gdzie na srebrnym półmisku jako rarytas podawano kaszę tak ugotowaną, żeby każde ziarnko było osobno. Spróbujcie takiej wersji cytrusowo-orzechowej. Składniki: szklanka kaszy pęczak 2 mandarynki obrane garść orzechów włoskich podprażonych na patelni sok z połówki cytryny po łyżce oliwy, płynnego miodu i sosu sojowego świeżo zmielony pieprz ćwierć łyżeczki harissy łyżka kaparów ze słoika 5 suszonych moreli pokrojonych(...)cienkie paski natka pietruszki drobno posiekana Jak przygotować pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi? Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cytrynę wymieszać z oliwą, miodem, sosem sojowym, pieprzem, kaparami, morelami i harissą. Zalać kaszę sosem i dokładnie wymieszać. W pojemniku lunchowym ułożyć pokrojone na plasterki mandarynki na dnie, posypać orzechami i natką, na to przełożyć kaszę. Artykuł Pęczak
Ugotowane pozamiatanepełne łyżki cukru 140 g miękkiego masła 1 szkl. mleka w proszku, pełnego Krem czekoladowo-orzechowy: 100 g masła 130-140 g kremu orzechowego typu Nutella 1 szkl. orzechów ziemnych lub laskowych Dodatkowo: 3 suche wafle/andruty 1 tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka oleju Na suchej patelni prażymy orzechy. Następnie przekładamy je na deskę i gdy lekko przestygną drobno siekamy(...)krem czekoladowo-orzechowy ucieramy na puch. Dodajemy do niego nutellę (ewentualnie można też dodać 1 łyżkę kakao – ja nie dodawałam). Gdy całość się połączy dodajemy posiekane drobniutko orzechy i mieszamy łyżką. Ciemną masę równo rozprowadzamy po waflu i przykrywamy kolejnym. Ponownie przykrywamy folią i obciążamy deską, lub nawet czymś cięższym, gdyż przez sporą zawartość orzechów w masie wafel mógłby
Smaki Na Talerzukrem. W smaku mocno czekoladowy, bez białego cukru i laktozy. Bazą kremu jest kasza jaglana gotowana na mleku migdałowym. Całość dosłodzona została melasą karobową i bananem. Do tego uprażone orzechy laskowe i jeszcze ta kwaskowata jeżyna. Fit deser gotowy w niespełna 20 minut. Przepis zadowoli największych czekoladoholików, wegan, i tych co o glutenie nawet słyszeć nie mogą. Koniecznie spróbujcie(...)kaszy jaglanej 270 ml mleka migdałowego/ryżowego 1 duży banan (ok.100 g) 2 łyżki melasy karobowej 3 czubate łyżki ciemnego kakao holenderskiego 50 g orzechów laskowych * jeżyny (mogą być mrożone) Wykonanie : 1. Kaszę wysypujemy na suchą patelnie i chwilę prażymy mieszając by jej nie przypalić. 2. Kaszę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy
vaniliowoczekoladowaBabka to must have wielkanocnego stołu. Podstawą są baby piaskowe, ziemniaczane czy cytrynowe. Ja postanowiłam pobawić się smakiem i zrobić babkę czekoladową z dodatkiem orzechów. Tym bardziej, że w tym roku króliczek wielkanocny przyniósł nam od HELIO pyszne dodatki do ciast a w tym orzechy włoskie, które po zblendowaniu stały się podstawą mojej babki:) 2 h średnica(...)mąki pszennej 250 g cukru 200 g masła 4 duże jajka 5 g proszku do pieczenia 3 łyżki kakao pół szklanki wody mineralnej 100 g orzechów włoskich HELIO polewa deserowa HELIO Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Następnie dodać 4 żółtka a białka ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko wymieszać
Ania i Marcin gotujątakie jak trzeba. Idealne na kęs lub dwa, pełne bakalii, takie jak lubicie. Ja dodałam do środka amaretto, żeby podkręcić smak. Gotowe kulki możemy obtaczać w mielonych orzechach, herbatnikach czy kakao. Trufle przechowujemy w lodówce do 3 dni. Składniki na te małe cuda macie zapewne w lodówce. Więc nie pozostaje nic jak zabrać się do roboty. Drukuj Czekoladowe trufle(...)orzechami i herbatnikami Składniki 1 kostka masła 3 paczki herbatników szklanka bakalii 1/2-2/3 szkl. cukru 4 żółtka 3 łyżki kakao Wiórki kokosowe do obtaczania Sposób przygotowania Herbatniki kruszymy. Bakalie siekamy. Masło ubijamy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy kakao. Wsypujemy herbatniki i bakalie. Mieszamy. Formujemy niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. 4.9 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/czekoladowe-trufle-orzechami-herbatnikami/ MieszamWGarnku
