Zapraszam Was na donuts, amerykań skie p ą czki z dziurk ą, niesamowicie lekkie i puszyste jak pi ó rko. Donuty podobnie
La grande e la piccola cuocabardzo nietypowego - przynajmniej dla mnie. Z suszonymi jagodami bowiem spotkałam się tylko raz, parę lat temu, kiedy robiłam przegląd spiżarni w hotelu, w którym wtedy pracowałam. Trzy czy cztery paczki z suszonymi jagodami leżały sobie spokojnie na półce. Nigdy nie widziałam, żeby ktokolwiek tego cuda używał, szybko więc o sprawie zapomniałam. Później w przelocie widziałam je w sklepie, ale cena(...)folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 30 minut w 180 st. C.Wyjąć z piekarnika, ostudzić przez 10 minut.Następnie pokroić po skosie w plastry grubości 1 cm. Ułożyć płasko na blasze.Piec 20 minut w 180 st. C.W połowie przewrócić na drugą stronę.Całkowicie ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiżamie z fryzurą mocno free-stylową. To nic, że listonosz patrzy na mnie lekko oburzony, bo on w pełnym umundurowaniu pracuje już od przynajmniej godziny. Liczy się paczka. I ta rosnąca ciekawość - Kto ją wysłał? Co jest w środku? I wiecie co to było? Podpowiem, że nie cebula... Piękny, pachnący i najbardziej zaskakujący prezent jaki dostałam. Tak! Fenkuł(...)Przygotowane spody pizzy posmarować śmietaną, nałożyć na nią porcję karmelizowanego fenkułu i cebuli. Obficie doprawić świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie odrobiną soli. Można także dodać drobno krojony boczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i piec przez 10-15 minut. Smacznego! * przepis na spód do pizzy pochodzi z tej strony - klik
KUCHARNIACzas czytania: 3 min Chleb z orzechami włoskimi to pieczywo, którego koniecznie trzeba spróbować! Upieczony w garnku żeliwnym ma wspaniałą grubą i chrupiącą skórę. Bardzo smaczny
SprawdzonaKuchnia.plmgnieniu i wydaje się, że było ich za mało. Jeśli jakimś cudem zrobicie ich więcej niż trzeba, pamiętajcie, że tak zrobione paszteciki świetnie znoszą mrożenie. Odgrzane w piekarniku znów zyskają chrupkość. Przepis na paszteciki z mięsem Składniki na paszteciki z mięsem Ciasto na paszteciki: 500 g mąki pszennej 250 g miękkiego masła 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżki(...)grzybami Spring rolls z kurczakiem Koreczki z szynką Zobacz też najnowsze przepisy : Pasta alla norma – makaron z bakłażanem Schab po azjatycku Grzanki z kozim serem i granatem Pączki serowe Makaron z masłem szałwiowym Artykuł Paszteciki z mięsem pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plCzas czytania: 3 min Zapraszam na kruche ciasto z bezą i owocami. Oczywiście owocami sezonowymi, a wiosną nie brakuje nam truskawek i rabarbaru więc dziś kolejna
SprawdzonaKuchnia.plzostają z wcześniejszych obiadów, po prostu pakuję do pojemników czyste kawałki różnych mięs (z rosołu, z pieczeni, itp.), opisuję i mrożę. Gdy nachodzi mnie ochota (ostatnio dość często), wyjmuję paczki z zamrażarki, dokupuję wątróbkę, pieczarki i do dzieła. Czym więcej gatunków mięs, tym smaczniejszy pasztet. Można przygotować go na bazie samych mięs drobiowych, można z dodatkiem cielęciny, to ciągle wersja(...)obficie świeżo mielonym pieprzem oraz solą (ja daję 1,5 łyżeczki soli himalajskiej). Wszystko dokładnie mieszamy, następnie przekładamy do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy. Formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.1,5h lub na programie z termoobiegiem w tej samej temperaturze ok.50 minut (u mnie z parą wodną
