno-noworoczne danie włoskie. Lekka panierka idealnie podkreśla ich delikatny smak, dlatego przeważnie są podawane jako starter( antipasto), na zaostrzenie apetytu. Nie można przygotować ich z wyprzedzeniem, ponieważ ponownie podgrzane stają się gumiaste. Można natomiast wcześniej bardzo dokładnie je umyć(...)dokładnie myjemy, najlepiej kuchenną szczoteczkę. W częściach jadalnych odcinamy szare połączenia między koralem a orzechem i kilkakrotnie płuczemy w wodzie, starając się wyelimonować ziarenka piasku. Przegrzebki zapiekane w panierce Skladniki na 4 osoby: 8 połówek muszli z przegrzebkiem 100 gr bułki tartej 2 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki ½ szklanki oliwy z oliwek ( u mnie Monini) sól/pieprz
Mia Cucina Sofietachrupanie, a kiedy talerze były już puste (naprawdę do ostatniego okruszka czyste), moja mama powiedziała..."kto by pomyślał, zwykłe orzechy.." i już wiedziałam, że jest kupiona. Niby to "tylko" panierka, a jednak całkowicie zmienia zwykłego kurczaka w elegancką potrawę. Przyrządzałam go już z parmezanem, z "oszukanym" parmezanem, a nawet z goudą i, ku memu zaskoczeniu, zawsze jest tak samo dobry(...)Przepyszny, rzekłabym. Możecie podać go z pieczonymi ziemniaczkami lub z mashem z ziemniaków ze śmietanką i masłem. Do dzieła! KURCZAK W ORZECHOWO-SEROWEJ PANIERCE Składniki (dla 2 osób): 2 mniejsze piersi z kurczaka lub 1 duża 4 łyżki drobno posiekanych, a wcześniej zrumienionych na patelni orzechów włoskich 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka posiekanej
Gotowanie to kochaniezrobię fishburgery :) Już nie mogę się ich doczekać :D Składniki dla 4 osób: mięso z 3 całych ryb, miruny (można kupić gotowe filety) 3 jajka ( do kotletów i do panierki) pęczek koperku łyżka soku z cytryny 1 duża cebula szczypiorek 1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mleku bułka tarta do panierki mąka do panierki sól, pieprz cytrynowy Mięso
Bon Appetit Małgorzatyjest świetny sposób by zachęcić dzieci do jedzenia ryb. Składniki na kotlety rybne: 4 filety z morszczuka (kiedyś robiłam także z miruny) 3 jajka ( do kotletów i do panierki) pęczek koperku łyżka soku z cytryny 1 duża cebula szczypiorek 1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mleku bułka tarta do panierki mąka do panierki sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: bułki
Bon Appetit Małgorzatyok.200 g * natka pietruszki – 1 pęczek * cytryna – 1 szt * liść laurowy – 2 szt * cebula – 1 szt * masło – 1 łyżka * olej – 300 ml * panierka owsiana / bułka tarta * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do garnka wkładamy oczyszczone filety rybne , dodajemy liście laurowe , plaster cytryny , odrobinę pietruszki i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy i rozdrabniamy. Dodajemy zeszkloną(...)maśle cebulę i ugotowane wcześniej , ugniecione ziemniaki. Doprawiamy solą , pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Wszystko DOKŁADNIE razem wyrabiamy na masę. Formujemy kotlety i obtaczamy w panierce owsianej lub tartej bułce. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Rewelacyjnie smakują z CZERWONĄ KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ ( Provitus ) – KLIK ! Do panierowania wykorzystałam Panierkę Owsianą , którą sprezentował mi bdsklep.pl
Ostra na SłodkoChrupiąca panierka z soczystym mięsem rybnym w środku. Alternatywa, dla tradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek po puree). Ryba w Płatkach Kukurydzianych - Składniki: ok. 4 filety z białej ryby ciasto: 2 łyżki maki pszennej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżka octu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml mleka panierka: ok. 100 g płatków kukurydzianych 2 łyżki mąki przyprawa do ryby sól pieprz olej do smażenia Ryba w Płatkach Kukurydzianych - Sposób przygotowania
