pączki - 10682 przepisów (strona:329/713)

Faworki 139

Faworki inaczej zwane „chrustem” to jedno z tych dań, które według tradycji jest przygotowywane w czasie karnawału. Własnoręcznie przygotowane faworki to idealna propozycja na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Margaretka 322

zaskoczyć zarówno domowników jak również gości – nie tylko wyglądem ale również smakiem margaretki. Jeśli nie posiadacie w domu gofrownicy, możecie użyć gotowych gofrów dostępnych w sklepach – paczka to naprawdę niewielki koszt. Jednak jeśli lubicie nieco bardziej pokombinować proponuję ich własnoręczne przygotowanie (przepis znajdziecie tutaj ). Ciasteczka potrzebne do ozdobienia dostaniecie w większości sklepów. Składniki: ok 250 g gofrów

Fascynacje Ani
Herbata po turecku 72

jest delikatna, słodkawa, można się nią delektować przez cały dzień. Ja zaparzyłam “Caykur Rize Turist Cayi”, liście tej herbaty pochodzą z samego czubka krzewu herbacianego, bez pączka i poddawane są rozdrobnieniu, aby zwiększyć walory herbaty w czasie parzenia. Jak zaparzyć herbatę po turecku? Do dolnego imbryczka wlewamy wodę, natomiast do górnego wsypujemy około 3 łyżek stołowych

Tajemnice Smaku
Oponki serowe 124

widelce, lub szczypcami obracamy na drugą stronę. Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy (ja mam specjalną tacę z kratką , która teoretycznie służy do dekorowania, ale świetnie sprawdza się przy smażeniu pączków i innych podobnych). Gotowe oponki oprószamy cukrem pudrem

Cynamonowe szczęście
Karnawałowe róże - idealnie kruche 100

Polskim klasykiem karnawałowym oprócz pączków są faworki. Z identycznego ciasta przygotujesz róże karnawałowe. Robi się je z 3-5 krążków ciasta, które skleja się razem i smaży podobnie jak faworki w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu posypuje się je cukrem pudrem i dekoruje ulubionym dżemem. Nieco więcej z nimi pracy ale prezentują się bardzo efektownie, a dzięki małemu kleksowi dżemu smakują

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Co zrobić, by dziecko nie jadło śmieci?! 64

robić. Dzieci naśladują nas dorosłych i obserwują nawet wtedy, gdy myślimy, że nas nie widzą… 2. Nie trzymaj w domu śmieciowego jedzenia To proste – jeśli nie kupisz paczki chipsów czy ciasteczek z tłuszczami trans, nie będziesz miała ich w domu, nie sięgniesz po nie, gdy poczujesz głód Nie kupuj śmieci! Miej za to sezonowe owoce, bakalie, dobrej jakości

Natka Pietruszki
Babka na białkach 125

Jeśli zostało wam sporo białek z pączków lub faworków i nie wiecie co z nimi zrobić, to zapraszam po przepis na pyszną babkę marmurkową na białkach. Mi właśnie nazbierało się trochę białek, więc postanowiłam upiec z nich jakieś pyszne ciasto. Od kilku dni miałam smak na ciasto marmurkowe, takie tradycyjne, bez udziwnień, żadnych kremów, tylko z polewą czekoladową, takie pyszne

Waniliowe Improwizacje
Ciasto Marchewkowe Z Kremem Kubuś 107

marchwi startej na średnich oczkach 100 ml oleju 3/4 płaskiej łyżeczki sody parę kropel esencji pomarańczowej i waniliowej Krem Kubuś: 250 ml sou Kubuś no marchew-banan-malina 1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru 60 g masła ewentualnie 1 łyżka cukru pudru Masa śmietanowa: 150 ml śmietanki 30 % 1 płaska łyżeczka żelatyny + odrobina gorącej wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo

Gotowanie...to proste !
Wytrawne muffinki z szynką szwarcwaldzką 148

wasze dzieci.  Co kryją w sobie te babeczki ??? a no żeby nie było nudno to w środku eksplozja smaków.  Szynka szwarcwaldzka od #Aldi , ta którą miałam w paczce ambasadora wręcz idealnie sprawdziła się w muffinach. Kilka słów o samej szynce.  Szynka pochodzi z południowo-zachodniego rejonu Niemiec, gdzie jej tradycja sięga nie mal kilkunastu stuleci. Ma wyjątkowy

vaniliowoczekoladowa
Wegańskie pieczone oponki 120

oponki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jeśli chcesz możesz je również usmażyć, tak jak tradycyjne oponki lub pączki Smacznego Artykuł Wegańskie pieczone oponki pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
SFENJ – MAROKAŃSKIE, DROŻDŻOWE OPONKI 88

MESKOUTA zrobiła taką furorę, a przepis tak bardzo Wam się spodobał! Dziś zapraszam Was na SFENJ – puszyste, drożdżowe oponki prosto z Maroka. Są lekkie i puszyste, jak nasze pączki. Smaży się je również w głębokim tłuszczu, a po usmażeniu często oblewa miodem. Bardzo często sprzedawane są przy drodze przez ulicznych sprzedawców. By uzyskać jeszcze bardziej chrupiącą strukturę niektórzy klienci

Ostra na Słodko
Sajgonki z warzywami i kurczakiem 1616

robiłam sajgonek, bo mając dzieci najczęściej przygotowuję proste, delikatne w smaku, tradycyjne potrawy, które wiem że zjedzą. Sajgonki z mężem bardzo lubimy a w szafce leżała i czekała paczka papieru ryżowego. Postanowiłam zaryzykować i zrobić. Jako klucz do sukcesu zaprosiłam dzieci do wspólnego gotowania, przecież dania przygotowane samodzielnie zawsze lepiej smakują. Dodatkowo dania, w których coś się dzieje, trzeba taplać

Dorota Smakuje
OPONKI 117

Obserwuj Słodki Pomysł na Instagramie! Oponki, tzw. pączki z dziurką, moja mama robiła co roku z okazji Tłustego Czwartku. W tym roku postanowiłam odświeżyć jej przepis i mogę powiedzieć, że wyszły mi o wiele smaczniejsze! Mama dodawała do nich za dużo sody oczyszczonej, przez co zawsze zostawał po nich dziwny posmak w ustach. Dopiero moja siostra odkryła tajemnicę tego dziwnego

Słodki Pomysł
Tiramisu kawowe -zamiast kawy można dać inny zamiennik 167

składniki do tiramisu 6 żółtek 125 g cukru kryształu 1 duża paczka biszkoptów podłużnych 750 g serka mascarpone kawa rozpuszczalna kakao przygotowanie w blaszce o wymiarach 24 na 24 Dwie łyżki kopiate kawy zalać wrzątkiem 300 ml i maczać biszkopty i układać na blaszce, Żółtka ucieramy z cukrem, potem dodajemy serek mascarpone i miksujemy na małych obrotach. Jeżeli chcemy mieć

Moje Wyroby
Migdałowe Ciasteczka Na Białkach a'la Amaretti 129

pół i takie oto ciasteczka powstały, z wyglądu jak kokosanki ;) ale w smaku już nie. Wypróbujcie przepis zwłaszcza że w czasie karnawału często zostają białka jaj np. po pączkach czy faworkach ;) Składniki na około 15 ciasteczek: 2 białka 1/3 szkl cukru pudru (30 g ) 125 g tartych migdałów (grubo mielonych) kilka kropel esencji migdałowej 1. Białka ubijamy, pod koniec ubijania

Gotowanie...to proste !