Smaczne Zdrowemieszania z makaronem. Dzięki temu klopsiki są delikatne, a nie suche. I maja taki ziołowy aromat... Sos też przygotowujemy tylko chwilę, ale jest pysznie aksamitny. Reszta dzieje się w piekarniku. I zostaje już tylko czekanie. Bez mieszania, odwracania, zaglądania. Tylko 20 minut. Albo aż 20 minut. Wszystko zależy od stopnia głodu ;) Składniki dla 4-6 osób: Klopsiki 500 g mięsa(...)Jeżeli używamy gotowego mięsa mielonego, które było zapakowane na tacce z takim papierkiem wchłaniającym wilgoć, będzie ono potrzebowało nieco więcej wody niż świeżo zmielone. Warto też sprawdzić jego skład. Paczki oznaczone jako garmażeryjne zawsze zawierają jakieś dodatki
Pełny talerzCzas czytania: 3 min Jabłecznik najlepszy Jabłecznik, czy też szarlotka ma wariacji bez liku, jest to jedno z najpopularniejszych ciast w naszym kraju. Oczywiście nie jest
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Dla wielu z nas minął właśnie trzeci tydzień zamknięcia w domu i to z całą rodziną! To nietypowa i trudna sytuacja, ale
SprawdzonaKuchnia.plAleż to był zwariowany tydzień. Nie otworzyłam bloga. Nie otworzyłam piekarnika. Ale za to otworzyliśmy kilka nowych rozdziałów. Cos za coś :) I otworzyliśmy drzwi komuś, kogo nie było w naszym życiu bardzo długo, a teraz będzie intensywnie obecnym elementem naszej rodzinnej układanki. Po ponad 30 - tu latach, osoba nam bliska pozamykała za sobą drzwi i wróciła. Poniekąd tak chciał(...)rozpuszczoną w wodzie). Studzimy. Ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy ją delikatnie do rabarbaru, mieszając łyżką. Masa czekoladowa: Składniki: 2 tabliczki białej czekolady 2/3 kubeczka śmietanki 30 % dodatkowo - paczka okrągłych biszkoptów Wykonanie: Podgrzewamy śmietankę prawie do jej zagotowania, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Masę wstawiamy do lodówki, by troszkę stężała, ale nadal była półpłynna. Składamy
Kronika Piekarnikapostanowiłam zaoszczędzić nam nieco kalorii. Żeby zrobić moją normę, użyłam bakłażanów smażonych dosyć szybko na patelni – wystarczy, aby zrumieniły się z obu stron. Możesz też upiec je w piekarniku, skrapiając je wcześniej niedużą ilością oliwy. Cała reszta składników to już pochwała prostoty. Zioła, banalny sos pomidorowy no i makaron. Ja wybrałam moje ulubione rigatoni, ale dobrze nada się też(...)Spaghetti aglio e olio Spaghetti napoli Wieprzowina na ostro Zobacz też najnowsze przepisy: Pasta alla norma – makaron z bakłażanem Schab po azjatycku Grzanki z kozim serem i granatem Pączki serowe Makaron z masłem szałwiowym Artykuł Pasta alla norma – makaron z bakłażanem pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plCzas czytania: 3 min Chleb błyskawiczny na podstawie przepisu Dana Leparda. Jest to wyjątkowe w smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu pieczywo. Mój mąż był nim
SprawdzonaKuchnia.plIdealne bułeczki na karnawał, można zrobić mniejsze to będzie ich więcej i będą bardziej podzielne :). Dużych bułeczek wyszło 9 sztuk. Przygotowanie masy budyniowej – żółtka utrzeć
Kuchnia Pokoleńjest to, że przygotowuje się go partiami. Już jakiś czas wcześniej odkładam czyste kawałki mięsa pozostające od obiadu. Pakuję je do worków, opisuję i zamrażam. I tak paczka do paczki i ponad kilogram zawsze się uzbiera, czyli idealnie na dwie formy pasztetu. Zlewam do słoika także pozostający od obiadu czysty tłuszcz, który również mrożę. Czym więcej rodzajów mięs, tym smaczniejszy(...)przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszam, do uzyskania jednolitej masy. Gotową masą napełniam wyłożone papierem do pieczenia keksówki, ubijam farsz i wyrównuję łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200*C i piekę 90 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu (tak piekłam dotychczas) , albo w temperaturze 200*C, na termoobiegu, z uderzeniem pary "1" ok.50 minut
Smaczne Zdrowe