pastę zrobiłam przez zupełny przypadek. Nie było tahini, żeby zrobić hummus, więc zaczęłam szukać pomysłu, jak zrobić nową pastę z ciecierzycy. Postawiłam na prostotę, bo takie przepisy najbardziej lubię. Orzechy włoskie, pomidory suszone z zalewy i puszka ciecierzycy. KONIEC. Muszę powiedzieć, że ta pasta jest naprawdę rewelacyjna Próbowało ją już parę osób i wszystkim smakuje. Jak macie te składniki(...)dzieła. Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM. Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania Czas całkowity 10 min Składniki 40g orzechów włoskich 10 pomidorów suszonych ( z oleju ) puszka ciecierzycy lub ⅓ szklanki ciecierzycy suchej sól do smaku (opcjonalnie) Wykonanie Ciecierzyce suchą gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ciecierzycę z puszki używamy w 3 etapie. Orzechy mielimy. Wszystkie
Apetyt na Zielonezwartą konsystencję i nie wymaga utrwalania, a przy tym pysznie smakuje. Osoby, które unikają nabiału mogą ugotować kaszkę na wodzie lub mleku roślinnym np. sojowym czy kokosowym. Zamiast orzechów włoskich możecie oczywiście użyć dowolnych bakalii. Zapraszam! Składniki: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka miodu 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu Mleko zagotować, dodać kaszę, orzechy(...)miód, zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Schłodzić. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPyszna, lekka sałatka ze smażonym kozim serem, rucolą, gruszką i włoskimi orzechami. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: dwie garści świeżej rukoli dwie garści świeżych liści szpinaku 2 gruszki 1 roladka z koziego sera garść orzechów włoskich oliwa z oliwek sos balsamiczny CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy rukolę i liście(...)oliwek i ponownie mieszamy. Rozkładamy na 4 talerze. Gruszki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, układamy na liściach. Polewamy sosem balsamicznym. 2. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekane włoskie orzechy i prażymy kilka minut. Przesypujemy do miseczki. 3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Kozią roladkę kroimy na 8 równych części. Obsmażamy z obu stron na rumiano. Układamy na talerzach
My Culinary Artkrem z białych warzyw jest bardzo prosta w wykonaniu i sycąca. Posiada lekki słodkawy smak i idealnie nadaje się letnie leniwe popołudnie, a gdy dodamy do niej prażone orzechy włoskie, to aż zgubimy się w krainie zmysłów! Zupa krem z białych warzyw z orzechami Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: 2 średniej wielkości pietruszki 3-4 różyczki(...)czosnku 3 ziemniaki 1 białą część pora 1-1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka gałki muszkatałowej 1 łyżeczkę startego imbiru 1 łyżeczkę kardamonu oliwę prażona garść orzechów włoskich szczypiorek pieprz i sól Przygotowanie: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części - plastry. Cebulę kroimy w kostkę, aby lepiej się podsmażyła, czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy
Bananowe PoleGrillowany ser camembert z sosem rabarbarowym, orzechami pekan, suszonymi daktylami, miodem i szczyptą kardamonu. Pyszna przekąska, która zadowoli niejedne gusta. Co tu dużo pisać… Kremowy i lejący środek zamknięty w aksamitnej skórce… Składniki: 2 sery camembert 1 malutka łodyga rabarbaru lub kawałek dużej 2 łyżki orzechów pekan 3 suszone daktyle 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego malutka(...)szczypta kardamonu 1/3 szklanki wody Przygotowanie: Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i posiekać. Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do rondelka i wlać wodę. Dodać miód, cukier trzcinowy i kardamon. Gotować około 3 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale zachowa kształt. Sitkiem go wyjąć i odłożyć. Pozostały płyn gotować do konsystencji syropu. Następnie dodać orzechy, posiekane daktyle
