czasami myśl „muszę zjeść coś słodkiego”? Od tej chwili krążycie po kuchni, zaglądacie do szafek w całym mieszkaniu w poszukiwaniu choćby jednej kostki czekolady, jednego cukierka albo paczki budyniu. Czy chcielibyście zabrać do pracy, dać dzieciom do szkoły coś zdrowe, pożywnego i do tego słodkiego? W tej chwili mówicie, że się nie da, że to jest niemożliwe
Szybko Tanio Smaczniemasła (w temperaturze pokojowej) 3/4 kubka cukru (chociaż można by spokojnie dać 1/2) 500 g mąki 1 szklankę mleka / śmietanki 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 paczkę proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 3 łyżki kakao Sposób przygotowania: Masło ucieramy z żółtkami i cukrem dodając na przemian oba składniki. Po ok 10 – 15 minutach porcjami dodajemy na przemian mąkę
Szybko Tanio SmaczniePączki z tego przepisu są puszyste, miękkie i bardzo smaczne
Przepisy KulinarneDzień Dobry w niedzielę :) Takie pyszne ciasto upiekłam z białek, które zostały mi po smażeniu pączków. Nie lubię jak się coś w kuchni marnuje. Dodałam do niego mak i rodzynki, w sumie to też miałam ich takie resztki. Ciasto bardzo wszystkim smakowało i zjadali z wielkim apetytem. Szybko je się przygotowuje i szybko piecze, a jeszcze szybciej znika. Bardzo polecam
IzabelawkuchniDziś tłusty czwartek a ja zamiast piec pączki,faworki czy oponki upiekłam pyszne,soczyste żeberka. W końcu też na tłusto. Sama nazwa mi się niezbyt podoba,ale mięsko wyszło naprawdę smaczne,godne polecenia zwłaszcza dla osób,które lubią ostre smaki. Składniki: 1 kg żeberek sól 1/2 szkl ostrego keczupu 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju czubata łyżka
Niespełnione zdolności kulinarneTłusty czwartek - wiadomo coś musi być :) Szał na pączki, oponki, faworki jak co roku :) SKŁADNIKI: 250g sera białego 250g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka sody 70g cukru 8g cukru waniliowego 2 żółtka 100g gęstej śmietany WYKONANIE: 1. Ser przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie wyrabiamy. 2. Przygotowane ciasto podsypujemy mąką, wałkujemy na stolnicy na grubość około
Dziś Ja gotujeDziś Tłusty Czwartek, ale u mnie zamiast pączków zagościły ciasteczka z patelni. Zrobiłam je pod wpływem impulsu, żeby zająć czymś dzieci i żeby zaspokoić ich głód na coś słodkiego. Przy okazji chciałam wypróbować nowe stempelki do ciastek. Ciasteczka z patelni robiłam już kilkukrotnie i bardzo nam smakowały, więc dziś kolejna porcja. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. mąki tortowej
Waniliowe ImprowizacjeBabka zebra z białek Wilgotne, maślane ciasto wykonane na samych białkach jaj, które często zostają nam po wypieku pączków i faworków. Mega smaczna, dwukolorowa babka w pysznej polewie z czekolady. Polecam! Jeżeli potrzebujecie więcej przepisów na wykorzystanie białek to zapraszam TUTAJ (klik) Składniki: 12 białek 250g cukru 200g masła 300g mąki + dodatkowo 4 łyżki 4 łyżki kakao
Blog z Apetytemroku, gdy zbliża się Tłusty Czwartek, szukam nowych przepisów na pączki i faworki. Mam, oczywiście, swoje ulubione receptury, ale mam też nadzieję, że odkryję coś wyjątkowego. I prawie zawsze mi się to udaje. Tak było i tym razem. Odwiedziłam Madame Edith i zainspirowałam się jej przepisem na faworki. Zrobiłam. Było pysznie, więc polecam. Składniki: • 375 g mąki • 130 g żółtek
W mojej kuchniMyGiftDNA.pl Mój mąż już to wie i… w tym roku zaskoczył mnie niespodzianką ciut wcześniej. Dzięki czemu mogą Wam się pochwalić i być może też zainspirować. W mojej paczce znalazłam kilka wyjątkowych rzeczy: coś przytulnego i miłego – ach ten kocyk, coś przydatnego i niezwykle potrzebnego – powerbank to mój „must have” , coś z humorem – takiej
Słodkie okruszkiDziś mam dla Was przepis na obłędne, nie PĄCZKI , a chrust (inaczej zwany faworkami). Chruściki z niego wychodzą leciutkie jak chmurka, delikatne, wręcz rozpływające się. Podaję je tradycyjnie prószone cukrem pudrem. Składniki: 230 g mąki 4 żółtka 2 duże łyżki kwaśnej śmietany (100 ml) 20 g masła 25 ml (ok. 2,5 łyżki wódki lub spirytusu) szczypta soli
Kate's KitchenFaworki, podobnie jak pączki i oponki to wypieki, które najczęściej przygotowujemy w karnawale. Charakteryzują się one tym, że są smaczne, lekkie i proste w przygotowaniu. Takie słodkości kojarzą mi się z dzieciństwem, ponieważ często robiła je moja babcia. Aby faworki były pulchne, musimy ciasto zagniatać około 10 minut, a podczas wałkowania nie należy dawać zbyt dużo mąki. Dodatek spirytusu sprawia
Danka Pichcismakują prawie jak te z tłuszczu. Dla mnie to super, pyszna alternatywa tych smażonych, te są lekkie, wręcz fit ;) Uwielbiam je z dodatkiem lukru cytrynowego :) Spróbujcie tej alternatywy "pączka" i dajcie znać czy smakowało ;) Składniki na 10 -12 sporych gniazdek: 100 ml wody 100 ml mleka 50 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 120 g mąki pszennej tortowej
Gotowanie...to proste !