Słodka Stronanawet odrobina masła nie wypłynie podczas smażenia:) Jajko ze szczyptą soli roztrzepujemy widelcem. Roladkę zanurzamy w jajku, a następnie obsypujemy dokładnie bułką tartą, dłońmi "przyklepując" delikatnie panierkę. Jeśli ktoś lubi grubsze panierki wtedy można zastosować sposób bułka-jajko-bułka-jajko-bułka. Na zdjęciu jest kotlet z taką własnie grubszą panierką. Opanierowany
Codzienna kuchnia niecodziennaświeżo zmielonego pieprzu. Całość otulona pszenną tortillą. Pyszny, domowy fast food. Zapraszam! Składniki: 1 filet z kurczaka; 1/2 główki sałaty lodowej; 1 średni pomidor; Opakowanie tortilli (4 sztuki); Panierka do kurczaka: 100 g mąki pszennej typu 500; 1 łyżeczka mielonego imbiru; 1 łyżeczka białego pieprzu; 1 łyżeczka czosnku granulowanego;; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 łyżczka soli; 1/2 łyżeczki proszku(...)łyżki majonezu; 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodatkowo: Zimna woda; Olej do smażenia; Toster/ gofrownica. Sposób wykonania: Przygotować panierkę: mąkę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, imbirem i proszkiem do pieczenia. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w cienkie paski. Przygotować 2 miseczki: do jednej wlać
Gospodyni Miejskapszennej - 30g sezamu - przyprawa "Kucharek" - olej do smażenia Sposób przygotowania: Dokładnie rozmrażamy nasze filety z mintaja. Rozmrożone kroimy na połówki i delikatnie posypujemy przyprawą "Kucharek". Przygotowujemy roztrzepane jajko do panierki. W podłużnym naczyniu przygotowujemy panierkę: wsypujemy bułkę tartą, dodajemy mąkę, sezam i dokładnie mieszamy. Przygotowane filety namaczamy w jajku, następnie dokładnie obtaczamy w przygotowanej panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju
Mentor SmakuTestowałam już wiele bezglutenowych panierek, z których większość rozczarowała mnie bo wyjątkowo nie lubię gdy podczas smażenia panierka mięknie, a co gorsze odpada i przywiera się do patelni. Ostatnio używałam tylko mąki kukurydzianej, która sprawdza się całkiem dobrze, zwłaszcza przy smażeniu ryb. Bakłażan jest jednak gąbczasty i wchłania podczas smażenia dużo tłuszczu - aby temu zapobiec dodałam(...)ciasta mielone siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie trzyma się plastrów bakłażana. Polecam :) Składniki: bakłażan 1 szt sól pół łyżeczki pieprz czarny szczypta papryka słodka pół łyżeczki mąka kukurydziana 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka woda około pół szklanki Przygotowanie: Bakłażana obrać ze skórki, pokroić na plastry grubości
głodny alergikTradycyjne kotlety ze schabu karkowego smażone w panierce. Składniki: pół kilograma schabu karkowego wieprzowego olej do smażenia panierka: 3 surowe jajka, mąka, bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, kurkuma Z pół kilograma schabu wychodzi ok 8 kotletów. Umyte mięso kroimy i każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety mają mieć chrupiąca skórkę odpowiednio je panierujemy: każdy kotlet posypujemy szczyptą soli i pieprzu(...)obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym surowym jajku i w tartej bułce. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Do panierki możemy użyć dowolnej mąki, warto też dosypać ulubionych przypraw jak kurkuma czy majeranek. Najważniejsze aby olej przed włożeniem mięsa porządnie rozgrzać a w trakcie smażenia płomień można delikatnie zmniejszyć by kotlety się nie przypaliły. Oczywiście smażymy mięso
prawdziwe jedzenieGrillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami Kurczak faszerowany mięsem mielonym Kurczak faszerowany pieczarkami Kurczak(...)gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Schab w sosie musztardowym Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki
Aga w kuchninerkowca 1 białko 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Pierś myjemy i przekrajmy na 4 kotlety. W oddzielnej misce przygotowujemy panierkę - orzechy kroimy na drobno, pietruszkę siekamy i łączymy z przyprawami. W oddzielnej misce ubijamy białko. Pierś otaczamy w panierce następie w białku i znowu w panierce układamy
