Czas czytania: 5 min Jagodzianki po raz trzeci. Tym razem dostały nazwę jagodzianek łatwych! Dlaczego jagodzianki łatwe są takie dobre, a to z kilku powodów. Po
SprawdzonaKuchnia.plważne zadanie dla Synka - on sam ma zamienić się w Mikołaja i zapełnić wielkie pudło zabawkami, które podaruje innym dzieciom. Lada dzień przyjdzie też pora na przygotowanie Szlachetnej Paczki. Każdego dnia przez magiczne okienko adwentowego kalendarza zaglądamy do zbliżającej się coraz bardziej krainy świątecznej radości. I nie ważne, czy spadnie śnieg czy nie; czy jesteśmy duzi czy mali, czy odwiedzi(...)całość (końcówki haki) do uzyskania gładkiego ciasta. Dodać masło i ponownie wyrabiać do połączenia się składników. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto podzielić na trzy części. Z każdej części utoczyć wałek długości około 50 cm. Wałki zapleść jak warkocz (u mnie kula, której splotu nie potrafię
KUCHARNIAKolejny tort z pakietu - minimum wysiłku, pełna gama doznań. Ponownie wykorzystałam gotową mieszankę do wypieku - tym razem ciasta jogurtowego. Połowa posłużyła jakiś czas
Kronika PiekarnikaCzas czytania: 3 min Kruche ciasto z brzoskwiniami W tym roku polskie brzoskwinie dojrzewały w pełny słońcu, są więc cudownie słodkie i soczyste, jak te z
SprawdzonaKuchnia.plPrzepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Olimp media). Rzadko się w nią wczytywałam, przy okazji świąt postanowiłam ją jednak przemielić. Okazało się, że zawiera w sobie masę inspiracji. Bez zbędnych kombinacji. Są przepisy na kaczki, pączki, żurki, pierogi, itd. Nie wiem czy jest kompletna, jeżeli chodzi o kuchnię polską, dla mnie jest póki co wystarczająca. I to właśnie w niej znalazłam przepis na pieczoną szynkę, która(...)masłem i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli całość się za bardzo kruszy, można dodać ciut więcej oleju. Jeżeli nie macie żadnego pomocnika kuchennego musicie wszystko drobno poszatkować nożem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Mięso smarujemy powstałą masą, wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę i pieczemy godzinę, bez przykrycia. Po upieczeniu odstawiamy, żeby mięso sobie odpoczęło i wystygło
KardamonovyCzas czytania: 3 min Drożdżówki leśne to puszyste ciasto wypełnione jeżynami, borówkami i jagodami z dużą porcją lukru! Skusicie się na taki deser? Mam nadzieję, że
SprawdzonaKuchnia.plJako szczęśliwa posiadaczka ostatniej paczki drożdży, wydzieliłam 1/4 jej zawartości i upiekłam śniadaniową brioszkę. A brioszka od klasycznego drożdżowego różni się tym, że zawiera dość sporo masła, a jajka i żółtka utarte są z cukrem na puszystą masę. Dzięki temu ciasto jest delikatne i ma delikatniejszą strukturę. Brioszki mają różne kształty, ale ich wspólnym mianownikiem, oprócz wyżej wymienionych cech(...)ciasta i dokładamy do ułożonej spirali. Ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni. Smacznego
bistro mamaNastępnie ułożyłam filety rybne na blasze, każdy posmarowałam łyżeczką majonezu, a następnie posypałam tartym serem i cebulką. Możecie użyć dowolnego ulubionego żółtego sera, ja akurat miałam tartą mozzarellę w paczce i taką wykorzystałam do tego przepisu. Całość zapieka się około 4-5 minut i gotowe. Dla mnie wygrała wersja w panierce z mąki i bułki tartej, Adasiowi smakowała(...)drobnych oczkach ogórkami (razem ze skórką, odciśniętymi z soku), startym czosnkiem i pieprzem. ZIEMNIAKI: Oskrobane ze skórki lub cieniutko obrane ziemniaki młode ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Usmażoną rybę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy filet posmaruj łyżeczką majonezu, a następnie posyp tartym serem
Słodko-Słony Świat IlonyCzas czytania: 2 min Lasagne ( lazania ), to dobrze znane włoskie danie najpopularniejsza wersja tej potrawy, to lasagna z mięsem w sosie pomidorowym. Dziś chciałabym zaproponować Wam
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Wegańska Pavlova z lekkim kremem i sezonowymi owocami. Pavlova w takiej wersji wspaniała jest nie tylko dla wegan ! Jest to przepis bardzo
SprawdzonaKuchnia.plWszyscy dzisiaj publikują smakowite i tłuściutkie pączki nadziane marmolada albo chrupiące faworki. Ja tego nie zrobię. I wcale nie dlatego, że sama nie robiłam pączków, o nie! pachniało mi smażonym cały ranek. Ja chcę Was zabrać dzisiaj w aromatyczną podroż do Francji. Danie to jest czasochłonne ale zapach i smak wynagradzają każdą minute spędzona przy patelni(...)resztą składników. Wlewamy do gulasz wytrawne wino, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki ziół. Przykrywamy i gotujemy ok 2,5 godziny na wolnym ogniu. Możemy również piec w piekarniku nagrzanym do 160 st,C przez 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe i zioła
Dzieje kuchennej WiewióryCzas czytania: 3 min Dziś mam dla Was wspaniały chleb gryczano-orkiszowy upieczony w garnku żeliwnym, chlebek dzięki temu zyskał wspaniałą, grubą i bardzo chrupiącą skórkę
SprawdzonaKuchnia.plPolecam Ci też przepisy: – drożdżówki z serem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy Przygotowanie: około 2,5 h Ilość : 10 drożdżówek Składniki ciasto: – 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki letniego mleka – 4 łyżki cukru – 1 jajko – 1 żółtko(...)rozkładając porcję sera po wszystkich 10 drożdżówkach, a następnie ułóż na nim kawałki rabarbaru. Odstaw drożdżówki na kolejne 20-25 minut do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st C i przygotuj kruszonkę mieszając wszystkie składniki i zagniatając je w dłoniach. Czas na posmarowanie drożdżówek rozbełtanym jajkiem na brzegach, użyj do tego pędzla kuchennego. Po nasmarowaniu posyp
nietylkopasta.plPuchate, słodkie, drożdżowe bułeczki, które przygotujesz przez cały rok. Prosty przepis, opis krok po kroku. Bułeczki możesz faszerować dżemami, powidłami, owocami lub czekoladą, polać lukrem, polewą
Zasmakuj Kuchni