orzechy - 16941 przepisów (strona:876/1130)

rybne krokiety z dorsza czyli Bolinho de Bacalhau Fresco 175

gałkę muszkatołową. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić  solą i pieprzem. Dodać jajko i wymieszać. Uformować krokiety. Zrobiłam okrągłe krokieciki wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 17 kulek.Do głębokiego ale niedużego garnka nalać olej i dobrze rozgrzać (używam małego woka, to wygodny sposób na smażenie w głębokim tłuszczu, nie trzeba zużywać go wtedy zbyt

Stare Gary
Migdałowy placek Króla czyli Galette des rois 172

Dawno nie było nic słodkiego, przepis wypatrzyłam tutaj. Masę z migdałów można zastąpić masa orzechową tak samo zrobionąskładnikimasa migdałowa1 szklanka (100g) zmielonych  migdałów (lub orzechów)1/2 szklanki (100g) cukruszczypta soliskórka z 1/2 pomarańczy starta100g masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej2 duże jaja, w temperaturze pokojowej2 łyżeczki rumu1/8 łyżeczka ekstraktu z migdałów450g gotowego ciasta francuskiego, podzielone na dwie

Stare Gary
Szpinakowe kluski z ricottą 159

muszkatołową włożyć  do dużej miski i doprawić solą i pieprzem. Przy pomocy  widelca mieszać bardzo dokładnie , aż wszystko dobrze się połączy. Zmoczyć ręce i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozłożyć kluski na dużym talerzu lub tacy i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut .W dużym garnku zagotować wodę, posolić.  Zmniejszyć ogień do średniego i wkładać

Stare Gary
Dynia faszerowana z boczkiem 201

Kolejny przepis na faszerowaną, pieczoną dynię . Była dynia z orzechami i serem pleśniowym (przepis tutaj ) teraz dynia z boczkiem i cheddarem. Ponieważ nie do końca lubię sery pleśniowe w wersji ciepłej, ten przepis zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu. Dynia bardzo smaczna, moim zdaniem porcja dla 3 - 4 osób.składniki1 niewielka piżmowa dynia 2 ząbki czosnku, drobno

Stare Gary
Kulki z serka Labneh w oliwie 193

powiesić nad sitem  (można wstawić do lodówki, ale ja ostatnio zostawiam w kuchni) odsączać ok 24 godzin .serowe kulki Po tym czasie uformować z serka kulki wielkości orzechów. Zrobiłam 16 kulek. Talerz lub tackę wyłożyć ręcznikiem kuchennym, na nim ułożyć serowe kulki, przykryć lekko drugim ręcznikiem, wstawić do lodówki. Po kolejnych 24 godzinach ser wyjąć, ręczniki zmienić

Stare Gary
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 209

trochę więcej lub mniej. Ciasto ma być plastyczne i wygodne w formowaniu, średnio twarde.Po wyrobieniu, podzielić ciasto na małe, równe kawałki ( z tej porcji wyjdzie ok 30 kulek wielkości orzecha włoskiego) i rękami posypanymi mąką, formować kulki.  Zagotować wodę w garnku, posolić, dodać kluski. Przez pierwsze 5 minut gotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć grzanie

Stare Gary
Ziołowe kulki serowe 197

ostra, jak wolimy)szczypiorek drobno posiekanyziarna sezamuprzygotowanieCheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać widelcem cheddar z serkiem Almette.Z otrzymanej masy  uformować kulki wielkości orzechów. Z tej porcji wyjdzie ok 18 kulek. Na talerzyki wysypać przyprawy i obtoczyć w nich serki. Podawać np z dobrym białym pieczywem. Smacznego

Stare Gary
Najprostszy makowiec z bakaliami na kaszy mannie pachnący pomarańczą 291

proste ciasto, do którego nawet nie trzeba zbytnio się przykładać i wyciągać miksera, bo wystarczy kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe!W cieście tym jest mnóstwo bakalii- dodałam posiekane orzechy włoskie, laskowe oraz migdały- z delikatną nutką pomarańczy, dzięki dodatkowi skórki oraz soku, a całość polana lukrem- pyszności :)Ciasto pięknie wyrasta, jest zwarte i gliniaste dzięki czemu fajnie się kroi

Kraina Miodem Płynąca
Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pieczonymi ziemniakami 208

zmielić w maszynce.Doprawić posiekaną bazylią oraz solą, pieprzem chili i czosnkiem.Dosypać kaszę mannę i dokładnie wymieszać.Dłoń zwilżyć oliwą i z mięsa formować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego.Na patyczki do szaszłyków na przemian nadziewać mięsne kulki i cukinię.Ziemniaki:Ugotowane ziemniaki (na w pół miękko) pokroić w dość sporą kosteczkę, polać oliwą, posypać solą oraz tymiankiem

Kraina Miodem Płynąca
Szyszki z Marsa 179

pokrojonymi na małe kawałki- batonikami Mars na bardzo małym ogniu.Do rozpuszczonej i ciepłej masy wsypać ryż, wymieszać dokładnie- by był oblepiony.Szybko (póki masa nie wystygnie) formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Schłodzić w lodówce.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Najprostsze ciasto jabłkowe 137

znajomym czy rodzinie ;)))* mąka- 1/2 szklanki* * otręby- 1/2 szklanki* cukier- 1/2 szklanki* jajka- 2 szt.* jabłka- 350 g (3 średniej wielkości)* bakalie- 2/3 szklanki (u mnie to orzechy włoskie i żurawina)* cynamon- 1 łyżeczka* soda- 1 płaska łyżeczkaPiekarnik nastawić na 180 stopni.Do miski z mąką i otrębami wsypać sodę, cynamon, cukier i wymieszać.Dodać 2 jajka i łyżką wymieszać

Kraina Miodem Płynąca
Kruche babeczki z makiem 511

makiem. Składniki:300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa150 g margaryny1 łyżka cukru pudru2 żółtka2 łyżki zimnej wodyDo nadzienia200 g masy makowej z bakaliami Helio2 łyżki orzechów włoskich1 łyżka krojonych migdałów2 łyżki rodzynek1 łyżka miodu Przygotowanie:Masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać brzegi

Ala piecze i gotuje
Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową 188

Już pisałam wcześniej..że z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje...były lussekatter , zawijańce z orzechami i oto już trzeci pomysł z tym samym ciastem drożdżowym..tym razem z masą kajmakową...było pyszne..najszybciej zjedzone...300 ml mleka200 g masła50 g drożdży2 jajka0,5  łyżeczki soli150 g cukru2 g szafranu lub kurkumy750 g mąkimix keksowy Heliomasa krówkowa

Moje domowe kucharzenie
Andruty z masą czyli.... Pischinger 191

wszystkich tych, którzy twierdzą że mają "dwie lewe ręce" w kuchni. Najprostszy deser, bardzo smaczny i każdy go lubi. Prawdziwa czekolada, karmel, orzechy makadamia, rodzynki i suszone śliwki.....W sam raz dla mojego K.;-)PRZEPIS KLIK

SMYKWKUCHNI
Pierniczki brukowce 233

mikserem ze spiralnymi mieszadłami, a potem tradycyjnie wyrobiłam rękami. Wyrobione ciasto przykryłam i odstawiłam na 30 minut w temperaturze pokojowej.Po upłynięciu tego czasu, z ciasta formowałam kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układałam je na blasze w odstępach do 2 cm i lekko spłaszczałam każdą kulkę. Piekłam je przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Piekąc podglądałam je, gdyż

Blondynka Gotuje