Niezły Młynekkotleciki nuggetsowe...pomysł na nie podpatrzyłam tutaj. .. do kotlecików surówka z kapusty ...i pyszny obiad gotowy.. 80 dkg filetów z kurczaka 4 łyżki wody sól, wegeta panierka nugetsowa: 4-5 łyżek skrobi kukurydzianej 2 jajka 2 łyżki śmietanki 18% 200 ml zmielonych płatków kukurydzianych 2 łyżeczki wegety 3 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki Filety(...)godzinę. Płatki kukurydziane rozdrobnić i wymieszać z wegetą oraz papryką w proszku. W jednym naczyniu umieścić skrobię kukurydzianą, w drugim, jajka wymieszane ze śmietanką, w trzecim panierkę kukurydzianą. Z mięsa formować kotlety , obtoczyć w skrobi kukurydzianej, zanurzyć dokładnie w jajku,a następnie w panierce kukurydzianej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu
Moje domowe kucharzeniezacząć..na początek pieczarki w cieście..Robiąc kurczaka zostało mi kleiwa....i postanowiłam je wykorzystać do pieczarek...były bardzo smaczne...najlepsze na ciepło..Takie pieczarki można zrobić również w panierce jak schabowe...najpierw maczane w jajku, a potem w bułce tartej..lub w cieście naleśnikowym.. pieczarki kleiwo panierka american crispy chicken Kleiwo: Na 1 l roztworu potrzeba(...)minut i ponownie powtórzyć mieszanie.Kleiwo po rozmąceniu w wodzie powinno mieć gęstą konsystencję podobna do rozmąconego jajka.Kleiwo służy do namaczania przed panierowaniem, którego zadaniem jest zapobieganie opadaniu panierki i zwiększenie chrupkości.Panierowanie: Pieczarki włożyć do kleiwa, a potem do panierki.Smażyć po kilka na rozgrzanym oleju w temperaturze 170 stopni, najlepiej we frytkownicy
Moje domowe kucharzeniepreferuję czerwoną) 1 słoik papryki konserwowej (ewentualnie 1 - 2 świeże) 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego sól, pieprz do smaku mąka, jajko,bułka (do panierki) oliwa z oliwek W wersji dieteczynej, rybkę należy delikatnie doprawić solą i pieprzem, w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oliwy z oliwek, piec 20 minut w temp. 180 stopni. Można przygotować(...)wersji tradycyjnej, tj. smażonej w panierce na patelni. W tym celu należy: Filety doprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanej oliwie, w panierce z jajka i bułki tartej, odłożyć. Przygotować warzywa na sos: p okrojoną w piórka cebulę, pokrojone w paski paprykę i brzoskiwnię. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w paski paprykę, dusić na wolnym ogniu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławolą wersję pomidorową. Wszystko to kwestia gustu. Składniki to także nasza wola, można dodać kukurydzę, ser feta czy ser żółty pokrojony w kostkę. Mięso również można wielorako przyprawić – zrobić panierkę z płatkami kukurydzianymi czy usmażyć/ upiec w ziołach. A oto wersja obiadu, którą zrobiłam w weekend. Składniki dla 4 osób: Sałata lodowa 4 małe pomidory (ja miałam te podłużne(...)papryka – najlepiej żółta, ja miałam tylko czerwoną, więc taką dałam, ale zlewała się w sałatce z pomidorami Sól Pieprz Ok. 0,5 kg piersi z kurczaka Przyprawa kamis chrupiąca panierka do kurczaka Mleko – odrobina do talerza do maczania mięsa 1 jajko 4 duże placki tortilli lub 8 małych wrapów Sos czosnkowy/salsa lub meksykański – gotowy lub przygotować samemu Olej Przygotowanie
Fabryka pomysłówpołączeniem spotkałam się w jednym z moich ulubionych „chińczyków”, tylko że w wersji z indykiem. Dość długo zbierałam się z próbą jego odtworzenia, ale nie z lenistwa. Problemem była panierka Panko, czyli specjalnie obrabiana bułka, która pozwala uzyskać efekt chrupkości kotleta. Nie chciałam jej zamawiać przez Internet, gdyż dla jednej paczki przesyłka byłaby sporo droższa, z kolei w sklepach(...)zapewniam Was, że warto. Mój brat na początku miał podobne obawy – dopóki nie spróbował. Składniki na 3 porcje: Kotlety: 1 podwójna pierś z kurczaka –ok.500g 2 jajka 100 g panierki Panko Szczypta pieprzu cayenne 1/3 szklanki mleka mąka Sól Pieprz Olej do smażenia Sos: 450g mieszanki mrożonych lub świeżych warzyw: kukurydza, kalafior, fasolka szparagowa, groszek zielony, marchewka 5 ząbków czosnku
