orzechy - 16941 przepisów (strona:902/1130)

Pascha 171

dodatkiem lodów, bitej śmietany i owoców. Składniki: 3 l mleka 3 szkl. kwaśnej śmietany 9 żółtek 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. roztopionego masła 1 laska wanilii rodzynki, migdały, orzechy skórka pomarańczowa Gotujemy mleko z laska wanilii. Żółtka łączymy ze śmietaną i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy na wolnym ogniu 3-4 minuty. Odstawiamy z ognia do ostygnięcia, po czym

Salonik smaków
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 314

posolona. 9. WYRABIANIE CIASTA I FORMOWANIE KLUSEK (5 min): > do miski z powrotem dodajemy odjętą część ziemniaków i wyrabiamy na jednolitą masę palcami. Następnie odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy kuleczki, kładziemy je na desce i dokładnie w środku każdej dociskamy lekko palec, robiąc słynne wgłębienie (do ok. połowy wysokości kluski). 10. GOTOWANIE KLUSEK (3 min): jeśli

Nerds Kitchen
cygańska droga czyli walka z galaretką 182

makowej. Ja wykonałam biszkopt czekoladowy, według przepisu powinno być ciasto ucierana z bakaliami i makiem. W oby wersjach ciasto dobrze smakuje.  Składniki: ciasto ciemne: 20 dag orzechów 20 dag maku kostka margaryny 20 dag rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 6 jajek ciasto jasne: 4 jajka

ciastkarnia na kruchym spodzie
ciastka niespodzianki na jesienną chandre 178

było zbyt grube. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. W małym garnku rozgrzewamy miód i dodajemy szklankę bakalii. Polecam kandyzowaną skórkę z pomarańczy, rodzynki (namoczone wcześniej w rumie), orzechy. Wszystko to wrzucamy do garnka i dokładnie mieszamy. Gotową mieszankę studzimy tak aby wszystko się ze sobą skleiło Śmietankę ubijamy  na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy fix lub żelatynę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowo-śmietanowym. 242

zgęstnieje. Dodajemy pietruszkę i mieszamy. 3. Tagliatelle przygotowujemy wedle zaleceń producenta. Rozkładamy na głębokie talerze, polewamy naszym sosem i dekorujemy pietruszką.  Wskazówka: Gotowe danie można posypać zmiksowanymi orzechami włoskimi. Smacznego

My Culinary Art
Mazurek cytrynowy 165

szklanki cukru pudru( można więcej lub mniej w zależności jak słodka ma być polewa) sok z połowy cytryny  Dekoracja:  czekolada (gorzka lub mleczna)  Bakalie (np. orzechy, migdały, itp.) Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. W osobnym pojemniku masło mieszamy przy pomocy miksera z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, a także śmietaną. Pod koniec ucierania dodajemy łyżkę spirytusu

Kolizje Smaków
Spring rolls'y 417

nadają się jako przekąska do pracy, czy na biwak, zwłaszcza w tak upalne dni. Do środka możemy włożyć dowolne składniki na jakie mamy ochotę np. pomidor, mozzarelle, ananas, czy orzechy

Kolizje Smaków
Granola 184

Granola to mieszanina płatków zbożowych, orzechów, miodu i cukru zapiekanych do chrupkości, a następnie mieszanych z suszonymi owocami. Tradycyjnie podawana z jogurtem lub mlekiem. Używana również do słodkich wypieków. Według mnie idealna alternatywa dla musli czy płatków śniadaniowych. W nich zazwyczaj jest ogromna ilość cukru ukryta pod różnymi mylnymi nazwami i to co powinno być z założenia zdrowe, wcale zdrowe

Kolizje Smaków
Truskawki w czekoladzie 177

przygotowaniu deser z udziałem truskawek. Wystarczy kilka patyczków do szaszłyków, odrobina czekolady i jakaś fajna ciekawa posypka. Jeśli przygotowujemy deser dla dorosłych posypką mogą być wiórki kokosowe lub mielone orzechy. Jednak nie tylko dorośli uwielbiają takie smakołyki. Dla dzieci również jest idealny, a cukrowa kolorowa posypka dodaje mu atrakcyjności. Szczerze przyznam, że u nas zaledwie kilka sztuk dotrwało do zdjęć

Kolizje Smaków
Muffiny jabłkowo-bakaliowe bez cukru 187

szklanki otrębów owsianych 0,5 szklanki otrębów pszennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka rodzynek 6 orzechów laskowych (pokruszonych) 6 suszonych moreli (pokrojonych w kostkę) 6 migdałów (pokruszonych) Składniki "mokre": 0,5 szklanki mleka (ja użyłam 2%) 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub greckiego) 5 łyżek oliwy

kuchnia do kwadratu
Batoniki musli 193

Składniki "suche": 2 szklanki płatków owsianych (my preferujemy górskie) 0,5 szklanki mąki żytniej lub pełnoziarnistej 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki słonecznika 0,5 szklanki orzechów ziemnych (posiekanych) 0,5 szklanki migdałów (posiekanych) 0,5 szklanki rodzynek 0,5 suszonych moreli, śliwek i daktyli Składniki "mokre": 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1/4 szklanki wody 2 białka

kuchnia do kwadratu
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 144

Mediterranean Cusine] Kuchnia wschodniośródziemnomorska: obejmujeGrecję, Cypr, Turcję, Syrię, Liban, Izrael i Egipt popularne składniki dań to: jogurt, sery – feta, halumi, labneh  natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh  z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana

Chilli Czosnek i Oliwa
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 179

dania. Ugotowana "na chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo oliwy:) Uważam ponadto

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette pomidorowo - bazyliowe 175

się również, jakie inne wytrawne nadzienia mogłabym przygotować do takiej tarty i oto propozycje: z duszonego szpinaku, sera feta i orzeszków pinii z duszonego szpinaku, niebieskiego sera pleśniowego i orzechów włoskich z ricotty i plasterków cukinii (przepis - klik) z pora i jarmużu (przepis - klik). Prezentowanie dziś galette okazało się pysznym i sycącym daniem. Jest to też jedna z najładniejszych potraw

Chilli Czosnek i Oliwa
Pilaw z kurczakiem i pestkami granatu 160

dodatków. Uwagi: Pilaw po dodaniu pestek granatu nie nadaje się do odgrzewania, ponieważ pestki tracą swój piękny kolor. Jeżeli chcecie go przygotować dzień wcześniej, skończcie na punkcie 3., a orzechy, zioła i pestki dodajcie przed samym podaniem. A od następnego posta zapraszam Was na świąteczne przepisy z krajów śródziemnomorskich

Chilli Czosnek i Oliwa