orzechy - 16941 przepisów (strona:888/1130)

Cytrynowe Kruche Ciasteczka z Konfiturą 293

ciasto i zabrałam się za ciastka. Tak jak autorka wspominała na początku ważyłam sobie ciasto po 13 g, ale potem robiłam kulki na tak zwane oko na wielkość małego orzecha włoskiego. Kulki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, jak potem się okazało ciasto troszkę się rozlewa i lekko rośnie. Każdą kulkę rozpłaszczałam dłonią, w środku robiłam głębokie

Blondynka Gotuje
Owsianka z karmelizowanymi bananami 118

Zosi Cudny. Recenzję książki przeczytacie tutaj —>KLIK   3/4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych0/5 l mleka0/5 łyżeczki cynamonu2 banany2 łyżki brązowego cukrułyżka masła2 łyżki śmietanki 30%kilka posiekanych orzechów brazylijskichMleko zagotowujemy i wrzucamy do niego płatki.Gotujemy około 8 minut często mieszając po czym odstawiamy z ognia.Wersja u Zosi była słodzona miodem ale my raczej nie słodzimy.Na patelni rozpuszczamy

Mienta blog
Recenzja książki „Make Cooking Easier – Przepisy na cztery pory roku” Zosi Cudny 149

owsianka, twarożek czy koktajl) i tych bardziej zaawansowanych (np. kaczka lub tort bezowy). I chociaż wszystkie są raczej proste to na pewno nie banalne w smaku. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, placuszki z twarogiem, miodem i skórką z cytryny, krem ze świeżego groszku cukrowego czy też kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym. Kto nie miałby na to wszystko ochoty

Mienta blog
KLUSKI ŚLĄSKIE 1014

równości z masą ziemniaczaną mąki ziemniaczanej. Dodajemy odłożone ziemniaki, dobrze mieszamy. Jesli ciasto się bierze do ręki dodać jeszcze odrobinę mąki. Na dłoń bierzemy małe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy, palcem robimy wgłębienie z jednej strony tzw.dziurkę. Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy ok 7 minut. Podajemy z przesmażoną cebulką

Z Majeczką w kuchni
OCTOWE OGÓRECZKI Z CEBULKĄ 159

gruntowychzalewa:5 szklanek wody1 szklanka octu1,5 szklanki cukru1 łyżka solina każdy słoik 0,5l :1 listek laurowy,4 pieprze ziarniste,okolo 15 plastereczków marchwi,połowa cebuli wielkości dużego orzecha włoskiego,1 baldachim kopru plus 2 zielone piórkaWykonanie:Na dno kazdego słoika wrzucamy plastereczki marchwi,koper,przekrojoną na mniejsze częsci połowkę cebuli,pieprz,listek laurowy.Ogóreczki układamy do słoików.Wszystkie

Z Majeczką w kuchni
CARPACCIO Z BURAKA 155

Podchodziłam do tego połaczenia smaków dość niepoważnie,ale jak spróbowałam to wiem że napewno będę często je robiłaSkładniki:3 srednie burakigarść rukoli2 łyżki orzechów włoskich1 łyzka oliwy z oliwek1 łyżka octu balsamicznegosól,pieprzWykonanie:Buraki myjemy, gotujemy ok 40 minut . Po tym czasie obieramy, kroimy w plastry, układamy na talerzu wyścielonym rukolą. Oprószamy solą oraz pieprzem.Orzechy rozdrabniamy, posypujemy nimi buraki. Mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Zdrowy twarożek cynamonowy ^^ 140

olejem lnianym, otrębami, cynamonem i mandarynką ~Składniki:kostka twarogu (250g)łyżka miodu2 łyżeczki oleju lnianego20g dowolnych otrębów (u mnie owsiane)łyżeczka cynamonu+  mandarynka (można dodać suszone owoce lub orzechy)Twaróg rozgniatamy widelcem razem z miodem olejem otrębami i cynamonem tak, aby powstała w miarę jednolita masa. Jeśli chcemy, aby twarożek miał mniej zwartą konsystencję możemy dodać np. trochę jogurtu