Fabryka pomysłówTilapia to pyszna ryba i często gości na naszym stole, tym razem pod kołderką z ziół. W rezultacie wyszła aromatyczna i smakowita i polecam gorąco. Taką panierkę ziołową robi się błyskawicznie a potem ryba do piekarnika i po kilku minutach ryba na talerzu. Zachęcam do zrobienia tilapii w takiej wersji. Tilapia w zielonej panierce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierazie nie rozpieszcza ale to nie przyszkadza aby smacznie zaplanować wolny dzień od pracy. Przy piątku postawiłam na rybę dorsz . Bardzo lubię panierowanego, smażonego dorsza. Dzisiaj pozwoliłam sobie zrobić panierkę z migdałowej mąki i parmezanu, a jako przystawkę przygotowałam prostą surówkę z marchewki i pietruszki. Do ryby przyrządziłam również sos aioli. Młode ziemniaczki “w mundurkach” posypane świeżutkim koprem(...)pieprz do smaku 1 rozmącone jajko Podziel rybę na 4 porcje. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj migdały z parmezanem. Zamocz porcje ryby w jajku, a następnie obtocz w panierce. Smaż na rozgrzanym oleju przez 2 minuty po każdej stronie. Dobrze upieczona ryba powinna być lśniąca w środku. Sos aioli 200 ml domowego majonezu, tutaj przepis 1 pieczony czosnek 2 łyżki
codojedzeniaubiegłą niedzielę na naszym obiadowym stole gościł devolay w panierce sezamowej. Panierka sezamowa była niezwykle chrupiąca i smaczna, bardzo fajnie komponowała się z delikatnym mięsem drobiowym. Podczas smażenia w całym domu unosił się piękny zapach czosnku oraz pietruszki. Nam bardzo smakował devolay w sezamie, a jak Wam podoba się ten pomysł? A jak Wy przyrządzacie w domu devolaje
Krakowskie smaki Aniwkładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem do żądanej grubości (ok. 1cm). Następnie oprószamy solą, pieprzem i panierujemy. Najpierw w mące (nadmiar otrząsamy), potem w jajku i w bułce tartej (panierki nie dociskamy do mięsa). Ścinki tłuszczu wytapiamy na patelni, zdejmujemy skwarki i dodajemy smalec. Kładziemy przygotowane kotlety i smażymy, 4 – 5 minut z każdej strony. Gotowe wyjmujemy na ręcznik(...)obejść lub jej wręcz nie tolerują. Dodatek przypraw też uzależniony jest od gustu. Mój kotlet schabowy usmażyłam bez kostki, na smalcu, tylko z solą i pieprzem oraz bez przykrycia. Panierka wyszła chrupiąca, a mięso kruche, mięciutkie i soczyste. Podałam z ziemniakami z koperkiem oraz marchewką z groszkiem na gęsto . Oczywiście, nic nikomu nie narzucam. A jakie są Wasze sposoby
mojewypiekiinietylkodyni i orzeszków pini, tuż przed podaniem zostają skropione sosem winegret (vinaigrette). Ta sałatka wygląda apetycznie i wszystkim bardzo smakuje. Musicie spróbować tego prostego połączenia, bo warto! Tym razem panierka została przygotowana z pełnoziarnistych Corn Flakes wymieszanych z czerwoną papryką Najlepsza Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem : SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 sałata lodowa 1 pierś z kurczaka(...)pół, wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je solą i pieprzem, zanurzamy w rozbitym z 1 łyżką mleka jajku i panierujemy w panierce z pełnoziarnistych płatków kukurydzianych lub w bułce tartej. Smażymy kotlety z kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku aby usunąć nadmiar oleju, następnie drobiowe kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChorizo i serem Manchago jednak nie byłam specjalnie zadowolona. Również robiłam faszerowane papryki wg. Okrasy, tutaj smakowało już lepiej. Dzisiaj wybór padł na Okrasę i wypróbowanie piersi w panierce serowej z pesto. Efekty przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło rewelacyjnie! Mogłabym jeść sam makaron z pesto no coś cudownego! Składniki: 250g spaghetti (ja użyłam linguine) 800 g piersi z kurczaka 125g
Brzuszki Łakomczuszki