Persowie osiedlający się w Najafie oraz Karbali przywieźli ze sobą swoje tradycje kulinarne, które zagościły również w Bagdadzie). Podstawą dania jest sos z melasy z owoców granatu oraz prażonych orzechów włoskich. Mimo że połączenie jest dość nietypowe, to smakuje wprost spektakularnie. Ów mieszanka smaków i tekstur wprost eksploduje w buzi, stając się niesamowitym wrażeniem smakowym. Danie oryginalnie przyrządzano z kaczki(...)sklepach (chociaż ostatnio namierzyłem ją nawet we Freshu), dlatego proponuję przygotować ją samodzielnie. * SKŁADNIKI na 4 porcje Fesenjan: 3-4 piersi z kurczaka (800 g) 1 cebula 200 g orzechów włoskich 100 ml melasy z granatów 200 ml bulionu (lub wody) 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego 2 łyżki pasty tahini oliwa z oliwek ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki
Food Squaregorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki miodu opcjonalnie - 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej - jeśli wolimy, aby czekolada była gęsta adwokat pralina orzechowa Krokant orzechowy: 50 g orzechów włoskich 40 g cukru 1 łyżka wody 1 szczypta soli Czekolada: Do garnka wlać mleko oraz śmietanę. Dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz miód. Garnek ustawić na małym ogniu(...)rondelka wsypać cukier i wlać łyżkę wody. Na małym ogniu powoli podgrzewać (najpierw utworzy się skorupa, która później będzie topnieć). Gdy karmel nabierze złotego koloru wsypać posiekane orzechy włoskie i za pomocą silikonowej łopatki dokładnie wymieszać, aby wszystkie orzechy były oblepione karmelem. Dodać 2 szczypty soli. Jeszcze ciepłe orzechy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy masa
My simple kitchenCudowny krem z orzechów włoskich alla Nutella :) Orzechy są uprzednio prażone, aż zaczną pięknie pachnieć, dzięki czemu krem zyskuje unikalny aromat. Gotowe smarowidło można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni :) Składniki : 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzidła Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż zaczną ładnie pachnieć
Chocolate Muffin Blogstole i noworocznych postanowieniach wielu osób odnośnie nie jedzenia słodkiego postanowiłam mimo to pokusić trochę pysznym smakołykiem. Moje Motto "domowe nie tuczy",a więc: Miodownik z karmelizowanymi orzechami, pyszną masą serową i dżemem lekko kwaskowatym,który przełamuje smak słodkości. Przepyszne połączenie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 czas pieczenia najlepiej dopasować do swojego piekarnika. Orzechy karmelizować lepiej krótko, nie należy dopuścić(...)wiśniowym i pieczemy ok. 15 minut w temp. 175 stopni. Trzeci blat wkładamy do lodówki i przechodzimy do robienia polewy orzechowej: Składniki na glazurę orzechową: szklanka lekko poszatkowanych orzechów 2 łyżki miodu 3 łyżki śmietany 18 % ¾ szklanki cukru 100 g masła Masło rozpuszczamy. Dodajemy cukier i miód, śmietanę - jednocześnie. Mieszamy po połączeniu się składników dodajemy orzechy i smażymy
Kubki smakucukru 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej 50 ml mleka 30 ml rumu 125 g masła 50 dag mąki pszennej tortowej 50dag kajmaku 250 g masła ( w temperaturze pokojowej) 120g orzechów włoskich (drobno posiekanych) + orzechy do ozdoby 30ml rumu 30 g miodu Przygotowanie: Miód podgrzewamy z cukrem garnuszku do uzyskania gładkiej konsystencji. Mleko, rum,sodę oraz masło dodajemy(...)minut (placek powinien być rumiany). Powtarzamy zabieg przy każdym placku. Masło dokładnie ucieramy mikserem, dodając łyżką masę kajmakową. Kiedy oba składniki będą stanowiły gładką jedność, dodajemy do nich pokruszone orzechy. Mieszamy Łyżką. Miód podgrzewamy i łączymy z rumem. Nasączamy każdy placek i po kolei przekładamy masą. Boki ciasta, również smarujemy i posypujemy drobno zmielonymi orzechami. Ciasto odstawiamy do chłodnego miejsca
