pączki z piekarnika - 2353 przepisów (strona:126/157)

Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem 201

Polecam Ci też przepisy: – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe Przygotowanie: ok 2,5 h Ilość : 9-10 drożdżówek Składniki ciasto: – 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki letniego mleka – 4 łyżki cukru – 1 jajko – 1 żółtko(...)Czas na posmarowanie drożdżówek rozbełtanym jajkiem na brzegach, użyj do tego pędzla kuchennego. Z składników na kruszonkę przygotuj ciasto, wyrabiając je w dłoniach. Kruszonką posyp drożdżówki dość obficie. Rozgrzej piekarnik do 180 st C, niech drożdżówki jeszcze chwilę wyrastają w ciepłym miejscu zanim piekarnik będzie gotowy. Piecz drożdżówki przez 15-16 minut do zrumienienia. Wyjmij drożdżówki, wystudź i podawaj. Artykuł

nietylkopasta.pl
Staropolski piernik dojrzewający 109

cukru trzcinowego – lubię mało słodki) 3 duże jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ok. 1/2 łyżeczki soli ok. 60 g przyprawy korzennej do piernika (ok. 1,5-2 paczki – najlepiej zobaczyć z tyłu przyprawy ile potrzeba na 1 kg mąki, ponieważ bardzo różnią się składem; jeśli używamy domowej przyprawy to zazwyczaj wystarczy mniej – ok. 3-4 łyżki(...)podobnej) albo z każdego rozwałkowanego placka możemy wyciąć nożem kształt (ok. 39×26) i piec na papierze do pieczenia w największej blasze od piekarnika. Ze skrawków ciasta można upiec wtedy pierniczki. Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 16-20 minut (najlepiej z termoobiegiem). Gotowe placki studzimy i dopiero zdejmujemy z papieru. Powidła lekko podgrzewamy

Poezja smaku
Beza szwajcarska 110

możliwość, dobrze jest wykorzystać białka, które zostały rozbite przynajmniej 1 dzień wcześniej. W praktyce, ja wykorzystuję białka, które zostały mi z innych przepisów, np. z kremu patissiere albo z pączków. Białka, które zostały wcześniej rozbite mają mniejsze zawartość wody, ponieważ część miała szansę odparować. Jeśli nie macie wagi można przyjąć, że jedno białko waży ok. 30 g. a cukier dodajemy(...)beza zachowuje swój biały kolor. Niewielkie beziki z bezy szwajcarskiej suszymy w 100 stopniach przez ok. 1 godzinę. Można zostawić je później jeszcze na kolejną godzinę w wyłączonym piekarniku. Większe ozdoby, jak lizaki bezowe należy suszyć przez ok. 1,5 godziny., również w temperaturze 100 stopni. Po potrzebne akcesoria cukiernicze i dekoracje zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu. Wystarczy kliknąć

Ciastkozercy
Pizza z pieczarkami 83

Czas czytania: 3 min Pizza kiedyś funkcjonowała jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Pierwsze formy pizzy różniły się odrobinę od dzisiejszej wersji. Była to pizza bianca

SprawdzonaKuchnia.pl
Baba Wielkanocna 75

Czas czytania: 3 min Słodkie przepisy na wielkanocny stół to oczywiście mazurki i różnego rodzaju babki. Dziś będzie baba wielkanocna z kandyzowaną skórką pomarańczy i rodzynkami

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta z ciasta serowego 72

Czas czytania: 3 min Tarta z ciasta serowego z farszem z jabłek odrobiny malin oraz lekką i miękką pierzynką z białek, na której po upieczeniu i

SprawdzonaKuchnia.pl
Cukinia grillowana z fetą 173

Nareszcie maj! Nareszcie prawdziwe ciepło i słońce! Drzewa nareszcie zielone, jeszcze tą świeżą, wiosenną zielenią, już nie nieśmiałymi pączkami, ale odważnymi młodymi listkami, które za chwilę zmienią się w szumiące listowie. Uwielbiam tę porę, ten prawdziwie wiosenny czas z letnimi temperaturami, dziś będzie tu 28° C! A jutro, gdy będę już znowu w Polsce, ma być 30! Nie do wiary(...)warzywa położyć na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia, posypać przyprawami (z solą ostrożnie, bo ser jest dość słony). Zawinąć w folię i zabrać na grilla lub piec w piekarniku, rozgrzanym do 210°C, koniecznie  z funkcją grill (cukinia ze zdjęć jest właśnie z piekarnika). Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub białym pieczywem. A smak? Poezja po prostu