Oryginalny smakMałe niezobowiązujące kuleczki, które świetnie zaspokoją głód słodyczy lub potowarzyszą popołudniowej kawce. Są bezglutenowe, bez cukru, bez pieczenia i przepyszne ! Składniki: na około 18 sztuk 1 szklanka orzechów włoskich (lub innych wg gustu) 1/2 szklanki wiórków kokosowych + do obtoczenia 3/4 szklanki daktyli 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli Sposób przygotowania: Daktyle pozbawiamy pestek. Zalewamy gorącą woda i zostawiamy na 15 minut(...)Orzechy prażymy na suchej patelni, uwalniając ich smak i aromat. Uprażone mielimy blenderem razem z ½ szklanki wiórków kokosowych oraz dodatkiem soli i cynamonu aż uzyskamy gęstą, jednolita masę. Daktyle odsączamy na sitku (nie odciskamy). Dodajemy do zmiksowanych orzechów i blendujemy aż masą będzie kleista i zacznie zbijać się w jednolita grudkę. Małą łyżeczką namaczamy w zimnej wodzie i odrywamy małe
Pyry na Gazuzyskania jednolitej masy. Gotową wylewamy na podpieczone cisto kruche. Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 180 st. C. Przed końcem podpiekania robimy bezę orzechową. składniki na bezę z orzechami: 2 białka z ciasta 4 białka z masy serowej 5 łyżek cukru ok. 80 g orzechów zmielonych ok. 120 g orzechów posiekanych 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej(...)łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na lśniącą bezę. Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy równomiernie na podpieczony sernik. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min., po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia. składniki na masę kajmakową
Domowy Smak JedzeniaDoes this look wrong? Ingredients Składniki: (na 12 sztuk) 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżeczek (z górką) masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio 1 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao (do wypieków) 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 1 jajko cukier puder do oprószenia orzechy włoskie Helio Przygotowanie Do miski(...)przelewamy mokre. Całość mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta kakaowego. Następnie nakładamy czubatą łyżeczkę masy orzechowej z kawałkami orzechów, całość przykrywamy ciastem kakaowym (około 3/4 łyżki). Blaszkę z babeczkami przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 20 minut. Babeczki wyciągamy z piekarnika
Słodkie okruszkikorzenia imbiru 1 litr domowego bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz do smaku Sos pralina z malagą 100 g orzechów włoskich 100 g masła 100 ml śmietany 30% 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny wino w którym moczyła się żurawina Do podania mix sałat(...)młode listki buraka z bratkami posiekane orzechy do posypania gołąbków Przygotowanie: Imbir i czosnek zetrzyj na tarce, wymieszaj z sosem sojowym. Ponacinaj skórę na kaczce, zalej przygotowaną marynatą, odstaw do lodówki na 24 godziny. Liście kapusty obgotuj w wodzie z dodatkiem soli, łyżeczki cukru i octu, przełóż do zimnej wody, odsącz na sicie. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja
SzczyptaSmaQmoje penne. W pó ł godziny mamy gotowy obiad. SKŁADNIKI 350 gr makaronu penne 300 gr brokułów 1 cebula 40 gr orzechów włoskich (już wyłuskanych) 5 pomidorów suszonych parmezan s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Ugotować makaron al dente. Przed odcedzeniem makaronu odlać szklankę wody. Brokuły(...)umyć i dobrze osuszyć. Pokroić w drobne kawałki. Cebule i orzechy pokroić w drobna kostkę. Na oleju zeszklić cebule, dodać orzechy. Podsmażać około minuty. Do cebuli i orzechów dodać pokrojone brokuły. Całość zalać gorącą wodą