ChilliJemyjajka 2 żółtka 300 g margaryny 320 ml i 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżki sody oczyszczonej 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g posiekanych włoskich orzechów 1 opakowanie budyniu śmietankowego (może być z cukrem) 1 puszka gotowej masy krówkowej (polecam o smaku orzechowym ale to nie jest konieczne) Wykonanie: z 600 g mąki, 3/4 szklanki cukru, jajek(...)kawałki margaryny, 3 łyżek mleka, miodu, sody i cukru waniliowego zagnieść gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części i wykładamy cienko na 3 prostokątnych blaszkach wysmarowanych tłuszczem Orzechy włoskie wraz z resztą margaryny i cukru, jaka nam pozostała, gotujemy orzechową słodką masę, którą po lekkim przestudzeniu wykładamy na pierwszą blaszkę z ciastem (ciasto oczywiście surowe!), i pieczemy w temp
W Moim Magicznym DomuWaszych stołach wiodą makowce, pierniki i serniki. Jednak jeżeli będziecie chcieli odpocząć od typowo świątecznych przysmaków zachęcam Was do wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki. Proporcje na blachę 24 x 45 cm Ciasto(...)szklanki* mąki pszennej - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka cukru - 20 dag masła / margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2-3 łyżki śmietany kwaśnej - szczypta soli Dodatek: - opakowanie śliwek mrożonych ( ok. 450 - 500 gr ) - 0,5 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich - 0,5 szklanki bułki tartej Kruszonka: - 5 łyżek masła - 5 łyżek cukru - 10 łyżek mąki
kawawszklanceKomosa ryżowa (quinoa) z tartym jabłkiem i orzechami pekan, posypana cynamonem i cukrem kokosowym (Śniadanie jednoosobowe) Bezglutenowy pomysł na słodkie śniadanie w świątecznym wydaniu. Chyba każdy już wie, jak wartościowe są kasze dla naszego organizmu. Bardzo popularna jest już kasza jaglana (i zasłużenie), ale warto jednak również wprowadzić do swojej diety komosę ryżową (quinoa). Osoby ćwiczące niech wiedzą, że jest(...)zapach, ale i również ze względu na jej składniki odżywcze. Składniki: 60g komosy ryżowej (1/2 szklanki) + szklanka wody do ugotowania jej 1 obrane jabłko (lub 2 mniejsze) 5 orzechów pekan lub włoskich cynamon łyżeczka cukru kokosowego Przygotowanie: Komosę przesypujemy na drobne sitko i płuczemy chwilkę pod zimną, bieżącą wodą, a na koniec przelewamy wrzątkiem. W garnku zagotowujemy szklankę wody
Moja MichaKolejna świąteczna propozycja. Tym razem są to babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i nadziewane marcepanem. Udekorowałam je czapeczkami Mikołaja z bitej śmietany zmieszanej z serkiem mascarpone i czerwonym barwnikiem spożywczym. Babeczki są puszyste, aromatyczne i na pewno ucieszą dzieci Składniki (na około 14 babeczek): 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 duże jajka 200 g masła 1/2 szklanki(...)orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżka miodu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika około 100 g masy marcepanowej Czapeczki Mikołaja: 200 g śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny czerwony barwnik spożywczy Przygotowanie: Orzechy włoskie uprażyć
Oryginalny smaksztuk ciastek. SKŁADNIKI 200 g masła 1 jajko 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 160 g mąki tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 120 g zmielonych orzechów włoskich + 65 połówek do dekoracji (co daje łącznie około 240 g orzechów włoskich) na lukier: około 150 g cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny do przekładania markiz: marmolada(...)wieloowocowa lub inna dodatkowo: mąka do podsypywania WYKONANIE Ciasto można zagnieść już dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Do miski wsypać zmielone orzechy, dodać obie mąki, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, masło w temperaturze pokojowej, wbić jajko i zagniatać do połączenia składników. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury
