pączki z piekarnika - 2353 przepisów (strona:126/157)

Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy 111

mleko jest przyjemne w dotyku). Ciasto przykrywamy ściereczkę odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na słońce, zimą na kaloryfer, lub na 10min. do piekarnika włączonego na najniższą temp., po czym piekarnik wyłączamy. W razie potrzeby proces powtarzamy. Masło rozpuszczamy i OCHŁADZAMY do temp. pokojowe. Gorące masło może zniszczyć drożdże. Masło dodajemy na końcu wyrabianie ciasta. Masło przerywa wiązania glutenowe(...)Dostosowujemy konsystencję. Jeśli jest za gęsty dodajemy jeszcze parę kropli soku z cytryny lub wody, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. Rzadki lukier będzie bardziej przeźroczysty doskonały do pączków lub drożdżówek. Gęstszy lukier nadaje się do dekoracji prostych ciasteczek. Nutrition Serving: 0 g | Carbohydrates: 0 g | Białko: 0 g | Fat: 0 g | Tłuszcze nasycone: 0 g | Tłuszcze wielonienasycone

SmartBake.pl
W ogrodzie zapanował róż 241

kolekcja różowości jeszcze większa. Kto by pomyślał- przecież to zupełnie nie mój ulubiony kolor. Rozważmy opcje. Możemy zrobić konfiturę z płatków ucieranych na zimno. A potem wsadzić ją w pączka albo kruche rogaliki . Lub posmarować nią drożdżówkę i zapiec . Albo udekorować migdałowe włoskie ciasteczka . Ewentualnie dodać do szarlotty . Możemy płatków dodać do kremu, który uświetni ptysie albo czekoladowe ciasto . Podnieść(...)jajka 190g mąki 1/4 łyżeczki sody kilka łyżek konfitury z płatków róż Keksówkę wykładamy folią aluminiową i jeszcze natłuszczamy z wierzchu. To ważne, bo ciasto jest mocno wilgotne. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, śmietankę i wanilię i ubijamy mikserem. Potem dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie miksując. W oddzielnej misce mieszamy mąkę

les mirabelles
Chleb warzywny 96

Czas czytania: 3 min Ciekawa jestem czy znacie niezwykły chleb warzywny wypiekany w formie płaskich kromek – flatbread . Chleb warzywny pieczemy w wygodnej kanapkowej postaci

SprawdzonaKuchnia.pl
Bajgle 89

Czas czytania: 3 min Bajgle, czyli bułki z dziurką, to moje ulubione pieczywo ulubione, ale niestety nie mam okazji jeść ich zbyt często. W lokalnych sklepach

SprawdzonaKuchnia.pl
Wieniec drożdżowy z marcepanem 83

Czas czytania: 4 min Ciasto drożdżowe na Wielkanocnym stole musi być bez tego ani rusz! Najczęściej jest to oczywiście baba drożdżowa lub ciasto z kruszonką, ale

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik Krakowski 105

Zmieniam tylko bakalie. Tym razem dodałam skórkę z ekologicznych pomarańczy. Oczywiście ważny jest ser. Żaden z wiaderka! Jeśli nie mam domowego używam sera ze Strzałkowa taki na wagę w paczkach po około 300g. Nic nie trzeba z nim robić. Jeśli ktoś nie kupował tego sera to bardzo polecam jest rewelacyjny! Przepis na sernik pozwoliłam sobie wziąć z bloga Smaczny Kąsek(...)ciasta wylewamy masę serową wyrównujemy, robimy kratkę z ciasta i całość smarujemy żółtkiem. Pieczemy w temp.170 st około godziny. Jeśli to możliwe po upieczeniu najlepiej zostawić sernik w uchylonym piekarniku jak najdłużej

Leśny Zakątek
Drożdżówki z malinami 77

Czas czytania: 2 min W kalendarzu jeszcze zima, za oknem wiosna, a ja myślami jestem już przy lecie 🙂 Marzą mi się soczyste maliny, słodkie truskawki, pyszne

SprawdzonaKuchnia.pl
Chałka drożdżowa 106

Czas czytania: 4 min Czy może być coś lepszego niż świeża domowa chałka z masłem, dżemem malinowym lub kremem czekoladowym? Do tego kubek gorącej czekolady to

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki poznańskie 121

W ostatnim czasie częściej sięgamy po przepisy na domowe pieczywo. Moja propozycja to bułki poznańskie, dzielone. Myślę, że wiele z nas pamięta smak takich bułek. W

gotuj ze mną
46 i 45 tygodni - Sernik na zimno i Zebra 173

łyżeczki cukru pudru biszkopt/1 opakowanie biszkoptów Spód można wykonać samodzielnie (postaram się w najbliższym czasie wrzucić swój sprawdzony od lat przepis), bądź w wersji ekspresowej można po prostu kupić paczkę biszkoptów. Do zmielonego twarogu dodać mleko skondensowane i zmiksować na gładko, pod koniec dodać wanilię. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki ciepłej wody, odstawić na chwilę, po czym dodać dwie łyżki(...)wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę bądź dużą keksówkę posmarować masłem i posypać bułką tartą, na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta. Piekarnik rozgrzać do temp 180 C i piec przez 1 godzinę. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 237