Kuchnia Prezydentowej
Hummus z orzechami 84

Czas czytania: 2 min Zrobiliście już pastę tahini z poprzedniego przepisu? Jeśli tak to dziś przyda się do przygotowania wspaniałego hummusu z orzechami laskowymi. Hummus można

SprawdzonaKuchnia.pl
Pasztet z soczewicy 77

Czas czytania: 2 min Znajomi pytają mnie co wy, czyli tak zwani trawożercy jecie do chleba, czy jest to tylko ser i dżem? Oczywiście, że nie

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza z Salami i Anchois na Sosie Słodko-Ostrym Chili 147

był Dzień Pizzy. Dzień Pizzy? Dzień czekolady, dzień pozytywnego samopoczucia, sekretarek, mężczyzny? Nie nadążam. Jestem dzieckiem epoki, w której obchodzono Dzień Kobiet, Dzień Dziecka i Dzień Chłopaka, no dzień pączka, czyli Tłusty Czwartek też. A teraz tych dni porobiło się tyle, że przegapiam połowę :) Z pizzą zdążyłam, przypadek, a i pizzę robi się szybko. W kwestii składników pozwoliłam zadecydować dziecku(...)rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam domowym sosem chili słodko ostrym , następnie poukładałam plasterki salami, gdzieniegdzie fileciki anchois, całość posypałam startym żółtym serem. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220- 250 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę podałam z sosem czosnkowym. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Paradoks czyli odchudzona oponka. 199

było z oponkami serowymi. Dałam się w pierwszej chwili ponieść szaleństwu, jakie zalało blogi i stwierdziłam, że też będę smażyła. Jest jednak jeden, mały problem – nie lubię ani pączków ani oponek, a już chrustów zupełnie. Jeszcze jak ktoś na smalcu smaży to zupełnie mną miota, bo mi śmierdzi. Na dodatek jestem wielką zwolenniczką tradycji, kuchni polskiej i głupio(...)dodać pół łyżeczki pasty waniliowej lub pominąć ją całkowicie. Rozwałkowałam, wykroiłam i do pieca. Część II – oponki z marchewką, szafranem i pomarańczą. Marchewkę zawinęłam w folię i upiekłam w piekarniku do miękkości. Zmiksowałam ją razem z namoczonym szafranem (kilka nitek w dwóch łyżkach ciepłej wody), skórką obraną z jednej pomarańczy i liofilizowaną skórką cytrynową. Jeśli nie macie szafranu, dodajcie skórkę

ladykitchen
Pieczone donuty z czekoladą 203

Małe, urocze i jeszcze do zjedzenia! Czego tu nie lubić? Pyszne, wilgotne i aromatyczne, a na koniec zatopione w czekoladzie! Palce lizać! Dosłownie! Najcudowniejsze w nich

Plate of Joy
Zrazy z łopatki w sosie własnym 605

kruchutkie zraziki , wypełnione tradycyjnym farszem . Nie jest to klasyczny przepis , tylko tuningowany , ale to nie zmienia faktu ,że w chłodne dni , moje dzieciaki pochłaniają je jak by to były pączki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta potrawa jest(...)pewnie , może obwiązać zrazy nitką . Układamy je na brytfance wysmarowanej 2 łyżkami smalcu . Ustawiamy na gazie , na dużym ogniu i podsmażamy , jak już zrumienią się od spodu , wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 C ( tylko górna grzałka ) . Ten wymyk, pozwala nie obracać zrazów , a więc nie ma obawy ,że się rozpadną , ale będą równo przypieczone , co z kolei zapewni

Ogrodnik w podróży
Pleśniak 118

Czas czytania: 2 min Pleśniak to bardzo proste i przepyszne ciasto. Bardzo ważne w tym przepisie jest dobre kruche ciasto, ja do przygotowania dzisiejszego przepisu użyłam

SprawdzonaKuchnia.pl
Ptysie z bitą śmietaną i bananem. 57

bananem są nie tylko fantazyjne podane, ale też są łatwe do przygotowania. Słodkie przekąski wykonane są z lekkiego, przewiewnego ciasta parzonego wypełnianego bitą śmietaną z dodatkiem banana . Prawie jak pączek , ale smakują jeszcze lepiej! Sądzę, że każdy powinien je zrobić i delektować się tymi słodkościami . Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych(...)ognia i odstaw do przestygnięcia. Dodawaj pojedynczo jajka, ciągle miksując. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużą tylką. Uformuj kształt ptysia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C przez 20 minut. Upieczone ptysie ostudź i przetnij ostrym nożem na pół. Ubij bitą śmietanę z fixem i erytrytolem. Gotową śmietaną wypełnij ptysie. Banana pokrój w plasterki

Zdrowy Styl Joanny