Kiedyś przyrządzenie ryby w panierce sprawiało mi ogromny kłopot. Podczas smażenia rozwalała się, robiła "paćkowata" i wyglądem przypominała pastę z bułki tartej i wody... Teraz już wiem, że błąd polegał na złym jej osuszeniu. Kupuję mrożoną pangę białą. Nie lubię czerwonej bo mam wrażenie, że jest gumiasta. Składniki: 2 pangi białe mrożone mąka 1 jajko bułka tarta sól lub przyprawa(...)typu Vegeta pieprz oliwa z oliwek do smażenia Rybę rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym wyciskając nadmiar wody. Ryba powinna być sucha Przygotować panierkę: na oddzielne talerzyki wsypać trochę bułki tartej, mąki i wbić jedno jajko Osuszoną rybę dokładnie przyprawić solą i pieprzem. Ja zamiast soli użyłam przyprawy typu Vegeta Następnie rybę obtoczyć w mące, potem w jajku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comspokojnie nakładajcie dalej :) Zwijamy w roladkę, jak na kotlety de volaille Panierujemy w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta. Jeśli zostanie Wam jeszcze jajko, to możecie zrobić podwójną panierkę, czyli po obtoczeniu w bułce włożyć jeszcze raz do jajka i znowu do bułki - taka panierka lepiej sklei mięso Na rozgrzanym oleju układamy roladki i smażymy je na małym ogniu z trzech
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjajko, dodajemy sól, pieprz i paprykę - wyrabiamy wszystko na jednolitą masę mięsną, jeżeli będzie potrzeba dodać odrobinę bułki tartej by uzyskać odpowiednią konsystencję masy mięsnej. Przygotowujemy bułkę na panierkę. Na talerz wysypujemy bułkę dodajemy paprykę słodką oraz posiekany koperek - mieszamy. Z masy mięsnej formujemy placki wielkości dłoni, nakładamy pokrojoną fasolkę i formujemy wałeczki, które obtaczamy w przygotowanej panierce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczęsto przygotowuje się kurczaka na obiad. Jest to szybki i sprawdzony sposób by zaspokoić nawet największy głód :) Dzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w dość nietypowej panierce, myślę że to połączenie smaków spodoba się niejednej osobie :) Filet z kurczaka w chrupkiej panierce SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 jajko 1 łyżeczka sosu chilli
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipory karpia jadłam tylko w Święta i tak mi się kojarzył. Karp smażony w tradycyjnej panierce to danie, na które czekam cały rok, aż do grudnia, bo pewnie jakby się go jadło częściej nie smakowałby tak dobrze w Święta. Jednak ostatnio robiąc generalne czyszczenie zamrażarki na jej dnie odnalazłam zapomniany, zamrożony płat karpia. Stwierdziłam, że za długo by mu było(...)smażony. Karp został upieczony w piekarniku w towarzystwie cebuli i cytryny i podany na piątkowy obiad. Było pysznie i nikomu nie kojarzyło się z Wigilią, więc na smażonego w panierce karpia czekamy do grudnia. Karp z piekarnika z cytryną i cebulą Składniki: 1 płat karpia (dwa kawałki) 1 cebula 1 cytryna 1 szklanka mleka sól
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimleka 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej 2 szklanki mąki pszennej olej do smażenia farsz: 1 cebula biała 1,2 kg pieczarek sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju panierka: 1 jajko ¾ szkl mleka sól i kolorowy pieprz do smaku 1 ½ szklanki bułki tartej PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto na naleśniki: Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy przez(...)wrzucamy cebulę i ją szklimy tyle by nie była surowa ale nie ma być zarumieniona, dodajemy pieczarki i doprawiamy solą i pieprzem – dusimy całość do miękkości pieczarek. Przygotowujemy panierkę: Na talerz wbijamy jajko, dodajemy mleko, sól i pieprz – mieszamy całość do połączenia składników. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Na naleśniku układamy porcję pieczarek. Zwijamy naleśnika
