pączki z piekarnika - 2628 przepisów (strona:138/176)

Bułeczki drożdżowe 244

Składniki na ok.16 bułeczek: 2 szklanki mąki 4dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli 1/2 szklanki mleka 50g masła 82% tłuszczu 1 jajo żółtko mała paczka rodzynek Na kruszonkę: 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru   Najpierw zabieramy się za kruszonkę - składniki zagniatamy i wstawiamy do lodówki. Rodzynki parzymy wrzątkiem, po czym przelewamy zimną wodą(...)nieco podrosły - około półgodziny maksymalnie.  Po tym czasie nie pozostało już nic innego jak posmarować rozkłóconym jajem i posypać obficie kruszonką.  Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Najlepiej obserwować - bułeczki powinny być puszyste, złociste i pachnieć na cały

Sajkofanka smaku
Chleb żytni delikatesowy 133

Czas czytania: 2 min Pyszny delikatny lekki chleb trójfazowy przygotowany na słabym zakwasie żytnim. W przepisie tym należy przygotować delikatny zakwas, a nie zaczyn jak w

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb orkiszowo – żytni 133

Czas czytania: 2 min Chleb orkiszowo – żytni, pyszny to mało powiedziane, on jest rewelacyjny! Delikatnie wilgotny miąższ i pyszna cienka skórka, która zaraz po upieczeniu

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasteczka z nadzieniem piernikowo - owocowym, z nutą cynamonu 214

Apetyt na pierniczki to łatwa sprawa, bo je zjadasz, tylko czeka Cię do sklepu wyprawa.  Ja, trochę bardziej się wysiliłam, kilka paczek od razu zakupiłam,  bo apetyt na pieczenie złapałam, więc ciasteczka z piernikowym nadzieniem przygotowałam.  Ciasto wyszło bardzo kruche -wyjątkowe, lekko cynamonowe. Nadzienie to morele, daktyle, pierniki lukrowane, delikatnie kwaśną konfiturą zmieszane. W cieście je zakręciłam(...)najszerszej str., czyli po obwodzie) nakładamy po jednej łyżeczce nadzienia. Delikatnie zwijamy ciasto, chowając w nim nadzienie. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy str. łączenia ciasta. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Ciasteczka wkładamy na środkową półkę i pieczemy ok. 15 – 20 min, aż się zarumienią. Po upieczeniu przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Kiedy ciastka się pieką, przygotowujemy

Moniki Smakołyki
Zadbaj o swoją odporność w funkcjonalnej i praktycznej kuchni 167

swoją odporność. Chciałabym podzielić się z Wami moimi pomysłami na pyszne dania, począwszy od śniadań, poprzez obiady i słodkości, które sprawią, że wspomożecie Wasz układ immunologiczny (no dobrze, pączki zrobimy dla totalnej grudniowej rozpusty 😉 ), jak i poprawicie sobie zapewne humory pysznym jedzeniem, bo pozytywne myślenie i unikanie stresu ma ogromny wpływ na naszą odporność.  W tym wpisie chciałbym(...)pieczonych białych warzyw   Zupa curry z dyni z mleczkiem kokosowym (na zdjęciu)  Zupa z soczewicy OBIAD Przepis na makaron z odpornościowym pietruszkowym pesto Przepis na puszyste pączki mojej babci Isi.   Tarka do warzyw IDEALISK , z astawa kolekcja VINTER 2020 , słoje z pokrywką KORKEN , garnek z pokrywką IKEA 365+ , drewniana deska FASCINERA, ścierka:  TEKLA Dobrze, jest mieć

SMYKWKUCHNI
Szarlotka bezglutenowa 138

Czas czytania: 2 min Szarlotka bezglutenowe Mam dla was jeszcze jeden przepis na deser bezglutenowy. Dziś proponuję na podwieczorek szalotkę bezglutenową z odrobiną pomarańczy i kruszonką

