Nasze mieszkanie w weekend pachniało pomarańczami. Powoli przygotowując się do zamieszczenia na stronie przepisów na pączki, postanowiliśmy zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową , aby nią udekorować ostatkowe słodkości. Kupiliśmy bardzo dobre owoce, skórka była gruba i idealnie nadawała się na jej dalsze przetwarzanie. Sporo czasu spędziliśmy w kuchni krojąc i gotując pomarańczowe skórki, ale mamy cały słoiczek aromatycznych i słodkich kandyzowanych skórek
niecodziennikparymąki pszennej chlebowej TYP 750 50 g płatków owsianych 100 g ziaren np. słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego 1,5 płaskiej łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 paczka drożdży instant (8 g) 1,5 szklanki ciepłej wody margaryna do wysmarowania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, cukier, ziarna, płatki oraz drożdże, wymieszać. Wlać wodę
niecodziennikparynami weekend pod znakiem maku – sparzyliśmy półkilogramową paczkę niebieskich ziarenek i otrzymaliśmy całą miskę pysznego maku. W pierwszej kolejności w planach mieliśmy przygotowanie masy makowej i upieczenie z niej drożdżowej rolady. Co prawda to nie pora na pieczenie takiego ciasta, ale wyśmienite rolady makowe smakują o każdej porze. Składniki na roladę makową 250 g mąki pszennej 30 g świeżych
niecodziennikparywafle z masą z mleka w proszku 250 g margaryny 2 1 / 2 szklanki mleka w proszku 1 szklanka cukru 1 / 2 szklanki mleka 3-4 łyżki kakao 1 paczka wafli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Margarynę z cukrem, mlekiem i kakao rozpuścić na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do wystygnięcia. Do mieszaniny stopniowo dodawać mleko w proszku, dokładnie
niecodziennikparypowodu nie każdemu może przypaść do gustu. Składniki na ciasto z grzanym winem Piernikowe ciasto: 150 g masła 150 g cukru 5 jajek 300 g mąki pszennej 1 mała paczka proszku do pieczenia 1 / 2 szklanki grzańca 2 łyżki kakao 1 / 4 łyżeczki goździków 1 / 4 łyżeczki cynamonu 1 / 4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szczypta soli Krem z grzańcem
niecodziennikparykarnawałowym czasie pieczenia pączków zostawało nam sporo białek, na spożytkowanie których wymyślaliśmy coraz to nowe sposoby. Jednym z nich jest czekoladowe ciasto na białkach , które było sporym sukcesem kulinarnym. Jednak awaria aparatu pokrzyżowała nam plany zamieszczenia przepisu na blogu, więc z kolejnych białek zrobiliśmy nowe ciasto, które połączyliśmy z kawową pianką. Lekkie czekoladowe ciasto na białkach dobrze komponowało się
niecodziennikparywody 660 g kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 2 płaskie łyżki cukru pudru Cytrynowy lukier: 200 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody Dodatkowo: 1 paczka herbatników (250 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier, w dalszym ciągu miksując. Gdy masa będzie
niecodziennikparylecz przed telewizorem z pomalowanymi twarzami ściskamy szaliki w dłoniach. Przed nami spora micha chipsów warzywnych gotowa do nerwowego podjadania. Dzisiaj cienko pokroiliśmy warzywa korzenne, a inspiracja mieszkała w paczce chipsów przesyłanych nam przez Siostrę Agatę. Zabrakło jedynie topinamburu, myślimy jednak, że się nie obrazi, w końcu to polski wieczór. Składniki na chipsy z warzyw korzeniowych 3 duże marchewki
niecodziennikparyFaworki (chrust) są nieodłączną tradycją Tłustego Czwartku i obok pączków są najczęściej robionymi lub kupowanymi wypiekami na ten dzień. U nas w tym roku powstały pyszne, chrupiące i lekkie jak puch faworki ze słodką śmietaną . Jest to wersja bez długiego ugniatania ciasta i uderzania go wałkiem, a więc dużo szybsza od tradycyjnej. Pracę przy robieniu faworków na Tłusty Czwartek uprościliśmy
niecodziennikparywczorajszym raczeniu się pączkami z serkiem mascarpone , dzisiaj mały detoks smoothie z mango, szpinaku i banana . Gęste, sycące i wiosennie zielone, tego nam trzeba było dzisiejszego wieczoru. Jak zwykle w przypadku smoothie roboty było niewiele, najwięcej czasu poświęciliśmy na obranie mango, a potem reszta poszła jak po maśle. Smoothie ze szpinakiem, bananem i mango – polecamy to wspaniałe smakowe połączenie
niecodziennikparyTłusty Czwartek już dawno za nami, ale w lodówce wciąż mieliśmy słoiczek białek po pieczeniu pączków i faworków , stąd pomysł na zrobienie z nich ciasta piegusek na białkach . Jest to szybkie ciasto, które jest odpowiedzią na pytanie, co zrobić z białek pozostających po drożdżowych lub karnawałowych wypiekach. Ciasto makowe piegusek jest lekkie i puszyste, a przy jedzeniu ziarenka maku przyjemnie
niecodziennikparyjest bardzo smaczne, masa nie jest za rzadka ani za gęsta. Herbatniki na drugi dzień ładnie miękną i ciasto jest mięciutkie i pyszniutkie, polecam. SKŁADNIKI : 2 duże paczki herbatników 1 litr mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki z czubkiem, mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 200 g masła 250 g wiórków kokosowych
Kulinarne Fantazje Marioliwyciągnij z blaszki i pozostaw do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki kajzerki – domowe wypieki Chleb pełnoziarnisty – najprostszy przepis Bułki kajzerki – domowe wypieki Kopytka z cebulką Szybkie pączki z serka homogenizowanego Sałatka z brokułem i tortellini (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Chleb pełnoziarnisty – najprostszy przepis pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć
To Musisz Wiedziećchleba jest niezastąpiony. Zazwyczaj pałaszujemy go prawie cały od razu po upieczeniu, kiedy tylko lekko przestygnie. Wystarczy posmarować go samym masłem i jest pysznie. Zawsze w domu mam zapas paczki lub dwóch suchych drożdży na niespodziewane sytuacje, choć nie przypuszczałam, że okoliczności w których mi się przydadzą, mogą być aż tak alarmujące. W każdym razie, życzę wszystkim zdrowia i pamiętajcie
e-PrzepisyKulinarneforemki. Piec ok 30 min w 180. st.C. Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z pomarańczy. Masa pomarańczowa: 4 szklanki soku pomarańczowego 2 budynie waniliowe 1-2 łyżki cukru wielka paczka delicji pomarańczowych 3 szklanki soku zagotować z cukrem. W 1/2 szklanki rozpuścić budynie,wlać na gotujący się sok.Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na ostudzony i nasączony pozostałym sokiem
Niespełnione zdolności kulinarne