pączki z piekarnika - 2353 przepisów (strona:137/157)

Domowa beza Pavlova 192

Domowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sushi california maki (california roll) 79

widzieliśmy w naszej lodówce czy w kuchennych szafkach. Zła wiadomość jest taka, że takie zakupy raczej nie będą tanie. Dobra – większość składników posłuży nam do zrobienia kilku wystawnych kolacji. – paczka płatów suszonych alg nori – bambusowa mata do zwijania sushi – pałeczki – ocet ryżowy – sos sojowy – chrzan Wasabi – marynowany imbir – ryż do sushi – ziarna sezamu Musisz też zaopatrzyć się w składniki(...)tuńczyka Dodatki 4 arkusze alg nori chrzan wasabi prażone ziarna sezamu majonez Przygotowanie Przygotuj ryż do sushi według przepisu na Idealny ryż do sushi . Stek z tuńczyka upiecz w piekarniku. Z ogórka i papryki usuń gniazda nasienne. Surowe warzywa i wystudzony stek z tuńczyka pokrój w słupki, odłóż na talerz. Arkusz glonów ułóż na macie do sushi równo z dolną

smakowitehistorie.com
Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 224

więc nie miałam jak wykorzystać stojącego w lodówce prawie całego słoiczka konfitury z płatków róży. Nie jestem jakąś ogromna miłośniczką smaku tegoż przetworu ale do pączków jest idealny!!! Czas pączków minął. Nie miałam pomysłu jak marmoladę wykorzystać dopóki nie spojrzałam na książkę o "50 roślinach, które zmieniły bieg historii"... Wtedy wpadłam na pomysł, że może by tak stworzyć nowy cykl(...)paski a następnie zwinąć w kokardki albo po prostu upiec coś na kształt strucli. Bułeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrastania na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Smarujemy bułeczki jajkiem, posypujemy migdałami. Pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia. Woda różana ... genialna w kuchni ale i niezawodna w problemach z tłustą cerą, przyznam szczerze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jagodzianki, czyli bułeczki z jagodami 1564

Jagodzianki..... a kto ich nie lubi. W moim otoczeniu wszyscy kochają te bułeczki. Ja też bardzo lubię, jedynie za czym nie przepadam to za pieczenie jagodzianek

Blondynka Gotuje
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 164

także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób. Bajgle, chlebki pita, chałki, kiszone cytryny, bulion warzywny, pączki, hummus, szakszuka, czy płatki śniadaniowe to tylko kilka z propozycji jakie można znaleźć w tej książce. Ja jak tylko uporałam się z remontem zabrałam się za klasyczną chałkę, gdyż(...)wyrośnięcia na około 1 godzinę, nasze bochenki mają podwoić swoją objętość. Po tym czasie ponownie smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem lub solą. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy  30 - 35 minut. Ja piekłam trochę krócej, więc obserwujcie Wasze chałki ;) Gotowe chlebki przełożyłam na kratkę i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. To tyle kochani

Blondynka Gotuje
Trendy kulinarne 2017 - sztuczne mięso, gotowanie z odpadków i gofry 175

Tradycyjnie, jak co roku, wpis o nadchodzących trendach kulinarnych. Ze statystykami jest tak, że jak w jednym gospodarstwie domowym mąż pali paczkę papierosów dziennie, a żona nie pali w ogóle, to oboje palą 10 papierosów. Trendy wykazują co najwyżej statystyczny wzrost zainteresowania takim, a nie innym zjawiskiem. Nie oznacza to w cale, że takie zainteresowanie będzie zawsze i wszędzie oraz(...)nacieramy olejem z przyprawą do mięsa i tak marynujemy kolejną godzinę. Marchewkę trzemy a cebulę kroimy w półplatserki. Wkładamy razem z pieczenią do rękawa, lub brytfanki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakąś godzinę.  Odrobinę mąki zasmażamy na oleju, dodajemy wodę i dobrze mieszamy. Dodajemy warzywa z pieczeni i łyżkę musztardy. To będzie nasz sos. Resztki marchewki

Kryzysowa Książka Kucharska
Student i piekarnik. Czy kuchnia będzie cała?! The Black Forest Cake. (wpis sentymentalny) 191

zajęta) Takiego gada można łatwo rozpoznać. Pełznie do kuchni z laptopem pod pachą i przewieszonym aparatem przez ramię. Nierzadko też targa za sobą stosik książek.Sieje spustoszenie w zapasach.Rozgrzewa piekarnik do czerwoności. Zostawia zlew pełen garów. I odkłada mikser nie na jego miejsce. Przekopuje szafki w poszukiwaniu cukru pudru,a po jego pobycie w kuchni-po mące nie ma śladu(...)SMACZNEGO Po studecku. Tort a w tle chłodzą się ogóreczki by zagryźć(tort) Tego nie podpisuje :P Tort robiony z myślą o wakacyjnych solenizantach z mojej paczki więc z czystym sumieniem dodaje