Mieszam w Garnkufasolki szparagowej - 50 ml oliwy z oliwek - 3 łyżki bułki tartej - 0,5 pęczka natki pietruszki - 0,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 2 garści niesolonych orzechów ziemnych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Fasolkę gotujemy i odcedzamy. Na suchej patelni prażymy orzechy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy bułkę tartą, czekamy aż się zrumieni, dodajemy ugotowaną fasolkę, posiekaną kolendrę(...)połowę uprażonych orzechów, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wykładamy na talerz, dekorujemy resztą orzechów i kolendrą. Smacznego
Gocha gotuje!bakaliami. Tradycyjna i obowiązkowa pozycja na każdym, polskim stole. Do tego mnóstwo zabawy przy dekoracji, zaproście do udziału dzieci - ich fantazja potrafi zaskoczyć! :) Składniki na spód: 150 gramów orzechów nerkowca 150 gramów orzechów włoskich 100 gramów masła 82% 50 gramów cukru pudru 1 żółtko 1 cukier z prawdziwą wanilią 20 gramów suszonej żurawiny 20 gramów suszonych rodzynek 1 kieliszek spirytusu(...)śmietany kremówki 200 gramów gorzkiej czekolady lukier czekoladowy zielona masa cukrowa do zdobienia cukierki w kształcie jajek Wykonanie mazurka: Podane składniki utrzyj w misce na gładką, białą masę. Zmiel orzechy w maszynce lub utrzyj je w moździerzu. Żurawinę i rodzynki posiekaj drobno, włóż do miseczki i zalej spirytusem. Do masy dodaj następnie orzechy i wymieszaj dokładnie, wstaw całość do lodówki
Garniec Magaliełyżeczki płatków chili + do posypania 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 mała szczypta soli 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 200g gorzkiej czekolady 70% 2 garści orzechów (u mnie nerkowce i laskowe) + kilka na wierzch 1 łyżka rodzynek 1 suszona figa (opcjonalnie) 1 łyżka płatków migdałów Sposób przyrządzenia: 1. Przyprawy wrzuć na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu(...)praż przez 20-30 sekund. 2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ustawiając miskę na garnku z gotującą się wodą. 3. Orzechy i figę posiekaj. 4. Do rozpuszczonej czekolady dodaj prażone przyprawy, rodzynki, figę, migdałowe płatki i większość orzechów. 5. Masę wylej na papier do pieczenia i równomiernie rozsmaruj, posyp pozostałymi orzechami i płatkami chili - odstaw do stężenia
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżeczka kakao 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g masła 300 g Nutelli ok. 300 g miękkich herbatników kakaowych ok. 70 g orzechów laskowych + ok. 60 g do posypania wierzchu Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady deserowej Ciasto Ferrero Rocher bez Pieczenia - Sposób przygotowania: Krem: Ok. 350 ml mleka zagotowujemy(...)Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia przykrywając folią aluminiową (aby nie tworzył się "kożuch"). Masło z Nutellą ubijamy na puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy przygotowaną masę budyniową. Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni (uważając, aby ich nie przypalić ponieważ staną się gorzkie). Studzimy, a następnie dość drobno siekamy. 1/3 masy przekład amy do oso bnego naczynia i dodajemy
Słodka StronaPamiętajcie upiec mazurek co najmniej 2 dni przed Świętami. Składniki Masa orzechowa 3 żółtka 250 g cukru pudru 120 g masła 120 g mąki pszennej 250 g zmielonych orzechów włoskich Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel. Dodać masło, dokładnie zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę pszenną i orzechy włoskie, cały czas ucierając masę. Będzie ona gęsta i plastyczna(...)lejąca. Beza 3 białka 80 g cukru pudru Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i miksować jeszcze kilka minut. Dodatkowo wafle orzechy do dekoracji Formę (u mnie blaszka o wym 27x21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na dnie wafle. Na to wyłożyć masę orzechową i rozprowadzić (ja to robię dłonią). Wyłożyć białka i udekorować połówkami orzechów włoskich
