orzechy - 16941 przepisów (strona:871/1130)

Ciasteczka owsiano-kokosowe 183

łyżkach wrzącej wody i dodać do margaryny, wymieszać. Do miski wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę, cukier, dodać rozpuszczoną margarynę i wymieszać.Z masy formować kulki wielkości włoskiego orzecha, spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładać do nagrzanego piekarnika na środkową szynę. piec w temp 180 stopni ok. 8-10 min.Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwile

Mix smaku
Ciasteczka sezamowe 193

dodawać mąkę przesianą z sodą i solą. Na koniec dodać 1/2 szklanki sezamu.Ciasto wstawić na ok. 1-2 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w pozostałym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, gdyż ciasto się rozleje.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 190 stopni

Mix smaku
Kuleczki rafaello 138

wafle oraz margarynę i dokładnie wymieszać. Następnie masę wstawić do lodówki do schłodzenia ma ok. 30-40 min.Schłodzoną masę wyjąć z lodówki i formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do środka każdej kulki migdał. Uformowane kulki obtaczać u wiórkach kokosowych.Kulki przechowywać w lodówce

Mix smaku
Sernik gotowany z mleka 528

masę, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce ser. Ucierać do uzyskania gładkiej masy, na koniec dodać sok z cytryny według uznania. (do masy serowej można dodać owoce, rodzynki, orzechy...)Tortownicę (24 cm) wyłożyć biszkoptami, a na nie masę serową, wstawić do lodówki.Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i zimną wylać na masę serową, wstawić do lodówki do stężenia

Mix smaku
Kulki bakaliowo-zbożowe 175

szklanki cukru* 1 cukier wanilinowy* 125 g margaryny* 100 g ryżu preparowanego* 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych* 2/3 szklanki sezamu prażonego* 2/3 szklanki rozdrobnionych dowolnych orzechów* 2/3 szklanki rodzynek* 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej* 100 g wiórek kokosowych (do obtaczania)Sposób wykonaniaDo garnka o szerokim grubym dnie wlać mleko, wsypać cukier i zagotować, co jakiś czas mieszając. Zmniejszyć

Mix smaku
Domowe bounty 156

puder.Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i podgrzewać, aż się masło rozpuści, następnie przelać do wiórków i cukru, wymieszać.Z powstałej masy formować dłońmi kulki lub jajeczka wielkości włoskiego orzecha i układać na papierze do pieczenia. Odstawić przykryte folią w chłodne miejsce na 1-2 godziny lub wstawić do zamrażalki na ok.20 min.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Mix smaku
Pierniczki bakaliowe 132

proszku do pieczenia* 4 jajka* 4-4,5 szklanki mąki pszennej* 1,5 szklanki mąki żytniej jasnej * 1/2 szklanki kwaśnej śmietany* 100 g suszonej żurawiny* 50 g posiekanych orzechów włoskich* 100 g płatków migdałowych* 100 g rodzynekSposób wykonaniaMiód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia.Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia

Mix smaku
Kluski z makiem 144

składniki* 30 dag maku* 2 łyżki miodu* 2-3 łyżki cukru pudru* cukier wanilinowy* olejek migdałowy* bakalie  (rodzynki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, owoce kandyzowane, suszone morele )* makaron szerokie wstążki lub domowySposób wykonaniaMak sparzyć, następnie zmielić 3 razy.Przełożyć do rondelka, dodać miód, cukier, cukier wanilinowy, olejek migdałowy. Dolać nieco mleka lub przegotowanej wody, ewentualnie likieru amaretto (ja zwykle

Mix smaku
Ciasto makowo-jabłkowe z bakaliami ^ 152

mielonego maku* 3 łyżki miodu* 100 g margaryny* 200 g cukru* 6 łyżek kaszy manny* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 4 średniej wielkości jabłka* 1,5 szklanki bakalii ( orzechy, rodzynki, migdały, owoce kandyzowane)Sposób wykonaniaZagotować 220 ml wody, dodać miód i mak, gotować mieszając na delikatnym ogniu do spęcznienia maku, następnie odstawić do wystudzenia.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce

Mix smaku
Palmiery czekoladowo-orzechowe 147

składniki* gotowe ciasto francuskie* 8 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego np. nutella* 50 g posiekanych orzechów laskowych* 2 łyżeczki cukruSposób wykonaniaRozwinąć ciasto. Krem orzechowo-czekoladowy nieco podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, ale żeby nie był za ciepły. Rozsmarować krem na cieście, a następnie posypać go orzechami.Zrolować jeden brzeg ciasta do wewnątrz, to samo zrobić z drugim

Mix smaku
Kluski śląskie 140

następnie podzielić na 4 części, jedną ćwiartkę ziemniaków wyjąć na pozostałe, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść na jednolitą masę.Z powstałej masy odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, utoczyć w rękach w kulkę, lekko spłaszczyć, a w środku każdej kulki zrobić dziurkę palcem. Jeżeli by się okazało, że masa się kruszy lub pęka w trakcie robienia dziurki należy

Mix smaku
Domowe musli 171

domowe musli, taka mieszankę śniadaniową do mleka, jogurtu. Wyciągam pojemnik i jest gotowa!Składniki-płatki kukurydziane-Słoneczne Pola Ziarenkowo- prażone ziarna -otręby pszenne ekologiczne Młyn Kopytowa-mango kandyzowane Skworcu-orzechy włoskie-nasiona lnu-rodzynki black Jumbo Skworcu-Zurawina suszona Skworcu-płatki owsiane górskie błyskawiczne-płatki cynamonoweWszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Moja mieszanka służy mi jako

Z Kuchni Do Kuchni
Tort na zakończenie roku 219

uniknąć powstania grudek. Można użyć blendera ręcznego, masa będzie aksamitniejsza. Po trzech minutach gotowania dodajemy masło, mieszamy i zestawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dwa blaty smarujemy grubo powidłem śliwkowym Orzech. Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta posmarowane powidłem.Na wierzch dajemy polewę czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi Skworcu oraz podwójnym batonem czekoladowym Daimo pokrojonym drobniutko

Z Kuchni Do Kuchni
OGÓRKI Z PASTĄ ORZECHOWO-CHRZANOWĄ. 237

lejącym się strumieniami szampanem, wiwatami na cześć Nowego Roku i wirującymi w powietrzu serpentynami. Przydałoby się też coś przekąsić.OGÓRKI Z PASTĄ ORZECHOWO-CHRZANOWĄ./własny;/3 ogórki szklarniowe100g orzechów włoskich250g twarogowego serka śmietankowego 2-3 łyżeczki startego chrzanusól, pieprzOrzechy włoskie miksuję blenderem z serkiem i chrzanem, doprawiam.Ogórki dzielę na 5-6cm kawałki, obieram je i wydrążam miąższ

W kuchni Karmel-itki
Makowiec zawijany 810

łyżki ja dodałam rumu ale może być również wódkaziarenka z laski wanilii Nadzienie:500 g suchego maku170 g brązowego cukru100 g rodzynków 50 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodukilka kropel aromatu migdałowego1 łyżka masła o temp. pokojowej6 białek1 łyżeczka cynamonu1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowejLukier :1 szkl. cukru pudru3 łyżki ciepłej wodykilka kropel soku z cytryny Sposób

Słodkości i nie tylko