masła klarowanego 1 łyżka koperku pokrojonego 1 jajko surowe 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki majonez kremowy Folwark 4 łyżki zimnej wody Do smaku sól morska pieprz biały Panierka 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki sezamu do smażenia olej kokosowy Ale-raj Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Zmiksować w blenderze lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę(...)wymieszać. Na końcu dodać pokrojone jajka i delikatnie wymieszać by zachowały swoją strukturę. Maczając dłonie w zimnej wodzie uformować klopsy. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Klopsy obtoczyć w panierce i smażyć na oleju kokosowym z dwóch stron na złoto. Inspiracją były klopsiki od Joanny
Ala piecze i gotujeprzygotowywała go w swoim lokalu, zawsze pięknie się prezentował, dlatego też postanowiłam spróbować go odtworzyć. Wraz ze mną wyzwania podjęła się Mirabelka . "Cygan" to schabowy usmażony w tradycyjnej panierce, podany z przesmażonymi pieczarkami, zapieczonym żółtym serem i udekorowany keczupem. Jednym słowem wszystko co najlepsze! Kotlet jest naprawdę wspaniały i godny polecenia, a na talerzu prezentuje się bardzo efektownie. Polecam(...)smażyć aż lekko zmiękną. Kotlety rozklepać, posolić i popieprzyć, obtoczyć w bułce tartej, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż panierka będzie ładnie rumiana. Przełożyć na żaroodporny talerz (naczynie), nałożyć na nie pieczarki, posypać żółtym serem i chwilę zapiekać, aż ser się rozpuści. Podawać natychmiast polane keczupem z ziemniakami i ulubioną surówką
Codzienne Gotowanieselera oraz bazylii - 2 łyżki pokrojonego drobno koperku Przyprawy: - sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku - pół łyżeczki kurkumy - pół łyżeczki wędzonej papryki + sezam i siemię lniane (całe) do panierki (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Dynię obieramy, wydrążamy pestki i ścieramy na drobnych oczkach na tartce. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy(...)siemienia lnianego i mieszamy je ze sobą. Formujemy z masy kotleciki i obtaczamy je w ziarnach. Smażymy na oleju, aż się zarumienią. Można również smażyć kotlety bez sezamowo-lnianej panierki - w obu wydaniach smakują bardzo dobrze :) Smacznego! Maugo&Paszko Zobacz również: 7 pomysłów na wegańskie kotlety Sposoby na TANI WEGANIZM 5 pomysłów na szybki wegański obiad
Bananowe PoleTani ale jednocześnie niebanalny dodatek do obiadu lub ciepła przekąska. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Gdy pominiemy panierkę, możemy je śmiało grilować. Pycha! Składniki: Około 700 g ziemniaków (waga po obraniu), 200 g pieczarek, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 4 płaty wafla, sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków lub własna kombinacja ulubionych przypraw, olej, Na panierkę: 2 jajka
Nie tylko w kuchnirybnym ustrojstwem 3)przygotowanie Umyć. Natrzeć rybę przyprawami i sokiem z cytryny. Następnie: a) w folię i do piekarnika z nią! b) na rozgrzną patelnie z nią! c) w panierkę i dopero na patelnie z nią!(opcja complicated) I. obtoczyć w mące II. obtoczyć w mące,jajku III.obtoczyć w mące,jajku, bułce tartej czy otrębach ale...toby zabiło smak(...)ryby. A my chcemy jeść rybę nie panierkę. *Przed wszystkim można rybę namoczyć w mleku...ale któż ze studentów by to zrobił, hę? 4)przewracanie na patelni Tu musicie sobie radzić sami sami :P Około 3-8 minut(w zależności od grubości filetu-cienkie 3-4 minutek, grube 4-8minutek) Tłuszczu mało,olej rzepakowy polecam. Nie kombinować