U Fiolki
Student i piekarnik. Czy kuchnia będzie cała?! The Black Forest Cake. 186

zajęta) Takiego gada można łatwo rozpoznać. Pełznie do kuchni z laptopem pod pachą i przewieszonym aparatem przez ramię. Nierzadko też targa za sobą stosik książek.Sieje spustoszenie w zapasach.Rozgrzewa piekarnik do czerwoności. Zostawia zlew pełen garów. I odkłada mikser nie na jego miejsce. Przekopuje szafki w poszukiwaniu cukru pudru,a po jego pobycie w kuchni-po mące nie ma śladu(...)SMACZNEGO Po studecku. Tort a w tle chłodzą się ogóreczki by zagryźć(tort) Tego nie podpisuje :P Tort robiony z myślą o wakacyjnych solenizantach z mojej paczki więc z czystym sumieniem dodaje

Fiolka w kuchni
Chałka z wanilią 181

Specjalnie dla Was pokroiłam chałkę kulturalnie, bo normalnie to ją po prostu urywam po kawałku i zjadam zanim jeszcze wystygnie :) Mój syn woli taką krojoną w

Blondynka Gotuje
Rogale świętomarcińskie 139

pokusił się choćby raz, żeby zjeść takiego rogala w dniu św. Marcina 11 listopada? Tradycję jedzenia rogali świętomarcińskich można porównać do tradycji   spożywania w tłusty czwartek pączków i faworków. Oryginalne, certyfikowane rogale świętomarcińskie wykonane są z białego maku, z dodatkiem miodu, rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej i pachną migdałami. Mają kształt podkowy i ważą około 250 g. Jadłam oryginalne(...)nacięcie,  końcówki lekko odchyliłam i skręcałam na boki tworząc podkowę. Na blaszkę do pieczenia rozłożyłam papier i układałam rogale. Zostawiłam do wyrośnięcia na około pół godziny.   Piekarnik włączyłam na 180 °C. Rogale piekłam około 20 minut,   do czasu, żeby się zrumieniły. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze   ciepłe   polałam lukrem i obsypałam posiekanymi migdałami

Kuchnia u Krysi
Lasagne wegetariańska - ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi 269

Jakiś czas temu dostałam od firmy Indexfood paczkę z włoskimi produktami, abym przetestowała je w swojej kuchni i podzieliła się z Wami moją opinią. Jak widzicie na zdjęciu, w paczce znalazły się prawie wszystkie (poza serem) charakterystyczne dla włoskiej kuchni produkty - oliwa, makarony, suszone pomidory, ocet balsamiczny, przetwory pomidorowe... Produkty pochodzą od włoskich producentów, często są to rodzinne(...)chilli i smaż jeszcze przez 5 minut. Sos możesz zrobić dzień wcześniej. Sery zetrzyj na tarce. Wnętrze formy do zapiekania posmaruj cienką warstwą oliwy (pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym). Nastaw piekarnik na 190 stopni C. Składamy lasagne! Na dnie formy ułóż 1/3 sosu z pieczarek i szpinaku, przykryj 4 płatami lasagne i dociśnij. Płaty lasagne posmaruj cienką warstwą śmietany i posyp

Chilli Czosnek i Oliwa
Chałka z Nadzieniem Daktylowym, bez cukru - Smaki Izraela 210

Ostatnio proponowałam Wam chałkę idealną jako pieczywo na kanapki i taką do masła i konfitury. Dziś chałka słodka nadziana kremem daktylowym. Normalnie niebo w ......, jeszcze na

Blondynka Gotuje
Bułeczki Drożdżowe "Stokrotka" 152

Dziś niespodziewanie poczułam wiosnę. Za oknem wielkie kałuże, ale to słońce już takie prawie wiosenne, a ja? Nie umiałam dziś wyjść z kuchni. A to kajzerki

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z Serem i Owocami, czyli trzy smaki za jednym zamachem :) 162

Tym razem pokażę Wam efekt przeglądu zarówno lodówki jak i zamrażarki. W ogóle nie przejmowałam się, że w ciasto wkładam i zamarznięte na kość owoce i

Blondynka Gotuje
Cierpliwość i bakalie. Panpepato z Margot. 156

oddalony jest o tyle godzin, ba, lat świetlnych! Nie wytrzymywałam.  Zaczynało się niewinnie.  Takie tam muśnięcie palcem - twardy czy miękki pakunek? Ale przecież nie zaszkodzi przesunąć kilku paczek, żeby je ładniej ułożyć (!), sprawdzając przy okazji czy w środku coś brzdęka, szeleści, a może kształtem wyśle sygnał do rozbudzonej jak nigdy wyobraźni.  To za mało! Wciąż za dużo(...)parę osób piekło nieco dłużej i panpepato wyszedł bardzo twardy. Ważne jest, żeby nie przekraczać czasu pieczenia i piec optymalnie 25 minut, inaczej będzie za twardy. Jeśli Wasz piekarnik mocno grzeje, zmniejszcie temperaturę do 170 stopni. Po upieczeniu wyjąc z blachy, ostudzić i oprószyć kakao wymieszanym z resztą przypraw. Jak się ma silną wolę to odczekać te dwa-trzy tygodnie

KUCHARNIA