szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3 jajka 3 łyżki oleju 1 łyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki zmielonych migdałów szczypta soli dodatkowo: 2 paczki herbatników petitków 1 szklanka mocnej, posłodzonej herbaty - na poncz Wykonanie: Zaparzamy herbatę, by zdążyła się ostudzić przed ponczowaniem. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek, mąkę przesiewamy
Kronika Piekarnikaalkohol i mimo swojego pysznego smaku są całkiem zdradzieckie. Drugą całkiem fajną alternatywą jest zamrożenie nasączonych wcześniej żelek i dodaniem ich do drinków jako kostek lodu. Składniki : 2 paczki żelek Haribo 100 ml whisky 50 ml coli 100 ml ginu 50 ml toniku 100 ml żubrówki 50 ml soku jabłkowego Przygotowanie : Żelki podziel na trzy części i umieścić
Niezły Młynekskórką kandyzowaną do ciasta, ponownie wyrobić i odstawić pod przykryciem na kolejne 15 minut. W garnku rozgrzej olej temperatura 160C , za pomocą dwóch oprószonych mąką łyżek formuj paczki i smaż na złoty kolor z obu stron. Smacznego
Niezły Młynekjuż przygotowaliście jakieś smakołyki w tegorocznym karnawale? U mnie w domu można powiedzieć tłusto :) faworki raz w tygodniu, chrusty zaliczone, pączki zaliczone, eklerki i ptysie zaliczone :) Do tego znajdzie się jeszcze kilka innych smakołyków i rarytasów. Można śmiało powiedzieć, że dieta nie trzyma się mnie za długo ale przecież nie można odmawiać sobie wszystkiego :) No dobra przyznam się, rzadko sobie
Niezły Młynekkilka dni mamy tłusty czwartek, na całe szczęście jeszcze zostaną ostatki dlatego będziemy mogli sobie popuścić z wszystkimi dietami. No bo kto w końcu nie zje pączka czy oponki. Tego dnia przestajemy myśleć o oponkach na naszym ciele, w końcu one też są sexi :) Składniki: 250 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczko sody oczyszczonej
Niezły MłynekKochani to już końcówka, naszego karnawału. Jednak w Tłusty Czwartek przy ogromie słodkości w postaci chrustów, faworków czy pączków wypróbujcie przepis na kruche chrusty, a może delikatne ciasteczka w kształcie rombów. Są pychaa! porcja ok 50 chrustów Składniki: 1 jajko 80 g masła roztopione 50 g cukru 2,5 łyżki rumu 250 g mąki 5 łyżek mleka szczypta
Niezły MłynekSzybkie do przygotowania wafle tortowe przekładane przepyszną masą z mlekiem w proszku. Słodki dodatek do kawy. Potrzebujemy: wafle tortowe-1 paczka (5 sztuk) 2,5 szklanki mleka w proszku 1 szklanka mleka w płynie 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 kostka margaryny Mleko w proszku ucieramy z mlekiem w płynie.Nastepnie dodajemy cukier i kakao , ucieramy na gładką masę
Przepisy mojej mamyumytych,wyparzonych słoików.Do każdego słoiczka dodajemy łyżeczkę gorczycy,mały listek selera i liśc laurowy. Zalewa: 4 szklanki wody 2 szklanki cukru 1,5 szklanki octu łyzeczka soli 1 paczka curry-25g Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku,zagotowujemy i gorącą płynem zalewamy słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy 5-7 minut. Smacznego
Przepisy mojej mamyrozpuszczoną w wodzie). Studzimy. Ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy ją delikatnie do rabarbaru, mieszając łyżką. Masa czekoladowa: Składniki: 2 tabliczki białej czekolady 2/3 kubeczka śmietanki 30 % dodatkowo - paczka okrągłych biszkoptów Wykonanie: Podgrzewamy śmietankę prawie do jej zagotowania, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Masę wstawiamy do lodówki, by troszkę stężała, ale nadal była półpłynna. Składamy
Kronika Piekarnikataki wypiek, do krojenia, smarowania serkiem, miodem, powidłem. Lekki pomimo bakalii, bo zawiera bardzo mało tłuszczu. Bardzo słodki pomimo małej ilości cukru, ponieważ słodkości dodają mu daktyle ( dostałam paczkę od pewnej pani z Telawiwu i okazało się, że nie zdawałam sobie sprawy, jak daktyl może być pyszny). Bardzo aromatyczny i chrupiący dzięki orzechom, koniecznie włoskim. Dla mnie to przyjemny akcent
Kronika Piekarnikadać 1 łyżeczkę sody, 1 proszku - ja nie przepadam za posmakiem sody) 100 gram miodu 1 duże jajko 1/2 kostki masła 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 paczki przyprawy piernikowej wybrane bakalie lub dodatki Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem i cukrem. Składniki mieszamy dokładnie. W garnku podgrzewamy masło, miód, przyprawę piernikowa i kawę, mieszamy do rozpuszczenia
Kronika Piekarnikapracochłonnie, niepewnie do samego finału. Przepis skonstruowany naprędce, po otwarciu jednej z gazet z przepisami sprzed trzech lat. Jedyne, czego nie zabrakło - czekolada. I to ile! Składniki chaotycznie skompletowane: Paczka biszkopcików w wersji mini 6 batoników Daim ( nie tłumaczę się, dlaczego pozostawałam w posiadaniu batonów sztuk 6 ) I jeszcze krem o smaku ciasteczek korzennych. Zakamuflowany w szufladzie, by czasem zanurzać
Kronika Piekarnikagarść posiekanych orzechów włoskich 4 kostki białej czekolady, do starcia i posypania wierzchu ciasta. Masa jabłkowa: 5 średnich jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej 3 łyżki soku z cytryny 1 paczka biszkoptów 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 szklanka posłodzonej wody z sokiem cytrynowym - na poncz Wykonanie: Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami, na białą masę, przez około 10 minut. Przesiewamy mąkę
Kronika Piekarnikagładko. Dodatkowo: 1 puszka kajmaku kakaowego 1/2 kostki miękkiego masła 1/3 słoika konfitury wiśniowej łyżka galaretki wiśniowej 1 szklanka mocnej, słodkiej kawy do nasączenia biszkoptów i biszkopta kakaowego 1 paczka biszkoptów - okrągłych Czekolada deserowa - 4 kostki, do starcia na wierzch ciasta. Wykonanie: Konfiturę rozpuszczamy w rondelku z galaretką, odstawiamy na chwilę do lodówki, by zaczęła tężeć. Miękkie masło ucieramy
Kronika Piekarnikakakao 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 2 jajka L szczypta soli paczka małych biszkopcików Wykonanie: Do miski wbijamy całe jajka, wsypujemy cukier i ubijamy trzepaczką - wystarczy minuta, by cukier połączył się z jajkami i rozpuścił. Nadal ubijając trzepaczką, wlewamy olej i mleko
Kronika Piekarnika