Fiolka w kuchniboczniaki (tacka na 2 obiady) jajko sól pieprz olej Wykonanie: 1. Przypraw boczniaki. Odstaw na chwilę. (Możesz poszaleć i dodać oregano czy ziół dalmatyńskich, trochę sosu bbq) 2. Przygotuj panierkę -jajko rozbełtaj w głębokim talerzu -na płaski talerz wysyp mąkę tartą 3.Opanieruj grzyby 4. Smaż na mocno rozgrzanej patelni i odrobinie oleju. b)mięsny Składniki: schab (około 150gram na porcję(...)porcje. 2. Kotlety ułóż na desce, przykryj folią spożywczą i dokładnie roztłucz kamieniem*/tłuczkiem 3. Zdejmij folię. Oprósz mięso solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut. 4. Przygotuj panierkę -jajko rozbełtaj w głębokim talerzu -na płaski talerz wysyp mąkę tartą 5. Opanieruj mięso. Bułka-jajko-bułka. 6. Na patelnię wlej niewielką ilość oleju/wrzuć smalec. 7. Na mocno rozgrzaną
Fiolka w kuchniPyszne puree z ziemniakami i brokułami, do tego pieczone warzywa, świeża rukola i pyszny, soczysty kurczak w chrupiącej, orzechowej panierce! Jakie to pyszne, różne tekstury, uzupełniające się aromaty - koniecznie spróbujcie! Składniki: (dla 3 osób) 3 piersi kurczaka, 45 g orzechów brazylijskich, 45 g orzechów nerkowca, 1 łyżeczka za'ataru, 1/2 łyżeczki soli, skórka otarta z cytryny, 4-5 łyżek tartego(...)jogurt naturalny, a następnie włożyć do niego umyte, oczyszczone i osuszone piersi kurczaka. Kurczak powinien być dobrze otulony jogurtem naturalnym, a następnie dokładnie należy każdą pierś obtoczyć w orzechowej panierce. Tak przygotowane piersi wykładamy na talerz i wkładamy do lodówki na 30 minut. Obrane marchewki kroimy w talarki, a cebulę w ósemki. Przyprawy mieszamy w miseczce z olejem i przygotowaną
Plate of JoyKlasyczne knedle z miękkimi i smacznymi jabłkami, obtoczone w orzechowej panierce. Prażone orzechy nadają im szczególnego charakteru. Polecam! KNEDLE : 700g ziemniaków gotowanych 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej NADZIENIE: 4 miękkie jabłka 2 łyżki cukru brązowego PANIERKA: 200g orzechów włoskich 2 łyżki cukru brązowego Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem. Ugotowane
https:KKuchniaMniamstosowną notkę, która być może okaże się pomocna dla wielu rodziców. Tymczasem Ona sama zadowoliła się zupą brokułową. A Was zapraszam jednak na klopsiki z jaglanki, chrupiące dzięki panierce z cudownym, ciągnącym serem w środku. Klopsiki jaglane z cukinią i serem składniki 1 szklanka kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 1 mała cukinia 5 dkg sera żółtego np gouda(...)oregano i bazylię. Ściągamy z ognia. Możemy ten sos zmiksować by jeśli zależy nam by był gładki, ja go nie miksowałam. Klopsiki podajemy ze sosem gdy są gorące, wtedy panierka jest chrupiąca, a ser w środku ciągnący
Przysmaki Karolkijest polecenia!) Mniaaam! Kurczak KFC Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka, jajko, 4 łyżki mleka, 2 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, olej, panierka: 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych, łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku. Wykonanie: Pierś kroimy na małe kostki, posypujemy solą, pieprzem, paprykami i wstawiamy do lodówki(...)naczyniu jajko mieszamy z mlekiem i mąką. Pierś z kurczaka obtaczamy w przygotowanej masie. Do miski wsypujemy płatki kukurydziane, pieprz ziołowy, paprykę i czosnek i mieszamy. Kurczaka obtaczamy w panierce i smażymy na głębokim ogniu. Polecam podawać razem z sosami: pomidorowy sos , ekspresowy sos , sos tysiąca wysp. Smacznego