La grande e la piccola cuocapiątkowe przedpołudnie zapraszam na pyszną sałatkę warzywną. To doskonała przekąska na każdą imprezę. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!! SKŁADNIKI: 1 słoik selera sałatka ORZECH , 1 słoik marynowanej cukinii, 1 duże winne jabłko, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1/2 puszki fasoli czerwonej, 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Seler, cukinię, kukurydzę i fasolę odsączam z zalewy(...)Dodaję majonez oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam. Gotową sałatkę wykładam na talerz i podaję. Do przygotowania sałatki wykorzystałam seler sałatkowy , który otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Seler sałatkowy ORZECH doskonale sprawdził się, jako składnik sałatki. Sałatka wyszła bardzo smaczna, a produkt spełnił wszystkie moje oczekiwania. Jest wart polecenia i zakupu. Zachęcam do zakupu produktów firmy ORZECH
Tradycyjna kuchnia Kasiciasto łączy w sobie wszystkie elementy które bardzo lubię. Miodowe ciasto upieczone z orzechami włoskimi a w środku masa serowa :) Jak dla mnie bomba. Ciasto jest pyszne i z pewnością znajdzie się na świątecznym stole. Ciasto: 50 dag mąki 20 dag cukru 20 dag margaryny 2 całe jajka 3 łyżki miodu sztuczneo 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach(...)mleka lub łyżce śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa orzechowa 40 dag siekanych orzechów włoskich 15 dag masła lub margaryny 15 dag cukru 3 łyżki miodu sztucznego Masa serowa: 1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego 1 szklanka cukru pudru 1/2 margaryny 2 całe jaja odrobina aromatu śmietankowego 2 budynie śmietankowe ( na 0,5l ) 1/2 szklanki mleka Ciasto Mąkę wysypać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajuż pewnie, że zgodnie z moją rodzinną tradycją mazurki wyglądają jak małe torciki – tak je pamiętam z dzieciństwa i takie prawdę mówiąc lubię najbardziej :) Dziś wersja czekoladowa z orzechami, kremem budyniowym i kajmakiem. Biszkopt piekłam z 3 jajek na dużej blaszce o wymiarach 32×22 cm i przekroiłam na pół, w ten sposób otrzymałam dwa cienkie spody. Składniki(...)szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki kakao + kawa na poncz (rozpuszczalna lub parzona), wiórki czekoladowe, pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką ze skórką pomarańczową), orzechy laskowe, pół puszki kajmaku – około 200 g, obrane migdały do dekoracji. Biszkopt przygotowujemy według przepisu , można zrobić to poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Jeśli korzystacie
Ciastkozercytakże pysznie. Składniki(na 8 naleśników): Ciasto: 15g mąki 1 jajko 3 szklanki mleka 1 łyżka wody sodowej lub wody mineralno gazowanej szczypta soli trochę cukru Farsz: 20dkg posiekane orzechy włoskie 2-3 łyżki . rumu szczypta cynamonu 4-5 łyżki . cukru 1 łyżka mleka 1 łyżka śmietany 2 dkg kandyzowane skórki pomarańczowej 4dkg rodzynki wcześniej namoczone w rumie 5dkg masła(...)cukru 10 g gorzkiej czekolady 5dkg niesłodzonego kakao w proszku 3 żółtka wanilia 1,5dkg mąki trochę rumu Przygotowanie: Ciasto na naleśniki zrobi ć a nast ępnie smaży ć. Orzechy zmielić na drobno, rodzynki sparzyć. Wszystkie składniki do farszu wymiesza ć,orzechy z cukrem ,kandyzowane skórki pomara ńczy pokroić w paski ,cynamon, rum , namoczone rodzynki wcześniej. Śmietana i mleko gotowa
Smaczne PotrawySkładniki na 12 muffinek: 250 g mąki pszennej 100 g płatków migdałowych 50 g posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki oleju 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli płatki migdałowe i orzechy włoskie do posypania W misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, cukier brązowy, szczyptę soli, proszek do pieczenia, posiekane orzechy(...)migdały. W drugiej misce zmiksować mleko, olej i jajko. Połączyć drewnianą łyżką mokre składniki z suchymi. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.. Posypać płatkami i orzechami. Piec 25 minut w 190 stopniach. Przepis pochodzi z książki Ciasta. Encyklopedia wypieków
Moja Galeria Smaku