Słodkie inspiracjeDziś mało świąteczne śniadanie i na pewno nie wiosenne ;) Kiedy byłam mała, Tata często przygotowywał mi jabłuszka z mikrofali lub piekarnika, z wypływającym dżemem, orzechami... W końcu zaczęłam sama robić sobie takie delicje, choć często wypada mi z głowy ten prosty pomysł. Dziś trochę dopracowałam przepis i urozmaiciłam ten pyszny deser. Polecam w takiej wersji! (tylko pamiętajcie wyjąć(...)upieczeniu, a nie zostawiać w zamkniętym, jak ja, bo zamiast pięknej białej bezy będziecie mieć brązową, już nie tak przyjemną dla oka, ale też smaczną ;)) Pieczone jabłka z orzechami i bezą Składniki (2 porcje) 2 duże, miękkie jabłka białko z 1 dużego jajka lub 2 małych 2 łyżki cukru pudru garść orzechów pecan (lub ew. włoskich) pół łyżeczki cynamonu
Słodkie inspiracjePolecam! Składniki (12 babeczek) 130 g miękkiego masła 120 g cukru 10 g cukru waniliowego 2 duże jajka 160 g mąki pszennej 40 g gorzkiego kakao 50 g zmielonych orzechów laskowych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczki soli 170 g maślanki 12 pralinek Ferrero Rocher Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy(...)Dodać jajka, po jednym i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, orzechami, proszkiem i solą, zmiksować. Do masy dolać maślankę, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek do 1/2 ich wysokości, włożyć po 1 pralince i przykryć ciastem do 4/5 wysokości foremek. Piec w 180 st. C przez 20-25 min. Krem 250 g schłodzonej śmietany 36% 250 g mascarpone 1/2 szklanki
Słodkie inspiracjeCiasto marchewkowe pachnące pomarańczami i cynamonem, a w środku bogato wypełnione bakaliami i grubo siekanymi orzechami włoskimi. Wilgotne, delikatne, idealne na weekendową wizytę gości :) To nieco zmieniona wersja tego ciasta marchewkowego —>KLIK. Masło postanowiłam zastąpić olejem rzepakowym, a także dodałam więcej pyszności do środka. 200 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody(...)cukru trzcinowego ok. 170 g startej marchewki (średnia marchewka) starta skórka z całej pomarańczy pomarańcza pokrojona w kosteczkę (pozbawiona błonek) garść suszonej żurawiny garść suszonej miechunki garść grubo krojonych orzechów włoskich opcjonalnie jedna, pokrojona w plasterki pomarańcza do ozdoby Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą, dodajemy cynamon i mieszamy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dolewając olej
Mienta blogsalicylanów, które działają jak aspiryna. Być może dlatego mieszkańcy krajów arabskich nazywają te podłużne owoce chlebem życia. A oprócz daktylowo- karmelowego posmaku, brownie jest też bardzo czekoladowe, wypełnione chrupiącymi orzechami i w dodatku bez glutenu! Właściwie można się nim delektować bez większych wyrzutów sumienia, szczególnie wtedy, kiedy zagryza się je do gorącej kawy przy pogaduszkach z przyjaciółką. ;) Daktylowe brownie(...)orzechami - bez cukru i glutenu Potrzebujesz: 150g namoczonych daktyli 100g miękkiego masła 50g mąki kukurydzianej 30g mąki ryżowej 50g gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 50g orzechów (u mnie: migdały i laskowe) Sposób przyrządzenia: 1. Daktyle umieść w blenderze lub robocie kuchennym i mocno rozdrobnij. 2. Wymieszaj daktyle z mąkami, proszkiem do pieczenia i kakao
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOsobiście chyba nie znam nikogo, kto by nie lubił muffinek, a już szczególnie tych nadzianych ;) Te, o których piszę dzisiaj są dodatkowo przykryte przepysznym, delikatnym kremem o lekkim posmaku orzechów nerkowca. Mięciutka kakaowa babeczka ze słodkim porzeczkowym wnętrzem i delikatnym kremem lekko orzechowym...czy to nie brzmi kusząco? ;) Ten pyszny, przedwiosenny deser zawiera niewielką ilość tłuszczu, także dzięki wykorzystaniu serka(...)proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju roślinnego Krem: 150g serka naturalnego typu Philadelphia lub President 50g orzechów nerkowca + kilka sztuk do ozdoby 1,5 łyżki cukru pudru Nadzienie: 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki dobrej jakości (najlepiej domowy) Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki na muffiny umieść
Kuchnia w Słońcu Skąpana