panierka - 3500 przepisów (strona:160/234)

Oszukane przepiórcze udka 162

soli Na farsz: 350 g mięsa mielonego drobiowego ( u mnie z indyka), 1 łyżka bułki tartej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego Ponadto: słone paluszki, Na panierkę: 2 – 3 jajka, bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać jogurt, dodać sól i sodę. Zagnieść ciasto, a jeżeli będzie zbyt

Nie tylko w kuchni
Kieszonki ze schabu z pieczarkami, porem i rzodkiewką 160

żółtego sera, 300 g pieczarek, jasna część pora, pęczek rzodkiewek, sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ostra papryka w proszku, przyprawa maggi w płynie, olej do smażenia Na panierkę: 2 – 3 jaja, bułka tarta Dodatkowo: wykałaczki do spięcia kieszonek Sposób przygotowania: Schab oczyścić z włókien, opłukać i osuszyć. Podzielić na plastry i roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić

Nie tylko w kuchni
Krokiety z maślakami i ziołami prowansalskimi 180

około 300 - 350 g małych maślaków, 1 cebula, około 60 - 70 g żółtego sera, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, Dodatkowo: 2 jajka i bułka tarta na panierkę, olej do smażenia Sposób przygotowania: Przygotować naleśniki - mleko i wodę wlać do miski, dodać jajka, sól i zioła prowansalskie - wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, wlewać po porcji

Nie tylko w kuchni
Wyniki konkursu z sosami Folwark 189

Główna nagroda, a więc I miejsce w konkursie i kosz z produktami Folwark przypadł w udziale Pani Wiolecie Szczepańskiej za przepis na "Roladki schabowe ze szpinakiem baby w pietruszkowej panierce" (Zdjęcie i przepis autorstwa Pani Wiolety Szczepańskiej)  II miejsce i produkty Folwark otrzymuje Pani Małgorzata Wróblewska za przepis na "Pitę z kurczakiem i świeżym ananasem"  III miejsce

Słodkie okruszki
Pyszna Pita z Brązowymi Pieczarkami 221

Brązowymi Pieczarkami  Składniki: na 4 Porcje: 4 Pity Brązowe 20 dag brązowych pieczarek 4 plastry sera żółtego albo 15 dag sera żółtego tartego 1 filet z kurczaka Chrupiąca panierka do kurczaka ja dałam Chińską (pierwszy ale nie ostatni raz) Garść rukoli i świeżego szpinaku Dowolny sos ja polecam słodko kwaśny 1 łyżka masła 1 cebula przyprawy: słodka papryka, pieprz

Gotowanie Patki
Marchewkowe kąski w migdałach jako zdrowa słodycz 141

słodkich wypiekach oraz deserach! Dziś marchewka gra główną rolę, tym razem jako zdrowa słodycz/przekąska w postaci marchewkowych kąsków, czyli słodkich i miękkich mini marchewek obtoczonych w cynamonowej panierce z chrupiących migdałów. Jestem pewna, że taka przekąska na pewno Wam zasmakuje! :) * marchewki 'Marwitki'- 2 opakowania (300 g) * cukier trzcinowy- 5 łyżek * migdały pokruszone/zmiksowane- 4 łyżki * mąka jasna orkiszowa

Kraina Miodem Płynąca
Recykling na całego. Wtórny produkt płyty paździerzowej czyli krokiety! 196

500g pieczarek   1 pierś z kurczaka   2 marchewki     cebula   przyprawy sól,   pieprz,   papryka słodka,   chilli   1 łyżeczka oliwy   panierka   2 jajka   otręby Ogarnij co masz w lodówce. Zobacz że alkohol się skończył. Wybierz się do mekki studenckich zakupów-Biedronki. Z racji zachcianki(krokietyyy! krokietów chcę,a mam jedynie

Fiolka w kuchni
Roladki drobiowe z rukolą 143

Składniki: 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka kawałek pora liście rukoli tarty żółty ser sól, pieprz Panierka: jajko mąka bułka tarta Sposób wykonania: 1. Mięso myjemy, porcjujemy na 4 kotlety. Rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. 2. Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy na odrobinie oleju. 3. Na każdym kawałku mięsa na środku dodajemy kolejno: tarty żółty ser, trochę pora, kilka listków

