pączki z piekarnika - 2353 przepisów (strona:134/157)

Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką 124

kolejny przepis z ciasta drożdżowego, który można znaleźć na stronie. Ciasto drożdżowe jest świetne, bo można je wykorzystać w przepisach na słono jak i na słodko. Uwielbiamy słodkości, drożdżówki, pączki, ciasteczka. Domowe drożdżówki do przepyszny dodatek do kawy czy na drugie śniadanie. Są miękkie, jabłka pięknie pachną cynamonem a kruszonka jest wyjątkowo chrupiąca. Nie można się im oprzeć! Do tego(...)ilością wcześniej przygotowaną kruszonką. Drożdżówki z kruszonką posmarować roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec każdą blaszkę po kolei przed około 20 minut do zarumienienia się drożdżówek. Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką będą smaczne do 2 dni. Jeśli chcesz, by dłużej zostały świeże

To Musisz Wiedzieć
Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II 214

spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte bułeczki dokładnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 – 20 minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Początkowo myślałam, że efekt puszystości zapewnia bułeczkom dodatek mleka w proszku. Teraz już wiem, że na całokształt tego wypieku ma największy wpływ użyta mąka – Manitoba (moja(...)się z niej ciasto drożdżowe na włoską babkę bożonarodzeniową Panettone i Pandoro, oraz wielkanocną Colomba , stosuje się ją także do wyrobu makaronów , wypieku długo rosnącej pizzy, bagietek, croissantów, brioszek, pączków, focaccii, indyjskich chlebków Chapati. Mąka Manitoba jest podstawą produkcji Seitanu , składnika szeroko stosowanego w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jako źródła roślinnego białka. Jest dostępna w sklepach włoskich, zwłaszcza tych, które

mojewypiekiinietylko
Bezy wegańskie 100

Czas czytania: 4 min Bezy wegańskie Nobla temu, kto wpadł na pomysł wykorzystania wody, która zostaje po ugotowaniu ciecierzycy! Bezy wegańskie przygotowujemy z aquafaby , a aquafaba

SprawdzonaKuchnia.pl
Dorsz z fenkułem. 49

Opuszczając Sycylię wiedziałam już, że nie spotkam w Polsce oliwy z oliwek stamtąd. Nie ma się co czarować, zerwałam kontakt z tymi, którzy mogli mi taką oliwę w paczkach wysyłać. Szukałam TEGO smaku po omacku, kupowałam tu i tam, z każdej podróży przywoziłam oliwę, ale oszukiwałam się sama. To nie było to. Kiedy mieszkasz na Sycylii 16 lat, kiedy wystarcza(...)pół i włożyć do osolonego wrzątku. Obgotować 5 minut, wyjąć i każdą połówkę przekroić jeszcze na pół. Papryczki Padron podsmażyć z czosnkiem na  oliwie z oliwek  . Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować opcjonalnie najpierw masłem, a następnie skropić oliwą z oliwek. Filety umyć pod zimną wodą, posolić, skropić sokiem z cytryny i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb wiejski z otrębami 103

Czas czytania: 3 min Chleb wiejski z otrębami na zaczynie poolish pewnie nie wszyscy wiecie, co oznacza ten termin, więc już wyjaśniam. Nazwa poolish pochodzi od

SprawdzonaKuchnia.pl
Keto eklerki (Paleo, LowCarb) 163

przepisem na ten pyszny keto deser . Przepis nie jest właściwie specjalnie nowy, bo podstawą keto eklerków jest prawie takie samo ciasto parzone jak w przypadku keto pączków . keto eklery Ciasto parzone – wydanie drugie, zmienione Co w praktyce oznacza „prawie”? Ano biorąc pod uwagę fakt, że do użycia kremu budyniowego zużywa się same żółtka , spróbowałam – dla równowagi – wykonać ciasto parzone(...)minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać ciasto formując eklerki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 15 minut aż wierzch się lekko przyrumieni. Wyłączyć piekarnik i pozwolić im ostygnąć w środku bez otwierania drzwiczek. Polewa czekoladowa Wszystkie składniki umieścić

Modern Cave Girl
Rogale marcińskie 96

Czas czytania: 3 min Rogale marcińskie wypiekane są z okazji dnia św. Marcina, czyli 11 listopada . Tradycja wywodzi się z czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego

SprawdzonaKuchnia.pl
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 247

trzy worki kasztanów zamiast dwóch. To trochę inny rodzaj bogactwa niż ten, któremu hołdują moi kalifornijscy znajomi, którzy mają kuchnie o powierzchni blisko stu metrów kwadratowych wyłożone trawertynem, trzy piekarniki, dwie zmywarki, dwie lodówki, kominek, bar, łazienkę i przebieralnię dla kucharza. Życie w Toskanii cechuje prostota i przyjemność.  A poza tym nie można czuć się ubogim, gdy w ogrodzie(...)nawet wannie - podtrzymywany przy życiu zanim trafi, gdzie trzeba. Czosnek w jajecznicy, omlecie, tortilli, twarożku, sosie do makaronu, w dwóch skrzyniach zamrażalki, i w końcu w wysłanej do Amber paczce, która najpierw zalała panią w okienku pocztowym, ale po technicznych poprawkach pakowania, dotarła jednak szybko i niemal bezboleśnie, dla czosnku oczywiście!  Wielkie torby wypchane czosnkiem, niczym wory

