orzechy - 16941 przepisów (strona:894/1130)

Bananowiec zdrowiem nadziany 213

zwykłej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g bakalii w tym- 200 g śliwek suszonych KRESTO + garść kandyzowanych owoców tropikalnych Skworcu- u mnie – ananas, melon, mango, posiekane orzechy włoskie. Dajecie na wagę i dopełniacie do 400 g mieszanką Cynamonowy Raj od Ziarenkowo- zawiera cynamon, który absolutnie musi być w tym rajskim cieście. Brązowy cukier trzcinowy Diamant do posypania

Z Kuchni Do Kuchni
Różowy majonez :) z fasoli 169

suchej fasoli niecała połowa szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli szczypta cukru 1/3 - 1/4 szkl. oleju (u mnie z orzechów laskowych, ale może być każdy inny) Wszystkie składniki, poza olejem umieszczamy w blenderze i miksujemy dokładnie na wysokich obrotach. Następnie nadal miksując dolewamy powoli olej. Miksujemy do momentu, aż majonez stanie

chwile dla mnie
P... Pomidorowa! 163

pomidorów 1/3 papryki czerwonej 3 kubki bulionu warzywnego 1/2 cebuli  2 ząbki czosnku 1 x łyżeczka oliwy pieprz/sól/papryka ostra/chilli/ łyżeczka curry/bazylia&oregano kawałek mozarelli garść orzechów lub nasion (dziś użyłam pestek dyni i słonecznika) *jeśli zupa nie będzie zbyt gęsta, można dodać 1-2 jogurtu  Przygotowanie: 1. Gotujemy bulion, zmniejszamy ogień 2. W mniejszym garnku

Kitchens Alphabet
Duńskie ciasteczka owsiane 154

utrzeć mikserem , stopniowo dodawać cukier, następnie jajko  i po kolei wszystkie składniki, zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i układać na blaszce w sporych odstępach, gdyż rosną na boki. Piec mniej więcej 15 minut, chwilę odczekać i zdjąć z blaszki jeszcze ciepłe, bo potem się kruszą

Anioły w kuchni
Placek wspaniały 439

wylać na wcześniej przygotowaną blaszkę i piec w 180 stopniach przez około 35 min. Masa: 1 puszka masy kajmakowej 1 kostka masła po jednej garści pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe) trochę pokrojonej czekolady (niekoniecznie) Wierzch: 4 paczki herbatników szkolnych 0,5szkl rumu polewa rumowa lub biała  Masło utrzeć, dodawać stopniowo po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać

Anioły w kuchni
Sałatka z gotowanych buraków i ogórków kiszonych 276

Składniki: 3-4 małe buraki 5-6 ogórków kiszonych kawałek pora 100 g goudy 1 łyżka majonezu  2 łyżki jogurtu naturalnego świeża natka pietruszki sól, pieprz pistacje lub orzechy włoskie Wykonanie: Buraki ugotować, ostudzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podobnie postąpić z z serem i ogórkami, pamiętając, żeby te ostatnie odsączyć na sicie

Anioły w kuchni
Knedle rybne z sosem koperkowym 138

czosnek szklimy na oliwie, dodajemy rybę i dusimy ok 2 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy vegetą i pieprzem.Gdy masa ostygnie lepimy z niej 12 kulek wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko studzimy. Dodajemy jajko, sól, gałkę muszkatołową, masło i mąkę. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy

Anioły w kuchni
Makowiec z bakaliami 186

szkl. miodu 3 jabłka 0,5 szkl. cukru pudru 120g miękkiego masła 6 jajek 3 łyżki likieru amaretto 100g płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie (orzechy, rodzynki) 2 gorzkie czekolady na polewę płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie:Mak sparzyć gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 0,5 godziny, odstawić do ostygnięcia.Odsączyć z nadmiaru płynu i zmielić

Anioły w kuchni
Placek czekoladowo-gruszkowy 172

kwaśnej śmietany, 100g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Po przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z jajkami. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy. Dodajemy gruszki.Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy

Anioły w kuchni
Placuszki dyniowe 187

Rozgrzać patelnię.  Nakładać po sporej łyżce ciasta  i smażyć placuszki na złoty kolor w dwóch stron.  Podawać ciepłe z miodem, syropem z agawy, klonowym i np. orzechami

Sto kolorów kuchni
Lizaki na halloween 259

może je zastąpić np. papierową słomką. Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki w dużej misce. Dodajemy krem oraz serek i wszystko ręcznie mieszamy. Następnie formujemy kulki nieco większe niż orzech włoski. Kulki umieszczamy w zamrażalce na około 30 minut. Po wyjęciu wbijamy patyczki od lodów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lizaki delikatnie obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie, posypujemy posypką i odstawiamy

Kolizje Smaków
Ciasteczka z marmoladą 208

Składniki: 180 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli, marmolada Orzech.     Przygotowanie:    W misce zagniatamy ciasto z miękkiego masła, cukrów, mąki, jajka i szczypty soli. Ciasto przekładamy do maszynki, wyciskającej ciasteczka. Maszynkę przykładamy do blaszki i wyciskamy bezpośrednio na blaszkę. Palcem robimy delikatne wgłębienie na środku każdego

Aga w kuchni
Sałatka z burakiem, jajem, serem feta oraz grzankami 230

Składniki (na dwie porcje): garść rukoli burak, upieczony (180 stopni, 1h) 50 gram sera feta 2 kromki pieczywa razowego, u mnie razowiec z orzechami włoskimi z tego przepisu: klik 3 jaja, ugotowane na twardo/ półmiękko szczypta soli łyżka syropu klonowego, opcjonalnie, do polania całości Rukolę układamy na dwóch talerzach. Buraka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie ósemki i szesnastki. Układamy

Mango Papaja