pączki z piekarnika - 2353 przepisów (strona:124/157)

Chleb na jogurcie 90

Czas czytania: 2 min Chleb na jogurcie naturalnym z dodatkiem siemienia lnianego. Chleb jest oczywiście pyszny jak każde domowe pieczywo ! Środek jest miękki i delikatnie wilgotny

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka z bezą 98

Czas czytania: 3 min Szarlotka z bezą Słyszeliście może, że szarlotka narodziła się we Francji, a ciekawe gdzie po raz pierwszy została upieczona szarlotka z bezą

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik na zimno z białą czekoladą 72

okresie zimowym prawdopodobnie instynktownie stawiam na ciasta, które wiążą się z rozgrzewaniem piekarnika, wypełnianiem kuchni zapachem, ciepłem. Na jakiś czas zapomniałam o sernikach na zimno. Czas na przeproszenie się z lodówką. Czas na żelatynę:) Czas na eksperymentowanie. Proponuję poniżej przepis,  który stwarza możliwość eksperymentowania właśnie, dopasowania do własnych upodobań. Zacznijmy od spodu - lubię, gdy masa serowa wyłożona(...)łyżka żelatyny Do wykonania wkładki galaretkowej: 1/2 słoika konfitury morelowej lub brzoskwiniowej 1 łyżka galaretki morelowej Do wykończenia powierzchni serniczka: 1 opakowanie galaretki morelowej Do obłożenia serniczka wokół: 1 paczka biszkoptów podłużnych lub 2 paczuszki rurek waflowych - pustych Do wyłożenia dna tortownicy: 1/2 paczki biszkoptów okrągłych poncz z 1/2 szklanki wody, soku z 1/2 cytryny i łyżeczki cukru. Wykonanie: Konfiturę

Kronika Piekarnika
Chleb na zakwasie z żurawiną 107

Tekst przeczytasz w 5 min Ciekawa jestem czy lubicie chleb z suszoną żurawiną? Dziś upieczemy właśnie taki chleb, chleb na zakwasie z dodatkiem żurawiny. Dzięki temu

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z truskawkami i mango 96

Czas czytania: 2 min Fenomenalne drożdżówki z truskawkami i mango! Miękkie delikatne ciasto wypełnione soczystymi truskawkami i słodkim mango, wszystko posypane chrupiącą kruszonką i udekorowane lukrem

SprawdzonaKuchnia.pl
Bajgle domowe 123

Czas czytania: 4 min Bajgle domowe to nic innego jak bułka z dziurką w środku, ale zapewniam, że nie jest to zwykła bułka z dziurką w

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik lekko kokosowy 96

Czas czytania: 3 min Sernik lekko kokosowy Kto chętny na pyszny kremowy sernik z dodatkiem wiórków kokosowych i musu z czekolady? Taki deser z dobrą kawą

SprawdzonaKuchnia.pl
Kapuśniaczki 185

Bardzo lubię kapuśniaczki, ale jakoś nigdy nie było mi po drodze, żeby przygotować je samodzielnie. Dość konkretnie zmobilizowała mnie wizyta kogoś bardzo bliskiego kogo nie widziałam

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z nadzieniem orzechowo – rabarbarowym 81

Czas czytania: 3 min Pyszne drożdżówki z nadzieniem z orzechów, sezamu, imbiru i dżemu rabarbarowego. Prosty przepis, który zawsze wychodzi, a nadzienie możecie dowolnie komponować z

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort tiramisu 94

Czas czytania: 3 min W tym roku to już kolejne urodziny moich najbliższych i kolejny tort. Każdy z jubilatów miał inne życzenie co do smaku tortu

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem 214

Polecam Ci też przepisy: – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe Przygotowanie: ok 2,5 h Ilość : 9-10 drożdżówek Składniki ciasto: – 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki letniego mleka – 4 łyżki cukru – 1 jajko – 1 żółtko(...)Czas na posmarowanie drożdżówek rozbełtanym jajkiem na brzegach, użyj do tego pędzla kuchennego. Z składników na kruszonkę przygotuj ciasto, wyrabiając je w dłoniach. Kruszonką posyp drożdżówki dość obficie. Rozgrzej piekarnik do 180 st C, niech drożdżówki jeszcze chwilę wyrastają w ciepłym miejscu zanim piekarnik będzie gotowy. Piecz drożdżówki przez 15-16 minut do zrumienienia. Wyjmij drożdżówki, wystudź i podawaj. Artykuł

nietylkopasta.pl
Staropolski piernik dojrzewający 123

cukru trzcinowego – lubię mało słodki) 3 duże jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ok. 1/2 łyżeczki soli ok. 60 g przyprawy korzennej do piernika (ok. 1,5-2 paczki – najlepiej zobaczyć z tyłu przyprawy ile potrzeba na 1 kg mąki, ponieważ bardzo różnią się składem; jeśli używamy domowej przyprawy to zazwyczaj wystarczy mniej – ok. 3-4 łyżki(...)podobnej) albo z każdego rozwałkowanego placka możemy wyciąć nożem kształt (ok. 39×26) i piec na papierze do pieczenia w największej blasze od piekarnika. Ze skrawków ciasta można upiec wtedy pierniczki. Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 16-20 minut (najlepiej z termoobiegiem). Gotowe placki studzimy i dopiero zdejmujemy z papieru. Powidła lekko podgrzewamy

Poezja smaku
Beza szwajcarska 124

możliwość, dobrze jest wykorzystać białka, które zostały rozbite przynajmniej 1 dzień wcześniej. W praktyce, ja wykorzystuję białka, które zostały mi z innych przepisów, np. z kremu patissiere albo z pączków. Białka, które zostały wcześniej rozbite mają mniejsze zawartość wody, ponieważ część miała szansę odparować. Jeśli nie macie wagi można przyjąć, że jedno białko waży ok. 30 g. a cukier dodajemy(...)beza zachowuje swój biały kolor. Niewielkie beziki z bezy szwajcarskiej suszymy w 100 stopniach przez ok. 1 godzinę. Można zostawić je później jeszcze na kolejną godzinę w wyłączonym piekarniku. Większe ozdoby, jak lizaki bezowe należy suszyć przez ok. 1,5 godziny., również w temperaturze 100 stopni. Po potrzebne akcesoria cukiernicze i dekoracje zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu. Wystarczy kliknąć

Ciastkozercy
Pizza z pieczarkami 94

Czas czytania: 3 min Pizza kiedyś funkcjonowała jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Pierwsze formy pizzy różniły się odrobinę od dzisiejszej wersji. Była to pizza bianca

SprawdzonaKuchnia.pl
Baba Wielkanocna 88

Czas czytania: 3 min Słodkie przepisy na wielkanocny stół to oczywiście mazurki i różnego rodzaju babki. Dziś będzie baba wielkanocna z kandyzowaną skórką pomarańczy i rodzynkami

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania