kremowe, dodajemy wodę i ekstrakt. W innej miesce mieszamy przesiane mąki, płatki(chrunchy) i sól. Suche składniki dodajemy do masła i dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej kulki wkładamy odsączone z likieru czereśnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15/20 minut lub do czasu aż uzyskają lekko złoty kolor. Zostawiamy
Mia Cucina Sofietaobie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny i letnie mleko. Ciasto nie powinno być zbyt zbite. Ręce natłuścić olejem i formować z ciasta kuleczki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze w pewnej odległości, ponieważ urosną. Wstawić do piekarnika na 15 min i piec w temp. 180 °C. Uważać, aby ciasteczka nie zbrązowiały. Ciasteczka lekko ostudzic
Mia Cucina SofietaDziś coś dla miłosników kokosa. Pyszny kokosowy krem budyniowy, bita śmietana i aromatyczne paseczki ze swieżego orzecha kokosowego sprawiły, że przez chwilę poczułam się jak w raju) zapraszam) Tarta kokosowa z bitą śmietaną Składniki na kruchy spód: 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 60 g cukru pudru 150 g zimnej margaryny/masła1 żółtko 30 ml lodowatej wody Wszystkie
Mia Cucina Sofietabrukselkę jadamy już po ugotowaniu, z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej i masła. Może warto skusić się na nową wersję brukselki, np z parmezanem w piórka, podsmażonym boczkiem czy orzechami. Można ją również upiec w piekarniu, będzie wtedy bardziej chrupiąca i aromatyczna. A co powiecie na kwaśno-słodka brukselkę? Taką z dodatkiem rodzynek , soczystej pomarańczy i prażonych orzeszków pinii? Zapewniam
Mia Cucina Sofietamiski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy; najlepiej wyrobić rękami) Z mięsa formujemy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Pomidorki myjemy. Na drewniane lub matalowe szpikulce nadziewamy na przemian klopsiki i pomidorki. Tak przygotowane szaszłyki kładziemy do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i polewamy nitka oliwy. Posypujemy rozmarynem
Mia Cucina Sofietamasła 100 g cukru pudru 3 ugotowane żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa chałwowo –orzechowa: 1/2 szklanki śmietany 30% 200g chałwy 80 g laskowych, mielonych orzechów ½ tabliczki gorzkiej czekolady Dekoracja: motylki i kwiatuszki z masy z marshmallow lub z gotowej masy cukrowej 80 g pianek 180 g cukru pudru 1 1/2 łyżki wody Kruche
Mia Cucina Sofietaobawiać się czy wyjęta z pojemniczka się nie rozjedzie. Z reguły panna cotta podawana jest ze świeżymi owocami lub ciepłymi owocowymi musami, świetnie smakuje z kremem czekoladowym, karmelem, orzechami lub pistacjami. Jest wykwintnym zwieńczeniem posiłku, można, ba, nawet trzeba ją przygotować wcześniej, jest efektowna w podaniu i nieziemska w smaku. Tym razem użyłam silikonowej formy o pojemności
Mia Cucina Sofietaprzyniosło kucharzowwi fortunę, Amerykanie zabrali ze sobą przepis, a on zaczął piec Torta Caprese na dużą skalę. Z bigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello. Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek
Mia Cucina Sofietapłatkami owsianymi i dodatkiem pestek dyni i słonecznika oraz odrobiną ciemnej czekolady. Zapraszamy! Składniki ok. 1,5 szklanki mąki z płatków owsianych (zmieliłam w blenderze z dodatkiem kilku orzechów laskowych)ok. 130 g miękkiego masła1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru pudru (wedle uznania- można dać mniej, ale jak dla mnie wyszły idealnie słodkie)3 garstki pestek dyni2 garstki
Symfonia Smakówkruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, następnie rozetrzeć z masłem (najpierw "podziabać" nożem, później ugnieść palcami), dodać dwa żółtka, zagnieść i dodać zmielone płatki owsiane i orzechy. Tak przygotowane ciasto wsadzić na pół godziny do lodówki, lub na parenaście minut do zamrażarki. Formę do babeczek smarujemy masłem i wykładamy dość cienką warstwą ciasta po same
Symfonia Smakówmała łyżeczka octu balsamicznego odrobina cukru oliwa z oliwek do smażenia oraz 1 łyżka do ugotowanego makaronu (lub innego preferowanego oleju do sałatek: u mnie z orzechów włoskich) po połowie łyżeczki preferowanych, suszonych ziół - u mnie estragon i rozmaryn garść świeżych ziół - u mnie oregano świeżo zmielona sól i pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według
Symfonia Smakówczym smarujemy boki (w moim przypadku) miodem i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Miód można zastąpić wieloma składnikami takimi jak: śmietana, dżem, czekolada, lukier, lub karmel, a wiórki kokosowe np. orzechami, bezą, kakao lub wszelakimi owocami - wedle gustów smakowych, jednak z takim duetem naprawdę komponuje się idealnie. Ilość masy serowej przeliczyła moje oczekiwania i było jej zbyt dużo na formę
Symfonia Smakówoczyszczoną. Dodać szczyptę soli, cukier oraz nasiona z wanilii. Następnie wbić jajka i dodać posiekane masło. Całość posiekać, dodać drobno posiekane czekolady. Zagnieść ciasto. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Piec ok. 12minut w temp. 190st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościmasy dodawać rozkłócone jajka. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mlekiem w proszku i nasionami wanilii. Dodać drobno pokrojone czekolady. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, i bardzo delikatnie spłaszczyć. Piec ok. 10-12 min w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Można zrobić esy-floresy z 50g stopionej gorzkiej czekolady
Z miłości do słodkościparze. Dodać masło, mieszać aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Następnie wsypać mielone migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby masa ostygła i nieco stężała. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w zmielonej w blenderze na pył czekoladzie. Przełożyć do papierowych papilotek i schłodzić
Z miłości do słodkości