paapilotkaamałe coś z pieczarek . Inaczej mówiąc pieczarki faszerowane pieczarkami i odrobiną cebuli. Myślałam że wyjdzie nie ciekawie ale całkiem nie złe wyszły . Myślę że sporo w tym zasługo miała panierka . Pieczarki zrobiły się kruche . Składniki 10 dużych pieczarek 6-7 mniejszych pieczarek 1 duża cebula 1 łyżeczka musztardy ostrej sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania 1 łyżka(...)potrzeba dodać soli i pieprzu . Dokładnie wymieszać . - Farszem wypełnić wydrążone pieczarki. - Na talerzyku zmieszać bułkę tartą i posiekane orzechy. Jajko rozkłucić. - Na faszerowane pieczarki zamoczyć w jajku potem odsypać panierka . Kłaść na rozgrzaną patelnie stroną farszu. Smażyć na złoty kolor , odwrócić na druga stronę . Smażyć do zrumienienia. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. Jeszcze lepiej smakują z sosem
Eli Gotowanierosołu( u mnie kurczak i wołowina) 1 duża cebula sól himalajska do smaku Bella-Bis czubryca czerwona do smaku Bella-Bis pieprz czarny świeżo mielony do smaku Panierka; 2 jaja bułka tarta olej do smażenia lub masło Sposób wykonania: CIASTO: Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem(...)kostkę, szklimy na 2 łyżkach oleju dodajemy do zmielonego farszu doprawiamy do smaku solą, czerwoną czubrycą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki ,zawijać w rulony. Jajka do panierki roztrzepujemy widelcem solimy szczyptę i panierujemy krokiety w jajku i bułeczce tartej, smażymy na masełku lub rozgrzanym oleju na rumiano . Podajemy gorące solo lub z czerwonym barszczykiem. Smacznego! Zapraszam do krainy
Wanilia i Kardamonlodówce ( po powrocie z pracy będzie akurat) Do miksera wrzucić umyte i osuszone liście mięty oraz szpinaku, wsypać 2 łyżki mąki, wbić jajko, wszystko zmiksować i to będzie nasza panierka Rybę pokroić na dzwonka, pokropić sokiem z cytryny, lekko posolić i zostawić na około 10 min. W tym czasie ugotować ryż, u mnie była to torebka ryżu parboiled- (gotowany przez(...)Rozgrzać tłuszcz na patelni i na gorący kłaść rybę zanurzoną w panierce, smażyć z obu stron, po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym, ułożyć na talerzu i przykryć by ryba nie stygła Obraną marchewkę zetrzeć na tarce, cukinię pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć chwilę na 2-3 łyżkach masła, doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli
Proste Potrawyniecałe 40 minut. Jeśli nie pochłoniecie wszystkiego- na zimno do kanapki będzie jak znalazł. W smaku jest bardzo podobny do Zingera. Dodatkowo- kalorie których nie zaoszczędzimy na chipsowej panierce, zaoszczędzimy pieczeniem bez tłuszczu. Nastawcie piekarnik na 180⁰C i naszykujcie sobie blaszkę z rusztem lub papier do pieczenia. Kurczaka umyjcie, osuszcie i pozbawcie błonek, żyłek, tłuszczyków. Lekko rozbijcie piersi tłuczkiem(...)będzie potrzebne- to zależy od wielkości piersi) rozgniatamy jak najdrobniej. Ja zrobiłam to spodnią częścią łyżki, można potłuc w moździerzu, albo wrzucić do foliowej torebki i zbić tłuczkiem. Panierka gotowa. Jajko rozmącamy w głębokim talerzu z łyżką zimnej wody. Maczamy kurczaka w jajku, osączamy i obtaczamy go w płatkach, mocno dociskając je ręką. Nie martwcie się że część
Karo in the Kitchenhalibuta. Rybę należy osuszyć ręcznikiem i posolić przynajmniej z godzinę przed przyrządzaniem. Sól musi mieć czas by zadziałać higroskopijnie. Następnie Hońka umyśliła sobie, że można by zaszaleć z "panierką". Zatem pokroiła kandyzowane owoce tropikalne (papaja, ananas, mango) i dodała do pokruszonych migdałów w płatkach i ziaren czarnego sezamu (bo taki miała, ale tu uwaga - biały sprawdzi się lepiej(...)wpływem ciepła nie puści koloru). I w takiej to panierce obtaczam spryskanego sokiem z cytryny halibuta i smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną, dosłownie odrobiną oleju roślinnego (3-5 min na każdą stronę, w zależności od grubości porcji). A w tzw. międzyczasie przygotowuję sos holenderski, który jako rzeczą źródła jest klasycznym dodatkiem do szparagów. Nie jest to skomplikowana sprawa
Karczma Honorietty