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiolejem, doprawiamy maggi (tak, tak, czasem używam :P) i mieszamy z kartoflami. Teraz staramy się nie wyjeść połowy obiadu przed obiadem :D Podajemy np. z: - głowami pieczarek w panierce - obieramy, obtaczamy w wodzie z solą i pieprzem (nie cudujemy z żadnymi magicznymi zamiennikami jajka), potem w mące ŻYTNIEJ (jedyna mąka nie dająca mącznego posmaku a moim zdaniem lepsza, niż(...)bułka tarta), obrumieniamy z obu stron na patelni; LUB - głowami pieczarek bez panierki - obieramy, suche oprószamy pieprzem, solimy, obsmażamy na patelni z cebulką; LUB - wegańskimi "karminadlami" (coś a'la kotlety mielone) - szklankę kaszy gryczanej i szklankę soczewicy czerwonej gotujemy razem w jednym garnku (ok. 15-20 minut), odsączamy na sicie z ewentualnej reszty wody, solimy, pieprzymy, mieszamy z pokrojoną
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbrokułów, a to z kalafiora, a to z jajek, z soczewicy, ciecierzycy i czego tam jeszcze nie było; nawet kotlety z krążków selera były oraz z cukinii, w panierce, a jakże! Im dalej w las tym mniej to wszystko mi się jednak podobało, bo albo coś było za suche albo za mokre albo się rozpadało albo w smaku nijakie... Urobił(...)się wegetarianie mający problemy z nadwagą i równocześnie jakieś niedobory żywieniowe - pchają sobie takie kotlety na talerz 5 dni w tygodniu (w dobrej wierze oczywiście) a oprócz smażeniny i panierek nie dają sobie z tego nic... Wracając - kotletów u nas prawie nigdy nie ma, dlatego myślałam, że nigdy nic takiego nie napiszę. ALE. Ale przyszła zima i sezonowe jedzenie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErybę warto schować na godzinę do lodówki – krokiety lepiej się będą formowały (jeśli robicie kotleciki w zimę wystarczy wystawić jeszcze gorące na balkon). W tym czasie przygotowujemy panierkę. Do połowy szklanki bułki tartej wyciskamy ząbek czosnku i trzemy na drobnej tarce żółtą skórkę z przelanej wrzątkiem cytryny. Dodajemy pół pęczka posiekanego koperku. Rozcieramy całość palcami(...)kształcie – mogą być krążki, mogą być kulki, mogą być beczułki, można też wyciąć fantazyjne kształty foremką do ciastek – ogranicza nas wyobraźnia. Obtaczamy kotleciki z dorsza w przygotowanej panierce i smażymy na silnie rozgrzanym oleju (ok. pół-centymetrowa warstwa) z każdej strony na ciemno-złoty kolor. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem podanym w przepisie (wszystkie składniki
Poezja smakutakie złożone naleśniki z dużą ilością farszu. Moja mama robiła je dosyć często i dziś postanowiłam odtworzyć ten smak. Naleśniki nadziewane dużą ilością kurczaka, pieczarek i sera w chrupiącej panierce, wyszły pyszne! Jednak mojej mamy były inne, chyba jeszcze z jajkiem… zapytam o dokładną recepturę i ponowię podejście:) Polecam! Scroll down for recipe in English Krokiety z kurczakiem, serem(...)wyłóż na środek każdego przygotowany farsz. Złóż jak na zdjęciu, ewentualnie zabezpieczając brzegi wykałaczkami. Zanurz krokiety w jajku, następnie obtocz w bułce i usmaż na patelni do ładnego zarumienienia panierki. Podawaj gorące z ulubioną sałatką. Polecam! English version Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes (6 crepes) Ingredients for crepes: 1 1/2 cups of all-purpose flour 1 cup milk