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka z białek 98

Robiąc pączki lub ciasto kruche albo inne wypieki, do których wykorzystujemy tylko żółtka, zostają nam białka i często zastanawiamy się, co z nimi zrobić, aby nie wyrzucać. Przykładem na wykorzystanie tego produktu może być babka z białek . Jest ona delikatna, puszysta i długo zachowuje świeżość. W moim przypadku babka z białek ma smak cytrynowy, ale może ona być też waniliowa(...)szpatułką do połączenia składników. Na końcu dodać sok wyciśnięty z cytryny i owoce kandyzowane, ponownie delikatnie wymieszać. Foremkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Polecam wypróbować przepis na babkę Zebra . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Babka

Danka Pichci
Pieczona dynia faszerowana ekologiczną quinoa, soczewicą i szpinakiem 194

zdrowej, naturalnej kuchni i za każdym razem spełniają moje oczekiwania. Śmiało mogę polecić Wam SYMBIO, jest to rzetelna i godna zaufania firma. W ramach współpracy otrzymałam od nich paczkę z produktami do wykorzystania w moich przepisach. Uwierzcie mi, że nigdy nie reklamowałabym firmy, z której produktów nie korzystam, które nie są zdrowe i zawierają chemię. Jak już wspominałam w poprzednich(...)cebuli i trzymamy na ogniu do momentu, aż całkowicie zwiędnie. Zawartość patelni mieszamy z odcedzoną soczewicą i komosą. Tak przygotowanym farszem napełniamy podpieczone dynie i ponownie umieszczamy je w piekarniku w 180stopniach na 15minut. Na koniec posypujemy wegańskim parmezanem i zajadamy dynię ze skórką. Jeżeli nie będziemy w stanie zjeść całej dyni, a u nas tak było - świetnie smakuje skrojona

Be Fit Be Strong
Chleb z orzechami włoskimi 114

Czas czytania: 2 min Chleb z orzechami włoskimi nazywany też jest chlebem Burgundzki , jest to pszenny chlebek z dodatkiem aromatycznych orzechów. Pieczywo tego typu najlepiej smakuje

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta malinowo-rabarbarowa 116

Czas czytania: 3 min Wiosenna tarta malinowo-rabarbarowa z bezą i płatkami migdałów. Tatra należy do ciast szybkich w wykonaniu i łatwych tutaj nie trzeba się

SprawdzonaKuchnia.pl
Tęczowy tort 137

Czas czytania: 3 min Tęczowy tort to przebój dziecięcych imprez, choć trzeba przyznać, że i na dorosłych robi ogromne wrażenie! Aby upiec go, trzeba zakupić barwniki

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki do hamburgerów 112

Czas czytania: 2 min Kto chce zjeść dobrego hamburgera, a w moim przypadku wegeburgera, powinien mieć dobre bułki! Ja takie mam i podzielę się z Wami

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z jagodami 101

rabarbarem –  brioszki –  ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką –  drożdżowe ze śliwkami i kruszonką –  racuchy drożdżowe –  drożdżówki z truskawkami –  drożdżowe topielec –  mini pączki serowe –  blok czekoladowy –  Drożdżowy wieniec pizzowy –  Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem –  Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką –  Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką –  sypana szarlotka(...)wyłóż je na ciasto. Na sam koniec posyp wierch ciasta przygotowaną kruszonką. Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do kolejnego wyrastania. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Wstaw drożdżowe do piekarnika i piecz je przez 40 minut, aż pięknie wyrośnie, a wierzch się zezłoci. Ciasto krój dopiero po przestygnięciu choć wiem

nietylkopasta.pl
Wróciłam! 178

Mnóstwo czasu spędzonego z Rodzinką, a także 61 słoiczków pełnych przetworów, z których znaczna część przyjechała ze mną do domu. Mam już kilka ciekawych pomysłów na ich wykorzystanie: makaroniki, pączki, a także tort, może urodzinowy...? Było bajecznie. Nie chciało mi się wyjeżdżać, choć muszę przyznać, że powrót do domu ma swój jeden zasadniczy plus - w końcu porządnie się wyspałam(...)dwie róne części. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Masę przełożyć do formy na minimuffinki wyłożonej papilotkami. Piec w 180 St. C. przez 15 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i ostudzić. W ostudzonych babeczkach wyciąć nożem wgłębienia. Nakładać w nie czekoladowy krem. Z cukru pudru i wody ukręcić gęsty lukier, polać babeczki, udekorować cukrowymi perełkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze