orzechy - 16941 przepisów (strona:891/1130)

Potwory i Spółka - Mike Wazowski 188

Mike'a Wazowskiego z Potworów i Spółki. Bo nie wszystkie potwory muszą być straszne :) Jako bazę wykorzystałam proste babeczki waniliowe, można dodać do nich kostkę czekolady, orzechy czy nawet ulubione draże (M&Msy?), przyda się także krem lub rozpuszczona czekolada oraz masa cukrowa.Przepis na babeczkiPrzepis na kremPrzepis na domową masę cukrowąPo upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby ostygły. Muszą być zupełnie

Ciastkozercy
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 226

waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Gdy ciasto zacznie się już lekko formować w kulę dodajemy partiami amarantus ekspandowany i mieszamy. Z wyrobionego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Można przygotować je w kilku wariantach:- naturalne- obtoczone w amarantusie- obtoczone w wiórkach kokosowych i amarantusieU nas wszystkie wersje cieszą

Smaczne Zdrowe
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 191

sklepu się nie wychodzi - wiemy z autopsji, że trudno jest się obejść smakiem.Opis mąki w sklepie:"Ekologiczna mąka kokosowa BIO to bezglutenowa, całkowicie naturalna mąka kokosowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego.Skład: mąka kokosowa* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).Zastosowanie: do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Stosowana jako zagęszczacz do zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek

Wypisz Wymaluj
Ciasteczka dyniowe z cynamonem 813

temperatury 170-175 stopni- cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia- schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25g), formować kulki wielkości orzecha włoskiego- kuleczki obtaczać w mieszance cukrowo-cynamonowejobtoczone kulki układać na blasze w dość dużych odstępach- kulki spłaszczać lekko szklanką z gładkim dnem na grubość 1-1,5cm- uformowane ciasteczka wstawić

Smakołyki Bereniki
CEBULOWE LECZO Z KLOPSIKAMI 185

cebula1 jajko2 łyżki kaszki mannysólpieprzmajeranekbułka tarta do panierowaniaMięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, przyprawy i kaszę manną. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z każdej strony.Przygotowanie lecza:Na oleju podsmażamy pokrojone w piórka cebule wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Smażymy całość do momentu

Walijskie Pichcenie
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 180

wycieczki do Sieny spróbowaliśmy słynnego piernika, panforte, tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże Narodzenie, jednak obecnie dostępnego w każdej lokalnej cukierni i restauracji. Panforte ma konsystencję miękkiego nugatu, jest pełne orzechów i suszonych owoców. Przepis na ten deser pokazywałam Was także w zeszłym roku na blogu. Włochy na pewno kojarzą się Wam z pysznymi gelato, ale czy wiedzieliście, że w miasteczko

Chilli Czosnek i Oliwa
P... Pizza francuska! 157

Spotkania ze znajomymi to nie tyle, co ciężki orzech do zgryzienia, jednak trzeba chwilę pomyśleć nad rzeczą, która wszystkim zasmakuje :) Na szczęście dzisiejszego wieczoru wszyscy byli tolerancyjni i nasze żołądki były gotowe na wszystko ;) Postawiliśmy na...pizzę! Ale to nie była typowa pizza, a pizza z francuskimi dodatkami w postaci sera reclette i kiełbasy diots.Raclette jest potoczną nazwą potrawy

Kitchens Alphabet
Sernik z musem mandarynkowym 166

zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę i zagnieść.Połową ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do piecz. Z reszty zrobić małe kulki, wielkości orzecha włoskiego.2. Żółtka utrzeć z cukrem, potem serem.Przesiać do tego budynie i zmiksować. Białka ubić z cukrem waniliowym i wkręcić do masy serowej.Masę wyłożyć na ciasto w blaszce

Sama słodycz i szczypta chili
GOFRY MIGDAŁOWE, AMARANTUSOWO-OWSIANE - BEZGLUTENOWE... dżemem malowane. 214

odbić, pod warunkiem, że ma się zapas). Truskawki i czarny bez - lek na całe jesienne zło...MIELONE MIGDAŁY:Dostępne tutaj: Skworcu."MĄKA Z MIGDAŁÓW są to dokładnie rozdrobnione orzechy migdałowca. Jest to bezglutenowy produkt z przeznaczeniem do wypieków cukierniczych i nie tylko. Sprawdzi się w zagęszczaniu zup i sosów, przygotowaniu pasztetów i farszów. Można nią zastąpić bułkę tartą

Wypisz Wymaluj
Nalewka świąteczna 128

smakuje. z opinii innych internatów i blogowiczów wynika ,że jest bardzo dobra. SKŁADNIKI 100 g. suszonej żurawiny 30 g. rodzynek100 g. suszonych śliwek3 -4 migdały50 g. orzechów włoskich100 g. daktyli ( wyjmujemy pestki)50 g suszonych moreli2 laski cynamonuok 6-8 goździków1 pomarańcza100 g brązowego cukru 600 mil wódki 150 mil spirytusuWYKONANIEW  garnuszku podgrzać

W kuchennym oknie Ewy
Ciasteczka z marmoladą z ciasta francuskiego 260

Składniki: 1 ciasto francuskie,1 żółtko,marmolada Orzech,płatki migdałowe.    Przygotowanie:   Ciasto francuskie rozwijamy z papierem do pieczenia. Kroimy je na kwadraty, u mnie wyszło 15 kwadratów ( 3 x 5). Na środek każdego kwadracika nakładamy po 2 łyżeczki marmolady. Zlepiamy dwa przeciwległe rogi ze sobą. Żółtko roztrzepujemy i smarujemy ciasteczka. Posypujemy ciasteczka płatkami migdałowymi. Pieczemy

Aga w kuchni
Kruche babeczki z kremem orzechowym 186

całość wygląda zachęcająco ?Składniki :gotowe babeczki - 30 sztuk1/2 opakowania serka mascarpone500 g śmietany tortowej 36 %kilka łyżek cukru pudruorzechy włoskie około 15- 20 dagewentualnie owoce do dekoracjiPrzygotowanie :Obrane, rozkruszone orzechy zmieliłam w młynku do kawy      Śmietanę tortową ubiłam z cukrem pudrem , w trakcie dodałam serek i stopniowo zmielone orzechyKruche babeczki udekorowałam przygotowanym kremem

Proste Potrawy
Pumpkin Cheesecake / Sernik z dynią i cynamonem! /dla gości 233

łyżeczki cynamonu- 1/2 łyżeczki kardamonu- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 3 łyżki oleju rzepakowego- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 cukier waniliowy- 1 łyżka kakao do dekoracji ciasta + orzechy bądź migdałyWykonanie:Do miski wbij żółtka, dodaj brązowy cukier, cukier waniliowy i przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj olej i białka. Miksuj blenderem przez 3 minuty. Dodaj pozostałe składniki, wszystko

SMYKWKUCHNI
BIGOS CYGAŃSKI 247

klopsików)koncentrat pomidorowy (do smaku)Wykonanie:Zaczynamy od zmielenia mięsa na nasze maleńkie klopsiki. Mięso doprawiamy tak jak na zwykłe mielone: solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Formujemy malutkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oleju.Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju na złoty kolorKiedy cebula jest już zezłocona, dokładamy pokrojone cienko pieczarkiCałość doprawiamy na ostro: sola, pieprzem, papryką

Walijskie Pichcenie
SAŁATKA WALDORF 187

restauracjach podawana jest dodatkowo z oliwkami lub czerwonym winogronem, jednak ja wolę wersję podstawową (+ dodatkowo pierś z kurczaka - w oryginale nie ma)i taką przygotowałam :)Składniki:pęczek selera naciowegogarść orzechów włoskich1 winne jabłkopół piersi z kurczakamajonezew.sól, pieprz do smakuWykonanie:Pierś kurczaka ugotować na kostce rosołowej. Ostudzić, pokroić w dużą kostkę podobnie jak pozostałe składniki sałatki. Wszystko wymieszać z majonezem

Walijskie Pichcenie