karmelowyGrander to jedna z największych kanapek jakie można zamówić w restauracji KFC. Charakteryzuje go duża bułka, duży kawałek kurczaka w chrupiącej panierce, plasterek sera Cheddar oraz dwa plasterki soczystego pomidora i sałata. Burgera na wzór Grandera możemy dość łatwo przygotować samodzielnie w domu. Ten domowy Grander nie odbiega smakiem od kupionego w restauracji, jest równie smakowity i przede wszystkim mamy(...)sezam Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku pieprz sól (ewentualnie gotowa przyprawa do kurczaka) ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz odrobina chili sałata lodowa (lub inna) ok. 2 pomidory kilka plasterków sera Cheddar 2 łyżki majonezu 2 łyżki
Słodka Stronazdrowotne i nie dostarczają zbędnych tłuszczy! Tak, mieszanki ziaren prażone są bez dodatku tłuszczu! To ogromy plus :) Świetnie nadają się jako dodatek do koktajli, sałatek, jogurtów, serków, zupek, kanapek, panierek. Pasują do wszystkiego! Możesz nimi posypać co tylko zechcesz, każdy posiłek lub spożyć w postaci przekąski :) Starannie dobrane mieszanki możesz wkomponować zarówno w dania wytrawne jak i słodkie :) Już teraz(...)trzy rodzaje mieszanek. A są to: SŁONECZNE POLA (ziarna słonecznika, sezamu, siemienia lnianego) To zdrowy, aromatyczny i chrupiący dodatek do kanapek, sałatek, zup, dań obiadowych, deserów, muesli, wypieków, panierek i przekąsek. Wzbogaca smak i nadaje nową jakość każdej potrawie. Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega
Zdrowie na języku :Pczemu nie jest on tak intensywny, a wręcz delikatnie wyczuwalny :) To duży plus! Mieszanka Piekło-Niebo to świetny dodatek do potraw wytrawnych, sałatek, kanapek, obiadów, dań z grilla, zup, panierek. Idąc w tą myśl, przygotowałam aromatyczną pierś z kurczaka w słonecznikowej panierce. I wiecie co jest w tym genialnego? Z przypraw użyłam wyłącznie soli, aby uzyskać pyszny smak wystarczy dodać
Zdrowie na języku :Pbyły takie same. Ja tradycyjnie, aby rozpocząć sezon ogórkowy - flądrę - tuszę, oczywiście z frytkami i surówką z białej kapusty. Moi towarzysze - Dorsza po cygańsku, czyli filet w panierce z plasterkiem sera zółtego i papryką słodką do tego półksiężyce i surówka. Zachwyt na ich twarzach mowił wszystko. Nic tylko polecać dalej :) Zapomniałam dodać - ceny przyzwoite, porcje bardzo duże, płacimy przy(...)Jeżeli chodzi o ryby, to wymiatają. 5/6 Morszczuk Sola na szpinaku Posiłek V "Pod Papugami" Nie, nie nie... dostałam 4 cienkie, spalone w głębokim tłuszczu kawałki soli, po panierce ani śladu. Jakie to było niesmaczne! No dobra, o ile moje było takie złe, to eM. dostał wyśmienitego Halibuta. No cóż, może taki akurat trafił mi się kawałek, nie wiem
Słodkie Przyjemnościpisałam, odkurzyłam jej książkę kucharską oraz, nieoczekiwanie, wpadłam w sklepie na sos Worcestershire! Składniki (2 porcje): 1 jajo odrobina oliwy czosnkowej szczypta soli i pieprzu kaszka kukurydziana do grubej panierki 2 filety z soli olej kukurydziany do smażenia Na zaostrzony sos tatarski: skórka i sok z połowy cytryny pół łyżeczki soli morskiej w płatkach bądź 1/4 łyżeczki soli zwykłej gęsta(...)następnie posyp mieszanką listków estragonu i natki pietruszki. Na patelni rozgrzej tyle oliwy, by pokryła dno warstwą 2-3 mm. Usmaż filety w 1-2 minuty, by panierka była chrupka, a ryba w środku mięciutka. Przed podaniem rozłóż filety na ręczniku papierowym, by obciekły. Podawaj z sosem tatarskim i czym chcesz: sałatą, ziemniakami, fasolką szparagową lub jajkami przepiórczymi
Gotowanie to kochanie