Kuchnia domowa Ani
najprostsza smażona ryba z patelni 159

niej szczyptę soli i pieprzu, całość mieszamy dłońmi. Rybę wyjmujemy z lodówki, osuszamy ją dokładnie papierowym ręcznikiem a następnie układamy na talerzu z mąką. Wciskamy rybę lekko w panierkę, tak aby w całości dokładnie pokryła ją warstwa mąki.  Na patelnię wlewamy olej, najlepiej rzepakowy (na patelni powinna znajdować się pół centymetrowa warstwa), mocno go podgrzewamy i układamy filety,( zawsze

Miód i pieprz
kotleciki drobiowe z cukinią 164

cukinii. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 10 dag żółtego sera, 10 dag pieczarek, 1 mała młoda cukinia, 1 jajko, sól do smaku, pieprz do smaku, bułka tarta do panierki, olej do smażenia. Wykonanie: Mięso umyć i bardzo drobno posiekać, razem ze serem ni pieczarkami. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić do smaku, dodać jajko w razie potrzeby zagęścić bułką tartą. Formować

Tradycyjna Kuchnia
Nuggetsy z kurczaka light - pieczone w maślankowej marynacie 216

Słynne nuggettsy w wersji light- bez dodatku tłuszczu, w panierce kukurydzianej i marynacie maślankowej. Są po prostu pyszne! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 szklanka maślanki, 1 szklanka płatków kukurydzianych, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka. Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić. Następnie przełożyć do miski, zalać maślanką wymieszaną z przyprawą do kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin. Płatki

Tradycyjna Kuchnia
Krokiety z kapustą i pieczarkami. 182

czasu odparowania wody z pieczarek .Mają pozostać jasne ,nie ciemne .Do pieczarek i cebulki wrzucamy pokrojoną kapustę i mieszamy ,doprawiamy i farsz gotowy .Ja dodałam też uprażony słonecznik . Panierka: jajko ,roztrzepane bułka tarta sól ,pieprz Na usmażone naleśniki nakładamy farsz ,zwijamy ,jeśli się rozpadają można sobie pomóc wykałaczkami i obtaczamy w jajku ,bułce tartej i smażymy na rumiano .Podajemy ciepłe

Ladylaura.
Polenta con peperonata e pecorino 195

prostokąty. Każdy kwadrat obtocz w jajku ,a następnie w bułce tartej. Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Dzieci podkradały co chwilę aromatyczne i chrupiące kwadraciki . Z wierzchu chrupiąca panierka, a w środku delikatne nadzienie. Zimną peperonata nakładaj na plastry pecorino, które musi być krojone wyjątkowo cieniutko.I składaj na pół. Szybko na talerze. Złocista polenta i przystawka gotowa. Ja polecam

Z Kuchni Do Kuchni
krokiety z kurkumą i z kapustą z pieczarkami w nucie garam masala... 147

pieczarki 1/2 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, garam masala Royal Brand 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, cukier 1 łyżeczka, bułka tarta 1/2 szklanki PANIERKA: jajka 3 sztuki, bułka tarta 2 szklanki lub więcej, olej rzepakowy - ile potrzeba oprócz kurkumy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dać do dzbanka blendera i dobrze z 2 minuty miksować

W Mojej Kuchni Lubię
Schabowe roladki 180

sobote byłam na weselu. Zamiast tradycyjnego schabowego , były roladki ze schabu z farszem pieczarkowym.  Troche zdziwiłam sie . Przez 50 lat jadłam schabowego w postaci płatu miesa w panierce ,że nie wyobrazałam sobie innej mozliwości. Musze powiedzieć że smak mile mnie zaskoczył . Były miękkie ,delikatne, smakowite. Dlatego pognałam do kucharek po przepis. Składniki - 6 plastrów schabu - 1/2 kg pieczarek

Eli Gotowanie