łyżki soku z cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz Karmelizowana cebula i dodatki: 2 czerwone cebule 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru trzcinowego pół paczki świeżej rukoli 4 ogórki konserwowe Bazyliowe aioli: Zaczynamy od aioli, ponieważ gotowy sos musi postać co najmniej godzinę w lodówce, aby się przegryzł. Umieszczamy żółtko i czosnek w malakserze (jeśli(...)Bułki (szczególnie polecam te bułki do hamburgerów) przekrawamy na pół i kładziemy na silnie rozgrzaną patelnię grillową (lub zwykłą żeliwną) z odrobiną oliwy (można także przyrumienić pod grillem w piekarniku). Trzymamy bułki na patelni przez ok. 1,5 minuty – najlepiej samemu kontrolować, aby ich nie przypalić. Na bułce układamy pokrojone ogórki, burgera posmarowanego aioli, karmelizowaną cebulę oraz rukolę

Poezja smaku
Ciasto drożdżowe z jabłkami 86

Czas czytania: 2 min Ciasto drożdżowe z jabłkami i dużą ilością pysznej kruszonki. Miałam ochotę na ciasto drożdżowe na podwieczorek, więc postanowiłam wypróbować przepis z jednej

SprawdzonaKuchnia.pl
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 333

wyciągów i nalewek. Przyznam się bez bicia, iż bakalii tej wcześniej nie znałam. Zmieniło się to dopiero za sprawą współpracy ze SKWORCU, od której to firmy otrzymałam paczkę kuchennych wspaniałości do kulinarnego przetestowania.To jednak już pewne, że cytryniec wejdzie na stałe do repertuaru moich ulubionych bakalii, po które sięgam gdy mam ochotę na nietypowe zestawienie smaków. Składniki na keksówkę(...)łyżką tylko do połączenia składników. Nie można dopuścić aby ciasto ucierane zbyt mocno się napuszyło przez zbyt długie miksowanie, bo urośnie podczas wstępnej fazy pieczenia a po wyjęciu z piekarnika - spektakularnie opadnie.Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką.Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika

Grunt to przepis!
Mufiny jogurtowe z wiśniami 135

chodzi tylko o samą konsumpcję? Może to jest cały proces przyjemności, od pomysłu, poprzez wykonanie, a skończywszy na zjedzeniu. W samotności, z ukochanym, a może z dzieciakami czy z całą paczką przyjaciół? Czy zastanawialiście się kiedyś jak to właściwie jest z tym “comfort foodem”? W moim przypadku prawdziwe jest każde powyższe określenie. Nie mam jednego, absolutnego faworyta. W każdej(...)proszkiem do pieczenia i znów mieszamy do połącznia składników. Nakładamy ciasto do każdej papilotki, mniej więcej do 2/3 jej wysokości. Na wierzchu układamy po 2-3 wiśnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół), najlepiej na dolnych półkach, przez ok. 20 min lub do “suchego patyczka”. Po upieczeniu wyciągamy formę z piekarnika, czekamy chwilę aż mufinki

gotować!
Chleb z czosnkiem niedźwiedzim 80

Czas czytania: 3 min Dziś błyskawiczny chleb z dodatkiem fantastycznego zioła, jakim jest czosnek niedźwiedzi. Czosnek niedźwiedzi to niesłychanie wartościowa roślina, choć mało znana i rzadko

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z krzyżykiem 73

Czas czytania: 3 min Bułki z krzyżykiem, czyli Hot cross buns , to bardzo pyszne słodkie bułki drożdżowe! Ciasto jest bardzo delikatnie, puszyste i intensywnie pachnące skórką

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka na białkach 133

Jeśli zostało wam sporo białek z pączków lub faworków i nie wiecie co z nimi zrobić, to zapraszam po przepis na pyszną babkę marmurkową na białkach. Mi właśnie nazbierało się trochę białek, więc postanowiłam upiec z nich jakieś pyszne ciasto. Od kilku dni miałam smak na ciasto marmurkowe, takie tradycyjne, bez udziwnień, żadnych kremów, tylko z polewą czekoladową, takie pyszne(...)babkę nakładałam w dwóch miejscach na przeciwko siebie po łyżce ciasta jasnego, potem piernikowego i na koniec kakaowego i tak do wyczerpania całego ciasta. Przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je do suchego patyczka w temp. 170 stopni. W moim piekarniku trwało to ok. 45 minut. Piekarnika wcześniej nie rozgrzewałam i ciasto piekłam bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika

Waniliowe Improwizacje
Rogalsy 202

radę.  I owszem! Nieskromnie powiem, lepsze  niż te z certyfikatem. Składniki na ciasto: 40 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 1/2 kg mąki pszennej tortowej paczka cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 4 żółtka 2 kostki margaryny mlecznej Składniki na masę: 1 i 1/2 szklanki maku szklanka bakalii: rodzynki, śliwki, morele 120 g orzechów laskowych 120 g kandyzowanej skórki(...)formować bardziej wygięte rogale. Masa powinna trochę wychodzić spod ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać rogaliki i odstawić na godzinę/dwie do wyrośnięcia. Przed wsadzeniem do piekarnika nagrzanego do 180/200 stopni(góra-dół) posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy ok 20 min,aż uzyskają złocistą barwę. Upieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy i pokrywamy masą kajmakową i posypujemy płatkami

Karczma Honorietty

Proponowane wyszukiwania