orzechy - 16941 przepisów (strona:878/1130)

Surówka z selera 189

dodać odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego (lub majonez z jogurtem pół na pół) albo nie dodawać nic i też jest smaczna.Dla urozmaicenia można do niej dodać sparzone rodzynki  i/lub orzechy, ale nie jest to konieczne. W moim rodzinnym domu taką surówkę z selera robi się od zawsze, a wszystkim którzy jeszcze jej jeszcze nie znają bardzo ją polecam…:)Seler

UgotujmyTo.pl
Stefanka 3111

drugą porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników lekko całość dociskając. 3.Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku – cały czas mieszając – i wylać na wierzch ciasta. Posypać wiórkami, orzechami lub inną ulubioną posypką. Smacznego Post Stefanka pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Rogaliki drożdżowe 131

wiśni smażonych oraz gęstych powideł. Zwijać w rogaliki lekko dociskając brzegi aby dodatkowo zabezpieczyć nadzienie przed wypłynięciem. Posmarować wierzch białkiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni aż zrobią się rumiane. Po upieczeniu można -opcjonalnie – polać lukrem – np. cytrynowym. Smacznego  źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Drozdzowe-Rogaliki.htmlPost Rogaliki drożdżowe pojawił się poraz

UgotujmyTo.pl
Sernik dyniowy 227

małym ogniu. Mieszać często drewnianą łyżką i BARDZO uważać przy próbowaniu, bo masa jest bardzo gorąca! Jak przestygnie, lekko ciepłym sosem polać sernik. Można również podać z ubitą śmietaną, orzechami….lub inną polewą. Smacznego Źródło: http://www.kingarthurflour.com/recipes/pumpkin-cheesecake-with-gingersnap-crust-recipePost Sernik dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Keks królewski 165

białka na sztywną masę i delikatnie połączyć z masą. 3. Dodawać -przesianą wcześniej- mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mieszankę ulubionych- drobno posiekanych- suszonych owoców i orzechów i delikatnie wymieszać ciasto. 4. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni około 50 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu wystudzić na kratce

UgotujmyTo.pl
Trufle czekoladowe z awokado 143

skuszę Okazało się, że połączenie awokado i czekolady w truflach jest wyśmienite. Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu. Może tylko zamiast porto dodam rumu albo obtoczę je w orzechach… No i następnym razem zrobię je z podwójnej porcji Trufle czekoladowe z awokadoSkładniki (na około 20sztuk):1 dojrzałe awokado Hass200 g czekolady z zawartością 70% kakao1 łyżka masła50

UgotujmyTo.pl
Ciasto marchewkowe 382

zwrócił moją uwagę swoim pięknym wyglądem. W oryginale to ciasto powinno być zrobione z dodatkiem pistacji, ale musiałam z nich zrezygnować, ponieważ jeden z moich gości ma alergię na orzechy… Innym zrobionym przeze mnie odstępstwem było pieczenie ciasta na dwóch większych blaszkach a nie na trzech mniejszych jak w przepisie… To ciasto jest zdecydowanie warte powtórzenia, choć jest

UgotujmyTo.pl
Ciasto cukiniowe 167

startej cukinii (około 500 g)150 g masła, roztopionego, przestudzonego3 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli3 szklanki mąki pszennejpół łyżeczki gałki muszkatołowej /u mnie szczypta mielonych goździków2 łyżeczki cynamonu1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub włoskich1 szklanka suszonej żurawiny (lub rodzynków)4 łyżki mleka (opcjonalnie)1. Cukinię opłukać, osuszyć i jeśli jest młoda to w całości zetrzeć na tarce. Jeśli stara to można

UgotujmyTo.pl
Ciasto gruszkowe (Chlebek gruszkowy) 140

jaja3 średniej wielkości, dojrzałe gruszki1/3 szklanki oleju rzepakowego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonego kardamonu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/4 łyżeczki soli1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich lub laskowych – opcjonalnie1. Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon i kardamon. Dodać cukier i posiekane orzechy.2. Gruszki umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce, Dodać

UgotujmyTo.pl
Boże Narodzenie w Prowansji i przepis na zupę czosnkową 301

deserów, przypominających o 12 Apostołach i Jezusie. Nie są one jednak bardzo tuczące, bo opierają się na owocach i bakaliach. Obowiązkowo są to suszone figi, migdały, rodzynki i orzechy włoskie symbolizujące cztery zakony żebracze (Franciszkanów, Karmelitów, Dominikanów i Augustynianów). Ponadto daktyle na pamiątkę Jezusa, który wywodził się z Orientu, biały i czarny nugat - oznaczające dobro i zło, "fougasse

Chilli Czosnek i Oliwa
Pstrąg łososiowy z koperkiem i czosnkiem 232

Składniki: 1 filet pstrąga łososiowego,2 łyżki masła,suszony koperek,kilka plasterków suszonego czosnku,sól,pieprz,surówka królewska Orzech. Przygotowanie:    Filet pstrąga łososiowego myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Posypujemy również suszonym lub świeżym koperkiem (lepiej świeżym, ale ja akurat nie miałam) i układamy plasterki czosnku. Na patelni

Aga w kuchni
Współpraca z firmą Symbio - producentem zdrowej, ekologicznej żywności 212

znalazłam w paczce:1. Ekologiczny pęczak jęczmienny2. Ekologiczny makaron orkiszowy razowy3. Ekologiczna mąka gryczana4. Ekologiczna mąka kukurydziana5. Ekologiczna fasola adzuki6. Ekologiczna mąka pszenna typ 5007. Ekologiczna kasza jaglana8. Orzechy nerkowca 100% organic9. Cukier trzcinowy Demerata 100% organic10. Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 100% organic11. Ekologiczny sok malinowy 100%, bez cukru12. Ekologiczny koncentrat pomidorowy, bez dodatku cukru13. Ekologiczne powidła śliwkowe

Szefowa kuchni
Łosoś z sosem żurawinowym i makaronem z pistacjowym pesto 200

makaron wg zaleceń na opakowaniu. Przygotuj pesto. Wszystkie składniki pesto wrzuć do malaksera i zmiksuj na masę. Ja nigdy nie miksuję na całkowicie gładką masę, gdyż lubię czuć kawałeczki orzechów w potrawie. Żurawinę przełóż do miseczki, dodaj kilka łyżek gorącej wody, rozmieszaj, tak, aby powstał gęsty sos. Ugotowany gorący makaron wymieszaj dokładnie z gotowym pesto. Nałóż na talerz. Pokrój

Słodko-Słony Świat Ilony
KÖTTBULLAR - SZWEDZKIE KLOPSIKI 252

odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, jajko, boczek, cebulę, sól, pieprz oraz przyprawy (gałkę muszkatołową, kolendrę, pieprz cayenne). Wymieszaj całość dokładnie łyżką.Z gotowej masy mięsnej uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego, rolując je w dłoni. Mięso będzie lepiło sie do dłoni, ponieważ jest bardzo mięciutkie i delikatne, ale takie ma być. W razie konieczności zwilżaj dłonie w zimnej wodzie przed formowaniem

Słodko-Słony Świat Ilony
Lebkuchen 107

było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje) (fot.2). Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce

Świat Ciasta