Kuchenny Skrawek Nieba
106. Słodkie popołudnie, czyli kruche ciasteczka z ziarnami 200

krokami i daje nam o tym znać mrożąc nam nosy i policzki. W ciągu takiego zimnego dnia dobrze schrupać sobie coś pożywnego... na przykład ciasteczka z ziarnami słonecznika, sezamu, orzechami z dodatkiem cynamonu i kardamonu (mieszanka od Ziarenkowo) w miodowym karmelu. Doskonale kruche maślane ciastka pokryte chrupką mieszanką ziarenek do tego ciepła herbata i nie potrzeba nic więcej w jesienne

Symfonia Smaków
Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami 196

Składniki: 500 g mięsa mielonego,2 suszone grzyby,1 cebula,1 jajko,2 łyżki bułki tartej,sól,pieprz,ziarna: słonecznik, siemię lniane, sezam,buraczki ćwikłowe kulki Orzech,ryż kleisty,olej z pestek dyni Oleofarm.  Przygotowanie:  Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą na ok. godzinę lub gotujemy przez 10 minut. Następnie siekamy je w drobną kosteczkę. Cebulkę kroimy w drobną

Aga w kuchni
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 213

bułeczek na mące pszennej. Znalazłem kilka z dodatkiem mąki żytniej. Ale orkisz??? Czyżby w Japonii, skąd wywodzi się Tang Zhong, orkisz nie był stosowany?Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki nie znajdowane w zwykłej pszenicy, które działają jak antyutleniacze. Jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, żelazo i białko. Czarnuszka to dodatek

Grahamka, weka i kajzerka
Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana 126

koniec pieczenia. Prowansalska wersja najczęściej zawiera oliwki, ser, boczek lub rozdrobnione sardele (anchois). Inne wersje mogą zawierać, zgodnie z wyobraźnią piekarza i tradycją regionu, suszone owoce, orzechy, kozi ser albo Roquefort. Zwykle mają kształt wydłużonego prostokąta, okrągły, korony lub gwiazdy, ale te najbardziej znane mają wzór przypominający kłos zboża. Fougasse były stosowane tradycyjnie do obliczania temperatury pieców chlebowych, opalanych drewnem

Grahamka, weka i kajzerka
Kartofelki marcepanowe. Kuleczki marcepanowe. 277

Składniki:200 g masy marcepanowej,kakao naturalne. Przygotowanie:   Masę marcepanową robimy sami lub kupujemy gotową - najwięcej jest jej w sklepach w okresie świątecznym. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W palce bierzemy szczyptę kakao i wcieramy dookoła w kuleczki marcepanowe. Można także je obtoczyć w kakao, ale ja takich nie lubię jak jest za dużo kakao

Aga w kuchni
Przepyszne ciasto orzechowe z białą polewą 365

Ależ to jest pyszne ciasto, mówię Wam ! Coś specjalnie dla wielbicieli orzechów włoskich a my do takich na pewno się zaliczamy. Przygotowuje się je łatwo i dość szybko a jest naprawdę wyśmienite. U mnie pojawia się zarówno do niedzielnej herbatki jak i na świątecznym stole bo pasuje na każdą okazję.Placek jest wilgotny, pachnący i bardzo smaczny. Mam nadzieję

Smaczna Pyza
Ciasteczka czekoladowo - imbirowe 167

wiadomo ma dużo właściwości leczniczych , działa rozgrzewająco .Powinniśmy go najwięcej spożywać w okresie jesienno - zimowym :) Składniki :2 łyżki posiekanych migdałów Skworcu1 łyżka posiekanych rodzynek Skworcu2 łyżki posiekanych orzechów laskowych  Skworcu 1 łyżeczka cynamonu Skworcu 1 łyżeczka imbiru1 cukier wanilinowy 60 g margaryny Kasi 80 g cukru2 jajka 210 g mąki1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sama słodycz i szczypta chili