względu na swój świetny aromat który dobrze skomponuje się z mleczną kuwerturą. Można wymyślać różne kombinacje np. biała kuwertura z suszonymi malinami, gorzka ze śliwką czy też mleczna z orzechem pistacjowym w środku. Czekolada jak zawsze poprawi nasz nastrój i uodporni na stres więc jest to idealna jesienna propozycja która mam nadzieje doda wam sił i pobudzi kreatywne myślenie. Zaczynajmy
Kuchnia PROzdrowotnaDziś mega szybki ale ciekawy pomysł na twaróg. Na śniadanie w sam raz! a zajmie Ci to 5 minut!. Migdały to naturalny anty stresor i zaraz po orzechach włoskich najlepsza odżywka dla mózgu. Poranki jak zawsze są ciężkie a śniadanie nie może być liche dlatego łączymy twaróg, białą czekoladę i migdały by dały Wam energię na calutki dzień :) Czas
Kuchnia PROzdrowotnablat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, ponownie posmarować dżemem i przykryć resztą kremu. Położyć trzecią część ciasta, docisnąć. Wierzch: puszka masy krówkowej, 100g orzechów włoskich.Masę krówkową rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać posiekanymi orzechami.Najlepiej smakuje na trzeci dzień, gdy blaty ciasta zmiękną
Z miłości do słodkościmiodową i wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Gdy ciasto zgęstnieje formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Gdyby ciasto zbytnio się nam kleiło wystarczy ręce zmoczyć zimna wodą.Piekarnik nagrzewamy
Kulinarne przygody Gatityzakup takiego nietypowego upominku :)Zawitałam też do budki sprzedającej pieczone kasztany, świąteczny przysmak z południa Europy. Jedliśmy je z Mężem po raz pierwszy - smakowały jak skrzyżowanie ziemniaka i orzechów :)Spodobały mi się też urocze "ciasteczka-bałwanki" w jednej z cukierni, na które zachorował synek mojej koleżanki.Niestety nic więcej dobrego o warszawskim jarmarku nie mogę napisać. Nawet rok temu
Chilli Czosnek i Oliwacukru, mąki ani jajek. Składniki można dodać na oko :):7 łyżek sezamu4 łyżki płatków owsianychkilka pokrojonych suszonych daktyli1 łyżka ulubionych płatków śniadaniowych1 łyżka suszonej żurawiny2 garści posiekanych orzechów włoskich1 łyżka słonecznikakilka pokrojonych suszonych moreli 1 - 2 łyżki wodyokoło 3 łyżek naturalnego mioduWszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy odrobinę wody a następnie miód. Na blaszkę
Bon Appetit Małgorzatywafli2 puszki masy krówkowej (u mnie jedna kakaowa i jedna orzechowa)1,5 tabliczki gorzkiej czekoladysłoiczek kwaśnych powideł (u mnie domowe z czarnej porzeczki)bakalie (suszone morele, orzechy włoskie, żurawina, płatki migdałowe, kandyzowana skórka pomarańczowa)2 łyżki masła2 łyżki śmietanki kremówkiWafle smarujemy na przemian masą kajmakową oraz powidłami. Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki
Bon Appetit Małgorzatyalla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. pozostałe składniki takie jak parmezan czy orzechy pinii są bardzo drogie i często w kuchni sięgamy po tańsze i wcale nie gorsze w smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde sery. I słusznie
Bon Appetit Małgorzatyalla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. pozostałe składniki takie jak parmezan czy orzechy pinii są bardzo drogie i często w kuchni sięgamy po tańsze i wcale nie gorsze w smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde sery. I słusznie
Bon Appetit Małgorzatycebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiemBarszcz czerwony do paluszków i pasztecikówSzaszłyki z kurczakiem i papryką Małe słodkości:Oponki z seremPierniczki świątecznePierniki lukrowaneCiasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami Ciasteczka orzechoweKruche ciasteczka z beząCiastka / Torciki warszawskieCiastka francuskie z marmoladą różaną Wafle kajmakowe Wafle mleczne Wafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweMuffinki
Kuchnia domowa Aniśli lubicie ciasta drożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same najlepsze smaki bożonarodzeniowe - orzechy, wiśnie i pomarańcze
Kuchnia domowa Anisobą. Ciasto wychodzi klejące i takie ma być. Nie należy dosypywać mąki.4. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.5. Dłonie zwilżamy wodą i z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego lub odrobinkę większe). Po kilka kulek wrzucamy na olej i smażymy na rumiano.6. Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!!!P.S. A oponki lubicie? Jeśli
Kuchnia domowa Aniżurawinową Ciasteczka francuskie z jabłkamiCiasteczka francuskie z marmoladą różanąCiasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą) Ciasteczka korzenne Ciasteczka kruche wykrawane Ciasteczka kruche z beząCiasteczka orzechowe Ciasteczka owsianeCiasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami Ciasteczka z lentilkami Ciastka pieguski Francuskie paluszki z solą i kminkiemKruche babeczki z kremem Muffinki czekoladowe z wiśniami Muffinki kawowe Muffinki pomarańczowo
Kuchnia domowa Anibrokułem, fetą i szynkąSałatka z brokułem i makaronem Sałatka z buraczków z czerwoną fasolą Sałatka z czerwoną fasolą Sałatka z kalafiora i rzodkiewkiSałatka z kalafioremSałatka z kalafiorem i orzechami Sałatka z kalafiorem i paprykąSałatka z kalafiorem i pomidoramiSałatka z kapustą pekińską z szynką i ananasem Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiemSałatka z kiszonego kalafiora Sałatka z kurczakiem
Kuchnia domowa Anipolewy czekoladowe. Trufle zostały obtoczone w kakao, w wiórkach kokosowych i siekanych migdałach. Możecie sami pokusić się o przygotowanie własnych posypek: np. oblać je czekoladą, obsypać je siekanymi orzechami, cukrem pudrem czy kolorowymi posypkami Wierzcie mi, musicie je zrobić!Składniki:150 ml śmietanki 30%-36%2 x 200 g Kuvertüre Zartbitter (gorzkiej kuwertury)4 łyżki brandy50 g masłagorzkie kakao, wiórki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię