suszonych ziół : liścia podbiału kwiatu czarnego bzu korzenia lukrecji korzenia arcydzięgielu kwiatu lipy owocu maliny owocu głogu owocu dzikiej róży korzenia lubczyku kwiatu słonecznika ziela szanty pączków sosny 10 g suszonych liści szałwii 1 l alkoholu 70 % 1 butelka ( 0,75 l ) czerwonego wytrawnego wina gronowego 100 g jasnego płynnego miodu Sposób wykonania : W szystkie zioła
Przepisy i porady kulinarnejednak najbardziej lubię pracować z soczewicą tylko delikatnie przeciągniętą, tak więc gotuję ją około 15 minut. Czas jest zależny od tego jakiego strączka dostaniesz, bo jak popatrzysz na różne paczki czerwonej soczewicy, to niektóre są małymi, połamanymi płatkami, a inne pieknymi kulkami. Jak ugotować czerwoną soczewicę w zupie? Wystarczy, że około 12 minut przed planowanym końcem gotowania zupy, wrzucisz soczewicę
Blendmanmożliwość, dobrze jest wykorzystać białka, które zostały rozbite przynajmniej 1 dzień wcześniej. W praktyce, ja wykorzystuję białka, które zostały mi z innych przepisów, np. z kremu patissiere albo z pączków. Białka, które zostały wcześniej rozbite mają mniejsze zawartość wody, ponieważ część miała szansę odparować. Jeśli nie macie wagi można przyjąć, że jedno białko waży ok. 30 g. a cukier dodajemy
Ciastkozercychyba najlepiej odzwierciedlają to przysłowie. O poranku słońce przyjemnie łaskocze po nosie przez okno, niebo jest tak głęboko niebieskie, że ma się ochotę pofrunąć pod chmury, no i pączki na drzewach i krzaczkach widać nawet z drugiego piętra...a potem wychodzisz z psem i czujesz ten niesamowicie przejmujący i mroźny wiatr, jakiego nawet zimą nie było. Powietrze jest tak przeźroczyste
Kuchnia w Słońcu Skąpanadomowe przyjęcia. Dodatkowo pasta doskonale sprawdzi się jako smarowidło do chleba.Prosto i smacznie. 300 g mrożonego zielonego groszku 150 g serka śmietankowego 1 łyżka kwaśnej śmietany sól pieprz 1 paczka krakersów Groszek ugotować w posolonej wodzie i odcedzić. Za pomocą blendera zmiksować jeszcze ciepły groszek na gładką masę. Odstawić groszek do ostygnięcia. Do ostudzonego groszku dodać serek i śmietanę oraz
Krylowa Kuchniażadnych.Serniczek wyszedł delikatny i bardzo, bardzo truskawkowy. No i ciacho ma jeszcze jedną zaletę, dla tych którzy nie lubią piec-do piekarnika nie musimy się nawet zbliżać. 1/2 paczki biszkoptów 3 galaretki truskawkowe 1 kg dobrego sera z wiaderka (u mnie Mój Ulubiony) 750 g mrożonych truskawek kilka sztuk świeżych truskawek do dekoracji 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki
Krylowa KuchniaPaczkę ciasta francuskiego staram się mieć zawsze w domu. Przydaje się zarówno gdy najdzie ochota na coś słodkiego, jak i słonego, no i jest super przydatne, gdy spodziewamy się gości, a nie bardzo mamy czas na pracochłonne dania. Gotowe ciasta francuskie można kupić w każdym prawie spożywczaku, należy tylko zwrócić uwagę, aby miało w składzie dużą ilość masła. Tym razem
Krylowa Kuchniasię inne kolory. No i nie będę ukrywać, że tęsknię już za słońcem… Po tych kilku ostatnich cieplejszych dniach natura ruszyła z kopyta i pojawiły się już nie tylko pączki, zalążki liści, ale także kwiaty! W mieście zaroiło się od krokusów, żonkili i narcyzów. Natchnęło mnie to do działania. Uznałam, że takie wydarzenie trzeba jakoś uświetnić, stąd pomysł na keto
Modern Cave GirlPyszne słone ciasto kruche, delikatny kurczak, pyszna marchewka z groszkiem i beszamel. Miodzio! Po obiedzie zazwyczaj czas na coś do kawy, coś słodkiego! Najdoskonalszym pomysłem na szybkie słodkości są pączki z serka homogenizowanego . To pyszne mięciutkie pączusie, których przygotowanie nie zajmie dłużej niż 30 minut. Spróbuj, jeśli jeszcze nie miałaś okazji. Możesz też zrobić doskonałe drożdżówki. Drożdżówka smakuje każdemu
MamaOskarkaPorcja czosnkowego sosu… Kuchnia meksykańska da się lubić, prawda! Kuchnia meksykańska 4 porcje Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 opakowanie przyprawy taco 1 słoiczek sosu taco mała paczka kukurydzianych chipsów 1 awokado pęczek kolendry 1 łyżka masła Sos czosnkowy 1 czosnek solo, pieczony 100 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany, gęstej 50 g majonezu sól do smaku Rozpuść masło
codojedzeniakilku dniach. My już się nim delektujemy, a Was zachęcamy do wypróbowania receptury. Składniki na likier kakaowy 1 / 2 litra mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 1 paczka cukru wanilinowego 200 ml spirytusu 6 żółtek 2-3 łyżki wrzątku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mleko lekko podgrzać. Kakao wymieszać z wrzątkiem do uzyskania gęstej i jednolitej masy, wlać do niej
niecodziennikparykąpieli i pokryte serkowo-dyniowym kremem. Jedna porcja tiramisu z dynią to za mało. Udostępnij Składniki na dyniowe tiramisu 500 g serka mascarpone 200 g puree z dyni 1 paczka podłużnych biszkoptów 80 g brązowego cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 / 2 szklanki mleka rum cynamon kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Puree z dyni wymieszać na jednolitą masę z cukrem
niecodziennikparycebuli ok. 30 czarnych oliwek (bez pestek) Sos 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu z białego wina 1 ząbek czosnku 1 / 2 łyżeczki cukru 1 / 2 łyżeczki oregano (z paczki lub świeży) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sos: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Świeże oregano posiekać. Wszystkie składniki sosu umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać. Sałatka: Ser feta pokroić w kostkę. Pomidory
niecodziennikparyObojgu nam kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. W czasach, gdy byliśmy mali, były one rarytasem rzadko pojawiającym się w domach. Teraz nie musimy czekać już na Mikołaja lub paczki spod choinki, aby cieszyć się ich smakiem. Nasz dzisiejszy zakup postanowiliśmy wykorzystać do przygotowania naleśników z pomarańczami . Naleśniki to specjalność Bartka, jak zwykle wyszły Mu doskonałe, a w połączeniu
niecodziennikparykaczek i gęsi . Specjalnie po te mięsne rarytasy udaliśmy się w sobotę rano do sklepu i pewnie gdyby nie tak wczesna pora to nie włożylibyśmy do koszyka ostatniej paczki piersi z gęsi . Do jej przygotowania posłużyliśmy się poradą dotyczącą namaczania mięsa w solance, długo ją piekliśmy zachowując odpowiednie temperatury i czas, więc efekt był zachwycający. A ja się zastanawiam
niecodziennikpary