orzechy - 16941 przepisów (strona:872/1130)

Czekoladowy piernik najeżony bakaliami 206

Cześć!Ciasto, które dzisiaj prezentuję, to ciasto, które zaserwowałam swojej rodzince na święta.Wyborny piernik, pełen pysznych bakalii, pokryty polewą czekoladową i pokryty kolejną porcją bakalii

Pora coś zjeść
Guacamole 200

przystawką na przyjęciu weselnym. Niestety nie pamiętałam jego smaku i cóż, wiele straciłam :).Kto jadł awokado ten wie - dojrzałe awokado o konsystencji serka, czy też masła i o smaku orzechów mmm. Pycha!Z kolei kilka dni temu miałam okazję spróbować guacamole. Postanowiłam zrobić swoją wersję :)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Sernik walentynkowy 171

macie jeszcze pomysłu? To macie tu kilka wskazówek...Ten pyszny krem jest produkowany od 1940 roku. Można go kupić prawie na całym świecie. Głównymi składnikami jest czekolada i orzechy laskowe. Firma pochodzi z Włoch.Teraz pewnie nie macie już żadnych wątpliwości, że chodzi o markę Nutella®!Ten pyszny sernik z dodatkiem tego słynnego kremu czekoladowo-orzechowego, który polecam Wam przygotować

Pora coś zjeść
Toscakaka 290

obecną :-) ) na 1 miejscu wśród moich ulubionych ciast!Delikatne i wilgotne ucierane ciasto, a na wierzchu migdały w karmelu, mmmm... niebo w gębie!Z powodzeniem migdały możecie zastąpić np. orzechami włoskimi - taką wersję też już robiłam i kilka osób może potwierdzić, że jest równie wyborna jak oryginał!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Camembert z bakaliami 159

jednak nieco go zmodyfikowałam. Serek camembert z płynnym wnętrzem, słodkie bakalie i sałata równoważąca słodki smak. Przekąska dająca dużego kopa energetycznego, idealna dla studentów, w końcu nadchodzi sesja, a orzechy są Waszym przyjacielem w tym czasie :-). Szybko się ją przygotowuje i możecie do niej wykorzystać takie bakalie, jakie znajdziecie w swoim domu. Gorąco polecam!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
Kuleczki z płatków owsianych 390

kokosowych- schłodzić w lodówceKulki owsiane najlepiej smakują na drugi dzień, gdyż wielogodzinny pobyt w lodówce powoduje, że masa jest mocno zwarta. Do obtoczenia kulek można użyć np. drobno startych orzechów, ale ja najbardziej lubię wariant z wiórkami kokosowymi

Smakołyki Bereniki
Ciastka z płatków owsianych 37341

będzie się lepić do dłoni, ale powinno mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek- dla ułatwienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego - kulki spłaszczać tak, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm- układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach- piec w 180stopniach przez 25 minut- ciastka powinny być zrumienione

Smakołyki Bereniki
Korzenne ciasteczka owsiane 426

mieszamy (najlepiej nożem lub łyżką)- ciasto będzie mocno klejące, ale nie dodajemy więcej mąki, dla ułatwienia przed rozpoczęciem lepienia ciasteczek możemy zanurzać dłonie w zimnej wodzie - formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając- na talerzyk wysypujemy łyżkę mąki i każde z ciastek lekko oprószamy od spodu, aby nie kleiło się do papieru na blasze- tak uformowane ciastka wykładamy

Smakołyki Bereniki
Strucla makowa 363

przedstawić poniżej.Mój makowiec to połączenie ciasta krucho-drożdżowego z aromatyczną masą makową, nie dodaję do niego bakalii, gdyż jestem zwolenniczką mniej słodkich makowców, a duża ilość rodzynek czy orzechów potęguje jego słodycz. Bakalie za to chętnie widzę w wigilijnej kutii albo świątecznym keksie.Aby rozpocząć przygotowania do makowca, należy wybrać mak, którego użyjemy do naszego wypieku. Tradycyjny, który wymaga zmielenia

Smakołyki Bereniki
Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową 1595

sztuk herbatników na blachę o wymiarach15x28cm lub 2 blaty miodowe Ambitnym polecam wykonanie tego ciasta z blatami miodowymi zamiast herbatników, sposób ich wykonania znajdziecie w przepisie na miodownik z orzechami (należy wykonać 2 blaty z połowy składników). Będą smakować wybornie w połączeniu z masami z ciasta jogurtowo-grysikowego, pamiętać należy tylko, że po przełożeniu spodów masą, należy pozwolić ciastu leżakować

Smakołyki Bereniki
Owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia 3287

rozdrobnić blenderem gotową masę- masa będzie bardzo klejąca, więc przed ulepieniem każdej kulki należy maczać dłonie w zimnej wodzie, ułatwi to tworzenie kuleczek- z masy formować kuleczki mniejsze niż orzech włoski, układać na talerzu wyłożonym folią spożywczą lub aluminiową w odstępach od siebie, gdyż będą się kleić, zanim masa zastygnie- gotowe kuleczki owsiane chłodzić 1-2 godziny, przechowywać w lodówce

Smakołyki Bereniki
Lekkość na duchu w te ciężkie upały. 212

letnią, wzorzystą sukienkę. Ale pogoda się zmienia. Napływają chmurki. Teraz to małe obłoczki, ale pozornie.Za parę godzin zmienią się w burzowe chmury.Nocny spektakl nie pozwolił mi spać. Ponad pięćdziesięcioletni orzech na moimpodwórzu, kołysał się groźnie i szumiał, jakoby warczał. Błyskawice rozcinały ciemnejak kawa niebo. Deszcz zacinał w okna, stukając złośliwie.A ja, stałam niezlękniona i podziwiałam. Dziś na bazarze słyszałam

W kuchni Karmel-itki
W piątek, 13-stego. Idealne MLECZNE CIASTECZKA. 209

zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzić na kratce. (ja natomiast podzieliłam ciasto na mniejsze

W kuchni Karmel-itki
Versatile Blogger Award. 157

nich uwagi, sugestie i pochwały. Pozwala to inaczej spojrzeć na danie i  dodatkowo doucza. 5.  Nigdy nie tknę nic z fast-foodu. 6. Mam słabość do orzechów w czekoladzie, dobrych filmów, ciekawych książek i.. języka niemieckiego. 7. Słucham porządnej muzyki. Iron Maiden, Metallica, Megadeth, Ac/Dc, Gun's'Roses... itp. Nie gardzę też innymi gatunkami - jestem bardzo tolerancyjnym

W kuchni Karmel-itki
W trakcie życiowych zmian. MAŚLANE CIASTECZKA KUKURYDZIANE. 239

pieczenia przesiewam razem. Dodaję miękkie masło i rozcieram dokładnie w palcach, aby powstała sypka mieszanka przypominająca wilgotny piasek. Dodaję pozostałe składniki, wszystko dokładnie zagniatam. Z ciasta formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 3cm odstępach - ciasteczka rosną. Piekę je w 160 stopniach przez 14 minut  (termoobieg). Po upieczeniu zaraz wyciągam z pieca

W kuchni Karmel-itki