mnie blacha 35cmx20cm, jeśli chcemy grubsze blaty i więcej kremu użyjmy mniejszej blachy)6 białek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 200 g orzechów włoskich lub laskowych (ja użyłam posiekanych, ale najlepiej gdyby były zmielone)100 g rodzynków (najlepiej drobnych, gdyż te bardzo duże będą utrudniały krojenie ciasta)100 g wiórków kokosowych2 łyżki mąki pszennej
Walijskie PichcenieTakie danie może pojawić się na naszym Wigilijnym stole.Składniki :10 dag maku zmielonegogarść rodzynek - wcześniej wymoczonych garść drobno krojonych migdałów2 -3 łyżki miodukilka drobno pokrojonych moreli i orzechów włoskichPrzygotowanie :Sparzony wcześniej mak mielimy Miód ogrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy bakalie i mak, smażymy chwilę do połączenia składnikówUgotowane łazanki dokładamy do masy makowej, mieszamy, wykładamy na talerz.Smacznego
Proste Potrawytemperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Gdy ciasto ostygnie delikatnie przekroić na pół. Przełożyć powidłami śliwkowymi. Sporządzić lukier: Wodę wymieszać z cukrem pudrem i kakao. Lukrem polać ciasto. Udekorować orzechami włoskimi
CoolinarniePLszklankami mleka. Gotuj około 40 minut. Ostudź.Następnie porządnie odciśnij.Zmiel na małym sicie 3 razy.Do masy makowej:- 100 g rodzynek sparzonych lub namoczonych w rumie- 100 g sparzonych orzechów włoskich- 150 g cukru- 3 łyżki miodu- łyżeczka cynamonu- skórka starta z cytryny i pomarańczy - łyżka masłaOrzechy drobno posiekaj i dodaj do masy. Resztę składników również. Na sam koniec
Pasje Jolkiszklanki)1 łyżeczka proszku do pieczenia2 jajka250 g maślanki (1 szklanka)110 g cukru (1/2 szklanki)1 opakowanie cukru wanilinowego75 ml oleju (6 łyżek)+ ulubione owoce, czekolada, orzechy...Przygotowanie:Do miski wrzucamy jajka i wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy. Używając miksera mieszamy. Następnie dodajemy maślankę oraz olej i ponownie mieszamy. Stopniowo dosypujemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia
Zakręcony Widelecpiec równocześnie na kilku blachach przy włączonej funkcji termoobieg).Pierniki studzimy i przekładamy do metalowych puszek, gdzie przeczekają do Świąt. Możemy je także ozdobić lukrem, polewą, kolorowymi pisakami, posypkami, orzechami
Zakręcony Widelecpołamać drobniej do rondelka i postawić nad parą i wraz z masłem roztopić. Następnie dodać do stopionej czekolady orzechówkę (już po zdjęciu z kuchenki).Czekoladę dać do ciastek z orzechami i dać łyżkę kremówki. Zagnieść.Formować prostokątne cukiereczki.Czekoladę mleczną roztopić nad parą z 3 łyżkami kremówki.Po zestawieniu z ognia ja dodałam kolejne 3 łyżki kremówki, aby lepiej
Moje pyszne gotowaniecukru * 2 żółtka * szczypta soli* 2 łyżeczki przyprawy do piernika* 200 g marcepanudo polania:* 70 g gorzkiej czekolady* 1 łyżka oleju roślinnego ( u mnie olej z orzechów laskowych Oleofarm )Wykonanie:Mleko delikatnie podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru - wymieszać. Mleko z drożdżami odstawić do wyrośnięcia.W rondelku rozpuścić masło - pozostawić do wystygnięcia
kolorowotorcikowoużycia miksera..nadziany różnymi bakaliami Helio ..2 szkl.mąki3/4 szkl.cukru1 czubata łyżka kakao1 łyżeczka sody1 łyżka przyprawy do piernika1 szkl.śmietany1/2 szkl.oleju3 jajka2 czubate łyżki masy kajmakowej Heliododatki:orzechy włoskie Helioorzechy laskowe Heliopolewa biała Heliopolewa mleczna Heliożurawina suszona Heliodaktyle suszone Heliośliwka suszona Helioskórka cytrynowa Heliorodzynki Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki i daktyle pokroić.Składniki suche wymieszać w jednej misce
Moje domowe kucharzeniesypkimi składnikami, łączymy całość hakiem robota. Jak ktoś robi to ręcznie to polecam silikonową łyżkę, gdyż ciasto jest dosyć gęste i klejące.Mokrymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na wyłożonej papierem formie w sporych odstępach, gdyż pierniczki się lekko rozpłyną i urosną.Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrzeba uważać, aby nie powstał nam proszek) i wgniatamy w ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie i spłaszczamy je łyżką. Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut
Kuchenny Skrawek Niebapiernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach na blaszce. Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać go dość sporo - powinien być
Pasja Smakutortowa-pełnoziarnista-ryżowa)2 łyżki miodu1/4 szklanki brązowego cukru (można zastąpić zwykłym)2 duże jajka1/4 kostki masła1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200g dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe)1. Płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i posiekane bakalie wrzucamy do miski, mieszamy łyżką.2. Dodajemy jajka, rozpuszczone i wystudzone masło
Szefowa kuchniprzez praskęłyżeczka przyprawy 5 smaków2 - 3 łyżeczki sosu sojowego przygotowanieW dużej misce umieścić mięso i pozostałe składniki kuleczek - dobrze wymieszać. Z wyrobionej masy formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Wyszło mi 31 kuleczekZagotować bulion, dodać do niego grzyby, czosnek i imbir. Kuleczki ułożyć na wkładce do gotowania na parze i ustawić nad gotującym się bulionem. Przykryć
Stare Gary