KUCHARNIA
Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem 90

Czas czytania: 3 min Ciasto drożdżowe z gruszką i rabarbarem Rabarbar to niekwestionowany król wczesnej wiosny, dziś przepis na zapieczony na puszystym cieście z dużą ilością

SprawdzonaKuchnia.pl
Klasyczna lazania pomidorowa 154

Mięso mielone i sos pomidorowy w bardzo prostej lazanii Wiosenne porządki w kuchni zazwyczaj skutkują u mnie w kulinarnych inspiracjach. Zawsze odnajdę wtedy jakąś paczkę zapodzianego w czeluściach szafek składnika, z którym potem eksperymentuję przy gotowaniu. Tak było i tym razem. W roli głównej: makaron do lazanii ! Kupiłam go dobrych kilka miesięcy temu, zachomikowałam na tyłach półki i kompletnie zapomniałam(...)pomidorowy - 2-ga warstwa plastry mozzarelli sosu beszamelowy płaty makaronu Wierzch posypać żółtym serem - startym na grubych oczkach tarki . Naczynie z lazanią wstawić bez przykrycia do nagrzanego do 200C piekarnika - dolny poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Piec ok. 35-40 minut, aż ser z wierchu apetycznie się zarumieni. Odstawić do lekkiego przestudzenia na ok 10 minut i dopiero wtedy

Grunt to przepis!
Babka drożdżowa 99

Czas czytania: 4 min Każde święta mają swoje wyjątkowe ciasta i tak Boże Narodzenie ma na przykład, pierniki i makowce , tłusty czwartek pączki i faworki , a Wielkanoc mazurki i serniki … Zapytacie, a co z ciastem drożdżowym? Odpowiedź jest prosta ciasto drożdżowe to punkt obowiązkowy każdych świąt bez wyjątku! Wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez lukrowanych bab drożdżowych(...)małe kawałki i umieszczać je na dnie formy, należy postarać się, aby ciasto było rozłożone równomiernie. Formy z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C z opcją termoobiegu lub około 190-195 st C bez termoobiegu. Wyrośnięte babki wstawić do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 18 - 25 minut w zależności

SprawdzonaKuchnia.pl
Biszkoptowe rogaliki z jabłkami (na drożdżach). 185

Nazwałam te rogale biszkoptowymi, bo zrobiłam ciasto w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj. Białka ubiłam, dodałam stopniowo puder oraz żółtka niczym podczas przygotowania biszkoptu. W efekcie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Drożdżówki Z Herbatą Matcha, Konfiturą Figową i Malinami 154

To był zielony dzień. Tak jakoś samo tak wyszło. Uwielbiam herbatę Matcha, więc to normalne, że sypałabym ją do wszystkiego. Jednak Matcha ma specyficzny smak i

Blondynka Gotuje
Lodowe pucharki Lusette 142

czwartku pełnym tłuściutkich, ale jakże pysznych pączków mam dla Was jeszcze trochę słodyczy... Ale nie próbujcie nawet zliczyć tych wszystkich kalorii, które w tym deserze się znajdują, szkoda na to czasu ;) Pucharki " Lusette " powstały zdecydowanie na potrzeby konkursu i skłamałabym, gdybym powiedziała, że więcej ich nie zrobię. Intensywny smak gorzkiej czekolady równoważy słodycz wafelków mlecznych Lusette. Wnętrze kryje w sobie(...)cukrem i mąką, a następnie dodajemy aromat i zagniatamy w całość. "Skubiemy" po odrobinie ciasta i rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy na rumiany kolor (ok 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 170st C. Przestudzoną kruszonką oraz pestkami granatu posypujemy lody. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Kuchnia w czekoladzie
Pizza grahamka FIT | Zdrowsza wersja włoskiego przysmaku 149

ostatnie dni to już istne szaleństwo. Najpierw pączkowy maraton, a następnie ciągnące się niczym włoska mozzarella objadanie pizzą. No ale jak sobie odmówić, no pytam jak? Przecież od pączków moje szczęście i dostatek zależy, a na kawałek pizzy to ja zawsze znajdę miejsce. Bo ja jestem pies na pizzę, ale nie na byle jaką, tylko taką z dobrych składników(...)staramy się nie wałkować), a następnie delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 7) Na cieście rozprowadzić sos i poukładać wybrane dodatki. 8) Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 12-15 min do momentu zarumienienia (połowę czasu tylko z dolnym grzaniem, następnie włączamy grzanie góra-dół). RADA: Można piec pizze na żeliwnej patelni (kamieniu), którą nagrzewamy razem

Fitsweet.me

Proponowane wyszukiwania