Passions hobbies lifenożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na równe blaty (wielkości blaszki; 21 x 25,5 cm ) Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. orzechy w miodzie: 120 g orzechów włoskich 30 g migdałów 50 g miodu 80 g cukru 60 g masła wykonanie: Orzechy wraz z migdałami umieszczamy w misce, zalewamy gorącą wodą(...)następnie odcedzamy i siekamy. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy miód, masło oraz cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy a następnie jeszcze gorącą masę, dzielimy na 3 części i wykładamy na każdy z blatów. Każdy blat pieczemy przez ok. 10 – 15 min w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki
Domowy Smak JedzeniaŚwięta świętami ale na co dzień jeść też coś trzeba. Jako że orzechów nastał czas :D warto robić sobie z nich nie tylko mleko ale np. kremy/pasty do smarowania, które możemy wykorzystać np. do naleśników, zwykłych kanapek/bułek czy jakiegoś chrupkiego pieczywa. Mój ostatni krem z orzechów laskowych wyszedł tak smakowity, że koniecznie muszę go Wam pokazać, może będziecie mieli(...)chęć też taki zrobić. Miseczkę orzechów laskowych zalewamy wodą na kilka godzin, żeby napęczniały (przy okazji ułatwiamy sobie późniejsze trawienie ich). Namoczone orzechy przepłukujemy, odcedzamy i blendujemy ze szklanką mleka ryżowego o smaku kawy zbożowej :) Jeśli nie macie dostępu do takiego napoju możecie spokojnie użyć mieszanki zwykłego mleka ryżowego z zimną kawą zbożową. Dodajemy trochę kakao (do smaku) i trochę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDzisiaj strucla a raczej wianuszek drożdżowy z nadzieniem z orzechów włoskich. To, czy zrobimy struclę, czy wianuszek a może jak w oryginale strucę pieczoną w formię od baby, zależy od naszej fantazji. Ciasto jest przepyszne, jedno z lepszych ciasto drożdżowych jakie robiłam. Wilgotne, nie suche nawet kolejnego dnia. A farsz…kto nie lubi orzechowego farszu? Mało komu udaje się(...)ciepłego mleka 100 g miękkiego masła 3 żółtka 100 cukru 2 łyżki rumu (u mnie wódka orzechowa) skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli Nadzienie 300 g zmielonych orzechów włoskich 125 ml gorącego mleka 150 g cukru 2 łyżki tartej bułki 30 g miękkiego masła 3 łyżki gęstej śmietanki tortowej 2 jajka (żółtka i białka osobno) 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie
Mieszam w Garnkukalorii, 10 g białka, 38 g tłuszczu, 21,8 g węglowodanów oraz 7,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Z tej porcji wyjdzie około 250 ml domowej nutelli. 200 g orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej) 2 - 3 łyżki miodu 100 ml mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Orzechy prażymy na suchej patelni na małym ogniu(...)się nie przypaliły. 2. Jeszcze ciepłe przekładamy na czystą ściereczkę, zawijamy i pocieramy o siebie, aby pozbyć się brązowej łupinki, która ma gorzki smak. 3. Ostudzone i obrane orzechy przekładamy do malaksera i miksujemy na płynną masę. Najpierw orzechy zostaną rozdrobnione na proszek, potem zacznie wytrącać się z nich tłuszcz. Miksujemy do czasu, aż masa orzechowa nabierze płynnej konsystencji
W kuchni Katiebezami . Orzechowca przełożyłam gotowanym sernikiem o smaku kajmaku. Połączenie, które smakuje rewelacyjnie :) Polecam! CIASTO ORZECHOWE: 1 1/2 szklanki białek (ok 8szt) szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki cukru 250g orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK GOTOWANY: 1 kg twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 400g kajmaku 200g masła 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej kakao(...)oprószenia Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą soli ubić mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera i dodawać porcjami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać orzechy z mąką. Za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie masę, której będzie dość dużo. Wylać
https:KKuchniaMniam