Czas czytania: 2 min Jeszcze jeden przepis na domowe pieczywo tym razem są to bułki z płatkami owsianymi. Przygotowane z mieszanki mąki pszennej, mąki żytniej i
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Tort Red Velvet wywodzi się z Ameryki. Przepis ten, to jedno z większych pozytywnych zaskoczeń kulinarnych, jak dla mnie! Amerykańskie ciasta nieprzypadły
SprawdzonaKuchnia.plsię ze mną zgadza, że im więcej nadzienia tym lepiej? Dżemu w pączkach, farszu w uszkach i maku w makowcu! Ta tarta makowa zdecydowanie należy do tej kategorii. Piekłam ją w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Spokojnie możecie przygotować ją kilka dni przed świętami, powinna być jednak przykryta, żeby masa makowa nie straciła swojej wilgoci a ciasteczka(...)pianę i dodajemy do masy makowej. Mieszamy delikatnie pianę z białek i mak. Wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Z pozostałego ciasta robimy dekorację. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca dekorujemy tartę prostym lukrem z cukru pudru i soku z pomarańczy. Odstawiamy na kratkę do przestudzenia. Przechowujemy w temperaturze pokojowej przykrytą folią. Smacznego
CiastkozercyCzas czytania: 2 min Mazurki, to tradycyjne Polskie ciasta, które goszczą na naszych stołach wielkanocnych. Dziś ich wygląd zubożał, ale jeszcze w XIX wieku mazurki przybierały
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Szarlotka orzechowa Przyszła jesień, a to najwyższa pora na szarlotkę, soczyste jabłka, orzechy i rozgrzewające przyprawy, to smaki jesieni. Pewnie mieliście już
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Papryka nadziewana kurkami i kozim serem oraz kaszą pęczak tak brzmi tytuł dzisiejszego przepisu. Inspiracja na to danie przyszła razem z porą
SprawdzonaKuchnia.plgąbczaste, choć na drugi dzień – z nieznanych mi bliżej powodów – było dużo smaczniejsze Dla mnie ten przepis na ciasto anielskie jest idealnym rozwiązaniem, szczególnie w okresie smażenia pączków, kiedy zostaje sporo białek i trzeba jakoś je wykorzystać. Ciasto anielskie choć jest kłopotliwe w przygotowaniu to naprawdę jest warte wypróbowania…:)! Ciasto anielskie (Angel cake) Składniki: 3/4 szklanki(...)przyklei i ciasto nie opadnie. Przekładamy delikatnie do niej ubitą pianę a następnie zwykłym nożem kuchennym przecinamy kilka razy masę aby pozbyć się dużych pęcherzy powietrza. 5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone (patyczek musi być suchy po wyjęciu) Ciasto w trakcie pieczenia pęka. Wyjmujemy po upieczeniu
UgotujmyTo.plCzas czytania: 2 min Sernik czekoladowo-kokosowy Jeszcze zdążyłam przed świętami z nowym przepisem na sernik . No bo jak mogłoby nie być sernika na święta! Pewnie
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki na ok.16 bułeczek: 2 szklanki mąki 4dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli 1/2 szklanki mleka 50g masła 82% tłuszczu 1 jajo żółtko mała paczka rodzynek Na kruszonkę: 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru Najpierw zabieramy się za kruszonkę - składniki zagniatamy i wstawiamy do lodówki. Rodzynki parzymy wrzątkiem, po czym przelewamy zimną wodą(...)nieco podrosły - około półgodziny maksymalnie. Po tym czasie nie pozostało już nic innego jak posmarować rozkłóconym jajem i posypać obficie kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Najlepiej obserwować - bułeczki powinny być puszyste, złociste i pachnieć na cały
Sajkofanka smakuCzas czytania: 2 min Pyszny delikatny lekki chleb trójfazowy przygotowany na słabym zakwasie żytnim. W przepisie tym należy przygotować delikatny zakwas, a nie zaczyn jak w
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Chleb orkiszowo – żytni, pyszny to mało powiedziane, on jest rewelacyjny! Delikatnie wilgotny miąższ i pyszna cienka skórka, która zaraz po upieczeniu
SprawdzonaKuchnia.plApetyt na pierniczki to łatwa sprawa, bo je zjadasz, tylko czeka Cię do sklepu wyprawa. Ja, trochę bardziej się wysiliłam, kilka paczek od razu zakupiłam, bo apetyt na pieczenie złapałam, więc ciasteczka z piernikowym nadzieniem przygotowałam. Ciasto wyszło bardzo kruche -wyjątkowe, lekko cynamonowe. Nadzienie to morele, daktyle, pierniki lukrowane, delikatnie kwaśną konfiturą zmieszane. W cieście je zakręciłam(...)najszerszej str., czyli po obwodzie) nakładamy po jednej łyżeczce nadzienia. Delikatnie zwijamy ciasto, chowając w nim nadzienie. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy str. łączenia ciasta. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Ciasteczka wkładamy na środkową półkę i pieczemy ok. 15 – 20 min, aż się zarumienią. Po upieczeniu przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Kiedy ciastka się pieką, przygotowujemy
Moniki Smakołykiswoją odporność. Chciałabym podzielić się z Wami moimi pomysłami na pyszne dania, począwszy od śniadań, poprzez obiady i słodkości, które sprawią, że wspomożecie Wasz układ immunologiczny (no dobrze, pączki zrobimy dla totalnej grudniowej rozpusty 😉 ), jak i poprawicie sobie zapewne humory pysznym jedzeniem, bo pozytywne myślenie i unikanie stresu ma ogromny wpływ na naszą odporność. W tym wpisie chciałbym(...)pieczonych białych warzyw Zupa curry z dyni z mleczkiem kokosowym (na zdjęciu) Zupa z soczewicy OBIAD Przepis na makaron z odpornościowym pietruszkowym pesto Przepis na puszyste pączki mojej babci Isi. Tarka do warzyw IDEALISK , z astawa kolekcja VINTER 2020 , słoje z pokrywką KORKEN , garnek z pokrywką IKEA 365+ , drewniana deska FASCINERA, ścierka: TEKLA Dobrze, jest mieć
SMYKWKUCHNICzas czytania: 2 min Szarlotka bezglutenowe Mam dla was jeszcze jeden przepis na deser bezglutenowy. Dziś proponuję na podwieczorek szalotkę bezglutenową z odrobiną pomarańczy i kruszonką
SprawdzonaKuchnia.plRobiąc pączki lub ciasto kruche albo inne wypieki, do których wykorzystujemy tylko żółtka, zostają nam białka i często zastanawiamy się, co z nimi zrobić, aby nie wyrzucać. Przykładem na wykorzystanie tego produktu może być babka z białek . Jest ona delikatna, puszysta i długo zachowuje świeżość. W moim przypadku babka z białek ma smak cytrynowy, ale może ona być też waniliowa(...)szpatułką do połączenia składników. Na końcu dodać sok wyciśnięty z cytryny i owoce kandyzowane, ponownie delikatnie wymieszać. Foremkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Polecam wypróbować przepis na babkę Zebra . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Babka
Danka Pichci