www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowana ryba jest naprawdę rewelacyjna! Pistacje nadają jej charakterystycznego smaku, który nie wymaga zbyt wielu przypraw. Panierka jest chrupiąca a ryba delikatna i rozpływająca się w ustach. 300g filetów z dowolnej ryby (u mnie mintaj) 50g pistacji solonych (po obraniu) 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) 20-30g masła
Di gotujeEwentualnie jeszcze doprawić do smaku ( farsz musi być dobrze doprawiony, najlepiej na pikantnie, żeby całoś ć nie wyszł a mdła). Kłaść porcje na naleśnika, zawijać krokiety. 3. Jajko do panierki roztrzepać widelcem, dodać mleko. Gotowe krokiety panierować w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Podsmażyć na złoto. Podawać z ulubionym sosem - u mnie był to pyszny Sos Cygański
Kto ugości moich gości?Dziś dalej będę Was męczyć słonecznikiem :D Miałam go w domu ponad kilogram (!), dlatego oprócz ostatnich filetów z kurczaka w panierce ze słonecznika , zapas tych małych pestek wykorzystałam do starego, poczciwego słonecznikowca. Pomyślałam sobie, że to może być moja pierwsza tegoroczna, świąteczna propozycja dla Was, gdyż ciasto doskonale pasuje na wszelkie uroczystości i na pewno będzie się pięknie prezentowało
Słodko-Słony Świat IlonyRyba po grecku w wersji odchudzonej, gdyż rybę pieczemy bez panierki w piekarniku, a nie smażymy. Równie pyszna co tradycyjna. Jeśli całość podzielimy na 6 porcji, to jedna będzie miała 139 kcal, natomiast w 100 g potrawy jest 60 kcal. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę) sok z połówki cytryny por 3 marchewki pół średniego selera duża pietruszka
e-PrzepisyKulinarnerzadko. Powód jest przede wszystkim jeden - zapach, który unosi się w domu mimo wentylacji w kuchni. Drugim (mniejszym) powodem jest brak pomysłu na rybę. Najczęściej przyrządzam smażoną - w panierce lub bez, a do tego klasyka - surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Czasami zrobię zapiekankę. Książka autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman, przygotowana dla Lidla, jest przebogatym źródłem inspiracji
bistro mamaDziś mam dla Was propozycję wyśmienitego obiadu, który robi się łatwo i dość szybko, a całość prezentuje się naprawdę okazale :) Filety z kurczaka w niezwykle chrupiącej panierce z pestek słonecznika w towarzystwie pysznych pieczonych, ziemniaczków, które swój piękny, żółty kolor zawdzięczają dodatkowi kurkumy. Do tego świetne w smaku tzatziki w wersji z ogórkami kiszonymi, które robię najczęściej zimą z domowych
Słodko-Słony Świat Ilonydania? Oczywiście, że nie. Bardzo często udowadniam, to w moich kulinarnych propozycjach :) I tym razem mój pomysł okazał się smakowym sukcesem. Spróbujcie. Takie chrupiące pieczarki w delikatnie czosnkowej panierce możecie przygotować w kilka chwil i pozytywnie zaskoczycie swoją rodzinę lub gości. Zapraszam. Składniki: 7 średnich pieczarek 1/3 łyżeczki suszonej bazylii szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta czarnego mielonego pieprzu
Słodkie okruszkiSkładniki: mąka pszenna 30 dag, mąka kukurydziana 10 dag, jajka 2 sztuki "M", sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, mleko 400 ml, woda 400 ml, olej rzepakowy 2 łyżki PANIERKA: olej rzepakowy 4 łyżki, tarta bułka 8-10 dag FARSZ: kapusta kiszona 30 dag, cebula 2 średnie, pieczarki 30 dag, olej rzepakowy 4 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki soli Gęste ciasto naleśnikowe: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 - 1/4 szklanki mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki soli 2 szczypty słodkiej papryki Panierka: mąka pszenna do panierowania Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie : Mięso umyć , osuszyć papierowym ręcznikiem. Pierś z kurczaka pokroić w grubsze paski. Następnie do miski wsypuję przyprawy, dokładnie mieszam i obtaczam
Kuchnia Danusijest prosta. Trzeba spróbować niebanalnych, smacznych i cieszących oko szaszłyków bazyliowych :) Dodatkową zaletą jest oczywiście fakt, iż to danie ma zdecydowanie mniej kalorii niż wcześniej wspomniane cuda w złotej panierce. Ciekawa forma podania i interesujący smak skuszą nawet największych niejadków ;) Zapraszam! Bazyliowe szaszłyki Składniki: podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz, bazylia (świeża lub przyprawa) patyki do szaszłyków łyżka oliwy
Tagebuch po polskuFilet z kurczaka w innym wydaniu. Pewnie wielu z nas, uważa, że filet w złotej panierce jest bez konkurencyjny... ale jestem przekonana, że dzisiejsza propozycja to jego duża konkurencja ;) Spróbuj i przekonaj się sam! Filet z kurczaka pod pierzynką z marchewki. Składniki: podwójna pierś z kurczaka (zależy od naczynia żaroodpornego, którego użyjemy) marchew ok 12 średniej wielkości 2 opakowania
Tagebuch po polskuInaczej, ciekawie, ale nadal smacznie :) Jeśli znudziła się Wam tradycyjna panierka to koniecznie musicie spróbować zastąpić ją sezamem. Nie tylko zmienia wizualna część naszego dania, ale też dodaje ciekawego posmaku i niezwykłej chrupkości. Zapraszam! Indyk curry w sezamie. Składniki: filet z indyka sezam ok 2 szklanki jajko 2 łyżki mleka łyżeczka curry sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Fileta
Tagebuch po polskudokładnie w przygotowanym sosie czosnkowym i obtaczamy w chipsach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180-200 stopni, aż panierka nabierze ładnego, rumianego koloru
Gotuj z RumcajsemPanierka nie musi być nudną bułką tartą, albo kukurydzianą. W rumcajsowej kuchni już pojawił się Kurczak w Chipsach , a teraz jeszcze inny pomysł na soczystego kurczaka w nietypowym ubranku. Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 300ml jogurtu naturalnego 100g mielonych migdałów 100g wiórków kokosowych 1 średnia cebula 1 łyżeczka startego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka chilli w proszku
Gotuj z Rumcajsemfilecik z kurczaka w panierce jak na naleśniki , na słono - podawany z sosem a oto przepis: podam na porcje dla dwoje * filet z kurczaka * 3/4 szklanki mleka * 3/4 szklanki mąki * 1 jajko * sól, pieprz * zioła prowansalskie (jeśli ktoś lubi , to tak 1 łyżeczka ) Fileta myjemy, osuszamy i kroimy na takie kęski
Kuchcikowoasi...Kawałek mnie