orzechy - 16941 przepisów (strona:881/1130)

Islandzkie bułeczki z marcepanem. 207

wrzucamy wszystkie składniki,  ustawiamy program na wyrabianie i wyrastanie ciasta i czekamy aż się "samo zrobi". :)Przygotowujemy nadzienie miksując składniki na gładką masę. Dodajemy ewentualne rodzynki, żurawinę, orzechy czy kto co lubi.Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat i posmarowanymi olejem dłońmi rozciągamy je na duży dość cienki prostokąt. Na wierzchu rozsmarowujemy nadzienie,  zwijamy jak roladę. Tniemy

Z butelką mleczka w tle
Pierniczki brukowce 255

mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę, sodę, jajko, masło oraz przestudzaną masę. Wszytko dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem o wymiarach 36x26 do pieczenia w odległości 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki się stykają. Piec w tem. 180 C Przez 15- 20 minut

Delicious Titbits
Keks na białkach 361

Kopytowa1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szkl cukru 0,5 szkl oleju0,5 szkl mleka1 łyżeczka esencji waniliowej3 łyżki mieszanki Mix keksowy Helio200 g bakali(rodzynki, żurawina, migdały krojone, orzechy włoskie, morele)1 łyżka mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Bakalie pokroić, dodać mix keksowy i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Białka z szczyptą soli ubijać mikserem i partiami dosypywać cukier. Ubijamy tak długo

Ala piecze i gotuje
Marcepanowe ciasteczka z marmoladą 148

Zagniatamy ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową. Ponownie zagniatamy. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy i robimy dziurkę palcem na środku. W dziurkę wkładamy łyżeczką marmoladę. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Aga w kuchni
Domowa gorąca czekolada 400

się jako świetny prezent. Wystarczy przesypać do ładnego słoiczka i udekorować go wstążką, takie prezenty są najbardziej zapamiętywane :) Do tej mieszanki możecie dodać naprawdę wszystkiego: kruszonych cukierków, orzechów, cynamonu, chili, .... i z każdym tym dodatkiem smak będzie nie zapomniany. Jednak dzisiaj moja ulubiona wersja z czekoladą czarną i białą - Obłędna Składniki:1 szklanka mleka

Niezły Młynek
Makowiec z bezą 299

masła (pół kostki)4 jajka1 łyżka miodu1 szklanka mleka (250 ml)3/4 szklanki cukru (120 g)1/2 łyżeczki proszku do pieczeniakilka kropel olejku migdałowegonamoczone w rumie rodzynki lub posiekane orzechy włoskie (można pominąć)Beza:4 białka jajek3/4 szklanki cukru1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy

Poezja smaku
Orzeszki Ziemne w Karmelu 365

Na dobry początek...Cud, miód i orzeszki, czyli przepyszne karmelowe batoniki z prażonymi fistaszkami.Idealny pomysł na szybką, słodką i chrupiącą przekąskę.Orzeszki w Karmelu - Składniki:2

Słodka Strona
Makaron z kurczakiem i pesto 141

doskonale smakuje z kurczakiem, ale możemy go serwować na przykład do chleba, bagietki, sałatek czy serów. Najlepsze jak dla mnie jest pesto domowej roboty.Składniki na pesto:1/3 szklanki orzechów nerkowcaspora garść świeżej bazylii1 ząbek czosnku4 łyżki oliwy z oliwekparmezan bądź inny drobno starty ser (np. pecorino)sól, pieprzWszystkie składniki blendujemy albo ucieramy w moździerzu.Sposób przyrządzenia:Makaron gotujemy

upichcic
Piernik na Boże Narodzenie 431

wystygnięcia.Do rozpuszczonych składników przesiewamy 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem. Jeśli ktoś lubi zachęcam do dodania bakalii, orzechów oraz startej skórki z wyparzonej pomarańczy. Wszystko łączymy i dokładnie mieszamy.Masę przekładamy do dużej keksówki, moja ma długość 30 cm i pieczemy godzinę w 180 stopniach

upichcic
Placki z pieczonej dyni 181

bardzo delikatne w swojej strukturze. Ich smak wspaniale komponuje się z pikantnym sosem czosnkowym, zwyczajną kwaśną śmietaną lub ulubionym dżemem. Ja podałam je na kolację z powidłami z orzechami z Anielskich Przysmaków, które są niezwykle aromatyczne i intensywne w smaku. Bardzo smacznie skomponowały się z placuszkami :)*Pieczona dynia.Dynię umyć, przekroić na pół i dłonią wydrążyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijny barszcz po mojemu 164

domy jednym ze zwyczajów były tzw. słodkie talerze. Mama zdobywała w jakiś magiczny sposób (bo to były lata kryzysu) wymyślne słodycze i układała je na paterach razem z cytrusami, orzechami i jabłkami. Takie patery ustawiała w kilku miejscach i każdy mógł w każdej chwili sięgnąć po to, na co miał ochotę. Choinkę zawsze ubieraliśmy w samą wigilię. I zawsze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z cukinii z pulpecikami z piersi kurczaka i z makaronem 336

kostkę. Przesmażyć na oliwie razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przełożyć do garnka ze zmiksowaną cukinią. Dodać sól, cukier i pieprz - zagotować wszystko razem.Z mięsa formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i (bez obtaczania w czymkolwiek) wkładać na gotującą się na niewielkim ogniu zupę. Po włożeniu pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepszy Piernik 368

rodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota

Made By Mom And Son
Pomarańczowe ciasteczka dla Mikołaja 249

następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Piec w 175 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Smacznego!Wczoraj zrobiliśmy wielkie zakupy. Zaopatrzyłam się a bakalie, orzechy, marcepan i całą górę czekolady. Będzie się działo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Raclette, patelenka pełna smaków i zabawy 164

środku stołu ustawiamy raclette lub racletton, to ten z górną płytą grzewczą i dużo miseczek z warzywami świeżymi, marynowanymi cebulkami, ogóreczkami ,oliwkami, śliwkami, owocami, wspaniała jest gruszka z orzechami, a może banan, oczywiście przyda się bagietka ,przyprawy i jakieś sosy,a mogą być też konfitury z żurawiny itd.,a może ktoś wykombinuje malutki omlecik, tutaj wyobraźnia nie ma granic

Kulinarny karnet Christophera